23. julij, 2009 | Borut Levart

Ljubljana, katera Ljubljana?

Imena naselij po svetu in povezanost držav z največ skupnimi imeni. Matematično-zemljepisni zapis.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Naslov zavaja — v želji, da bi bil hecen in domač, je pa lažniv — Ljubljana je v resnici ena sama, kakšna zgodovinska je kvečjemu navpično spodaj, vendar kaj pa če rečemo: London, kateri London? Teh je pa vseh sedem.

Tisti v Angliji, en v Kanadi, štirje v ZDA in en na Kiribatih, otočju v Tihem morju.

Poleg tega obstaja še 9 New Londonov (vsi ZDA), en East London (JAR), Little London (Jamajka) in trije Londonderryji. Takšni in drugačni yorki so še bolj množični, od 45 jih je večina v ZDA, dva sta na Madržarskem: Hevizgyork in Vamosgyork. Raznih sant je 727.

Zanimajo nas imena naselij po svetu. Najbolj pogosto ime? Ime v največ različnih državah? In podobno, predvsem pa: povezanost držav z največ skupnimi imeni. Ta analiza je najbolj zanimiva in jo opravimo na koncu.

Pred nadaljevanjem beseda o podatkih. Posreduje jih program Wolfram Mathematica (in funkcija CityData), ki si pomaga s spletno bazo podatkov, za katero skrbijo pri Wolframu. Kako kakovostni so podatki? V bazi je 267 naselij v Sloveniji, vsi imajo vsaj 800 prebivalcev. Barica Razpotnik s Statističnega urada RS pravi, da imamo z začetkom leta zabeleženih 294 naselij z najmanj 800 prebivalci. Naš program ima torej, recimo, podatke z 90-odstotno kakovostjo.

Glede na naše podatke je na svetu približno 170 tisoč naselij. (Ob čemer se spomnimo, da ni nekega mednarodnega soglasja, kaj je mesto.) Od vseh naselij jih ima 87 % izvirno ime, ostali so torej dodatni Londoni, Yorki i.dr. Najbolj pogosto ime je Santa Cruz z 28 soimenjaki.

Santa Cruz (28), San Miguel (28), San Jose (28), Salem (28), Franklin (28), Clinton (28), Washington (27), San Francisco (27), San Antonio (27), Georgetown (27), Santa Maria (26) …

Večina sant je po Italiji, Španiji, Filipinih in Braziliji (62 %). Ime naselja v največ različnih državah je pa Victoria, ki jo najdemo v 17 državah.

Victoria (17), Santiago (13), Santa Rosa (13) … Alexandria (10) …

Katere države imajo Viktorijo?

Argentina, Kamerun, Kanada, Čile, Kolumbija, Salvador, Grenada, Honduras, Hong Kong, Malezija, Malta, Mehika, Filipini, Romunija, Sejšeli, Španija in ZDA

Katere Aleksandrijo?

Brazilija, Kanada, Egipt, Grčija, Italija, Jamajka, Romunija, Ukrajina, VB in ZDA

ZDA in VB si pričakovano delijo največ imen, 327.

ZDA-VB (327), ZDA-Kanada (250), ZDA-Francija (194), Francija-Švica (143) …

In že smo pri kraju. Prej še tole: imena, ki so in v ZDA, VB, Kanadi in v Avstraliji, teh sedem torej najdemo v vseh štirih državah.

Ayr, Hamilton, Hastings, Perth, Warwick, Wellington

Če povežemo države, ki imajo skupnih vsaj 30 imen naselij, dobimo graf spodaj. Ne graf kot sliko neke funkcije, ampak graf kot množico vozlov in vej. Meddržavna veja obstaja, če je skupnih vsaj 30 imen, najbolj zavozlane pa so očitno ZDA, Francija in Španija. Slika pove kaj o skupni zgodovini, jeziku. (Zastave v spodnjem delu: Kazahstana, ****** in Ukrajine.)

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
5 x komentirano