15. avgust, 2009 | Nana O.

Katera ima večjega

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Oh ja. Reprodukcija v »I feel love« državici. »Vozičkanje« je na vrhuncu prav poleti, ko mamice prepotentno in podzavestno razkazujejo vso svojo moč. Ne morem si pomagati. Matere so vir mojega posmeha in navdiha. Lahko sem zlobna ali pa objektivna, problema ne predstavljajo samo naše slovenske matere, ampak to čudno svetovno gibanje mater. Nikakor jih ne morem razvrstiti, katere so najbolj zanimive, ker so v osnovi vse iste. »Isto sranje, drugo pakovanje« bi rekli Bosanci. Ampak brez posebnega »trenda«, ki prihaja iz zibelke neumnosti Amerike, pa ne gre.

Rojstvo otroka. Preživeti trenutek rojstva je verjetno res nekaj posebnega. Vendar ta trenutek nekoč ni bil takšen bum, kot je danes. Danes je rojevanje otroka sveto, potrebuje psihološke vaje, telesne vaje, tisoč in eno knjigo, revijo in pri vseh teh »blesavih« ritualih mora potrpežljivo sodelovati moški. Ženska najprej zanosi in takoj začne izsiljevati s svojim slabim počutjem, ker pač ona je noseča in ne more nič, zato mora marsikaj več storiti ata v krilu … Tako se nadaljuje vso nosečnost…

Ubogi revež mora prenašati njene boje s hormoni, plus vse druge izpade s katerimi ženske že tako, brez želje po njih, postrežemo. Resnično se mi moški smilijo, sploh takrat, ko morajo pod prisilo s kislim nasmehom in fotoaparatom, biti prisotni pri porodu. Popolna kastracija moškega. Za koji kurac je moški potreben pri »obredu«. Moški bi moral čakati pred votlino na otroka ne pa pred vagino s kamero ali fotoaparatom. Veliko moških poznam, ki so šli pod žensko prisilo na porod in zakaj je treba tega utrujenega reveža siliti še to? Zato, ker reva ne more sama roditi. Zato, ker zdravniško osebje ni dovolj, pred vrati mora čakati vsa družina ob njen pa mora biti njen moški. Zato, ker on mora tudi trpeti in ni dvoma, da ženska tako podzavestno kaznuje moškega, ki ga je že tako in drugače kaznovala cankarjanska mati. Vendar gledanje, držanje za rokico, božanje po glavici, skupno dihanje ni in ni zadosti, moški mora prerezati popkovino. Porkaduš, kot simbolični prerez, ki ga dokončno oddalji od ženske, ki zdaj tu joka, kako imata lepega otroka.

Kako patetično, otroci so vsi lepi, ker niso pokvarjeni. Moški mora zbrano čakati in fotografirati vsak trenutek rojstva, da se lahko prihodnja zvezda izsiljevanja rodi v svet, kjer ga čakajo ti čudni starši, ki bodo kasneje projicirali vse svoje egoistične težnje nanj, ker svet in družba to potrebuje.

Vse to seveda ni zadosti. Vse izgine, svet postane zanimiv samo toliko kot je zanimiv novo rojenemu bitju, ki zdaj krasi še ne pri enem letu starosti tisoč slik v albumu in okrog katerega se vrti sonce, ker ženska je izpolnila svojo misijo. Vsak premik, vsak nasmeh, vsak zobek je treba slikati.

Neprestano opazujem matere, ki mislijo, da znajo in v resnici nimajo pojma o svojem otroku. Neprestano srečujem mame, ki trdijo, da se niso spremenile, ampak so se popolnoma »popošastile« po rojstvu otroka. Neprestano srečujem očije, ki niso srečni v tem družinskem krogu, kjer se vse življenje vrti okrog izsiljevalca, ki se valja in dere v trgovini, ker se mu ne more kupiti peti izbrani predmet. Svetli trenutki, slučajno zbranega poguma, ko se upre svoji krasni ženski, poskuša uveljaviti svoj prav, so hladen tuš, ker mama te hitro postavi na realna tla. Moški pač ne čutijo in so kreteni, ki niso rodili in mama že ve kako se dela z otrokom. Neprestano srečujem starše, ki imajo bolne otroke in se prav »bedakasto« ne zavedajo, da je to težava njunega odnosa in da je otrok samo katalizator.

Drvimo naprej k feminizaciji planeta brez smerokazov in razčlenjevanj. Kako zelo smo si enakopravni. Katera ima večjega, ha? Ženske merijo v milimetrih in ne centimetrih. Važno, da moški ubogajo in so lepo tiho, dajo gel na lase in oblečejo srajco, ki je ženski všeč. Važno, da se razmnožujemo in da nataliteta narašča, vrtec za drugega je pač zastonj. Krožkov je zadosti, digitalnih aparatov pa tudi. Ko jebe moralo, moj otrok ima lahko vse … celi svet, verjetno še vikend na Luni, kajti jaz tega nisem imela in moji starši zato niso bili dobri. Feminizem plus kapitalizem, resnično usoden par.

Zadnjič sem bila v enem večjih nakupovalnih centrov v Ljubljani po »špecerija« nakupu. Parkirala sem poleg nekega »enoprostorca«, ne spominjam se znamke vozila.. Avtomobilska stekla so bila oblepljena z nalepkami z imenom Karin. Povsod.

Nana.O

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
182 x komentirano
  • Rak je rekel/-la:

    Kako resnično, kako žalostno. Kako prav imaš. Totalna prevlada. Se take ženske-matere sploh zavedajo kam derejo in kaj bo iz tega jutri. Ne samo v zakonu, tudi v družbi. Tudi sam ugotavljam že dolgo, da otroci postajajo objekti, ne subjekti. Pomehkuženi dedci, pandule, pa to tolerirajo in s tem omogočajo nadvlado feministične miselnosti.
    Pa ne da bi bil proti uravnoteženosti spolov, ampak enakopravnost je eno, enakovrednost pa drugo. Na vsaki strani so naravni plusi in minusi. Zato pa v skupnem življenju iščemo komplementarnost, ne pa nadvlado eneg ali drugega.

    • rukar je rekel/-la:

      Nataliteta pada, deformirane babetine imajo rajši mačke in cucke, kot otroke ! HVALA BOGU, DA NAŠI STARŠI SLABIM RAZMERAM NAVKLJUB, NISO TAKO RAZMIŠLJALI !

  • Turek je rekel/-la:

    Wow! Tole sem tudi sam opažal, ampak nisem znal tako dobro ubesediti. Bravo!

  • prostostrel je rekel/-la:

    Draga Nana, te bom vprašala za mnenje o feminizmu čez dobrih deset let, ko boš model iz prejšnje sezone, saj sam ugotavljaš, da živimo tudi v kapitalistični ne samo feminizirani družbi. Lahko samo upaš, da boš s tipom, ki bo nekje na dnu duše še občutil kak ostanek čustev in te ne bo zamenjal za prvi nov prototip, ki se mu bo metal pod noge- pa če je bil navzoč pri “vajinemu” rezanju popkovine al ne. To nima nobene zveze s feminizmom, ker je postalo nekaj sodobnega, kar se spodobi, sicer si prepoznan kot primitivec. Pomehkuženi dedci pa so ravno tisti, ki ne čepijo ob svojih ženskah, ko te rojevajo, pač pa živijo veselo (gay) življenje, ki ne vključuje reprodukcije in njenih zoprnih posledic. Te so bile izključno mkoška domena v pogojih, ko je bilo delo še ločeno po spolu. Tehnološki napredek je razmeja med spoloma postavil v popolnoma druge pogoje, vendar pa se neakterim v glavah noče prav dosti premakniti.
    Pa še to:pomanjkanje osnoven izobrazbe ni lepa reč_ ni mati kaznovala Cankarja, pač pa je bilo ravno obratno.

  • jurij je rekel/-la:

    hehe, dobra kolumna, ni kej

  • Mimi je rekel/-la:

    Zanimiv in zabaven zapis (sem se parkrat prav posmejala)! :)
    V nekaterih delih se strinjam oz. tud v splošnem se strinjam, vendar je precej pretirano in črnobelo.
    Verjela ali ne, Nana, nekateri moški DEJANSKO želijio biti pri porodu in se s tem nimajo za pusije, celo nasprotno. Suveren tip nima težav da poskrbi in pedenčka svojo ženskico. :)
    Sicer so se pa številni moški do zdaj (četudi niso priznali) čutili odrinjene, ker so moral tam čakat pred vrati, vsi so s “kamerami itd. bli zraven vagine” (nekaj podobnega si napisala), a ne pa oče.
    Poleg tega si upam stavit (ok, vsaj za pico ;)), da boš sama zelo užaljena, ko boš (če boš seveda) rodila in velikodušno tipu pustila njegova jajca, da bo, medtem ko boš ti rojevala, pil s frendi po lokalih in te ne šljivil pet posto. :)
    Tako da me clo dvojno zabava; prvič ker štekam tvoj point in se z njim v osnovi strinjam, drugič pa, ko pomislim, da boš…. kar pač boš, če/ko boš. ;D
    Kot ugotavljaš, delajo hormončki itd., pa tako delajo večini, zato se pa večina tko obnaša - se pa strinjam, (pre)pogosto pobebavljeno in totalno spretiravano in tud sama se včas norčujem iz takih ‘Mam’. le da jaz pravim: “Matere! tdm!” ;)))

  • KATARINA je rekel/-la:

    Kok si krava. Pac jalova si.

  • KATARINA je rekel/-la:

    Mogoce si pa tudi samo kastrirani moški.

  • luka je rekel/-la:

    vidš ena redkih žensk, ki prizna; babe so za fu.. in za kuhat….pol se pa neha…:)

  • Nana.O je rekel/-la:

    Rak@ Mhm…ja in mhm ne, danes se redko kdo zaveda za jutri, kajšele za malo več…(leta).

    Turek@ Hvala…imam še na zalogi:))

    protostrel@ Hja…Razumem tvoj komentar in se ne strinjam. Tist moški k želi babnci zjat v vagino je men v štartu čuden (toliko).
    Tole s prototipom imaš dokaj prav, ampak moški imajo itak skvarjeno “percepcijo” in enkrat v bodoče bom tudi o tem pisala. Vabljena k branju:) Tole z Cankarjem se pa sploh ne strinjam. Ubogi revež, mati ga je tko fino čustveno izsiljevala celi lajf, da je povsem logično zakaj je težko imel razmerja kasneje. Mi je pa tudi jasno, zakaj ti tako misliš:) kot misliš.)

    jurij@ ;)

    Mimi@ Hja, verjetn boš stavo izgubila…oziroma si že:) (nč hudga).

    KATARINA: Prou fino si se podpisala z velikimi črkami:)
    Ti čist po pravici povem, da bi včasih prou rade volje bla dec (magari kastriran, pršparaš na kondomih) tko bi se lahko resnično delala norca iz takšnih žensk o katerih pišem (bolj kot se že zdaj).

    • Mimi je rekel/-la:

      :) Ne štekam: ‘verjetno jo bom’ ali ’sem jo že’?
      Če si že rodila brez partnerjeve prisotnosti (oz. da mu tud nisi niti mal zamerila, če/ker ga ni blo zraven), potem ’sem jo že’ (izgubila stavo).
      Če pa še nisi rodila, pa ‘jo verjetno bom’ - kot praviš (zdaj).

      No vsekakor imam občutek, da večina (dosedanjih) komentatorjev ni še oblekla tele kože.
      Morda se bodo (če/ko jo enkrat bodo) spomnili na svoje mnenje nekega avgusta 2009. :)

      Btw: moški pri porodu NE gleda v vagino, pač pa je zraven postle ob ženski (nekako pri glavi), ji pomaga, vlaži usta, ji prigovarja in jo ljubi, poleg tega pa včas mal pozabijo nanjo in se lohk kej zakomplicira, ženska ki rojeva, pa težko istočasno okol po hodnikih leta in išče porodničarje.
      Tko, za filing je gud za žensko, moški pa se počuti da je in, pa kasneje ni tolk ljubosumen na otroka (ker se ne počuti več odrinjenega in nepotrebnega itd.).

      Je pa res, da zna biti tudi za moške to zelo stresno in močna izkušnja, ne sam v pozitivnem, pač pa tud v negativnem smislu; ampak tak je pravzaprav porod tud za žensko.

      Tko da bolj kot na to fazo (porod) bi dala poudarek na vzgojo oz. nadaljnje furanje.
      Da otrok ni igračka, da ga ni potrebno skoz ujčkat, da ga je treba blago vodit, da bo SAM prišel do stvari itd.
      Da je neumno prigovarjat paru, da naj ‘imata več otrok, ker se bodo pol skupaj igrali in jim ne bo dolgčas’ :o))) (kar mi je eden najbolj neumnih ‘argumentov’) in tako dalje.
      Nadalje, da ga ne met v vatki, ker enkrat bo prisiljen ven iz tega kokona, pa se ne bo znašel v svetu.
      Nadalje nespametno (in clo ‘nevarno’) je zavestno ali zgolj podzavestno manilupiranje in navezovanje nase…
      Itd. itd.

  • Bo je rekel/-la:

    > Moški pač ne čutijo in so kreteni, ki niso rodili ..

    Heh, dobra. Zato tudi ni pomembno, koliko že moški sodeluje, te primarne pomanjkljivosti in večne zamere pri ženski ne more z ničemer odpraviti.

    • Nana.O je rekel/-la:

      Tole se strinjam, ker sem ugotovila naslednje:)) Tud če vneto sodeluje pr vsem tem, vzdihuje poleg in ji moči usta mu bo še vedno solila pamet, da on pač z otrokom ne zna (kadarkoli bo mali bog zajokal v bližini očeta).

      Stavek, ki sem ga uporabila je večini izsiljevalski s strani žensk;) če to komu paše ali pa ne.

  • Superca je rekel/-la:

    Kapo dol za tale zapis!!!

  • gregor rozman je rekel/-la:

    kdo drug kot mati pa naj vlada tistemu narodu, ki od vseh katoliških najbolj poveličuje prav sveto marijo? slovenci imamo to vkoreninjeno. naše božje poti, na katere se zgrinjajo trume farških zmanimulirancev so tri in prav vse marijine: brezje, sveta gora in ptujska božja pot. v sloveniji moški tako ljubimo svoje mame, da je že prav čudež, da v medijih ne slišimo kakšne o slovenski friclki, ki masira svojega sinka.

    pa saj kaj drugega od naroda, ki so ga vedno tlačili, niti ne moremo pričakovati? kaj pa je lahko drugega slovenski moški kot infantilni evropejec s takšnimi mamami (ki jih, namesto da bi jih družba zdravila po psihiatričnih bolnišnicah, celo poveličuje - aja, saj res, družba je postala potrošniška!)?

    zato cankarjanskim ženskam copate! edino, kar mi ni všeč, so otroci, ki bodo razvajeni. sinčki bodo pičke, hčerke pa možaške in težaške. saj se jim splača. rodiš otroka, in če moškemu kaj ni prav (jebeš kompromise, raztegnila si pizdo in zdaj lahko ti diktiraš življenje vsem v družini), naj se spelje iz tvojega življenja. saj bo center za socialno delo tebi dodelil otroke, moškemu pa en dan na teden, čeprav je prispeval polovico genskega zapisa.

    čisto nič čudnega ni, da je 90% državljanov v sloveniji pičk. in potem se gremo neke janše in pahorje, ko še kurcev nimamo dovolj, da bi po mizi udarili in se uprli nevro-lingvistično sprogramirani infantilnosti.

  • DragicaJ je rekel/-la:

    Verjetno avtorica ne bo nikoli mati, vsaj iz zapisa veje duh posmeh, da ne rečem sovraštvo do ženske in tudi moškega. Lahko bi pogledala vase in ugotovila kam spada sama. Človek, ki stopi na tako pot, spozna tudi svoje slabosti in nima časa obsojati druge. Niso vse ženske izkoriščevalske in tudi moški niso vsi copate.

    • Aljo je rekel/-la:

      Dragica - dej ne sekaj,,,najbrž si ena izmed tistih, ki fuka v temi v misijonarskem položaju…in , ki jo mož vara z lokalno radodajko…

    • Aljo je rekel/-la:

      Zgornji članek je dejanski odraz modernega starševstva, ki je nastalo s pomočjo manipulacij svetovnih židovskih medijev, židovske kozmetične industrije, židovskega filemskega sveta, ter popedrane modne industrije… zijanje ženski v vagino, ko rojeva je ena izmed najbolj nepotrebnih stvari, ki naj bi jo moški doživel. Materialistično gledanje na svet, ter kvazi duhovna načela vodijo samo v vsesplošni propad, ter na čudno dojemanje človeške družbe nasploh. Kar se pa feminizacije v Sloveniji tiče - je samo navidezna, ker je zelo malo žensk djansko ekonomsko svobodnih, nasploh je v Sloveniji ekonomska svoboda precej čudna reč… v podalpski mlakuži, kjer uspevajo samo povprečneži in razni “šalabajzerji”, ter ostali prazgodovinski primati, je pač težko živeti totalno neodvisno življenje, razen če si prisesan na državno joško in si po možnosti že tretja generacija zajedalcev…pa še ti morajo razmišljati kaj bo stric, teta, mama, oče ali kdo drug rekel, če bodo začeli razmišljati s svojo glavo, tako zgornjo kot spodnjo - ali pa s špranjo…rezultat Slovenija je eno od najbolj zaplankanih držav v Evropi…

    • Nana.O je rekel/-la:

      DragicaJ@ Zakaj misliš, da sovražim moške/ženske? No, naj ti povem. Ne sovražim nikogar, ker s tem čustvovanjem ne izgubljam energije, raje kaj fajnega skuham:) Mi gredo pa te mame svete Marije, cankarjanske matere zlo na živce, ker so tko fajn sfukale cele generacije moških in iz njih naredile pičke, ki jih zdaj čustveno izsiljujejo še labilne moškinje. Najbolj me pa mori to, da v duetih takšni pari uničujejo še svoje otroke:))

      Poznam par, ki svojem 9 mesečnem sineku peče torto vsak mesec…on ima pač vsak mesec rojstni dan. In da nauš misla, da je takih mal.

      Sicer pa? Kje pa piše da so vsi takšni? Če si se našla v zapisu ne pomeni, da so se vsi;)

    • Mimi je rekel/-la:

      Nana: “Mi gredo pa te mame svete Marije, cankarjanske matere zlo na živce, ker so tko fajn sfukale cele generacije moških in iz njih naredile pičke, ki jih zdaj čustveno izsiljujejo še labilne moškinje. Najbolj me pa mori to, da v duetih takšni pari uničujejo še svoje otroke:))”
      No s temle se seveda povsem strinjam.
      Vendar, če smo natančni, so te generacije ‘labilnih moških pičkic’ ustvarile ‘cankarjanske matere’ - katerih možje pa glih NISO bli pr porodu. :))

  • hahe je rekel/-la:

    Nana O., U wish!

  • t-h-o-r je rekel/-la:

    moški, ki so pod prisilo zraven pri porodu?

    hahahah

    tega pa ne bi storil, pa če se svet sesuje jao

  • erz je rekel/-la:

    Jao! Ti in takoimenovani tvoji napredniški komentarji! T.I. libertinka kot si!

  • erz je rekel/-la:

    A to si mislla Karin Dreijer? Kr kul.

  • Super_rower je rekel/-la:

    Meni je všeč. Poskusite iz kolumne potegniti poanto in se ne obešajte na vsako besedo.
    @Dragica: ob tej uri bi (očitno) morala že spati!

  • TADO je rekel/-la:

    to bi lahko pisala,če bi poznala tiste moške ki hodijo k porodu,njihov karater tid…

    Mogoče pa so ravo tisti pomehkuženi ki se ga vlijejo v gostilni ko mu ženska rodi…in tisti pravi dedci ki so poleg poroda kr jim to nekaj pomeni in hočejo bit zraven…

    Tako pa je to mlatenje prazne slame…

    • Nana.O je rekel/-la:

      No bom še tebi povedala, da poznam kar nekaj moških k so bili PRISILJENI iti na porod. Veš zakaj gredo? Ker si nočejo prislužiti večnega tarnanja ženske, ki se ji bodo posmehovale prjatlce (ker njen ni bil poleg). Dejansko poznam ljudi, ki nočejo na porod pa morajo. Žalostno ane?
      ——————————————————————————————————————-
      Sicer pa…bom kr še vsem preostalim tule “replicirala”. Kdo in kje pa pravi, da PRAVI moški čepi v gostilni med porodom? Če ni črno je pa belo a ne? Ali pa dodajanje vrstic kolumni…vsak po svoje:))

      Predlagam, da poskušate izluščiti poanto kolumne, preden se kdo zadavi s popkovino:)))

      p.s: namakanje ust pri porodu ženski…ahahahaah….ne morem da se ne bi smejala

    • Mimi je rekel/-la:

      No Nana, jaz pa poznam nekaj moških, ki so HOTELI biti pri porodu.

      ‘Preden se kdo zadavi s popkovnico’?
      Hm, tistim, katerih otrok je imel znotraj materinega telesa večkrat ovito popkovino okol vratu in bi se lohk zadavil, tole ni prav nič smešno.

      Predvsem godi PRISOTNOST tipa. Da je tu.
      In osebno tudi verjamem, da se dejansko vzpostavi lahko že takoj ta vez (oče/sin), če ga lahko tako hitro vzame v naročje.
      Sploh je pa to olajšanje za mame, ker jih pogosto še šivajo (po tem ko so jih precej razmesarili) in po petnajstih urah rojevanja je človek precej izmučen.
      Pravzaprav si lohk predstavljaš tud tko, da bi bla zelo vesela, če bi šla recimo na urgenco, da ti ne bi bilo treba sami lazit in če te ima moški rad, bo brez težav te pospremil, brez da se zato mečeš po trepalnicah (=’izsiljuješ’).

      Ja ja, ’smo izluščili poanto’, poleg poante pa še ton.

      In kako je pol s tem?
      Sem izgubila stavo ali jo še bom? :)

  • taprvi je rekel/-la:

    Toliko frustracij v tako kratkem zapisu že dolgo nisem zasledil. Sprašujem se, kaj se mora človeku v življenju zgoditi, da s takim prezirom, celo sovraštvom gleda na materinstvo, matere in to vsepovprek.

    Jaz sem bil pri porodu poleg in lahko rečem le, da tako čustven dogodek v življenju težko še kdaj doživiš, pa ne govorim o jokcanju, stiskanju, itd ampak o neverjetnih občutjih ob opazovanju, ko se iz enega živega bitja prikaže drugo. Nikoli ne bi hotel tega zamuditi.
    Verjamem, da kdo meni, da bi moral moški počakati “pred votlino”. Drugi pa menimo, da smo se ljudje iz časa votlin tudi razvili. Nenazadnje tudi gorjače ne uporabljam več. Prvič pa slišim, da se moški s prisotnostjo pri porodu feminiziramo. Gre tu za kakšna znanstvena dognanja? Ali to izhaja iz tradicionalne predstave o pravem alfa samcu, ki popoldneve preživlja ob fuzbalu in piru, ki zna svoji ženski podariti tudi kako batino in mu niti na misel ne pade, da bi se ukvarjal s kakšno otročjadjo ali nosečo partnerko.

    • DragicaJ je rekel/-la:

      Lepo.
      Tu najdm poanto pri Nini je ne ! Vsaj ne pozitivne.
      Moški je zraven (pri porodu namreč) ali pa tudi ne. To je Njegova volja!

  • Over&Out je rekel/-la:

    Tudi mene preseneča neverjetna količina izraženih frustracij. Tema članka je nekako ostala zadaj, z opisovanjem drugih pa je avtorica povedala le veliko o sebi. O tem kje bi moral biti moški med rojstvom svojega otroka pa res nebi smela obstajati pravila. Tisti ki nimajo želodca naj počakajo zunaj in tisti najbolj preplašeni naj se napijejo. Naj jim vino vrne pogum. Nekako se mi zdi da je najtežje biti tam in “gledati v pičko”, pa čeprav je to nekaj čisto običajnega.

  • medjed je rekel/-la:

    slovenceljni, cankarjanski otroci itn. …

    :)

    kar ponavljajte te besedice. Se vidi kaj si o sebi mislite KENEDE.

    verjamem da govorite o lublanskih mamicah in lublanskih moških, ”ki še niso pofukali matere niti še ubili očeta”.

    pejte mal na zrak pa izpred ‘’seksa v mestu” ;)

    je blo pa res zanimivo branje no. sam na živce mi gre intonacija - nekakšen slabo uglašen zvišan kvart-sekstakord. dejte no kake septakorde ubrat, paše ušesu in malo manj teži k francoski revoluciji.

    lp

  • erz je rekel/-la:

    medjed neumen si cepec si itd. no ne bom argumentiral.

  • Neja je rekel/-la:

    Ojoj, nana, če vzamem tvojo kolumno kot karikiranje samo nekega določenega izseka določenega okolja, v redu… ali če jo vzamem kot namerno posploševanje, v redu.
    Drugače te sprašujem, v kakšnem svetu živiš, zunanjem in notranjem? Se ti ne zdi, da spoznavaš svet zoženo in potem z visoke pozicije zelo vsevedne ženske trosiš smeti? Kakšne vrednote gojiš? Imaš morda mazohistične težnje? Je pračlovek tvoj ideal? Ali prinaša razvoj /tudi v medosebnih odnosih/ zate sploh kaj pozitivnega? Se boriš proti temu, kar v resnici nosiš v sebi?

  • gregor rozman je rekel/-la:

    neja, s spuščanjem na osebni nivo si pokazala svojo nezmožnost konstruktivnega sodelovanja v ponujeni temi (stara forumska tegoba, ki nastaja predvsem zaradi ignorance moderatorjev). zakaj si sploh oddala komentar?

    • Neja je rekel/-la:

      Zato, ker Nana komunicira z “nami” na osebnem nivoju in svoje pisanje tudi tako argumentira. Ali pogosto čutiš, da moraš biti njen “advokat”?

    • gregor rozman je rekel/-la:

      neja, neja, ali se pogosto počutiš kot naš psihiater?

    • Neja je rekel/-la:

      Morda imaš prav. Strinjam se s teboj, da bi bilo vseeno, če bi bila lepo tiho. Itak ne morem na nič vplivati / s tem mislim, da se Nana ne bo nič o sebi zamislila. Če se hitro počuti napadena /ugibam!/, bo šla še v večjo obrambo. Me pa malo vznemiri, beri: razjezi, če kdo svoj pogled postavi za merodajen, pravilen, pri tem pa ne vidi, da nima ne dovolj izkušenj, ne znanja. Želim samo malo več skromnosti.

    • gregor rozman je rekel/-la:

      veš, s skromnostjo problematike cankarjanstva, ki jo tudi samo opažam, ne izpostavili. senzacionalizem je potreben. vsa čast, da se ji je dalo sesti za računalnik in napisati brezplačno kolumno. če ljudje nekemu problemu poklanjajo svoj prosti čas, in je izdelek med najbolj odmevnimi, obiskanimi (pustiva senzacionalizem), je takšnemu posamezniku treba samo čestitati. najboljši prijatelji so pa itak naši najboljši psihiatri, a ni res?

  • klin je rekel/-la:

    eh, Nanica, Nanica, upam da nisi starejša od 19 let?

  • Bralka je rekel/-la:

    Bravo za tale zapis.
    Je res malo preveč oseb ženskega spola, ki samo čakajo, da jih kak nerečnik oplodi, da lahko potem do konca življenja najedajo svojo familijo in ko to ni zadosti, še ostanek planeta.

    • Nana.O je rekel/-la:

      Hvala za komentar in predvsem za sposobnost “izluščiti” bistvo:)

      Preveč smo že zašli v popkovino :)))

  • nof je rekel/-la:

    Tale članek je škrbina. Zato pa nekateri komentarji niso!

  • Over&Out je rekel/-la:

    Včasih (ko smo sedeli pred jamami) so bili ideali lepote zelo daleč od 90/60/90:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Venus_figurines

    Ravno ta idealna podoba pa je v nasprotju z vso lepoto noseče ženske. Prav zanimivo, kako avtorica ob enem kritizira sodobnega potrošnika, češ kako je razvajen in zaslepljen v isti sapi pa še moškega ki se želi vključiti v obred rojevanja. Ravno ta moški ruši stereotip o idealni materi in partnerki, ki je vedno lepa, dišeča in ustrežljiva. Včasih je tudi krvava, prepotena in tečna.

    PS: Komentiram zato, ker bi rad videl več takih člankov. Moti me le pretirano izražanje osebnega pogleda in preširok spekter motivov. Iz zgornje objave bi se dalo narediti cel niz člankov in upam da jih bom videl :)

    • Nana.O je rekel/-la:

      Stereotip o dišečih..itd ženskah je stvar globalno iskvarjenih glav moških. Tako bo še dolgo, dokler ne bodo stuhtali, da nimajo vse ženske izbeljenega anusa k porno zvezde. Ta stereotip k ga navajaš ste si moški ustavarili sami. To, da morate na porod je pa kazen žensk iz psihološkega vidika, če ga pa ne vidiš pa to ni moj problem.

      p.s: Če me ne povozi kaj, zadane kaj…itd boš videl velik kolumn. Spekter motivov je pa res velik in svet ni čb, mar ne?

    • Over&Out je rekel/-la:

      Mit idealne ženske, matere in ljubimke smo družno gradili. Vzporedno tudi enega o idealnem moškemu. Predvsem ta ločnica, med ne in idealnim, karkoli že, služi izkoriščanju nas kot potrošnikov. Vsi si namreč želimo biti in, idealni in vse kar gre zraven. Se pa ne strinjam da je pri gradnji te podobe pomembno vlogo odigral feminizem. Vsaj ne tako pomembno kot izpade s tvojega članka. Družbo v kateri živimo nismo oblikovali v zadnjih sto letih, in gradili smo jo na patriarhalnih vrednotah. Feminizem v družbi je kriv prej za razpad idealnih vlog saj je ženskam omogočil da stopijo iz kuhinje.

      Bread and roses

      As we come marching, marching in the beauty of the day,
      A million darkened kitchens, a thousand mill lofts gray,
      Are touched with all the radiance that a sudden sun discloses,
      For the people hear us singing: “Bread and roses! Bread and roses!”
      As we come marching, marching, we battle too for men,
      For they are women’s children, and we mother them again.
      Our lives shall not be sweated from birth until life closes;
      Hearts starve as well as bodies; give us bread, but give us roses!

      As we come marching, marching, unnumbered women dead
      Go crying through our singing their ancient cry for bread.
      Small art and love and beauty their drudging spirits knew.
      Yes, it is bread we fight for — but we fight for roses, too!

      As we come marching, marching, we bring the greater days.
      The rising of the women means the rising of the race.
      No more the drudge and idler — ten that toil where one reposes,
      But a sharing of life’s glories: Bread and roses! Bread and roses!

      Ej, pa razumem da se noseča ženska/mati maščuje, ne samo moškemu ki jo je oplodil, tudi otroku. Tudi on je kriv da je izgubila idealno postavo, družabno življenje in kariero. Ko je ženska bila le gospodinja se je lahko jezila le zaradi šivov med nogami, denar in prijatelje ji je preskrbel moški (pravi). Zato jih je danes vedno več, kot opažaš tudi ti. Smo v tranziciji samo iti nazaj v fevdalni sistem iz katerega nas je izvrglo pred 15 leti je pa neumnost!

      Ja življenje je polno barv :)
      http://www.youtube.com/watch?v=FKY5xHVicJc

    • Over&Out je rekel/-la:

      lol!
      “That’s what happens when you take candy from a baby.”
      GHANDI

      http://www.youtube.com/watch?v=5RkDwKb9hcw&feature=related

  • Nana.O je rekel/-la:

    No Nana, jaz pa poznam nekaj moških, ki so HOTELI biti pri porodu.

    ‘Preden se kdo zadavi s popkovnico’?
    Hm, tistim, katerih otrok je imel znotraj materinega telesa večkrat ovito popkovino okol vratu in bi se lohk zadavil, tole ni prav nič smešno.

    Predvsem godi PRISOTNOST tipa. Da je tu.
    In osebno tudi verjamem, da se dejansko vzpostavi lahko že takoj ta vez (oče/sin), če ga lahko tako hitro vzame v naročje.
    Sploh je pa to olajšanje za mame, ker jih pogosto še šivajo (po tem ko so jih precej razmesarili) in po petnajstih urah rojevanja je človek precej izmučen.
    Pravzaprav si lohk predstavljaš tud tko, da bi bla zelo vesela, če bi šla recimo na urgenco, da ti ne bi bilo treba sami lazit in če te ima moški rad, bo brez težav te pospremil, brez da se zato mečeš po trepalnicah (=’izsiljuješ’).

    Ja ja, ’smo izluščili poanto’, poleg poante pa še ton.

    In kako je pol s tem?
    Sem izgubila stavo ali jo še bom? :)
    ————————————————————————-
    Mimi@ Pišem o moških, ki so prisiljeni biti na porodu…ponavljam se že.
    Davljenje s popkovino, leti na komentarje ki so se “ovili” na to in ne morejo naprej. Če pa koga žali to, potem naj samo povem da mene žali nesortiranje smeti, pobijanje kitov itd…izsekavanje pragozdov…pa kaj? Misliš, da koga to briga? Tko tud mene ne briga, če koga žalim. Svet ni uterus. Dobrodošli v svetu, kjer prodajalko utrujena mama nadere k si je drznila pokomentirat, da je mogoče njenemu jokajočem otroku v lupinici vroče….itd. Ne motijo me otroci itd…motijo me matere, ki niso sposobne bit matere:)

    Aja, spet dodajaš stavke moji kolumni. Nikjer nisem napisala, da moški ne sme na urgenco.

    Mimi, stavo si izgubila. Ampak, če si tko želiš z mano na pico ne bo šlo, pic ne jem. Lahko greva pa na kak zelenjavni krožnik:)

    • Mimi je rekel/-la:

      Ma ne, ne dodajam stavkov tebi, pač jih pišem. dodajam jih svojemu postu. :)
      dala sem primer; da če mamo dobrega frenda, nas bo pripravljen pospremit na tak plejs in mož/partner naj bi bil takšen prijatelj (vsaj jaz tko gledam na to).
      Se pa strinjam, da ženske prepogosto izsiljujejo in čeprav krotke ženičke, v bistvu vodijo in/ali nadzorujejo situacijo v bajti. :)
      A tko. Velja. (žal sem zdaj čist brez casha in v bistvu sem bla prepričana da bom stavo dobila, hehe ;)), jaz pa ne jem zunaj zelenjavnih krožnikov, zato k ne naročam hran, k jih doma boljš nardim (zato tud rada pico zunaj jem, seveda pa gre lohk tud za Margarito, ki jo mam itak najrajš, in jo lohk ješ tudi če si, kot sklepam, vegetarijanka. no ja, morda pa ne ješ bele moke).
      Ampak velja: če se grem, se grem. Sva zmenjeni in ko bom pr cashu, dobiš krožnik, lohk pa tud kako pijačko (aja - piješ tudi ne al morva it na kakšno zeleno godljo v ohlajenem kozarcu ;o))

  • medjed je rekel/-la:

    kaj nej pa napišm tukej, pomoje moja izjava paše v to sliko ;)

  • nof je rekel/-la:

    @Mimi - stave nisi in ne boš izgubila!!!

    • Mimi je rekel/-la:

      Hm, ampak sej nisem šla s tabo stavit, Nof, Nana bo pa menda že vedla. :))
      Nč mi ni jasno.
      Drgač bi blo pa fajn (če bi dobila stavo ;))

      No jaz osebno bi bla mal prizadeta, če tip ne bi hotel zraven, vendar ga ne bi silila (ne izključujem pa možnosti, da bi mu to kasnej kdaj -vsaj pri sebi- mal naprej vrgla). Vendar če ne želi, ga ni treba silit, saj sicer bo pa on ženski kasneje zameril (’še na porod me je zvlekla!’ :D)

      So pa trenutki, ko si nemočen in/ali popolnoma prepuščen drugim, pa tako godi dobra družba, četudi nimamo časa zanjo ali nas celo nervira kakršnakoli prijazna pomoč.
      Poleg tega pa ‘včasih’, ko so ženske za zaprtimi vrati rojevale, je blo to pogosto doma, so bli prisotni kupi babic in ‘babic’ in tet in mam in sestra itd. Je bil oče skor v napoto (tudi zdaj ga včas celo zdravniki ven iz sobe pošljejo)… Zdaj ko je pa vse odtujeno, ko si sam ena cifra tam oz. eno ime, pa je pomirjajoče, če maš koga zraven v takšnih trenutkih.

      Med vsemi moškimi, k jih poznam in so bli pri porodu, pa ni nobenega pusija, tako da men so taki tipi (ki se jim zdi normalno da prisostvujejo porodu, ker lohk) najbolj možno normalni, tisti, ki pa se jim to upira, pa so zame hlodi (ali pa ravno oni pusiji, ubožci, če ne prenesejo mal krvi) - kajti kot je rekel Over&Out, bo tud sicer partnerka kdaj tečna, krvaveča in prešvicana…
      In če je pogost argument številnih moških, ko se ženska recimo odloči za splav, da to ni sam stvar nje, pač pa obeh - ma da je potem tud pri porodu zraven. ;o)

  • gregor rozman je rekel/-la:

    mimi, tipična ženska si - konfuzna kot sto nepofukanih cankarjanskih mater. ne vem, ali pa sem jaz uspešen slovenski pisatelj.

    • Mimi je rekel/-la:

      mah, kaj pa vem… konfuzna sem tudi kdaj, seveda - če ti je to dovolj tipično (da je ena lastnost da lohk skleneš vse o babah), pa naj bo.
      vseen pa ne vem, kaj je tu konfuznega.
      ti si pa tipičen dec? ;o)))
      ‘nepofukane’ hjao, dolgcajt - tipičen ‘argument’ nekaterih ‘mačov’: zihr je nedojebana.
      In predvsem jaz ne žalim nikogar niti ne jemljem vsega kot osebni napad nase in niti mi ni do tega da bi za vsako ceno imela prav.
      Včas se prav zabavam, ko vidim kak komentar v stilu: ‘kok si ti butast in kok sem jaz pameten’ in: ‘kok mas narobe, kok mam jaz prav’. :D
      Skratka, pod razno ne štekam, zakaj je treba mene zdaj žalit, če se lepo vljudno pogovarjam (aja rekla sem da so zame taki tipi hlodi. ok, to je mal grdo, ampak to je edino).
      ne verjamem v dokazovanje svojega mnenja (in itak je sam mnenje, lohk si MISLIM kar si želim, tako kot kolumnistka) na način žaljenja in diskreditacije sogovornika/-ov.
      Skratka, tu najdeš tolk ‘Pametnih’ da glava poka. ;)))

    • gregor rozman je rekel/-la:

      to, da na vesti mrgoli pokroviteljskih komentarjev, je posledica cankarjanstva! :)

      pa še res je. otroci potrošnje niso nič drugega kot projiciran ego (najboljši so in najpametnejši), pa vemo je potrošnja na sončni strani alp praznovala že osemnajsti rojstni dan.

  • medjed je rekel/-la:

    I prefer CEKARJANSTVO :)

  • Nana.O je rekel/-la:

    Mimi@ pijem pa tud ne vsega…ker se ne pustim manipulirat. Voda je zakon;)
    —————-
    No jaz osebno bi bla mal prizadeta, če tip ne bi hotel zraven, vendar ga ne bi silila (ne izključujem pa možnosti, da bi mu to kasnej kdaj -vsaj pri sebi- mal naprej vrgla). Vendar če ne želi, ga ni treba silit, saj sicer bo pa on ženski kasneje zameril (’še na porod me je zvlekla!’ :D)
    ————
    Hvala Mimi-sam to sem hotla slišat…vsaj iskrena si:)

    • Mimi je rekel/-la:

      Vsaj? men je to ena mojih pozitivnejših lastnosti. Čeprav je pa res, da iskrenost je (zame) samo tedaj, če/ko zmoreš bit tud do sebe. Sicer pa jebeš tako iskrenost, ko nekoga užališ, pol pa rečeš, sej sem bil samo iskren.
      Tko da včas je iskrenost, včas pa nesramnost. Govorim splošno, ker si pojem iskrenost folk često tko mal sebi prilagojeno razlaga. :)
      Ja, voda je zakon. Žal je vse slabša, sam to pa sodi že v druge zgodbe. :)
      Velja torej - nom pozabla in ko bom pr ‘močeh’ ;), pa se ti javim zarad stave. :)

    • Neja je rekel/-la:

      Mimi, po tvojih postih, tudi drugje, sklepam, da ni samo iskrenost tvoja dobra lastnost. Med številnimi je tudi zaupljivost. Jaz bi na tvojem mestu kolumnistko vprašala, koliko ima v resnici otrok.

    • Mimi je rekel/-la:

      O hvala, Neja. :)
      ja, tudi zaupljiva sem, ker, kot številni, izhajam iz sebe (se pravi če nekaj rečem, je to to, in ne vem zakaj bi nekdo nekaj rekel, če to ni to, sicer pa to prepuščam njemu).
      Ne bom vprašala, ker če bi hotla, bi že povedala. Bom verjela na besedo. Če pa ni za verjet, pa to ni moj problem, vsak sam zase ve. Men je popolnoma vseeno, sem pa pričakovala tudi jaz (še) bolj oseben pogled, če je že bil tako oseben. :)

    • Over&Out je rekel/-la:

      @Mimi Iskrenost je vedno najboljša politika…ps. poglej do konca
      http://www.youtube.com/watch?v=KmGPq2FO4ck&feature=related

  • Nana.O je rekel/-la:

    Mimi@ Iskrenost nikoli ne užali…užali lahko samo obratno. To je sam potrebno skapirat;)
    ———————–
    “Vsi si namreč želimo biti in, idealni in vse kar gre zraven.”
    Over&Out @ MENI je idealna samo narava in kar le ta stori.

    “Ej, pa razumem da se noseča ženska/mati maščuje, ne samo moškemu ki jo je oplodil, tudi otroku. Tudi on je kriv da je izgubila idealno postavo, družabno življenje in kariero.”

    Over&Out @ Super, fajna iztočnica. Tko žalostna. Vidiš…takšnih mater bi moralo biti čimmanj. To niso matere, ampak pošasti. Pa še neki. Nobena družba, okolje, sistem…ti ne more izkoreniniti dobrih vrednot, ki jih imaš “privzgojene”. Ampak moraš jih imeti, dobi se jih pa od normalnih staršev. Roko na srce…starši, ki oblepijo avto z imenom svoje hčerkice in usmerijo vse žaromete vanjo, ne delajo nobene pozitivne usluge svojemu otroku (primer iz kolumne). Vzgajati ne more nekdo, ki sam ni vzgojen. Moralne vrednote so v današnjih časih najpomembnejše kar lahko učimo otroke:)

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja, Užali res ne, kar pa še ne pomeni, da ne žali.
      ‘Ti si butast’ je lahko mnenje - iskreno, kakopak, je pa tudi žalitev.
      No ker si pa ti očitno skapirala oz. to že itak kapiraš, zakaj nisem od tebe prebrala še kakšne iskrenosti tudi na svoj račun? ;)
      Zaenkrat sem brala tvoj kritičen pogled na družbo prek pojma mati/družina in medtem, ko sem sama rekla, da bi partnerju najverjetneje ipak mal zamerila, si ti več kot očitno nad tem.
      Vendar ton tvojega pisanja pa daje slutit tud kakšna ozadja, ki pa, ker jih sama nisi izpostavila, jih tud jaz ne bom.
      Pr men se v glavnem iskrenost začne pri sebi.
      Vsakdo v sebi čuti in se sprašuje

    • Mimi je rekel/-la:

      en del posta mi je odrezalo pa je zdaj bedast zaključek. :o|

    • Over&Out je rekel/-la:

      Žalostno res. Samo a se ti zavedaš da tvoja rešitev, če izluščim iz članka, sugerira rešitev v odvzemanju svobode ženski. Če jo oropamo ambicij bo ponovno srečna mati. Problem ni v tem da smo ženski dali enake možnosti, problem je v tem da jih ta ne more realizirati. Posledično smo zato še vedno moški in ženske drugačni, v družbenem smislu. Smo pa naravno drugačni, dejstvo. Samo zaradi tega nam ni treba živeti dveh družbenih vlog, predvsem pa zato ker to koristi le oblasti. Deli nas na moške in ženske, bogate in revne, leve in desne, Slovence in Neslovence… Te delitve so eden od osnovnih mehanizmov ki poganja potrošniško mentaliteto in gradijo nacionalno identiteto. To so mehanizmi izkoriščanja katerega žrtve smo vsi mi. Ti pa predlagaš da se vrnemo nazaj v fevdalizem, kjer smo bili srečnejši in eden drugemu omejevali možnosti. A ti hodiš na volitve? Ne dolg tega se je namreč smatralo da ženska nima kapacitet da bi vodila državo, ker ji njen materinski čut ne dovoli odvzemati življenj. Povsem naravno, ker ženska življenje ustvari ga ne more tudi odvzeti, to lahko naredi samo moški, on je naravno bolj oddaljen od čudeža stvaritve življenja.

      Naj bo tebi narava ideal, samo moraš se zavedati da je naravno čisto vse kar te obdaja (torej je ta trditev malo naivna). Po definiciji, je namreč naravno tudi to kar še ne poznaš in te obdaja. Tudi 100.000 svetlobnih let oddaljeni planeti in moški ki hočejo sodelovati pri porodu in vzgoji otroka.

    • Neja je rekel/-la:

      Mimi, tudi jaz gledam na iskrenost tako, kot si napisala. Včasih, ko si na koga jezen, ali drugače prizadet, ga lahko gledaš bolj negativno. Če mu takrat izrečeš, kar si o njem misliš, ga prizadeneš, a s tem tudi sebe. kasneje pa ti je žal. Mislim, da zna zrel človek ločiti, kdaj je bolje nič reči. Če pa že sogovornik, partner, želi mnenje, je tudi pomembno, s katerimi besedami ga povemo. Ni treba drugega prizadeti. Misliti moramo na medsebojno spoštovanje. Tega je včasih premalo. Če je komu vseeno, če se drugi zaradi njega sekirajo, lahko o tem človeku pove, da je v njem egocentričnost, vzvišenost, maščevalnost ali kaka druga oblika agresivnih teženj. /No, pa se spet grem psihiatra, bi rekel …./ Meni je všeč beseda socializacija. Vem, da ni nič idealnega, da delamo napake, a nekateri se trudimo in se spreminjamo.

    • Mimi je rekel/-la:

      Se podpišem, Neja! :)
      Tudi sama tko razmišljam.
      To kaj si kdo misli (da si psihiater), pa ni pomembno tolk zlo.
      Sej mamo na kupe ekonomistov, politologov, zgodovinarjev in raznih drugih znalcev in stručkotov. ;)))
      Bodo pa tud nas, ‘laične psihologe’, prenesli.
      Jaz vsaj ne pravim, da imam edino prav in se za ideale drugih gotovo ne mislim prepirati in se obdajat z negativno energijo.
      Tudi sama sem bila zelo gajstna in *iskrena*, pa tud pogosto koga prizadela, tako da nisem noben angelček.
      Vendar to je zdaj in zdaj sem tle. Kar je pa blo, je pa blo. Vsaj napredujem, kot si sama predstavljam (tovrstno) *napredovanje*.
      Čeprav maram črni humor in znam tud sama bit zajedljiva in celo sarkastična, mi pretirana ali nenehna ali po difoltu zajedljivost oz. cinizem ni blizu.
      Jaz HOČEM bit zaupljiva. :) men je všeč, če je nekaj lepo, pa čeprav je lahko to tudi kičasto.
      In meni so tud te ‘materinske fore’ zelo pogosto totalno pretirane in jih lohk tud sama z mal sarkazma jemljem, pa vseeno če imaš rad naravo, življenje…. ne moreš biti imun na vse te fascinacije.
      in če še tisto, kar je lepega, folk tako grdo vidi, mamo pa takle, kakor mamo.
      pol pa krivimo ‘družbo’, ‘matere’ in dece. Brez veze. Vsak nej sam s sabo živi.

      aja, jaz sem tud ogorčena nad različnimi postopki in obravnavami (medvedi, kiti itd., onesnaževanje itd.), sam kot sem razumela, to ni bil predmet kolumne in zame s tem tud ne debate (tokrat). :)

    • gregor rozman je rekel/-la:

      ’tisti, ki ni vzgojen, ne more vzgajati’ - sicer se tu postavlja vprašanje kdo smo, da lahko postavljamo pravila kdo lahko in kdo ne sme vzgajati? te pa čisto razumem in se strinjam, da se določeni vzgojno izobraževalni vzorci iz primarne socializacije otroka prenašajo iz generacije v generacijo. sekundarna socializacija bi morala vse skupaj omiliti, vendar ji danes vedno manj uspeva, saj je preveč naporna. otroke preveč zaposluje, tako kot njihove starše.

      vse to prerekanje me spominja na idejo, ki sem jo že kar nekaj časa nazaj predstavil na poljubovem forumu. da bi morali vzgojo otrok profesionalizirati in prenehati s prenašanjem freudizmom. hkrati bi ženske in moške, ki ‘rojevajo’, razbremenili. seveda so me napadli raznorazni otroceljni in drugi produkti cankarjanske ljubezni, ampak danes sem še vedno mnenja, da bi centri za socialno delo morali delati na terenu in ne v pisarni ter odvzemati otroke tistim, ki na njih prenašajo svoje otroštvo. tudi marsikateri oče bi neprimerno bolje vzgajal otroka kot njegova mati, ki ji ga je dodelila socialna služba. slovenska zakonodaja na tem področju je zelo neurejena.

    • gregor rozman je rekel/-la:

      sicer pa smo vedno najpametnejši pri temah o vzgoji otrok prav tisti, ki jih nimamo. starši namreč za to nimajo časa. zaposleni so, da bi v rit potrošniško razvajenega pamža zatlačili čim več dobrin (ki jih njegov sošolec ali prijatelj nima).

    • Neja je rekel/-la:

      Mogoče, Gregor, bo počasi zate bolje. Lahko se boš kloniral, z genskim inženiringom še dodal zaželene lastnosti ali spremenil nepopolne. Plod se bo razvijal v umetni maternici, ne bo treba gledati naravnega poroda, veš, tistega, ki so ga bili nekoč moški prisiljeni gledati. Za novo bitje bodo že pripravljeni različni preverjeni programi, ki bodo omogočili najboljši razvoj tekmovalnosti, obvladovanja okolja, brezčutnosti in samozadostnosti. Za vzgojo bodo poskrbeli roboti, ki ne bodo nanj prenašali svojega otroštva. S tabo bo imel stik, samo če boš nevtralen, tiho, samo njegovo ogledalo. In nekega dne te bo z začudenjem vprašal: Le kaj pomeni ta čudna beseda mati. So nekoč živela tudi taka bitja? In kaj je ljubezen, navezanost, sočutje, pomoč , potrpljenje, prilagajanje, spodbujanje, zvestoba?

    • Neja je rekel/-la:

      PS: Sicer pa se, Gregor, ozri še po drugih slojih ljudi, ne samo po tistih, v katerih se sam giblješ, in sem prepričana, da ne boš videl “samih razvajenih pamžev”.

    • gregor rozman je rekel/-la:

      neja, v smer, ki si jo nakazala, se giblje vse človeštvo. najbolj produktivne samice in samci nimajo časa za razplod, zato se bo, predvidevam, čez nekaj tisoč let napredni del človeštva robotiziral, takšni, kot smo mi, pa bomo ostali v rezervatih, kot danes ostajajo t.i. pravi ljudje.

      ps: v katerih slojih ljudi pa se gibljem? se ti ne zdi, da sem možgansko vsaj toliko priseben, da ne posplošujem?

  • Nikolovski je rekel/-la:

    odličen prispevek! bravo Nana!

  • Bralka je rekel/-la:

    Nena, napisala si super članek, ni pa treba dodatne energije vlagati v to, da bi razložila, kaj si s posameznimi pasažami mislila.
    Kdor je razumel, je razumel.
    Kdor se je pa v zadevi prepoznal, je pa zdaj malo besen, ampak, vse mine, pa bo tudi to.

    • Nana.O je rekel/-la:

      Hvala in tudi ne nameravam več….vlagati energije v odgovore in pojasnevanja:)

      Lep dan vsem skupaj še naprej:)

  • DragicaJ je rekel/-la:

    Nana.O je rekel/-la:
    16. avgust, 2009 ob 22:36
    DragicaJ@ Zakaj misliš……….
    XXXXXXXXXX

    Nisem se našla v zapisu in tudi ne domišljam si (tako kot ti), da lahko vsepovprek pluvam na ljudi. Če bi bila res liberalna in svobodno ponosna nase, kot se hočeš prikazati, takih neumnosti ne bi pisala.
    Sem pa z zanimanjem gledala filmske upodoitve (moške ..in ženske zadeve) o problemih, ki jih imajo enakopravni geji in lezbike in spoznala, da so pod krinko arogantnežev zelo mehke in nesamozavestne duše. Kdo ve mogoče zato tako arogantno na glas zahtevajo nekaj, kar bi si morali priznati sami.

  • sexolog je rekel/-la:

    Zanimiv boj med moškimi in ženskami, ni kej, stara vojna in stara zabloda. Če se ljudje ne bi privlačili odnosov itak sploh ne bi bilo. Zatorej je edino kar lahko (to mi sicer lahko kak frigiden osebek kontrira) a priori trdimo, da obstaja neka energija, ki je odgovorna, da se zanimamo en za drugega. Iz Grčije je to Eros iz medicine pa vse drugo (hormoni, feromoni, čustva etc.). Zato nas tudi moti kakšne so ženske in kakšni so moški, če nas ne bi, bi mirno masturbirali in se za to ne bi niti najmanj sekirali.
    Pri otrocih, ki so sicer čisto drugo področje, a se lahko zadevi pokrivata (kakšen klerik se bo ob verjetnosti povezave, ki ni ena spet lahko zgrozil), je pa smotern le medsebojni ujemajoči partnerski dogovor, vse drugo je pol lahko to kar je Nana napisala: sitna ženka, moški lolek, dojenček epruveta, mati samohranilka, posvojen otrok dveh gejov, ki nista papka, otrok genij, ki živi z babico itd.

  • gorazd68 je rekel/-la:

    Nana, odlično….evo pa še Dragico Petrovič na pomoč…

    Kozavost duše

    Ljubosumnost z ljubeznijo nima nič več skupnega, kot jetniška celica s svobodo

    Dvojna javna morala obsoja fizično trpinčenje in vsaj nekatere oblike psihičnega nasilja, do ljubosumnosti pa je neverjetno tolerantna. Za ljubosumnega velja človek, ki se (malo) preveč boji za svojo ljubezen. Ljubosumnost je skoraj nekaj romantičnega. Najdejo se celo ženske, ki trpijo, če njihov partner ne kaže znakov ljubosumja.
    Večina žensk in moških, ki prenašajo občasne ali stalne očitke svojega partnerja, poskuša to »slabost« razumeti. Če so scene preveč zoprne, se poskušajo kritičnim situacijam izogniti, ves čas pa ljubosumnemu partnerju dokazujejo, da nima razlogov za ljubosumnost. S svojo potrpežljivostjo in odkritosrčnostjo poskušajo partnerja za vselej rešiti dvomov in strahov. Tako ljubeči – tako ljubosumni; tako razumevajoči – tako nerazumni.

    Ljubosumje je po mojem najglobjem prepričanju popolnoma skregano s samospoštovanjem in ljubeznijo. nekaj je narobe z obema – s tistim, ki si dovoli biti ljubosumen, in s tistim, ki si dovoli, da ljubosumje prenaša.

    Pozna kdo človeka, ki bi dneve, tedne in leta hodil po stanovanju in v službo z obkladkom čez čeljusti, stokal in vekal od zobobola, njegov partner pa bi se ves čas prijazno delal, kot da je vse v najlepšem redu? Kako se nam potem lahko zdi, da je z ljubosumnim človekom vse v najlepšem redu?

    Človek predvsem ni ljubosumen zato, ker bi imel »razlog«. Kaj naj bi bil razlog za ljubosumje? Strah, da bo izgubil ljubezen? Čigavo – svojo ali partnerjevo? Svoje ljubezni ne more izgubiti, če tega noče sam, partnerja pa ne more obvarovati s sumničenji, prepovedmi, strahovi, z izsiljevanjem in grožnjami. Je »strah« pred izgubo ljubezni strah, da bi izgubili ljubljeno osebo ali občutek, da smo edini? Edini v soseščini, edini v okolici, edini na svetu, edini v vesolju, edini za vse čase? Kaj ima to opraviti z ljubeznijo? Kako si kdo sploh lahko dovoli, da ljubezen uporablja za krpanje svoje nedonošene samozavesti? Seveda si dovoli samo, ker mu to dopusti partner; partner, ki je za izjavo »brez tebe ne morem živeti« pripravlje tudi malo potrpeti. Baje obstaja »normalna« in »bolestna« ljubosumnost. V čem je razlika? Samo v tem, da se » normalni« ljubosumneži krotijo. Bitje, ki je sposobno misliti, da ima začasno ali stalno pravico do izključne uporabe neke osebe, in je zato ljubosumno na znane, manj znane in neznane primerke enega spola (ker morebiti lahko zapeljejo rezrvirano osebo), pa tudi na ljudi drugega spola (ker odžirajo čas in energijo osebe, ki mora biti na voljo samo izvoljencu ali izvoljenki), so ljubosumni tudi na vse tisto, kar olastninjeno osebo obdaja ali privlači. Na klavir, na domačo žival, na naravo, na starše, na knjige, na avto, na prijetne lastnosti, na obleke, na talente… Na bivše partnerje, na nekdanja potovanja, na lepe spomine… Na načrte, na neispolnjene želje, na žalost, na smeh. Razlogov za ljubosumnost nikdar ne zmanjka. Ljubosumnež je vedno korak pred partnerjem, ki poskuša pregnati sume, kot so vlomilci s svojo iznadljivosto vedno pred policijo.

    Recept? Nekaj več samospoštovanja in nekaj več spoštovanja drugih. Zavest, da ničesar ne posedujemo in v resnici nikogar ne obvladujemo. Higijena duha in duše ni nič manj pomembna kot umivanje zob in miljenje telesa. In nič manj intimna.

    Danica Petrovič

    Pa kakšen pokojni Janez Rugelj tud pomaga, pa ne ga vzet preveč osebno ;-)

    • gregor rozman je rekel/-la:

      dobro je zapisala ta danica, vendar je nekaj nujnega spustila. gotovo je učenka freudove oziroma rugljeve šole. sam priznavam tudi jungovo smer, zato bi dodal še to, da je zdrava mera ljubosumja dokaz o partnerjevi ljubezni. namreč, ko sem prebiral prispevek danice petrovič, sem dobil občutek, kot da ga piše hladen človek - človek, ki svojemu partnerju čustev ne kaže, med drugim tudi ljubosumja ne. mnenja sem, da je bolno izkazovati nič ali preveč ljubosumja. ravno prav ga mora biti.

    • Nana.O je rekel/-la:

      gorazd68@ vesela sem te:)

    • DragicaJ je rekel/-la:

      Ljubosumje je čustvo, če ga ni smo mrtvi.
      Ravno prav je sredina, ki jo iščemo celo življenje.
      Pa lep Jungovski pozdrav.

  • gorazd68 je rekel/-la:

    Gregor moje mnenje je pa da “ego na on” ni bistven za sobivanje, ga pa nekateri potrebujejo(mo), v sebi lastnih težavah. Je pa pojasnila že Danica.
    BTW, tukaj mamo tud eno versko društvo v oranžnih “pižamah”. Oni pa recimo pravijo da z “egom na on” sploh ni mogoče do nirvane… ….majo pa ta klub že ustanovljen cca 543 let dlje kot uni v Vatikanu, tko da kdo je plonkal ni dileme ;-)

  • gregor rozman je rekel/-la:

    itak. če bi sledili jungovim naukom do konca, bi končali v oranžnih (trenirkah?) oblačilih in cele dneve ustvarjali mandale namesto sveta. :)

  • NoMercy je rekel/-la:

    prav neverjetno kako lahko nekoga (avtorico) tako moti kaj in kako se gredo drugi v svojih medsebojnih odnosih :P
    Le kako se to imenuje?
    ———-
    In KAJ si TI Nana.O naredila, da bi bilo po tvoji meri?
    Si vsaj prvi krik na poti v oplojenost že izvila iz sebe (to je tisti krik, ko bejbi junfar poči).
    Privošči nekaj mladcem potomsto in jih ne gnjavi s priznanjem očetovstva, plačili alimentov in prošnjami, da popazijo na naraščaj.

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    Odkar sem prvič zašla sem in izpljuvala par krepkih na tole anonimno kolumnanje, ker me je pač poleg same vsebinske banalnosti razkurila še kopica konkretnih dezinformacij in izmišljij v zvezi z nekim abotnim trivialnim romanom, sem prvič spet zašla sem.

    Preprosto je nemogoče verjet, da piska dejansko obstaja in lahko pisari pod neko uredniško taktirko. V najboljšem primeru vse skupaj dojemam kot kakšen Severjev ali Sarkičev štos za dviganje prahu (in klikov) na preverjenih trikih primitivizma in debilizma. Še bolj neokusno kot povabit Jelinčiča v Piramido in parlamentirat o romski problematiki z romskimi sogosti.

    Tema, kakor je predstavljena, je nepomembna, ker je popolnoma nično obdelana z več aspektov, kakšne druge vrednosti v smislu osebno izpovednega zapisa pa tudi nima. Še huje, koncept deklice, ki fura imidž kvazi antiklerikalnega upora, in je paradoksalno v svojih wannabe tezah isto sranje, je negativno perverzen. Ta novodobna trendi fora šovinističnih, ogroženih in prestrašenih kvazi psihoanalitikov (z izgovorom na okostenelem freudizmu) alias Vodeb, ki bojda furajo nek antifeminizem in od koder “Nana O” kopira wannabe idiotofilozofijo in termine tipa moškinja itd., je perverzija v najslabšem smislu besede. Mnogo slabše, kot če bi Vest celo plačal Murku, da bi nas zabaval s svojimi nebulozami. Garantiram, da bi imel branost daleč najvišjo od vseh kolumen. Pravzaprav je z uredniškega vidika škandalozno, da si to privošči. Furanje nikakor argumentiranega hujskanja, v slogu klerozapovedovanja o pravem načinu življenja in celo občutenja. Jako pogrešamo reprogramirane interprete biblijskega mačizma in še bolj jako pogrešamo fašistoidno hujskaško s strani zapeljanih deklic, ki tako pogrešajo “pravega” kurca, da bi se dale z batino tudi pračloveku pred jamo prefukat okrog ušes, če ga že fašejo ne. Patetično!

    @Gregor Rozman:

    Branost je najslabši možen razlog, kar si ga lahko navedel kot pohvalen. Branost sama po sebi, kot sem zapisala že v komentarju, ne pomeni nič. Da je pohvalno, ker neka oseba sploh sede za računalnik in napiše brezplačno kolumno, pa je lahko spet kritika uredništva. Kot prvo je nesprejemljiva anonimnost, še posebej ko gre za lansiranje trivialnih brezvsebinskih provokacij. Kot drugo je škandal, če gre res za brezplačno posebej izpostavljeno kolumno in to bi bila lahko tudi kritika na avtorico. Saj veš … boš napisal odlično zbirko pesmi, pa ti jo obubožana založba pač ne bo izdala, saj bodo razne nananane turile svoje idiotizme zastonj, da bodo le kaj izdale. Ti boš moral krepko nedostojanstveno znižat svojo ceno, če boš hotel doživet izdajo svoje bukle. Tako to gre. In če ne boš pisal provokativnih Murko, Vodeb ali Jelinčič idiotizmov, boš imel pač slabo branost. Sej veš. Folk se navadi bit razvajen in zaostal. Če postane to neka vsesplošno sprejemljiva normala, heh, in celo pohvala, smo pa globoko v podriskani danki brez orgazma. No … hmmm … saj, kje pa smo?

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      “Mnogo slabše, kot če bi Vest celo plačal Murku, da bi nas zabaval s svojimi nebulozami”

      Zakaj bi mu le kaj plačali, Simona? Saj kaj takega povsem kvalitetno nadomestijo vaši komentarji, pa še zastonj so;-)).

    • Neja je rekel/-la:

      Tudi meni se zdi to anonimno kolumniranje primitivizem brez primere. Prav bi bilo, da bi Simona /in mi/ dobila odgovor, ne Nane in ne G.Rozmana, ampak uredništva.

    • Mimi je rekel/-la:

      “Tema, kakor je predstavljena, je nepomembna, ker je popolnoma nično obdelana z več aspektov, kakšne druge vrednosti v smislu osebno izpovednega zapisa pa tudi nima. Še huje, koncept deklice, ki fura imidž kvazi antiklerikalnega upora, in je paradoksalno v svojih wannabe tezah isto sranje, je negativno perverzen. Ta novodobna trendi fora šovinističnih, ogroženih in prestrašenih kvazi psihoanalitikov (z izgovorom na okostenelem freudizmu) alias Vodeb, ki bojda furajo nek antifeminizem in od koder “Nana O” kopira wannabe idiotofilozofijo in termine tipa moškinja itd., je perverzija v najslabšem smislu besede. …
      … Pravzaprav je z uredniškega vidika škandalozno, da si to privošči. Furanje nikakor argumentiranega hujskanja, v slogu klerozapovedovanja o pravem načinu življenja in celo občutenja. Jako pogrešamo reprogramirane interprete biblijskega mačizma in še bolj jako pogrešamo fašistoidno hujskaško s strani zapeljanih deklic, ki tako pogrešajo “pravega” kurca, da bi se dale z batino tudi pračloveku pred jamo prefukat okrog ušes, če ga že fašejo ne. Patetično!”
      Se strinjam. Sem ravno to razmišljala; isto sranje kot skritizirano; pač takšno ali drugačno izfuravanje svojih frustracij.

      … pa še o moji stavi; blazno butasto in zijalasto, da sem se šla tole (še posebej ker nikoli ne stavim :o))… v bistvu sem se samo tako izrazila: grem stavit, da…
      In tri postavke so ble v ‘predlagani’ stavi: 1) da je Nana O. že rodila in je torej mama, 2) da njenenega tedanjega moškega ni blo zraven in 3) da mu to ni niti malo zamerila (pri slednjem pa smo itak že na trhlih temeljih, kajti to je pa že težje dokazovat :)).
      No potem pa so bili posti: ‘verjetno bom stavo izgubila’, ampak ‘v bistvu sem jo pa že’….
      pa res nisem vedela, kaj si naj mislim. No ker je Nana ponovno potrdila, da sem izgubila stavo, sem rekla, ok.
      Vseeno pa me nekaj pri vsem skupaj moti oz. če sem iskrena: ne verjamem povsem, da je Nana dejansko že mati, in še manj, da svojemu neprisotnemu tipu ni zamerila, saj bi skoraj gotovo bil v nasprotnem primeru ta(k) zapis drugačen.
      In tud bi vseen pričakovala, da bi Nana drugače izvedla tole, saj grem lahko tud jaz stavit karkoli s komerkoli, izza računalnika tukajle, in pol onemu samo rečem: stavo si izgubil. :))))
      Tako da je Neja imela kar prav: res sem včasih pa tudi preveč zaupljiva, in še celo butasta!
      Pa smo spet pri samokritiki (ki jo sicer tako pogrešam pri komentatorjih oz. pri ljudeh, splošno).

      Kot si rekla, Simona: sestavek je brez glave in repa; nobene iztočnice, nič o vzgoji, negovanju vrednot itd.
      No meni se je prispevek najprej zdel zabaven, ker imam včasih malo odštekan smisel za humor in me zabava, če se kdo zlo pizdi in po trepalnicah meče okol česa.
      No potem ko nisem v nadaljnjih komentarjih zaznala niti trohice srčnosti, duha in duhovitosti, pa mi ni bilo več zabavno in se mi ni dal več pisat, do danes, ko sem videla tvoj komentar, Simona! :)

    • Superca je rekel/-la:

      Simonca, tebe pa skoz neki srbi ane.

  • NoMercy je rekel/-la:

    @ Simona Rebolj: dihaj punca, dihaj :P
    ja pa kaj si pa ti predstavljaš, da lahko je nekje, kjer je možno brezplačno kokodakati brez nosenja jajc??
    pa še huje bo, ker bo folk še bolj zafrustriiran in tudi za na pivo v najcenejši pajzelj ne bo imel :P
    Have fun, bejbi :P

  • gregor rozman je rekel/-la:

    sem mislil, da bo simona rebolj kaj napisala o precenjenem raztegovanju pizd, pa je prišla le po pozornost. ah, da.

  • gregor rozman je rekel/-la:

    neja, anonimno kolumniranje (v kibernetiki, ki ima svoj čar prav v tem, da je lahko avtor anonimen) ni nič kaj večje zlo od tvojega anonimnega komentiranja.

    mimi, ti si pa zvij džolo in jo pokadi preden začneš komentirati. ne vem, ali pa sem preveč skuliran, da bi lahko sledil tvojemu frfotanju.

    • Mimi je rekel/-la:

      Kako ste nekateri pogosto patetični in smešni, ko menite, da je edino, kar šteje, nekakšno ime. :)
      Se pališ tud na nazive in druge ultra strokovne reference? ;)

      Hvala za nasvet.
      Sicer pa jih ne maram preveč in jih skoraj praviloma ne upoštevam, ker sem mnenja, da včas človek potrebuje kaj drugega kot nasvet.
      Dobri nameni in nasveti, prizanesite mi z njimi!

      Hm, očitno si pač preveč skuliran. ;o))
      V tem prispevku pa ne skušamo sledit meni (in je tako povsem nepomembno, če mi ti lahko slediš ali jaz tebi), pač pa poanti, ki jo nekateri itak že kapirate (kot sam praviš, tisti ki nimate te izkušnje), drugi pa jo sicer kapiramo, še več, jo kapiramo celo globlje, česar pa avtorica -glede na njen odziv- gotovo ni imela v planih, ko se je tako velikodušno lotila kritike… koga že? mater? očetov? otrok? kar vseh? :D

    • gregor rozman je rekel/-la:

      daj nehaj, mimi. če bi se obesile na temo, bi vas človek še razumel, tako pa ste se začele spuščati že na oseben nivo. kdo je nana? zakaj tako misli? kaj lahko uporabimo proti njej, da bi jo čim bolj užalile, čeprav ona nas ni? pa koji kurac pravega bralca zanima kdo je avtor in zakaj tako misli? mene so, ste neprestano zamenjevali z dućetom. vsi skupaj ste eni kurčevi psihiatri. pojdite študirat, če ne morete odpraviti osebnih težav, ki se kažejo na poniževanju drugih. ko berete, je pomembno, da zaigrajo sive celice, ne pa predstava kaj ima ta človek oblečeno. jaz imam samo občutek, da ste nekatere pičke tukaj nani ‘fouš’, ker zna s trezno in kmečko pametjo povedati resnico, ve pa je v tej globalizaciji ne prepoznate, ker ste bile ujčkane in prevečkrat prizadete.

    • gregor rozman je rekel/-la:

      če bi mene motilo nanino pisanje, sploh ne bi izgubljal energije z njim. če želim videti nek art film, ga gotovo ne bom iskal na akanalu ali popteveju.

      lep pozdrav vsem!

    • Mimi je rekel/-la:

      “imam samo občutek, da ste nekatere pičke tukaj nani ‘fouš’, ker zna s trezno in kmečko pametjo povedati resnico, ve pa je v tej globalizaciji ne prepoznate, ker ste bile ujčkane in prevečkrat prizadete.”
      :)))))

      Jaz ponižujem koga? :o))
      S čim?

      In ne gre za osebne nivoje (pa čeprav: saj sem oseba).
      In tudi Nana je bila precej osebna in nadvse iskrena (ko je šlo za druge, seveda).
      Stava je pa sploh bila osebna.
      In če se stavo sprejme, je seveda logično da se pričakuje tud kaj konkretnejšega in ne zgolj lastna ugotovitev ali sklep, da je stava dobljena.

      Hecno, kako enake stvari različno vidimo/dojemamo.
      Meni se je recimo zdela žaljiva in preosebna Nana, pa tudi ti, tebi pa se zdi žaljivo in osebno, če se oseba odzove na to.

      Morda bi bolj tebi koristil džoli? :)

    • gregor rozman je rekel/-la:

      v komentarje kolumne si toliko znakov vpisala, da jih avtorica še v vseh kolumnah skupaj ni toliko premogla, pa naj zdaj jaz iščem nad koga in s čim si se spravila? (smajli, čeprav jih sovražim)

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja, rada govorim in se sploh na vse načine izražam.
      Še dobr da se lohk! :)
      In to zastonj! ;)))))

    • Neja je rekel/-la:

      Nana, hvali tiste, ki jo hvalijo, kritizira tiste, ki imajo drugačno mnenje in stališča. Provocira tukaj sodelujoče, ker vzvišeno in večkrat neumno , nezrelo ter netaktno, da ne rečem, žaljivo, argumentira. Provocira, ker deluje kot “ujčkana in prevečkrat prizadeta”, ha, ha. Je to njen “egotrip”? Ali je tvoj? Si ti tukaj v dvojni vlogi? Si ti Nana, da jo tako nekritično braniš? Si prebral, koliko gnojnice, agresije si stresel, ubožec? Kdo je le v resnici žaljiv? In kdo se obeša na formo in ne na vsebino? Vse je dobro in pohvalno samo, da je zastonj, nekako tako si se izrazil. In zdaj ti pomagamo, da se veča “branost”, uh. Pravega bralca še kako zanima, kdo je avtor. Da ve, koga lahko občuduje in da ve, kdo take…..buta iz sebe. Ni treba brati, in pisati, praviš. Ampak, kdo bo pa potem “Vesti” povedal, naj ne objavljajo takih kolumn, da je takega sranja že drugje dovolj. Naj raje gradijo na kvaliteti.

    • gregor rozman je rekel/-la:

      neja, še slepec bi lahko uganil, da neprestano analiziraš. nikakor ne moreš iz kože psihiatra. z nekom je vedno nekaj narobe. če je morda tudi s teboj nekaj narobe, je verjetno to, da prav ti niti enega od naninih prispevkov nisi imela v čislih. nekje sta se morali sporeči, da nisi objektivna.

      kdo pa je pravi bralec? po mojem mnenju pravega bralca nikoli ne zanima kdo je avtor. če bi ga, bi verjetno trpel lirski subjekt. podobno je s kolumnami. nano branim zato, ker mi je všeč njeno pisanje, pove naravnost. branim pa jo morda tudi zato, ker se njej ne da več. je že vse lepo povedala.

      sicer pa vsem kokošim predlagam, da se čim prej dobro pofukate. zdi se, da ga že dolgo niste fasale. kolikor poznam nano, se moški ozirajo za njo, za vami pa se verjetno ne. zato pa imate tudi toliko časa kracati po kolumnah.

    • gregor rozman je rekel/-la:

      mimi, čestitke za priznanje, vendar pa se ti ne zdi, da se ne moreš z izrednim primerom rojstva svojega otroka najti v nanini kolumni?

    • Mimi je rekel/-la:

      “zato pa imate tudi toliko časa kracati po kolumnah.”
      ene tolk kot ti? :)))

      ja, takšna je logika zadev: za tistim, ki po javni cesti stopa, se ozirajo.
      Za tistimi, ki pa uživajo (v dobri družbi) v domačem okolju, pa (hvalaBogu da) se ne. :)

      In še: za mladimi se folk ozira, za starimi pa se ne (tolk).
      Vendar mladi bodo enkrat stari… in tako dalje…
      Pa bo morda potreben v lajfu še kak drug(ačen) ‘adut’, kot le mladost, seksepil in/ali gudluking.

    • gregor rozman je rekel/-la:

      mimi, seštej vse znake svojih komentarjev in jih primerjaj z mojimi! (jebo te smajli)

    • Neja je rekel/-la:

      Ne, z vsebino Naninih kolumn, tistih, ki sem jih prebrala, se večina ne morem strinjati. No, mnenja so lahko različna. Ne morem pa sprejeti njenega komuniciranja in kvaziargumentiranja. Kot da je, s tabo vred, vsevedni razsodnik. Prav, bodita zaslepljena v svoji mladostni? omnipotentnosti. Bodi nizkoten in vulgaren v napadanju, če se ne moreš kontrolirati. Ponavjam: Upam, da bojo na Vesti razmislili, kaj bodo objavljali.

    • gregor rozman je rekel/-la:

      oh, je kraljici egov neji končno kronica padla s tiste psihoanalitične betičice?

  • Mimi je rekel/-la:

    no pa še malo osebnega in iz prve roke (preveč so intelektualizirane tudi debate o ’srčnih zadevah’; pomembneje kot nekaj doživljati in furati je očitno nekakšno mnenje o tem: cele razprave o normalnih, naravnih zadevah, ki nekatere terjajo umsko obravnavo, druge spet pa telesno, čustveno itd.), no in nisem naklonjena snobizmu, pa tako tudi intelektualnemu ne in človek s ‘trezno in kmečko pametjo’ nikoli ne bi pisal česa podobnega, kot smo imeli priliko tukaj prebrat.
    No, ker sem rekla osebno: sama sem bila vesela, ker je partner bil pri porodu, še bolj, ker je sam tako hotel (in ker torej nisem bla v preizkušnji, da bi mu to lahko zamerila), sploh pa mi je bilo to dobrodošlo tudi zato, ker sem rodila skoraj mesec prezgodaj, rizičen porod itd., bila sem prepuščena na milost in nemilost osebju (take vloge pa ponavadi ne maram)… skratka, kako super, da je partner bil pri porodu!
    Tudi kasneje je sodeloval pri vsem, pa sem bila tako še bolj ponosna nanj in je v mojih očeh bil zato večji Car, in ne manjši.
    In tudi svojemu sinu skušam vcepit dobre in trdne vrednote, da bo spoštoval VSE ŽIVO - in se ne samo pizdil, ker drugi ne spoštujejo vsega živega.
    Tako da mu pogosto rečem: veš, zelo sem ponosna, ker si odličnjak in vesten in razumen, ŠE NAJBOLJ pa mi je všeč, da ti lahko zaupam in upam da bo tudi v prihodnje tako.

    Pa lep pozdravček: vsem ta tečnim in ta kritičnim, vsem staršem in ‘Materam’ ;o) - pa tudi vsem, ki to še bodo.
    Življenje je lepo! :) ;))

  • NoMercy je rekel/-la:

    ob 20:30 prosim & predlagam, da si nalijete/mo / pripravite najljubši drink, da si po vsem tem nazdravimo :P
    p.s.: jaz bom v “moji dnevni” pil šrota v rifuzi :)

    • gregor rozman je rekel/-la:

      velja, jaz bom pa na prešercu, do šrota pa se bomo dokopali še pred začetkom fuzbala.

    • Over&Out je rekel/-la:

      Se pridružim!

      @Nana O. Si pa predstavljam travmo, ki jo lahko povzroči očka s fotoaparatom. Pičko imamo samo enkrat v življenju okoli vratu, in prav je tako!

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    @Mimi:
    Mi je jasno, saj so bili nekateri komentarji mnogo bolj zgovorni in zanimivi za preletet od “kolumne”, ki ima zgolj in samo vlogo vzbujanja pozornosti, na žalost je pa še kopipejst sežetka wannabe antifeminističnih (tako sebe imenujejo) popsihoanalitskih medijskih cirkusantov. Simplificirani povzetki molitvic v upanju, da se prikupijo pravim muškarčinam. Seveda je v tem največji trik, saj se ravno tukaj skrivajo največji pezdeti, od koder tudi izvira ves ta gnev in agresija. Zato je Nana O., kot bi si jo izmislil nek kosmat in plečat primerek, ki pripada omenjenemu krožku, in tako predstavlja svojo pobožno željo, kako bizarno plehke bi morale bejbike bit, da bi se sami počutili dovolj moški in v zahvalo potrepljali “blondinko”, da je ta prava (smeh). In scena je v poanti identična posmehu ali pomilovanju žensk, ki so jim in ponekod še danes takšni moški pisali “molitvenik prave vere”, ki ga predvsem zaradi nerazgledanosti in posledične nemoči, strahu … (ki jim je v takem primeru kot možnost razvijanja itak odvzeta ali radikalno omejena) ženske pač niso mogle soustvarjat. So pa lahko za prgišče dostojanstva vrgle kamen v pogumnejšo in bolj dostojanstveno sosedo! Kamenjajo vendar v prvih vrstah ženske! Seveda, saj si predvsem tako pridobijo vsaj trohico navideznega spoštovanja s strani tistih, s katerimi naj bi bili partnerji, celo srčni. Fajn igrica, a ne?! Sploh se pa oh in ah zdi tako idilično varno nekomu in v nekaj absolutno verovat, odklopit možgane in z napiflanimi floskulami prelutkarit skozi lajf. Niti me to ne moti, če je tako pač osebno izpovedano. Me pa prekleto moti sprenevedanje o wannabe svobodnjaštvu iz betonske kletke klanjajoči se “božjemu”.

    @NoMercy:

    Nič ne pričakujem, samo spucam se vsaj na pravem mestu, ko mi dih ouverdozira v pospešku … hehe …

    @Gregor Rozman:

    1. Nasmejal si me s pripombo o iskanju pozornosti. In tako sesuješ pod tekstom Nane O. njej v zagovor?

    2. Osebno upoštevam vis a vis sebe toliko pozornosti, kolikor jo pridobim v dialog zaradi vsebin. Prvožogaških v stilu provokacije zaradi provokacije pa producirala nisem nikoli. Poleg vsega bi bil tvoj očitek lahko relevanten in ne zgolj osebno pristranski, v kolikor bi sam operiral z vsebinskimi argumenti na vsebino mojega komentarja in ne s sodbami brez argumentirane podlage. To počneš pa tudi v odnosu do Neje in Mimi, na koncu pa še prvožogaško preklinjaš čez takšne in takšne pičke, ki bojda tako in tako fukajo ali ne fukajo. Jah, ti pa res vse veš?!!!!

    3. In potem ob svojih sodbah brez podlage zabluziš o resnici. Da je avtorica napisala resnico in to ceniš? Bi mi lahko, prosim, to resnico vsaj poskušal s čim dokazat ali vsaj podkrepit z argumenti??! Osebno nikjer ne vidim resnice, pač pa veliko hujskaštva v kontekstu neke cenene populistične ideologije, ki se zadnje čase pojavlja kot oblika medijskega cirkusantstva, pri čemer je tematika o porodu in prisotnosti moškega zgolj zlorabljen pojem. Lahko bi pisala tudi o slončku Dumbu in bi natrosila enake mentalitetne nebuloze. Včasih so jih nekateri kopirali iz Rugljeve zakladnice njegove bolj osebno motivirane temne plati medalje, zdaj se repenči podmladek, ki pa žal ni tako uspešen vsaj po svetli plati medalje, ker kot aktivnost ne obstaja.

    4. Če bi te res zanimalo, kaj menim na temo raztegovanja pičk, bi preprosto vprašal. Sicer pa ne vidim nič vsebinskega o raztegovanju pičk v kolumni, pač pa samo ponesrečeno uporabo in zlorabo vulgarizmov. Zelo ponesrečeno. Kot kazanje velikih jošk in mežikanje frigidne dečve. Tvoj odziv je pa nategovanje v tem primeru impotentnega kurca. Toliko o sivih celicah.

    Sicer osebno ne želim, da bi bil moški pri mojem hipotetičnem porodu. O tem imam svoje izdelane predstave in mišljenje v zvezi z barvo in naravo odnosa. Želela bi si, da bi vsekakor bil pripravljen prisostvovat, in še bolj bi bila vesela, če mi ne bi težil, ampak bi se strinjal, ker jaz tega želela ne bi. Vendar pa mi na pamet ne pade, da bi hujskala in pljuvala po tistih, ki si barvo in naravo odnosa v tem oziru zamišljajo drugače in jo drugače gradijo. Pa koji kurac sem jaz, da bi si jemala to hujskaško pravico, ali kdor koli na svetu?!!! Ste popizdili?! To je identičen kretenizem kot hujskanje proti gejem na primer, zaradi česar bi nastala inteligentna kolumna neke nane o., kjer bi pizdila o nagnusnem raztegovanju podrekane riti in na tak način pljuvala po istospolnih odnosih na primer.

    Ko naklada o prisiljevanju žensk, da je moški ob porodu, je argument milo rečeno beden, neobstoječ. To namreč nima veze s samo tematiko, ampak z odnosom med dvema. Sili se lahko človeka tudi, da večerja vsak dan ob šestih zvečer, da hodi vsak vikend v hribe ali da vsak dan kuha, lika in pometa. Potem lahko debatiramo samo o vidikih osebe, ki se pusti prisiljevat in tistega, ki nasilje zganja ter o slabi partnerski komunikaciji, o neslogi itd. Sicer je zadeva v zvezi s porodom preprosta!!! To je intimna odločitev dveh in vsaka je dobra, če oba osrečuje!!!!

    Vidik, ki je problematičen, a ga nane pač niso zmožne tako izpostavit, pa je kolektivna (pasivna) prisila. Podobno kot božično praznovanje, ko naj bi se obnašali tako in tako v imenu tega in tega. Pritisk na moške (in posredno na ženske, ki ne želijo prisotnosti moškega), da so slabiči, v kolikor ne prisostvujejo porodu, je obsojanja vreden. Vendar tega ne moreš idiotsko spodbijat z drugo platjo iste medalje, da hujskaš in pljuvaš po takšnem načinu kot odvratno nesprejemljivem in debiloidno vreščiš o prekletem raztegovanju pizd. Nekatere osrečujejo ti možni doživeti občutki in meni s svojo srečo pač nič ne ovirajo mojega načina!!! Enako blesavo je bilo nekdaj preprečevanje moškim, da bi bili prisotni pri porodu in celo poveličevanje teorije, da gre pač za ženske zadeve, ki se pravega muškota ne smejo dotikat, kot je blesavo propagiranje prisotnosti moškega ob porodu kot samo po sebi optimalno sprejemljivo normo ta prauga dedca. To je intimna stvar dveh, ne poligon za ideološka obračunavanja. Tako kot seks med geji ali hetero. Tako kot je hujskanje proti nekim maminim sinčkom, moškinjam itd. navadno praznobučno drhaljenje o nečem, kar se na tak način nikogar ne tiče!!! Če pa želimo parlamentirat o določenih pojavih argumentirano in dobronamerno, se tega na hujskaški način izvajat ne da. Razen skozi prizmo žlahtne osebne izpovednosti, kjer lahko začutimo in dojamemo, za kaj osebno gre pri izpovedovalcu. V tem primeru se izpovedovalec zaveda, da nam predaja svojo osebno bol, četudi je nasilna ali perverzna ali (med blogerji to obvlada na primer fetalij)… Ne pa v slogu moraliziranja in pametovanja o pravi teoriji!!

    5. Avtorstvo po “etabliranih” medijih je pomembno. Pomembno je zato, ker tako avtor prevzame odgovornost nase z uredništvom vred. V kolikor je anonimen in celo beremo hujskaško preseravanje na nivoju žblj (zdaj čakam še kakšnega anonimnega skiniča, da bo izpovedoval svojo “resnico” o prekletih niger reperjih!), pa vemo, da gre za pokakano pizdunstvo, ki ga uredništvo očitno podpira. Me zanima razlog? Če bi avtor ne bil anonimen, bi bil razlog podpore bolj transparenten (hehe). Korektno uredništvo objavlja anonimne tekste izključno takrat, kadar imajo izpovedno močno vrednost, pa avtor iz razlogov stigmatizacije ali celo šikanacije, ne želi razkrit identitete. Uredništvo ga zaščiti, da lahko preberemo sporno resnico na primer. Potem so tu seveda še poante umetniške svobode v literaturi, ki pa imajo enako rdečo nit smisla psevdonima ali anonimnosti in založba prevzame odgovornost!!!

    Komentarji na internetu s tem niso primerljivi, ker uredniško niso nikakor posebej izpostavljeni in s tem bravstvu priporočani!!! Tako velja tudi za bloge, ki so definirani kot spletni dnevniki, kjer si podobo vsak kreira sam kot želi in je sam svoj urednik! Nihče ne jamči za nič in noben blog ni nikakor posebej priporočen, razen v koliko je vip ali vip in plačan. Takrat pa velja enako!!! Nastopi uredniška politika, ki prevzema odgovornost in se lahko sprašujemo zakaj in v imenu česa!!!

    • Mimi je rekel/-la:

      wow, kakšen komentar, kapo dol!!
      (bi pa lahko par izsekov še posebej navedla in poudarila, k si tolk dobr napisala, sam zaradi zmede ne bom, saj je v bistvu celoten post tak, da mu praktično ni kej dodat!)
      Res je: govorit o ‘prisili da je partner pri porodu’ ipd. je v bistvu druga tema, preprosto o odnosih, moški/ženska skozi zgodovino, v takšnih in drugačnih družbah in okoljih (in potem tu pride naš cankarjanski sindrom :)) itd.
      Pa še o anonimnosti, česar si se tudi dotaknila; točno tako. Gregorja Rozmana npr. blazno moti, ker sem jaz tukaj sam ‘Mimi’, vendar jaz sem nepomembna oseba, v množici teh, ki berejo in komentirajo.
      No zanimivo je, da ga nič ne zmoti, da je tudi Nana O. anonimna, pa celo čeprav je avtorica prispevka.
      Se pravi po tej logiki lohk pride vsaka ‘mimi’ in napiše vsakršno skrpucalo.
      Skratka: ‘nastopajoči’ je s pravim imenom, od vsakega obiskovalca v dvorani pa je bedasto pričakovati, da bo na čelu nosil napis s svojim imenom. :o)
      Sploh pa to ni pomembno, če vedno govoriš enako, pa če se podpisuješ z ‘Micka’, ‘Tonček’ ali “Maja Novak” in v bistvu tvoje ime ni pomembno. Postane pa pomembno, če nekdo nima tolk jajc in je zaradi nicka oz. z nickom druga oseba in če tako žali, laže, širi nestrpnost, hujska in podobno.

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ Simona Rebolj
      jao punca - pa menda ne pričakuješ, da kdo vse kar napišeš prebere???
      Daj napiši v 7 +/- 2 kratkih stavkih, prosim (Toliko smo namreč ljudje sposobni absorbirati ) :P

    • Mimi je rekel/-la:

      a res No Mercy, jaz pa sem do zadnje črke z guštom prebrala in uživala zraven. :)
      Eni imamo radi da je nekaj dobro in argumentirano napisano, tako da ‘Simone Rebolj’ tega placa pogosto spasijo ‘kolumne’ ali drugače: nič ne bi imela proti, če bi se kakšnega takega prispevka rajš lotila kaka takale Simona, no za tiste ki pa absorbirate lohk manj, pa so tu še vedno ‘Nane O.’. ;))))

    • gregor rozman je rekel/-la:

      mimi, meni se pa zdi pisanje nane preglednejše od simoninega dolgovezenja. kaj se je zgodilo s kratkim in jedrnatim?

      simona, nimam veliko časa, da bi vse to prebiral. pa tudi če bi ga našel, bi bil gotovo že od začetka preveč neumen, da bi te razumel tako kot razumem nano.

    • Neja je rekel/-la:

      Gregor: Kdor nima argumentov, trosi prazne izgovor! Dovolj jedrnato?

    • Mimi je rekel/-la:

      “kaj se je zgodilo s kratkim in jedrnatim?”
      Zame morajo bit takšne npr. novice.
      Kolumne se pa berejo in pogrešam kolumne, ki se jih da tudi brati, da se jim posvetiš, se poglobiš itd.
      Podobno kot mam romane raje kot kratke zgodbe.
      Včasih se jih tudi meni ne da brati (dolgih komentarjev, odvisno je seveda, kakšno so), skoraj vedno pa se mi jih da pisati. ;o)))

    • Neja je rekel/-la:

      Ponovno te sprašujem, Gregor, si ti Nana, o Nana? Slutiti mi da stil pisanja, kvazi argumentiranja, razmišljanja….
      Simona Rebolj, po moje, lepo argumentirano vse razloži, v lepem jeziku, slovnično pravilno formulira stavke. Postreže s primeri, tako da lahko vsak razume. Verjamem, da ti je zaprla usta.

    • gregor rozman je rekel/-la:

      neja, pa kaj, če je nana en izmed mojih lirskih podanikov? bi se bolje počutila, ko bi dučeta in nano v isto betico spravila in morda potem kar vsega pisuna lažje na psihiatrijskem modrocu secirala?

      in tudi kaj, če se najina okusa glede branja razlikujeta? meni se zdi, da simona v svojih epopejah ne pove toliko uporabnega, kot pove nana v odstavku ali duče v kitici. ne vem, verjetno so se je bralci naveličali prebirati prav zaradi tega, ker so začeli obiskovati optike, kaj pametnejše se pa niso počutili.

      simona, morda je prišel čas, da začenjaš pisati krajše kolumne. verjetno bi pa tebi care jani ponudil honorarćić. vadi. le v nekaj kratkih odstavkih ti mora uspeti povedati bistvo iz danega naslova.

  • Enakost je rekel/-la:

    Ne razumem, zakaj se ljudje tako razburjate. Gospa je le napisala svoje osebno mnenje o materinstvu, ki je popolnoma nepomembno za posameznika, ki ima dovolj samozavesti in pameti, da sam upravlja s svojim življenjem. :)

    • Mimi je rekel/-la:

      ah, sej se ne razburjamo tolk zlo. ;) Eni se vedno (ali pogosto) *temperamentno pogovarjamo*. :))
      In gre za pomembno temo, ki pa je žal bila tako nepopolno in neživljenjsko podana.
      Pa smo ostali še mal žmohta dodal temi. ;))

    • gregor rozman je rekel/-la:

      mimi se razburja, potem gre pa k sveti spovedi, pa ji je vse oproščeno. nam pa ni. valjali se bomo po peklenski žerjavici in poslušali ejsidisi.

    • Mimi je rekel/-la:

      Ne hodim v cerkev.
      (kratko in jedrnato :))
      Ti pa kar poslušaj ac dc - jaz jih še tedaj nisem, ko so bli in, pa čeprav sem clo v gorico rinla na koncert. :o)

    • gregor rozman je rekel/-la:

      potem pa niti nisi tako stara. pardon. izkušena.

    • Mimi je rekel/-la:

      Kakor vzameš v zvezi s ’stara’ (no mlada že nisem oz. bi bla taka ‘oznaka’ pač precej velikodušna ;))
      Izkušenj pa je blo kar kaj, ja. :) Se tega kr nabere tkole v lajfu. :)

  • blanka je rekel/-la:

    2x sem prebrala članek, pa ne razumem pointa… ne vem, kaj je narobe s tem, da si očetje vzamejo pravico, da prevzemajo očetovske obveznosti. imam rahel občutek, da avtorica želi, da bi slovenski moški ostal v jami

    • NoMercy je rekel/-la:

      Zanimiv point ?!
      Jaz sem razumel, da bi se Nana O. dala oploditi samo od ženske ?!!
      Morda od Svetega duha ??

  • nina zverina je rekel/-la:

    “sicer pa vsem kokošim predlagam, da se čim prej dobro pofukate. zdi se, da ga že dolgo niste fasale.”

    zavidanja vreden nivo, moram rečt.. slabš k debata pijanih kmetavzarjev v kašnem pajzlu

    • gregor rozman je rekel/-la:

      ti pa verjetno izhajaš iz bolj svobodnjaškega reda, da imate v samostanu nenadzorovan dostop do interneta.

    • NoMercy je rekel/-la:

      mimosunek!!!

      kokoši se namreč kavsa (toliko o agrarstvu )

    • monika je rekel/-la:

      Prav rade bi se pofukale — če bi bil še kje kakšen inteligenten in vsaj povprečno spodoben, če že ne na višjem nivoju vljuden moški z razčiščenim pojmovanjem, kaj je etično in kaj ni, in ki ne bi prodal mame, če bi mu to omogočilo, da bi se šopiril s svojim šaradnim statusom; privlačen na pogled, ker se vsaj jaz ne morem kušvat z nekom, ki je nagravžen in še manj z nekom, ki se nonstop gleda v špeglu in preverja hribčke na popku in rokah (vmes pa nas stalno čekira, ali imamo dolge ali kratke kocine oz. smo brez ali imamo celulit v začetni ali permanentni fazi oz. ga nimamo); in ki bi bil toliko zrel, da se ne bi na nas učil ali zdravil, ker smo v tej družbi že, vsaj nekatere, ženske zjebane (bogvedi, zakaj) in ne moremo imeti zdaj še tipov, ki so zreli za v Polje; in ki se ne bi naslednjo noč ali že isto preselil v drugo posteljo.

      Deci zrelosti v bistrem in nepočenem kozarcu torej, lepo prosim, potem se ponujajte oz. ponujajte po forumih svoj spol. To dajemo v vednost tudi vladi in vsem ostalim, ki jamrajo, da nas je Slovencev premalo. Ko bomo to zrihtali, prosim, se bomo pogovarjali o tem, ali le zaradi ugodja in lagodja nimamo otrok ali pa jih imamo ter jih potem razkazujemo, zato da lahko eni pišejo kolumne.
      Vse ostalo je blebetanje.

  • gregor rozman je rekel/-la:

    pa res. šprical sem.

  • blanka je rekel/-la:

    toliko primitivizma in obremenjenosti s preteklostjo (svobodnjaški red, samostan?) v tako majhni deželi, pa zavoljo enega članka…

  • nina zverina je rekel/-la:

    ja gregec.. če se obregnem ob najnižji nivo izražanja, ki ne pritiče nikomur (sploh pa ne nekemu pisatelju/pesniku?), sm že kr nuna :D

    • gregor rozman je rekel/-la:

      nina, ne da se mi izražati previsoko. bojim se, da bi postal aristokratski kvazi ljubljanski intelektualec. raje govorim skozi blatni sfinkter in ostajam konan barbar.

  • bp je rekel/-la:

    meni se zdi tale tekst na sebi šibek, ko se vprašam o motivu “avtorice” za takšen prvoosebni zapis.
    zakaj bi samozavestno žensko motile druge ženske, ki se pač uveljavljajo in dokazujejo po svoje? se jim počuti nekje nezavedno manjvredna, se jezi nanje, ker so ji “pokradle” moške in jih spremenile v “loleke”. podobno velja za pritoževanje nad nemoškostjo, saj verjetno ostaja na tem svetu še zadosti raznih dućetov v vseh plasteh družbe, ki ne bojo porivali okrog vozićkov, zakaj potem jamrat nad tistimi, ki so tako jasno neadekvatni? ok, morda suša, z leti je primernih kandidatov vse manj, ampak saj so vsi tisti izginuli menda loleki.

    naprej: v čem se razlikuje “moški bi moral čakat pred votilino” od “moški bi moral biti zraven pri porodu”? meni zgleda to precej iste sorte kurčenje, za nasprotnim predznakom, če je že kaj vredno pisanja, potem je to “moški bi moral”. pika. velja tudi za nasprotni spol: “ženska bi morala”. in tu se vrnemo k motivaciji, šele z “ženska bi morala”, dobi zapis nekaj smisla, pa magari če gre samo za onanistično fantazijo hajklas dućeta s petkami, pi…ip in krilcem. druge variante so namreč še bolj … žalostne.

    • gregor rozman je rekel/-la:

      bp, jamrati nad njimi je potrebno. nezdravljeno cankarjanstvo vodi v kaos. kam drugam pa bi se vsi skupaj zapeljali, če bi se cankarjanke in copatniki toliko namnožili, da bi bila večina ljudi tistih, ki imajo prav, ker so starši tako rekli?

    • NoMercy je rekel/-la:

      pa smo tam: ene lepe face_to_face svetovne vojne se manjka.
      Da se rod in narod malo prepuca.
      Pa kakšna možakarica tipa Nana O. bo prišla na svoj račun, ko bi ga fasala, bi bila oplojena, oče pa bi šel vajo ponoviti vsaj v sosednjo hiše, če ne dlje.

    • bp je rekel/-la:

      cankarjanstvo, a to je kolektivna diagnoza prihodnjih generacij, ki jim jo povzroča žensko nerganje in moško copatarstvo? preprečuje se ga pa z jamranjem? :-o

      čeprav, dokler gre za osebno ali celo za iracionalno izbiro, je to lahko … zanimivo. zaskrbljujoče pa šele, ko izbira postane racionalna.

      drugače je bila pa geneza cankarjanstva pri cankarju po košičku malo drugačna.

    • gregor rozman je rekel/-la:

      me prav zanima kaj je šlagerski jungist košićek vedel povedati o cankarjanstvu in kako drugače je lahko cankar dosegel takšno veljavo v književnosti, kot jo je, kot s tem, da se ni zavedal čustvenega izsiljevanja matere?

    • bp je rekel/-la:

      stric je o tem napisal celo knjigo. če te res zanima, jo poišči in preberi.

      link: http://www.juliadoria.com/knjigarna/q/artikel/826

  • NoMercy je rekel/-la:

    Kdaj in kje imam Nana O. uradne ure, da se jo hodi “čofati” aka 2x okoli kepe ?
    Ni hudič, da nebi našel razloka, da jo obdarujem :P

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    @Gregor Rozman:

    1. Moje mnenje, ki ga za razliko od tebe lahko argumentiram, je, da so dolgovezni in absolutno predolgi na primer tvoji komentarji. Natrosil si jih kopico, vsebine pa nobene, kaj šele jedrnato spisane. Če pogledam, koliko je sporočil v tvojem komentarju, bi zadevo zlahka strnil v en samcat kratek stavek. Na primer v kakšno puberteniško hormonalno verzijo “fuck off” ali kaj podobnega. Človek bi pričakoval od nekoga, ki ima ambicije v ukvarjanju z literaturo, da je v življenju rad in marsikaj prebral in da so te osnove med dolgoveznim in jedrnatim razčiščene, kar od povprečnih možgansko lenobnih polpismenežev pač za pričakovat ni. Seveda od takovrstnih ljudi tudi ni za pričakovat, da bodo zlahka presojali uporabnost na višjem nivoju od tistega, ki so ga pridobili v vrtcu.

    2. Skrajno otročje blesav si s svojim pizdunarskim natolcevanju o branosti mojih zapisov. Moj blog je pač hitro postal med najbolj branimi na siolu. Med nama obstaja pa diametralno nasprotna razlika. Ti se še posebej trudiš, da bi pisal za čimvišjo branost, magari idotizme, da je le brano, o čemer sva nekoč že spregovorila, jaz delujem obratno. Kvečjemu sem skušala lansirat zapise, za katerimi stojim v vseh ozirih in jih ne krojim po meri cenenega populizma. Uspelo mi je bolj, kot sem si mislila, da uspe lahko. Potrebuješ kakšen nasvet ali zakaj trosiš ta infantilen gnev???

    3. Časa mislim, da imaš ti mnogo več na razpolago od marsikoga. Kar pa seveda ne pomeni, da ga smotrno tudi uporabljaš. Naj gre za branje ali kakovost praskanja po jajcih. Vsekakor mislim, da si še kako prebral moj komentar, ne trdim pa, da sicer uporabljaš svoj čas vsaj tako smotrno. Požri se!

    4. Spustil si se na mizerno beden nivo lažnivca opravljivca in izpadel prozoren pezde! Mi ne pade na pamet, da bi potrošila minutko za guglanje in tukaj servirala tvoje hvalospeve, ki si jih delil mojemu pisanju, ko si mi lezel v rit in očitno mislil, da bom zaradi tega izključno podkupljeno v vsakem oziru naklonjena tvojim izbruhom. Tako, kot je tudi sicer očitno tvoja taktika preživetvenega delovanja. O, zdaj, zdaj se čutiš pa kar naenkrat dolžan pljuvat po mojem pisanju. Imaš sploh kakšno izoblikovano mnenje v življenju o čemer koli že?!!! Popolnoma vseeno je pri takšnem brezhrbteničnem značaju, kdaj laže in se spreneveda. V vsakem primeru se takim pojavom lahko reče samo pojav brezhrbteničnega praznega lažnivega Pezdeta! Grow up!

    • gregor rozman je rekel/-la:

      ojoj, si mi pa zamerila! ampak saj si gotovo še ena meščanska intelektualka več, ki ji krona nikoli ne bo padla.

      prvič in drugič

      meni se zdi nabijanje prometa na podlagi zbadanja blogerjev in lastnih imen, ki vsebujejo največ klikov na guglu pika si, vsaj toliko primitivno kot najbolj ljudski populizem. verjetno ti je znan vpliv, ki ga imajo džeri springer in podobni šovi na maso.

      nanino pisanje sta pohvalila sever in nikolovski, pa še kdo, ki kaj pomeni v novinarskem svetu. naj še povem, da je bil njen prispevek uredniško še skrajšan. danes se na spletu prebirajo krajši sestavki. pojdi tudi h kakšnemu založniku tiskovin, pa ti bo isto povedal za papir. v današnjem času se vse krajša. pa saj veš to. meni je tudi včasih žal, da živimo v takšni dobi, in da sem svoj prvenec od predvidenih stodvajset moral skrajšati na devetdeset tisoč znakov, pa je založba državna in niti ni komercialna.

      ampak! nekateri, ki ste nano nekje in nekdaj vzeli na piko, samo dokazujete, da v sloveniji od začetka opozicije naprej (zame demokracija ni nič drugega kot dvopartijski sistem) kvaliteta ne šteje, če ni na strani ‘naših’. tudi če bo nana kadar koli napisala kakor koli kompatibilen članek ‘vašemu’ okusu, bo še vedno na ‘njihovi’ strani.

      tretjič

      vsi ljudje imamo štiriindvajset ur na dan. kakor ga uporabljamo, tako žanjemo svoje uspehe. ker sem vsakemu zmedencu (od neje in mimi naprej) poskušal odgovoriti v enem stavku, da bi ohranil žogico na mizi, imam veliko časa. res je.

      nana očitno premore toliko čustvene inteligence, kot je jaz in ti ne. tvoje zbadanje v gorečem pod nogami blogu je ignorirala. ti pa mojega tukajšnjega nisi mogla. ampak verjetno

      četrtič

      tvoje pisanje me je pozitivno šokiralo. da si kdo vse to upa, sem si mislil. res je, najprej sem ti čestital (lezel v rit). potem, ko sem se pa prepričal, da se je veliko pisanja zgodilo največ z namenom, da bi povečala obisk in število komentarjev z utemeljeno ali neutemeljeno razžalitvijo čim več guglavcev, pa sem prenehal uničevati svoje oči. verjetno pa sem bil mazohistično razočaran, ker se nikoli nisi spravila nadme.

      ne skrbi. infantilen bom bojda vse življenje. zaradi cankarjanske matere sem nesposoben navezave trajnejšega čustvenega razmerja z žensko, zatekam pa se tudi k umazanemu jeziku, ki je mater, danes zvesto poslušalko radija ognjišče, vedno jezil.

      rozmanič

      povej, si pripravljena kaj napisati za vest, če že tratiš energijo s komentiranjem? si pripravljena sodelovati na pravem mediju in ne na provajdrskem?

    • NoMercy je rekel/-la:

      SR & GG: pejta se vidva kresnt - pa pol napišta kako je blo.
      Predvidena kolateralna škoda: ob branju zapisa se bo cuker cedil od ekrana :P

    • gregor rozman je rekel/-la:

      mersi, ne le zato, ker ne bi rad, da ti medtem fašeš sladkorno, ampak tudi zato, ker je verjetno simonca huda tudi zato, ker ves sladkor porabim za brzdanje ekskluzivno dodeljenega inzulina. domaće je domaće. :)

  • Mimi je rekel/-la:

    Ne bom vsega citirala, si me pa dobr nasmejal. :)))
    “ker sem vsakemu zmedencu (od neje in mimi naprej) poskušal odgovoriti v enem stavku, da bi ohranil žogico na mizi, imam veliko časa. res je.”
    Ti si meril čas in znake, in če si v istem cajtu, kot jaz 10 stavkov, napisal enega, to pomeni lahko tudi to, da počasi tipkaš. ;)
    Časa pa itak ‘nimamo’, pač pa si ga vzamemo. Za kar želimo. Zarad pol minute me nou konc (sploh če imam časa dovolj in sem pripopana na komp).
    In seveda ne moreš mimo žaljenja.
    Pa še nekaj: Sever je morda referenca v novinarskem svetu, tu pa je bil govor o življenjskih sferah in če je nekdo dober novinar, še ne pomeni, da je izkušen -in da zato lahko sodi- prav o vseh življenjskih področjih.
    Nikolovski je pa sicer simpatičen in iskren, ni pa seveda nikakršna referenca (vsaj ne zame in zagotovo ne tu, v takih temah).
    Ne Sever ne Nikolovski (za slednjega sklepam) še nimata otrok, tako da na prvi uč je nekomu 0od daleč’, ki/ko nekaj preleti, lahko to slednje čisto OK, gre skoz.
    Saj grejo tudi Ajdini prispevki v eter. ;o)
    Je pa lepo, da tako goreče braniš ‘kolegico’ (da si na ostale pripravljen zliti kup žolča), no ampak saj, za ‘naše’ se splača trudit, ne res? ;))
    Sicer pa ima očitno ‘zmedenost’ tudi svoje čare, nek razlog namreč že mora bit, da moje ‘zmedenosti’ že desetletja berejo, poslušajo in gledajo - in to celo po vsem svetu. :))

  • Mimi je rekel/-la:

    :)))) Hvala, no pretiravat vseen ni treba. :)

    • Neja je rekel/-la:

      Mimi, pa tale, ki se podpisuje gregor rozman, le kdo je sploh to, je pa res poln samega sebe. Še malo, pa se bo razpočil. Verjetno je bil oče pri njegovem rojstvu, in bil na sploh mamina copata. Skupaj sta ga razvajala, da je imel vse in še več kot sošolci. Ni pa imel vzora, kako postati pravi moški, tisti predjamski. Sem pa res zmedena, ker sem šele zdaj ugotovila, zakaj vsa ta njegova agresivnost. Pa še avtoritete /po njegovem/ mora klicati na pomoč. Se zabavaš, Mimi?

    • NoMercy je rekel/-la:

      ojoj … še dobro, da imam odlične reflekse in se znam v hipu skulirati, sicer bi si naredil šlamastiko in bi me vsa stolpnica slišala, kako sem bušnil v smeh že po prvi vrstici Nejinega posta.

      GG ?!?

    • Mimi je rekel/-la:

      “Se zabavaš, Mimi?”
      Ma niti ne (več). ;)
      ‘Podpisuje z’ (Gregor Rozman)… Mah, o tem ne razmišljam, pač eno ime, za katerim je en človek - kot pri vseh komentatorjih. Meni ime samo nič ne pomeni; mene zanima, KAJ kdo govori/piše/pravi in ne KDO kaj pravi.
      Vsaka črka skoraj, takorekoč, lahko zbuja predsodke, slednji pa take debate motijo in ovirajo; namesto da bi se namreč komentiralo vsebine ali njihovo podanost in/ali se razsvetlili tudi drugi vidiki, mnenja…., se zgodi prepucavanje ali žaljenje itd. in za to sta dovolj denimo že zgolj 2 črki v komentatorjevem podpisu (bodisi dr. bodisi -ić). :)
      Tako da se ne palim na sama imena in nazive, kot sem že večkrat rekla.
      Pač en človek. :)

    • Neja je rekel/-la:

      Popolnoma soglašam. Saj moje vprašanje je bilo mišljeno bolj “retorično”.

  • hangman je rekel/-la:

    z mesanimi obcutki dvakrat cez kolumno.. ne vem dobro, kaj naj si mislim.. ce je bil namen clanka opozoriti na negativne vidike partnerstva in materinstva (vsi ti, na katere si opozorila, se tudi meni gabijo: prisila, izsiljevanje, osrediscenost samo na fracka in posledicna pedokracija), ok.. a sprasujem se, kje se potikas.. jaz namrec takih primerov “neprestano” ne srecujem.. prej obratno.. take srecam le sem pa tja.. najbrz se vprasujes, kje se potikam jaz.. :) svet, v katerem baba nosi hlace, dedec pa je nemocna figurica, ki dela, kakor mu je ukazano, je le ena plat medalje.. se ne strinjas?

    v celoti tvoj clanek zvodeni v fixen, crno-bel konflikt med spoloma.. pa ce si to hotela ali ne.. zivljenje in medosebni odnosi so bistveno bolj dinamicni in vecplastni kot se zdi iz tvojega prispevka..

  • Simona Rebolj je rekel/-la:

    @Gregor Rozman:

    1. Ojej, koliko si mi zameril šele ti očitno. Brez skrbi. Z zamerami se ne ukvarjam kaj dosti, se mi ne ljubi, razen operativno z zaznamkom in po operativni potrebi. Tega izliva nestrpnosti do pojma domnevnih malomeščanskih intelektualk, ki jim krona zagotovo ne bo z glave padla, pa “ne razumem”. Gojiš kakšno posebno čustveno motivirano dolžnost, da bi zbijal domnevne krone z glave?! :):) Zakaj neki?! Ker te Đeri springer fascinira? Celo nezavedajoč se, kar je še bolj simptomatično.

    2. Ja, meni se zdi nabijanje klikov na guglu na podlagi odmevnih lastnih imen tudi bedasto. Pojma nimam, zakaj neki to omenjaš ob tej priložnosti. In na podlagi zbadanja blogerjev? Ja, se strinjam. Zbadanje zgolj zaradi zbadanja se mi zdi enako populistično idiotsko, kot pisanje provokativnih hujskaških tekstov zgolj zaradi hujskanja in vzbujanja pozornosti. Očitno se strinjaš z mano, zato težko razumem tvoje presilne občutke dolžnosti, da zagovarjaš pisarije tipa Nane O.

    3. Zelo dvomim, da Nanino pisanje požema pohvale s strani možnih omembe vrednih referenc iz novinarskega ali drugovrstno pišočega sveta. In z lahkoto, če bi se mi ljubilo, bi sestavila lep stolpič nenaklonjenih. Se pa seveda po uredništvih dogajajo spotike. Da je Sever naklonjen provokativnemu pisanju s podstatjo svobodnega izraza, ni nobena enigma. Več uredniške svobode izražanja v tem smislu dopušča Mladina, Vest pa tudi. Se je pa zaradi morda kakšne osebno motivirane naklonjenosti (ne moremo niti zaslutit, ker je avtor(ica) anonimna) brez dvoma tukaj zaklal. Noben urednik namreč ne more podpirat dezinformacij in nakladanj na neresničnih osnovah, kot se je to zgodilo v prvem primeru, ko sem se odzvala, in tudi Sever, menim, da ne podpira kvazi iskrenosti in svobodnega izražanja tipa Jelinčič ali temne plati medalje hujskaštva pokojnega Ruglja itd. Tole zgoraj je pubertetniška verzija izliva omenjenega. Nima namreč nobene osebno izpovedne vsebinske vrednosti in podtika idološko podkovano hujskaštvo s slabimi oziroma neobstoječimi argumenti. Pač ni vsak trapec zgolj zato, ker preklinja, uporablja sarkazme, cinizme in ga rad spije Blaž Ogorevc, niti ni vsak hedonistični fukoljubec že Henry Miller.

    In ne vem, kaj ima Nikolovski tukaj zraven. Okej dečko, okej reper. Njegova stvar, kako občuti. Meniš, da bi morala samo zato, ker je v enem stavku izrazil pozitiven občutek, obsijana od idolizacije, odklopit svoje možgane in kimat, kakor daje takt Nikolovski?

    Če je bil prispevek skrajšan, obstaja že kakšen razlog za to. Po mojem mnenju bi bil glede na sporočilno praznost lahko še mnogo krajši. Ne obstaja pa noben zakon, da se na netu prebirajo danes krajši prispevki. To je zgolj populističen okvir nekega trenda. Jaz sem napačen naslov za take argumente, ker me ovčarsko čredništvo samo po sebi resnično ne intrigira. Tudi na hamburgerje ne hodim vsak dan, četudi se dandanes s fast foodom nažira dobršen procent populacije, kaj šele, da bi to kar samo po sebi zagovarjala. Kar si zapisal pa o založbah, da naj bi krajšali zaradi trendov, je pa totalna neumnost. Urednik, če ne gre za kakšno diletantsko wannabe založbo, prav gotovo ne krajša kakovostnih daljših del samo zaradi krajšanja. In seveda še danes izhajajo daljša in krajša literarna dela. Triviala je pa brez dvoma od nekdaj kratka bila in bo, saj njena ciljna publika zagotovo niso navdušenci romanov tipa Vojna in mir. In ni me treba pošiljat k nobenemu založniku tiskovin, ker poznam dovolj in tudi prijateljsko kafetkam s kakšnim. Ne gre torej (še vedno očitno ne rzaumeš) za dolgo ali kratko, ampak za vzroke, ki privedejo do dolgega in kratkega, ter za pojme nivoja ciljne publike. Zato tudi v sferi časopisov in revij zagotovo v povprečni populistični reviji ne boš našel daljših prispevkov (ampak veliko vseeno predolgih za vsebinski nivo), v kakšni Sobotni prilogi pa zagotovo tudi. Osebno sem za medije pisala v različnih verzijah znakovnih določb. Temu sem pač posebej prilagajala tudi vsebinski koncept. Ponudbo za najdaljše možne prispevke sem pa edino odklonila, ker mi druga vrsta uredniške poltike ni sedla. Že zaradi sloga in uporabe vulgarizmov pa nisem mogla pisat nikjer tako svobodno kot želim, razen pri Vip na Siolovem blogosu. Blog pač omogoča največjo svobodo. In prav gotovo meni ni bilo v interesu, da pišem tak blog, kakor ga kraca večina po nekih trendovskih določbah, ampak kvečjemu obratno in tako, kakor menim, da manjka.

    4. Spet isto. Ignoranca česar koli že s strani neke osebe samo po sebi pač ne pomeni visoke čustvene inteligence. Odvisno od vzroka, konteksta. Nekdo se lahko na nekaj tudi ne odzove, ker se je pokakal, ker je hinavec, se skriva ali ker preprosto itak nima omembe vredne municije za soočenje … V določenih kotekstih, iz določenih vzrokov, pa je lahko tako, ja.

    5. Moje pisanje te je pozitivno šokiralo, ker pač očitno padaš na vtis drznega, neposrednega in iskrenega pisanja. To je vsekakor pozitivno. Ni pa pozitivno, če oseba pada samo na zunanje fore, ne uspeva pa prepoznavat, ali je ta vtis navadno šarlatansko sranje, ki je vsebinsko prazno ali celo primitivno sporočilno skopo. To je tako, kot bi nekdo označil vsako blond igralko z dobrimi joški in ritjo za nadpovprečno vrhunsko in bi pri tem celo vriskal, da sta Cicciolina in Catherine Deneuve vrhunec igralskih dosežkov evropske kinematografije. Da bi bila komedija popolna, bi ob možnem zavračanju kolegice s strani gospe Deneuve, popizdil, in podal svoje vrhunske užaljene ugotovitve, da Catherine Deneuve ne bi nikoli bila, kar je, če ne bi vizuelno pritegovala, zaradi česar je pametnjakovič pogruntal, da je navadna beleferka, medtem ko je pri Čiči vsaj kratko in jedrnato jasno, za kaj gre. Joke!!!

    6. Nikoli nisem nikogar neutemeljeno žalila. Utemeljenosti ali neutemeljenosti moraš argumentirat v posameznem primeru. Na pavšalizem odgovarjat ne morem. Predvsem pa nikogar nisem žalila, če ni pristopil žaljivo. O, ja, in prekleto mazohistično si bil očitno razočaran. Pod določeno temo si mi spisal veliko komentarjev, s katerimi se nisem povsem strinjala, sem ti pa odgovarjala, ja, res, povsem nežaljivo. Ker tam nisi bil nežaljiv, torej nisem imela razloga, da bi te žalila nestrinjanju navkljub. Očitno pa si bil razočaran vseeno zelo. Ker te nisem žalila, verjetno še bolj, ker mi nisi mogel naprtit cviljenja zaradi žaljivosti, kar bi lahko koristil kot najbolj zdrajsan pop argument za pljuvanje po določeni osebi, dandanes celo zelo spolitiziran pop. Hecno. Tukaj sem bila do tebe tudi osorna, kot si bil še mnogo bolj osoren sam.

    Tvoj oglas za Vest o pravem mediju in ne provajderskem je sapojemajoča v načinu izvedbe … hehe … Osebno sem bila pa vedno pripravljena pisat za vsak medij glede na zadovoljivost dogovora v zvezi z uredniško in mojo “politiko” ter nadaljnjim odvijanjem na tej podlagi. Simpl.

  • NoMercy je rekel/-la:

    Kje je števec postov komentarjev?
    Da vemo na koliko štartamao!?!
    Saj zato gre v komentarjih / replika … ali za kaj drugega ?

  • rafik je rekel/-la:

    Sam se v celoti strinjam z napisanim, kljub temu pa dejstvo, da tole prihaja izpod prstov ženske avtorice, nedvomno nakazuje, da je revica za vse skupaj prikrajšana, kar ji povzroča gnev, frustracijo in žolčne izlive.
    Kaj Nana, ne moreš imeti otrok, ali te noben ne povoha? Ali oboje? Ali prvo zaradi drugega, ali obratno…

    • monika je rekel/-la:

      A si kdaj pomislil, da se sem in tja najde celo katera ženska, ki ne odvoha nazaj, če jo eno budalo dedje povoha?

  • rafik je rekel/-la:

    @Simona Rebolj:
    Kolikokrat na 1000 znakov ti pride, ko pisariš svoje onanistične psevdo-hiper-intelektualne klobase?

  • NoMercy je rekel/-la:

    bemtiš no, kaj je sedaj - nobenih replik in tema pada med najbolj komentirami :(

  • gregor rozman je rekel/-la:

    nadaljevanje nanine kognitivnosti na področju cankarjanstva, kjer lahko najdete tudi lolekov komentar: http://www.vest.si/2009/08/23/skodelica-izsiljevanja/

  • NoMercy je rekel/-la:

    še se drži tema na TOP komentiranih :P

  • gregor rozman je rekel/-la:

    noumrsi, nerad uporabljam smajlije. sem se spraševal o naničinem in simončinem.

    • NoMercy je rekel/-la:

      če si kaj bliže kreatorjem te strani jih prosim prosi (vsaj v mojem imenu), da poleg naslova teme objavijo tudi število komentarjev (če se da pa še klikov aka branj) - tudi, ko niso več “On_the_TOP”.
      Teme, ki me zanimajo bom že nabrkljal.
      Tudi mene včasih zanima razmerje komentarjev med posameznimi avtorji, objavami …
      Pa tistih nekaj številk bi že spravil skupaj, da pa bi štel komentarje pri vsakem prispevku vsakič mi pa ne gre.
      ————–
      Moje osebno mnenje: itak gre za prestiž, kdo ima več preverljivih atributov (komentarjev, branj) kot pa za vsebino teme.

  • Jan je rekel/-la:

    Tudi mi obstajamo! Sem (med drugim tudi srečno poročen) moški, ki si sam želi biti prisoten ob rojstvu svojih otrok.

    • gregor rozman je rekel/-la:

      si res srečen, ali samo misliš, da si srečen?

    • NoMercy je rekel/-la:

      pri nas imamo pa to potalano: žena je srečna jaz pa poročen.

    • Neja je rekel/-la:

      Pri nas je sreča še večja, tako rekoč popolna. Imava kup otrok, /mož nima težav s potenco/, za kar sva se skupaj odločila. Rojevamo kar doma, da možu ni treba v bolnico. Skoraj ves porod že zna voditi sam, pa ni porodničar.

  • NoMercy je rekel/-la:

    @ Neja: eh, če zna otroka notri narediti ga bo pa še ven spravil :P
    Itak pa komplicirajo, delajo štalo od dogodka in bal bla bla samo razvajene barbike, ki mislijo, da če so dale nogice za dlan narazen, da mora biti desc že ves vzhičen :P