24. julij, 2009 | Matjaž Košir

Na trgu surovin

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Investitorji, ki se ukvarjajo z vlaganjem v surovine, imajo pri interpretaciji tržnih razmer vsak teden na voljo podatke, ki jim omogočajo vpogled v obnašanje velikih institucionalnih in malih špekulativnih ‘igralcev’.

Podatke je možno dobiti v prosto dostopnih poročilih COT (angl. Commitment Of Traders), ki jih vsak petkov večer objavi ameriški organ za nadzor nad trgovanjem z izvedenimi finančnimi instrumenti na surovine, t.i. CFTC (angl. Commodity Futures Trading Commision). Poročila obstajajo tudi za futures pogodbe na delniške indekse, obrestne mere in valute.
Kaj je v COT poročilu najbolj bistveno? Neto dolge in kratke pozicije za vsako vrsto surovine po treh različnih skupinah investitorjev. Če investitorji postajajo vse bolj optimistični glede nekega finančnega instrumenta in kupujejo terminske pogodbe na neko surovino, lahko praviloma rečemo, da smo tudi mi lahko optimistični glede potenciala za rast tečaja. Pri tem pa je seveda pomembno, katero skupino investitorjev opazujemo. Obratno investitorji s prodajanjem dolgih oz. celo zavzemanjem ‘kratkih’ pozicij izkazujejo prepričanje, da bo tečaj padel.

Vse skupine investitorjev v poročilu pa seveda nimajo enake teže. Investitorji ponavadi najbolj pozorno opazujejo skupino ‘nekomercialnih’ investitorjev. Poznamo torej tri skupine:
• ‘Komercialni’ investitorji – to so velika podjetja in institucionalni vlagatelji, ki trg surovin uporabljajo kot orodje za zaščito svojega primarnega poslovanja. Rečemo lahko, da na trgu surovin obvladujejo svoje poslovno tveganje. Na primer, pridelovalci koruze ali soje se lahko z izvedenimi finančnimi instrumenti na surovine ščitijo pred njihovim morebitnim padcem.
• ‘Nekomercialni’ investitorji – to so skoraj izključno veliki institucionalni investitorji, t.i. ‘hedge’ skladi in drugi skladi tveganega kapitala, katerih cilj je investiranje in rast kapitala. Praviloma niso vpleteni v proizvodnjo ali distribucijo surovin, v katere vlagajo. Pri spremljanju COT poročil je tej skupini smiselno posvetiti največ pozornosti, saj predpostavljamo, da so veliki komercialni investitorji dobro obveščeni o dogajanju na trgu.
• Mali vlagatelji – v tej skupini se nahajajo vsi vlagatelji, ki jim zaradi svoje velikosti o svoji izpostavljenosti ni potrebno poročati CFTC-ju. Ne moremo vedeti, koliko investitorjev je v tej skupini ali koga zastopajo. Analitiki in tisti, ki smo na trgih udeleženi, praviloma domnevamo, da je ta skupina sestavljena pretežno iz majhnih vlagateljev. Pogosto se zgodi, da je izpostavljenost te skupine v nasprotju z izpostavljenostjo komercialnih investitorjev. Tej skupini posvečamo pri interpretaciji COT poročil praviloma najmanj pozornosti. Zakaj praviloma? Zato ker ima lahko pri nekaterih surovinah njihov izrazit pesimizem ali optimizem vseeno občuten vpliv na ceno. V takšnem primeru je zanimivo primerjati nekomercialne investitorje in njihov morebitni odziv, če ugotovijo, da imajo mali investitorji njim nasproten pogled na prihodnjo smer gibanja tečaja.

picture-110

(vir: www.dailymarkets.com)
Zgornji grafikon prikazuje, da so nekomercialni investitroji (Large Speculators net) svojo neto kratko pozicioniranost v zadnjem tednu ponovno povečali na najnižjo vrednost od lanskega poletja (-25.304 pogodb - Net Open Interest Positioning, več o tem drugič), medtem ko majhni investitorji (Small Traders Net) še nimajo tako izrazito pesmističnega pogleda na gibanje cene nafte, saj njihova neto kratka pozicijia (-3.089 pogodb) še ni presegla ekstrema njihovih negativnih pričakovanj iz marca tega leta. ‘Total Open Interest’ v kontekstu te interpretacije ne igra vloge.
Mali vlagatelji so v opazovanem obdobju v s svojo pozicioniranostjo zadnji izrazit ekstrem pesimizma zabeležili v letošnjem marcu. Takrat so nekomercialni investitorji že nabirali dolge pozicije. Mali vlagatelji so trenutno izpostavljeni na podobnih nivojih kakor marca, a tokrat so pesimistično razpoloženi tudi nekomercialni investitroji.
Opazovanje obnašanja komercialnih vlagateljev preko COT poročil nam lahko da vsaj približen občutek o dogajanju na trgu in ponavadi tudi boljši vpogled v ‘zdravje’ nekega trenda. Ko opazujemo to skupino investitorjev predpostavljamo, da opazujemo obnašanja ‘pametnega denarja’. V prihodnosti bom na tem mestu ta poročila in njihovo interpretacijo predstavil še nekoliko podrobneje, saj njihova struktura na prvi pogled ni enostavna, pomembno pa je opazovati serijo podatkov/poročil v daljšem časovnem obdobju. Posamezno poročilo samo zase namreč ne da posebej uporabnih podatkov.
Napovedovanje gibanja cen surovin na podlagi COT poročil je bilo v preteklosti zelo uspešno, a je v zadnjih nekaj letih zaradi pojava večjega nabora različnih izvedenih in hibridnih produktov postalo manj zanesljivo. Vseeno pa si je mogoče z uporabo COT poročil ustvariti dober občutek o tem, kaj se dogaja na trgu.
COT poročila so javna in brezplačno dostopna na internetu. Ker jih CFTC objavlja v dolgočasni tekstovni obliki (http://www.cftc.gov/marketreports/commitmentsoftraders/index.htm ) je na internetu smiselno poiskati tudi njihove grafične prikaze. Eden izmed takšnih virov je http://www.dailymarkets.com/commitment-of-traders/.

Matjaž Košir

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
5 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    OK, saj ne razumem kaj sem prebral ampak vseeno: kaj naj naredim z mojimi nekaj 10K € pufa??

  • perlamarjo je rekel/-la:

    Niti ni mišljeno da razumeš kaj piše.

    Celo resni znanstevniki so dokazali, da je večina ljudi ‘možgani funkcionirajo na način, da če se jim določena tematika predstavi jako zapleteno, tako da je sami niti ne razumejo najbolje, potem jim je nerodno priznati da ne razumejo, in se raje strinjajo s tistim, ki jih uči oziroma jim soli pamet/jim poskuša nekaj prodati.

  • glava je rekel/-la:

    Zaradi okroglih glav, ko je ta, ki pise te umotvore, je sla ekonomija v k…. Bluzijo in nimajo najmanjsega pojma, kaj bluzijo.

  • Q_ je rekel/-la:

    … vsi komentarji so brez pomena, če nafta med proizvajalcem in končnim kupcem zamenja lastnika okoli 27x. Podobno velja za vse ostale dobrine.

  • Pamet je rekel/-la:

    @glava Najlažje je kritizirati brez neke osnove in diskusije.