31. avgust, 2009 | Igor Koršič

Slovenija je balkanizirana

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Tudi na nedavnem Sarajevskem filmskem festivalu so tujci  postavljali vprašanje,  kaj je to s Slovenijo. Dober poznavalec razmer pri nas je italijanski producentki odgovoril kratko in jedrnato: Slovenia e balkanizata. Slovenija je balkanizirana. Ko je slišal za neke zamenjave  pod prejšnjo vlado in še posebej za procedure, ki so jih pri zamenjavah uporabljali, je neki tuj poznavalec filmskega področja malo resignirano vzkliknil: Pa imamo Balkan do Beljaka! Pri tem moramo vedeti, da ne gre za privoščljive ljudi. Ne. Gre za prijatelje Slovenije, bolje civilizacijskih norm, ki jih je nekdaj predstavljala. Gre za ljudi, ki  so se veselili naših uspehov, ki so »navijali«za nas, ki so občudovali naše presenetljivo hitro izvijanje iz balkanskega kotla.  Slovenija je rušila stereotipe o navidez nepopravljivi korupciji in ideološki zadrtosti in zarobljenosti vzhodne in srednje Evrope, Balkana in Italije.  Slovenija je zbujala upe, da se da izviti iz lovk svetovnega populistične trenda. Slovenija je obetala državo in družbo, ki jo na teh prostorih, glede na okolje, ne bi smelo biti. Vse to je zdaj preteklost.

Zadeva je jasna, že če pogledamo eno samo omejeno področje,  film. V Sarajevu se je predstavila Švedska. Oni nimajo ene filmske politike ampak jih imajo dvanajst. Vsak okraj jo ima, s filmskih skladom vred. In niso nič posebnega. Tako pač je vsepovsod. Ker se splača.  Vsi vedo, da je film posel, delovna mesta in promocija. Tudi Trst in Gradec. Pri nas pa še vedno branimo leta 1994 izsiljeni filmski sklad, ki je bil namenjen  preživetju filmske produkcije.  Sarajevski festival sam je jasna potrditev tega stanja. Je namreč vse tisto, kar bi lahko in kar bi moral biti LIFF, pa je priložnost prespal. Pri tem nihče nikjer ne reče, da smo velezamudniki. Da je stanje alarmantno.  Seveda na predstavitvi filmske Švedske ni bilo Slovencev.

Paradoksalno se je balkanizacija zgodila, ali bolje dovršila, potem ko smo vstopili v EU, NATO, Schengen in evro. Če smo prej še kazali sicer res sumljive znake pridne učenke, smo svojo pravo naravo pokazali takoj, ko smo se znašli »noter«. Nič več se nam ni bilo  potrebno sprenevedati.  Še posebej tragikomično je, da je sam vrh procesa naše balkanizacije nastopil prav med predsedovanjem EU. Kaj drugega kot balkanizacija je streljanje v lastna kolena, ki ga pomeni  zaradi političnih, verjetno celo osebnih zamer, ne izkoristiti Ljubljane za prizorišče predsedovanja!? Kako grozljivo kratkovidno in neumno! Ljubljani smo vzeli možnost gratis promocije. Drago dislocirano infrastrukturo smo zgradili na častitljivem Brdu. Tam je bila tudi mednarodna konferenca o AV politiki. Med tujci znana po tem da udeležencev iz Slovenije ni bilo niti toliko, da bi jih lahko vprašali, kaj se pri nas dogaja. Zdaj se  to Brdo  pojavlja  na mednarodnih  dokumentih iz tistega časa in v medijskih poročilih. Kmalu se bo znašlo v zgodovinskih analih.  In vedno, ko se pojavi Brdo, se pri tujcih pojavi tudi zbegano vprašanje, kje zaboga je to.

Prav v tem času smo tudi poskrbeli za pomilovalne nasmeške na obrazih evropskih politikov in novinarjev, ko smo mencali s preiskavami o patrii. Namesto da bi sodelovali v preiskavi ,  smo pošiljali na Finsko ultimate in od te države zahtevali, da krši temeljna načela demokracije in svojo ustavo. Zadevo smo zaključili nedavno s primernim finalom: država se je odločila sodno preganjati finskega novinarja, ker je po starodavnih evropskih demokratičnih standardih opravljal svoj posel.  Kajti teh standardov mi preprosto ne razumemo. Balkan pač! Pri nas se ni potrebno zagovarjati ministru vseh koalicij, ki je posel Patria razglašal za najbolj transparenten posel stoletja, ko računsko sodišče ugotovi da temu ni tako. Pri nas se morajo zagovarjati uradniki in novinarji, ki sumljive posle odkrivajo.  Pri tem opozicija in pozicija sodelujeta pri skrivanju podatkov  o zadevi patria pred javnostjo. Pri tem se celo izgovarjajo na NATO! Zaprosite jih za dovoljenje za objavo podatkov! Interesi demokracije morajo biti pred paranoičnimi pravili vojske.  To bo zagotovo razumel celo NATO.

Vendar je Patria bumerang, ki nas bo prej ali slej izsledil.  To verjetno slutijo tudi že največji dvomljivci  in pragmatiki, ki menijo, da je pač normalno, da se orožarski posli delajo s podkupninami.  Vendar v tej igri s patrio nismo sami.  Skratka, ne kontroliramo je. S prijavo finskega novinarja  smo seveda odprli pot tudi nadaljnji degradaciji lastnih novinarskih standardov. Začasna uredba  vrlega slovenskega sodišča proti  Dnevniku nazorno kaže na to. Sodišče Dnevniku prepoveduje uporabo pridevnika »kontroverzen«!  Za provincialnega in sumljivega poslovneža ki, če kaj, je zagotovo prav skrajno kontroverzen. In človek nastopa v skrajno kontroverzni, celo skrajno sumljivi, za slovensko gospodarstvo nevarni privatizacijski kolobociji. Po drugi strani največja stranka po svojih medijih in v parlamentu  preganja in naznanja novinarje in politike, ki so, zamislite si, tujini pripovedovali, da obstajajo indici, da zadeve s Patrio pri nas niso čiste! Imamo tajkune, ki se sklicujejo na nacionalni interes, dobivajo podporo od obeh političnih taborov, ko si kopičijo zasebno premoženje.  Potem ga prodajo zadnjem tujem zakotno provincialnem prevarantu.  Medije kupujejo iz zelo pragmatičnih razlogov, ker so se na fakulteti naučili, da se z lastnino medijev da vplivati na javno mnenje. Bravo! Imamo tercialsko  in provincialno javno televizijo.  Mirno smo sprejeli, to velja tudi za zdajšnjo pozicijo, eklatantno zlorabo brezplačnikov v volilni kampanji. Sprejeli smo evidentno farbanje volivcev,  ki ga plačujemo sami, z davki. Namesto da bi omejili finance za volilno kampanjo na proračun.  In s tem obvarovali okolje, drevesa, našo zdravo pamet in  demokracijo. Imamo  Vzajemno, ki za našim denarjem… Imamo … Imamo …  Kaj bi našteval! Sami si  dopolnjujte ta seznam.

Najbolj skrbi to, da imamo politično, gospodarsko,  pravno in medijsko  okolje, ki vse to tolerira in omogoča ter da nismo osupli, da se temu ne čudimo več. Svojo balkanizacijo smo že, kot vse v svoji ponižni zgodovini, pohlevno sprejeli in smo v procesu njene interiorizacije. Morda smo se polenili od prenažrtosti ali od skrbi za preživetje, odvisno od tega, na katerem bregu tajkunizacijskega hudournika smo se znašli.

Igor Koršič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
76 x komentirano
  • Aljo je rekel/-la:

    Kako je lepo, če je vse enostavno. Financirajte - filmski sklad, tudi druge ljudi, ne samo ene in iste priimke, kakšnega brez akademije naprimer. Za balkanizacijo je kriva postkomunistična elita, spet z istimi priimki, iste face.

    Kaj pa privat financiranje filmov, zakaj tega pri nas ni? Zato, ker povzpetniki raje kupujejo avtomobile in jahte kot pa, da bi financirali neki film. Na drugi strani pa imamo “snobovsko” elito, ki ne priznava nič drugega kot “visoko” kulturo. Ljubljana je res kloaka zahojenih nazadnjakov in balkanezov.

    Zakaj pa ne Brdo, logistično lažje, boljši nadzor, bolj kreativno okolje, manjši stroški. Patria, lepo prosim, ne zavajajte. Premiera - bivšega so sredi volilne kampanije obtožili jemanja podkupnine, vsak normalen človek bi se branil. Dotični osebki, pač ne priznavate ponavljajočega “udbaškega” delovanja pred vsakimi volitvami.

    Najbolj zbalkanizirani ste ljudje, ki ste večno prisesani na državno joško, raznorazni državni uradniki. Vaše žurke z obilico čevapov, pleskavic in obilnega nalivanja z alkoholom so res vzorčni primeri.

    Res intelektualni nivo ljubljanskih prisesancov, ter njihov domet, je katastrofa, poleg tega pa mislijo še, kako so pametni…

    • agrippa je rekel/-la:

      Aljo, tudi jaz vidim enako sliko. Rad bi še kaj dodal, pa nima smisla.

    • kaktus je rekel/-la:

      Da je SLOVENIJA balkanizirana, dokazuje eden od mnogih vidikov . General JANEZ ŠVAJNCER je na neki okrogli mizi na “TV” dejal .”SRBIJANSKI KOS ali tajna sluzba je tako zelo angažirana v SLOVENIJI, da smo vsi, ki smo bili glavni in zaslužni za osamosvojitev SLOVENIJE, odleteli iz položajev in služb !
      VAM DA TO KAJ MISLITI !??*

    • RUKAR je rekel/-la:

      Nostaglija po Balkanu je nepopisna, istočasno bi pa ves BALKAN rad v Slovenijo ! To sem doživel pred dnevi v Banjaluki, v Zvorniku, Valjevu 1 Dajmo poslat te nostalglike na jug, pa da vidijo , kako se preživi s 150 EVRI plače in 80 Evri pokojnine v Srbiji ob njihovih tudi visokih cenah !

    • Nogavička je rekel/-la:

      Aaam … da pojma nimaš?!

      V resnici se samo delaš, da si zmeden ;) revček. Tvoja ljubka naivnost pri tvoji ljubezni gotovo vžge.

  • NoMercy je rekel/-la:

    Meni pa SVN deluje kot Monaco, Liechtenstein … pač primerljive države.
    Tudi tam “elita” pač odloča in vodi državo.
    Saj smo nekaj takega hoteli leta 1991?!

  • konec je rekel/-la:

    “Paradoksalno se je balkanizacija zgodila, ali bolje dovršila, potem ko smo vstopili v EU, NATO, Schengen in evro. “——–ni res, takrat je le postalo očividno, takrat je “zahod” komaj spoznal, Slovenijo od znotraj in ne samo tisto, kar je Slovenija pošiljala po dokumentih…….
    Sedaj je postalo precej jasno to kar je marsikateri avtohton Slovenec že vedel desetletja……….

  • konec je rekel/-la:

    pa še tipično sprenevedanje rdečuhov…..balkan so zares komunajzerji, balkan so predvsem rdečuhi…….

  • konec je rekel/-la:

    balkan je janković, je vajgl, je glupović, je potrć, kučan…..seveda turk, ampak on je še bolj daleč…..

  • obama je rekel/-la:

    hehe,Patria,Cerani…svetobolje rdečuharsko…

    PS:višek sprenevedanja Koršičeve rdeče đamahirje pa so “ovacije” nekdaj namerno prezrtemu Borisu Pahorju,zamejskemu borcu za slovenstvo in slovenski jezik in po drugi strani podelitev književne nagrade klenemu slovenskemu pisatelju Vojnoviću iz olimpijskega sela Fužine..

    • kojot je rekel/-la:

      Oj, Oj ! Previdno! Boris Pahor je vsega spoštovanja vredna pisateljska in moralna veličina. Goran Vojnović pa je napisal odlično knjigo in zanjo upravičeno prej nagrado. Na oba sta naša. Je pa zanimivo, da smo Pahorja prezirali ker je Tržačan, Vojnoviča pa preziramo ker ima ć. Na tak način pa res ne pridemo nikamor.

    • obama je rekel/-la:

      ne,Vojnovića preziram,ker ne piše v slovenščni.Naj mu podelijo nagrado v olimpijski vasi Fužine

  • konec je rekel/-la:

    Slovenija je bila od vedno vezana na Balkan ampak tudi na Evropo…..
    Civilizacijsko je bila po Vzhodnim (avropskim) Ccstvom - habsburžani, veliko stoletij…..poleg tega je imela zelo močne kulturne in ekonomske stike z Nemčijo in Italijo…..in to stoletja in stoletja. v 19. stoletju je prišlo do polarizacije (predvsem po francoski revoluciji ) in do rojstva “narodov, držav itd.”….po 1. svetovni vojni so se Slovenci zaradi potrebe povezali s hrvati in srbi, ampak predvsem s hrvati (kulturno so imeli veliko skupnega)……nastala je Kral. S.H.S….do prve masovne in vodene balkanizacije pa je prišlo komaj po 2. svetovni vojni, ko je partija potrebovala “zvesto” populacijo v najbolj razviti “jugoslavanski” regiji (in tudi na določenih predelih hrvaške)……..zaradi tega je bilo v teh dveh “pokrajinah” največ pod krinko ideološke “bonifikacije” in “normalizacije” največ pomorov, klanja in seveda etničnega čiščenja (vsi ki so “zgodovino”, tradicijo, - torej tudi nekaj več bogastva - so morali biti pregnani in te demografske vrzeli so bile zapolnjeje z “najbolj nekulturnimi, revnimi (brez tradicije in zgodovine seveda, torej z malo doktrine “internacionalisti” ) balkanci (ne srbi ne hrvati zato)….
    ta partijsko , divje in nestrpno vodena balkanizacija je imela tri obdobja, 1. povojna (najbolj drastična), 2. industijski razvoj..leta 60 delno leta 70 ..partijski “fenomen” in nove nacije - Jugoslovanov…….3. globalizacija in ekonomsko preseljevanje kovnv 90-ih in zadnje desetletje….zaradi tega ne zelo jasno, da so najbolj balkanizirani predeli Slovenije tudi najbolj rdeči…kar je povsem logično…..(in torej NG - post 45 mesto, Lj itak…velenje in okolica, in Obala….).
    Da bo jasno, ne sodim ne blatim…izpostavljam samo dejstva……

  • konec je rekel/-la:

    Slovenija je bila od vedno vezana na Balkan ampak tudi na Evropo…..
    Civilizacijsko je bila po Vzhodnim (evropskim) Cesarstvom osterreich- habsburžani, veliko stoletij…..poleg tega je imela zelo močne kulturne in ekonomske stike z Nemčijo in Italijo…..in to stoletja in stoletja. v 19. stoletju je prišlo do polarizacije (predvsem po francoski revoluciji ) in do rojstva “narodov, držav itd.”….po 1. svetovni vojni so se Slovenci zaradi potrebe povezali s hrvati in srbi, ampak predvsem s hrvati (kulturno so imeli veliko skupnega)……nastala je Kral. S.H.S….do prve masovne in vodene balkanizacije pa je prišlo komaj po 2. svetovni vojni, ko je partija potrebovala “zvesto” populacijo v najbolj razviti “jugoslavanski” regiji (in tudi na določenih predelih hrvaške)……..zaradi tega je bilo v teh dveh “pokrajinah” največ pod krinko ideološke “bonifikacije” in “normalizacije” največ pomorov, klanja in seveda etničnega čiščenja (vsi ki so “zgodovino”, tradicijo, - torej tudi nekaj več bogastva - so morali biti pregnani in te demografske vrzeli so bile zapolnjeje z “najbolj nekulturnimi, revnimi (brez tradicije in zgodovine seveda, torej z malo doktrine “internacionalisti” ) balkanci (ne srbi ne hrvati zato)….
    ta partijsko , divje in nestrpno vodena balkanizacija je imela tri obdobja, 1. povojna (najbolj drastična), 2. industijski razvoj..leta 60 delno leta 70 ..partijski “fenomen” in nove nacije - Jugoslovanov…….3. globalizacija in ekonomsko preseljevanje kovnv 90-ih in zadnje desetletje….zaradi tega ne zelo jasno, da so najbolj balkanizirani predeli Slovenije tudi najbolj rdeči…kar je povsem logično…..(in torej NG - post 45 mesto, Lj itak…velenje in okolica, in Obala….).
    Da bo jasno, ne sodim ne blatim…izpostavljam samo dejstva……

  • konec je rekel/-la:

    da pa je lahko prišlo do čistke in vodene balkanizacije je partija nujno potrebovala “zveste intelektualce”, ki so prikazovali ne-partijske težnje kot ne-napredne, nazadnjaške , medtem same sebe kot napredne, moderne, razvojne….. kaj je povsem zlagano z realnostjo…to pa je tipična značilnost komunajzerjev tipa igor in ostale bande rdečuhov……..

    • Manitou je rekel/-la:

      Ti konec, pejt raje gledat Na zdravje, to je tvoj nivo.

    • konec je rekel/-la:

      manitou , ti pa balkančke…………..tipa…….saj veš , mar ne…….studio 2 recimo in ostalo drhal……

    • konec je rekel/-la:

      pa ne pozabi na vsakodnevno dozo udbodnevnika….ali socialistične mladine…ha, ha, ha,

    • NoMercy je rekel/-la:

      Škoda, da Katja Lenart ni vzela s sabo teh nekaj pacientov.
      Menda je v Afriki vse OK :P

    • konec je rekel/-la:

      mi uživamo kjer smo…….rdeča drahl pa cvili in sanja kukurus….

    • Nogavička je rekel/-la:

      Balkanc?! Sej praviš: balkan rules! in ti to z vsakim postom živo demonstriraš.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Preveč resnično, da bi človek lahko mirno prenesel svojo spačeno podobo v ogledalu :)

    • Nogavička je rekel/-la:

      To zgornje spada na dno, Vest. Zrihtite. Ni prvič in ni edinkrat.

    • konec je rekel/-la:

      še cviliš?

    • Nogavička je rekel/-la:

      Cviliš? Ti življenje nudi premalo trila, da sanjariš o pohabljenju in smrtni agoniji?

    • konec je rekel/-la:

      ne razumem kruljenja…sorry…..

    • jekdo je rekel/-la:

      Juga je razpadla:
      1) bankrot zaradi gospodarskega kriminala in nesposobnosti ( )
      2) mednarodni angažma: yu-generali so poskrbeli za konec vojne Irak Iran. Ker pa niso takoj pričakoval
      Husseina v Kuvaitu so po mal čistl v bih. Lohk, da so se tud sam delal, da niso ved za Kuvait. Sam
      sem vedu mesece prej.
      3) v novoletni noči 89/90 sem zvedu, da bodo pr SSSR šle vse domine in ne le Baltik.

  • Manitou je rekel/-la:

    Strinjam se: za balkanizacijo je kriva prenažrtost. In to večine prebivalstva, ne samo elite. Ljudem je vseeno, dokler lahko gredo v šoping. Ta otopelost je kriva, da je lahko Janša delal pretekla štiri leta, kar se mu je zahotelo. Zgled je pa vlekel. Kaj češ, če se ljudem jebe.

    • krucefiks je rekel/-la:

      Ta otopelost je kriva, da lahko vsi na pozicijah počnejo, kar se jim zahoče.

    • obama je rekel/-la:

      ja,po 4 letih groze pod Janšo je zdej spet vse v normalnih tirnicah.
      Spet permanenta kriza,parole “drugovi mi moramo”,”tek što nije”,100.000 + 50.000 brezposelnih..

      krasno

    • Manitou je rekel/-la:

      Krizo maš ti v glavi.

    • obama je rekel/-la:

      sorry,maš prov. Za priključene na državne jasli krize seveda ni….

    • Manitou je rekel/-la:

      Če misliš mene, nisem bil nikoli v življenju priklučen na državne jasli. To ste bolj vi na SDS centrali. O krizi in lačnih mi pa ne srat, dokler je toliko ljudi v nakupovalnih centrih. Recesija je pač še ena tema za cajtnge prodajat.

    • obama je rekel/-la:

      O krizi in lačnih mi pa ne srat, dokler je toliko ljudi v nakupovalnih centrih. Recesija je pač še ena tema za cajtnge prodajat.

      ja,maš prov..strahovita revščina je bila pod Janšo,po 22.9 je ni bilo več….

    • NoMercy je rekel/-la:

      obama: res je - JJ je zasral v 4 letih, kar je SVN komulirala od leta 1945 do 2004. Potem je pa rep med noge stisnil. Po volitvah 2008, bi brez težav sestavil vlado z manj strankami kot pa jih je v trenutni koaliciji. Ker je vedel kaj prihaja (saj je sam zakuhal!!) se je pa potuhnil - pravi belček, ni kaj.

    • Manitou je rekel/-la:

      Noben ni nikoli govoril o lakoti pod Janšo. Se je pa Slovenija popolnoma sprimitivizirala v obdobju njegove vladavine.

    • obama je rekel/-la:

      kakopak,

      BTC,Rigelnik,Solatićevih 30mio premoženja,Horvati,Lahi,Valanti…vse to je nastalo pod Janšo

      PS: kar je SVN od 45 (takrat pokradeno) do 91 (legalizirana kraja) in 2004 se nahaja v MurglŠtali

    • Manitou je rekel/-la:

      Vseeno bolje, da je kapitalist nekdo, ki zna vsaj jesti z vilicami, kot pa tvoja konjenica.

    • obama je rekel/-la:

      Vseeno bolje, da je kapitalist nekdo, ki zna vsaj jesti z vilicami, kot pa tvoja konjenica.

      ..kakopak,to najbolj znajo nakdanji tovariši komunisti,ki so čez noč postali demokratični kapitalisti…

      PS:uni,ki so resnično znali “jesti z vilicami” so po grapah,jamah,tankovskih jarkih,fojbah ali pa v tujini

    • NoMercy je rekel/-la:

      res je, da so tam — to pa zato, ker niti drobtinic niso privoščili svojim podložnikom.
      Tudi Marijo Antonieto so skrajšali za glavo, ko je rekla naj raja je potico, če nima kruha.
      “Kasno paljenje” kdaj ima raja toliko prazen želodec, da počisti tiste, ki so za polno mizo je usodno neglede na omikano papcanje.

    • obama je rekel/-la:

      NoMercy je rekel/-la:
      31. avgust, 2009 ob 14:35
      res je, da so tam — to pa zato, ker niti drobtinic niso privoščili svojim podložnikom.

      …pri nas so pa polnoritni MurglŠtalarji nacionalni junaki…

      ajde,lep dan na Metelkovo še naprej…

    • NoMercy je rekel/-la:

      polnolični in tolsteriti so tudi drugje ne samo v Murgljah (v Murgljah so še celo v zelo veliki manjšini!! !.

      lep dan bomo imeli tudi pri nas na kmetih :P

    • obama je rekel/-la:

      seveda so,F21 je raztresen širom Slovenije a bogami i šire…

    • NoMercy je rekel/-la:

      vsekakor ne tako tako kot cerkvice - skoraj ni griča, da je nebi imel :P

    • obama je rekel/-la:

      bravo.lepo si povedal.
      tudi pogled nanje je lep,posebno zvečer,ko so osvetljene…

    • konec je rekel/-la:

      Manitou, jaz pa sem mislil, da obstajajo samo rdeče svinje (ob koritu) pa vidim, da se po slo klatijo tudi rdeče opice…..ha, ha, ha,

    • Manitou je rekel/-la:

      ne samo rdeče opice, tudi leteči sloni se najdejo.

    • konec je rekel/-la:

      ja, možno…ha, ha,ha,
      imej se lepo….

  • Mimi je rekel/-la:

    V teh debatah ne bomo nikoli do konca prišli, žal, ker namesto da bi stanje reševali, ga še poglabljamo oz. pogrezamo.
    Saj zdaj praktično ni moč imeti mnenja o NIČEMER, ne da bi se mrzlično iskal nek tvoj predznak; najprej povej, kdo si (in bomo vidl če si slučajno na -ić in podobno), potem nujno, kateri stranki pripadaš oz. za katero opcijo ‘navijaš’ in ostalo….. potem šele se lahko pogovarjamo, kao, kar pa je absurdno, ker se ravno zato pravzaprav ne moremo.
    Dokler bomo čisto popolnoma vse percepirali skozi te popačene prizme, bo tako kot je.
    Sama sem osebno in čustveno precej občutljiva na *take teme* (se pa imam na sumu, da bi tako bilo, tudi če se ne bi pisala na -ić), pa se zavestno distanciram od teh godelj, kjer ko si pač not, se umažeš (kot se pač umažeš, če padeš v blato).
    Vseeno pa samo ena pripomba: hinavsko in brezjajčno se mi zdi, da so pogosto ravno tisti (morda ‘čistokrvni Slovenci’ [ali obstajajo?]), ki majo največ pene na ustih, ko gre za južnjake, čefurje, balkance, rome itd., padajo v največje transe na balkan žurih in na koncertih ciganske muzke.

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ mimi: dihaj punca dihaj :p
      in zakaj in kakšen naj bi konec sploh bil?? Pa menda ja ne jemlješ bloganja in komentiranja za resno plat življenja?
      Srce, tukaj nikomur (razen naročine na net) ni potrebno ničesar ne plačati, da dobi, niti ponujati, da proda.
      Še največ kar lahko dobiš na blogih, forumih, … je kakšna minuta preteklega časa, se morda namuznjeno nasmehneš — in to je to.
      A si dobila v tej sceni vsaj kakšno povabilo na kozarec vode?

  • Mimi je rekel/-la:

    ??
    kdo pa govori o Koncu??
    Sploh nisem vsega podrobno prebrala, sam kolumno in preletela sem odzive in podala splošno mnenje o tem. In nisem se opirala v svojem mnenju na blogerje (ki jih praviloma ne berem), pač pa na resnično življenje.
    Mah, jaz diham dobro tudi ko nosim 25 kilske zaboje, pa nom mogla zarad enga škljocanja tule. ;)

  • Mimi je rekel/-la:

    :)) aha ok, pa ’si me’. ;))

    • Mimi je rekel/-la:

      seveda je moj prejšnji komentar (13:51) bil namenjen NoMercyju (13:46) (nisem bila pozorna na to, da moram pisat komentar na komentar pod prvotnega, po novem, pa bo zdaj ta moj komentar bogve na kaj, če bo kaj vmes - in bo pisalo: pa si me - magari če bo kak ‘Konec’ vmes kaj naškljocal :) ;))

  • Jure Jelen je rekel/-la:

    Malce off topic ampak, prvo kar bi lahko vsi naredili je , da “pametnjakoviči”, ki pacajo po forumih, začnejo uporabljati svoja polna imena, ter se predstavijo in povedo kaj so v življenju dosegli oz. zakaj bi nekdo upošteval njihovo menenje.Drugače bo še kdo mislil, da je pravi Obama med nami. Btw. “obama” …še dobro da VojnovIĆ ni črn.

    • NoMercy je rekel/-la:

      in jaz naj verjamem, da si ti Jure Jelen, IQ 666 in bla bla bla.
      A se tu vsaki,ki jo v joške & rit pogledaš predstaviš z osebnim dokumentom, izpiskom TRR, sliko družinskega drevesa, clipi premoženja …
      web je bil v osnovi razvit za to, da mi sosed ne kuka pod pokrov v ričet, ki ga kuham.

    • konec je rekel/-la:

      vojinović je dobil kar je želel (€€€€), tako, da sedaj ima liziko in je zadovoljen, partija je zadovoljna…vsi zadovoljni…vse dobro kar konča dobro……

    • konec je rekel/-la:

      Pa še to, da je jasno, komu se politično obrestuje in splača balkanizacija…………..

      da se povrnem na prve poste
      1.obdobje (povojno)…pregnanih približno 150.000 prebivalcev -uvoženih enako……
      2. obdobje (industrializacija) približno 300.00…..(200.000 “jugoslovanov” je bilo še leta 1990) - oblasti istočasno zapodijo ali preženejo 18.000 + 55.000 izseljencev
      3. globalizacija (priseljenci)………..prib. od 4.000 do 13.000 letno…ampak bolj raznoliko ne samo ideološki jugoslovanski priseljenci…ampak tudi iz drugih držav…..ti pa bodo postali moteči predvsem rdečuhom……..8zanimivo, mar ne?) …pomislite, kaj bi naredili rdečuhi, če bi prišlo recimo 20.000 argenticev ali poljakov na leto……..(samo pomislite…).

      tako, da se je demografska struktura

  • Jure Jelen je rekel/-la:

    Anonimnost je čisto okej, če znaš debatirati. Za to pa moraš imeti, recimo temu en nivo dobre vzgoje(lahko rečemo tudi krščanske vzgoje), da se lepo kulturno pogovarjaš in inteligence. Inteligenco pa rabiš, da razločiš, da joške in riti niso isto kot NAJ bi bila diskusija o članku g. Koršiča. Ker pa veliko ljudi postavlja joške in riti na isti nivo, kot temo, ki je bila odprta, tudi smo na Balkanu.

    “web je bil v osnovi razvit za to, da mi sosed ne kuka pod pokrov v ričet, ki ga kuham”
    Samo sarkastičen odgovor: daaaa verjetno je osnovna ideja www-ja ravno ta :)))))

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ Jure Jelen: kaj pa če ti ne doumeš drugih??
      Žal tega zagotovila ne izražaš s svojim pisanjem.

  • prostostrel je rekel/-la:

    Koršič! kaj si ti kot ključna figura slo filmske scene naredil da bi bil LIFF vsaj na istem nivoju kot Sarajevo? Si ga kdaj podprl prizadevanja ko je bil na začetki ali pa si podobno, kot se je Širca-TV novinarka- zmrdoval, da iz njega itak ne bo nič…dokler ne bomo Slovenci znali oceniti tiste projekte, ki so nam v skujpno dobro in premagati svojo kratkovidno nevoščljivost, ne bomo imeli “Saraejva” v Ljubljani. Fino je udobno iz akademska naslonjača jamrati v stili, kaj bi bilo, če bi, ko pa itak ni…..
    namesto da bi pošteno vprašal, ali nisem morda tudi jaz kriv, da ni, ker nisem hotel, da ikakor ni smel preveč bi bilo nekja pri nas preveč uspešno, če nisem jaz tam taglavni. To nima nobene zveze z Balkanom. Dragi moji, to je Slovenija! V BIH so imeli polna usta hvale za tisti svoj festival, še ko ni bilo nič od njega, vse v povojih in skromno, ampak oni so od pristanka na letališči naprej vsem gostom ponavljali, kako da imajo najboljši festival na svetu. Pri nas pa, kot da nam je nerodno, da ga sploh imamo, saj LIFF tako ni bil v nobenem drćžavnem planu, pa je kar ratal, ampak nikakor ni smel preveč zrasti, saj je obstajala nevarnost, da bi zasenčil komorno glasbo v partisjkih dvoranah….

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Gospod Koršič; na kratko bi vašemu prispevku rekel le: “Žebljico na glavico”! Tako pišejo in mislijo-MO tisti, ki imajo to ubogo Slovenijo ISKRENO radi in jim ni vseeno kaj se z njo dogaja. Sicer pa vašemu pisanju nehote pritrjujejo prav tisti komentatorji, ki s svojimi komentarji pljujejo po vas, ker s svojo “inteligenco” niso sposobni dojemati dogajanja v naši družbi in so jim edini “svetilniki” v nevedniški megli besede njihovih “mesij-e”.
    Naj končam z mislijo (”po svojih besedah” ) enega naših kolumnistov (pozabil,katerega-naj mi oprosti) s konca prejšnjega tedna; z Balkana smo odšli, je pa Balkan ostal v nas samih.

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Katekuzem srbijansko-turših vulgarizmov, psovk, murgeljskih narečij, slov-srbijanskih popačenk, žalitve slovenskega knjižnega jezika, skratka značilna komunjarsko-srbo balkanska in murgeljsko- fužinska latovščina , vredna samega majmuna v rdeči preobleki.

  • luka je rekel/-la:

    Slovenija je balkanizirana; super naslov..::)

  • NoMercy je rekel/-la:

    Kdor se v SVN ne počuti kot v Monacu, Liechtenstajnu, Andori … si je sam kriv.
    Takšne bi bilo potrebno dodatno 5x obdavčiti in kastrirati.
    Jebenti od kod so se nam zaredili ti luzerji, ki nas vlečejo nazaj in navzdol ?!?!

  • nemesis je rekel/-la:

    Kolektivna krivda ali t.i. karma.Vlada nekega naroda je odraz kolektivne energije (podzavestne)večine pripadnikov naroda.

  • ervinator je rekel/-la:

    To sem pa že nekje prebral … Pa res, v Zaresovem brezplačniku. Pravzaprav bi lahko celoten članek skrčil v preprosto volilno geslo: “Potrebujemo Novo politiko. Zares.”

  • todor je rekel/-la:

    Balkanski poljub trikrat na lice in GUŽVA NAMESTO GNEČE pove tujcem vse o slovenskem .BALKANU.Bravo rdeči KMERI.

    • Mimi je rekel/-la:

      Če napišem npr.’kulaža’, ‘kažin’ in podobno, kaj si bodo pa v tem primeri mislili tujci? :)
      Včasih je bolj sočno rečt gužva, gneča se čudno sliši. ;)
      Mene osebno VELIKO bolj kot gužva moti ‘življensko’ (brez j - kot da je življene in ne življenje), ‘jo niso pustili’ (4. sklon namesto 2.) in podobne cvetke.
      Tako da: če ima nekdo svoj besedni zaklad obogaten še z n tisoč besed, je to kvečjemu plus, če je ta besedni zaklad že sicer bogat in če sicer spoštuje slovenski jezik.
      Zame torej več nespoštovanja do jezika pokažeš v primerih (nepravilne rabe jezika), ki sem ju navedla.
      Se pravi kul je kul ;o), če napišeš svetsko, si pa balkancelj. :))

  • joze je rekel/-la:

    pa ne bos ti to pisal igorcek
    ti zaradi balkana sploh obstajas
    kaj se pa gres , kje si se solal, kdo ti je dal stipendije
    ta isti balkan po katerem pljuvas
    za stalo v filmu si pa ti ravno toliko kriv kot tvoji producentski kolegi ki te majo na placilni listi
    naredi film , naredi kaj v lajfu , ne samo drek mesat

    dokler se tu jajcate za 50 let nazaj so vas za 100 let naprej prodali NATO-u in kapitalizmu
    ko boste jemali kredite za univerzo za vase otroke ali ko bodo oni placevali za svoje se boste spomnili Juge.
    Ovce zmanipulirane zahod se ze osvesca kaj je to kapitalizem in brezverje , zivotarjenje brez vsakih idelaov, vladavina denarja
    majhni slovencki pa se kar naprej sanjajo o dedkih kaj so poceli in kdaj bo vsak srecen slovenc imel pecenko pa bmw
    medtem vam pa prasci razprodajajo drzavo, tovarne in vse za kar je folk 50 let trpel in delal
    http://www.gened.arizona.edu/dgibbs/Yugo-article1.pdf
    http://www.democracynow.org/

    preberite si kaj se dogaja in kam rinete
    zakaj so vse te baze na kosovu in v bosni
    kaj delajo slovenci v afganistanu in kosovu?????? sirijo demokracijo