28. avgust, 2009 | Vest

Vabilo na Noč raziskovalcev, Katja Hrobat

Vabilo na Noč raziskovalcev, Katja Hrobat.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V petek, 25. septembra, se bo v Ljubljani odvil vseevropski projekt Noč raziskovalcev. Projekt poteka po 200 evropskih mestih hkrati, letos prvič v Ljubljani. Finančno ga je podprla Evropska komisija, pripravlja pa ga Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Sinološkim društvom Yuan.

Osnovni namen projekta je približati delo raziskovalcev širši javnosti. Tega dne se bosta humanistika in družboslovje v živo predstavila na različnih dogodkih po vsej Ljubljani. V vsakdanjem življenju nimamo veliko priložnosti za druženje z raziskovalci iz humanistike in družboslovja, zato si jih nekateri predstavljajo kot dolgočasne knjižne molje, ki le redko zapustijo svoje čumnate in iščejo odgovore na nebistvena vprašanja. V resnici pa so raziskovalci zanimivi in družabni posamezniki. Njihov poklic je dinamičen, nenehno so v stiku z ljudmi, ki jih zanimajo z različnih vidikov. Raziskovalec črpa svoje delo iz vsakdanjega življenja, ga kritično osmišlja, mu nastavlja ogledalo in ga spreminja.

Dejavnosti, s katerimi se raziskovalci predstavljajo 25. septembra, so namenjene otrokom, mladini, učiteljem, družinam in starejšim. Pripravili so delavnice o uspavankah, ljudski glasbi, jogi, o reševanju konfliktov v razredu, o drogah in polresnicah povezanih z njimi, o učenju in interpretaciji tradicionalnih plesov ter o delu raziskovalca. Z vživljanjem v različne družbene vloge kot so priseljenci, Romi itd. bodo skušali presegati stereotipe in sledili ustvarjanju identitet. Mimoidoči se bodo lahko udeležili psiholoških poskusov na področju percepcije in kognitivne psihologije. Hkrati bo potekal festival etnografskega in dokumentarnega filma Vidovin s filmi s celega sveta. Po vzoru holivudskega pločnika slavnih bodo popisali pločnike z imeni in mislimi raziskovalcev, ki so z idejami počasi spreminjali svet. Vzhodnoazijsko kulturo boste lahko spoznali v plesni in dramski uprizoritvi. Lahko boste slišali slovanske pravljice o soncu, pri čemer boste prejeli darilo – knjigo pravljic za otroke in odrasle. Za najmlajše so pripravili izlete s čolnarjem Matijo po Ljubljanici, ki pripoveduje o življenju ljudi ob njej, za starejše pa ekskurzijo ob spoznavanju onesnaženosti zraka v Ljubljani. Raziskovalci bodo predstavili Ljubljano skozi njihove oči, raziskavo o prometni varnosti. Pripravili so razprave o smislu humanistike, o nasilju nad ženskami in otroki, o povezavi prakse in raziskovanja in o aktualnih raziskavah v psihologiji. Prireditev se bo zaključila s koncertom raziskovalcev glasbenikov.

Ob koncu naj vas povabim k udeležbi na dogodek, ki vas zanima. Hkrati pa tudi k oblikovanju plakata na temo raziskovalcev, ki bo nagrajen s 500 eur. Več si lahko preberete na spletni strani.

Katja Hrobat

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano