6. avgust, 2009 | Lovro Kastelic

UZB

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Dopoldne me je Gulja postrigla. Preveč las je že neenakomerno lezlo po mojem lasišču. Strigla je strokovno, rekel bi tankočutno. Ni od tu. Pravzaprav je iz državice, do katere stane letalska karta 1000 evrov. Nazadnje je bila doma pred petimi leti.

Njena družinska zgodba je sila tragična, zato v tej državi nekdanje Sovjetske zveze nima pravzaprav več kaj početi. Med pogovorom začutim, da bi jo bila pripravljena celo izbrisati iz spomina. Tam še vedno vlada stara tradicionalna miselnost, tam je moški še vedno alfa in omega družbe, tam so zahodne blagovne znamke popolnoma obnorele tamkajšnje prebivalce. Leta pomanjkanja in zatiranja so v ljudeh sprožila izjemno moralno in tudi duhovno lakoto, ki jih je slednjič privedla do popolne izgube identitete. Zdaj živijo na turbo način … Provincialnost je zavladala nad meščanstvom, ruralno se je spletlo z urbanim. Ljudje so izgubili občutek za vrednote … Gulja je razočarana nad stanjem v svoji domovini. Na trenutke se mi je zazdelo, da je moralo biti pri nas takšno stanje vsaj pred približno stotimi leti. Tam ji oče ne bi dovolil, da bi postala frizerka. Ljudi zanima le to, kaj si drugi mislijo o njih. Bojda so izjemno napeti in obremenjeni. Tam je močna korupcija, kdor ima denar, ima seveda tudi moč, in le ta lahko vlada. Obogateli so predvsem politiki, pravi. Ostali, velika večina, pa se utapljajo v pripovedovanju legend in bajk, iz katerih je moč slišati, da je bil tamkajšnji človek vselej suženj. Tokrat je za razliko od prejšnjih časov ta človek suženj oblasti in dobičkaželjnim rojakom. Zdaj je suženj ZDA, zdaj Rusije, ki se sicer želita okititi le z zlatom, nafto in drugimi surovinami, ki jih je tam na pretek. Ta človek je zdaj suženj demokraciji, ki to še zdaleč ni. Namišljeni demokraciji, kjer je vse zmešano in zmanipulirano. Kjer je opozicija satelit koaliciji, kjer je vodja Karimov navadna baraba in lopov, kot pravi. Ljudstvo je povsem zmedeno in zveriženo; če voli opozicijo, voli v bistvu sedanjo oblast, vse je že vnaprej zmenjeno. Saj nima nobenega smisla, čista apatija. Resnično pravo opozicijo pa ima oblast za teroriste in je pravzaprav ilegalna. Ljudje, na ulicah, očitno ugotavljajo, da je korupcija pravzaprav njihova edina šansa. Zaradi nje, ki se je vcepila že v praktično vse družbene pore, je družba povsem razkrojena. Nevarno je živeti tam, pravi Gulja.
»Oh, tukaj, v Sloveniji je tako lepo, mirno in še posebej varno!« V svojo novo domovino se je zaljubila. Tu lahko izpolnjuje svoje sanje. »Tam je že samo frizerstvo nevaren poklic. Marsikakšen moški bi tam poračunal drugače, ne z denarjem, temveč s seksom!«

Zagotovo pa so tamkajšnji ljudje veliko temperamentnejši in so zagotovo bolj ekstrovertni od introvertnih Slovencev? »To je sicer res! Ogromno stvari zadržujete v sebi.« Kar pa jo ne moti. Tu je našla fanta. Za razliko od rojakov se je treba z njim neprimerno več pogovarjati in mu razlagati.

Potem sva se pogovarjala o Sloveniji, da smo tudi tu živeli dolgo pod tujim jarmom, da se prav tako ne razumemo vselej med seboj, da nam politika prav tako para možgane, … ampak Gulja se ni dala. Tu ji je lepo in pika!

Lovro Kastelic

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.