4. september, 2009 | Igor Koršič

Lustracija kupcev orožja?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ministrica za obrambo ima gotovo  še kakšne tehtne  razloge za vztrajanje pri tajnosti podatkov o izbiri Patrie. Zagotovo pa je popolnoma neprimerno, da se pri neobjavi podatkov izgovarja na tajnost, ki naj bi zahteval NATO. Tudi če bi NATO res to zahteval, pa bi bilo za našo demokratično ureditev bistveno, da se podatki objavijo, bi se morali ravnati po vitalnih interesih naše države in ne vojaških tajnostnih rutinah NATA. Še hujše pa je, če kot razlog navede lustracijo, ki naj bi sledila objavi podatkov. To je toliko kot priznanje, da je bilo odločanje o nabavi Patrij res skrajno problematično.

Lustracija je odstranjevanje politično neprimernih oseb iz javnega življenja. Lustrirali so, vsaj delno in nekaj časa, naciste v povojni Nemčiji, lustrirali so levičarje v zloglasnem McCarthyjevem lovu na čarovnice v ZDA, neformalno so nedvomno  lustrirali  svoje sovražnike naši komunisti, vse, ki so hoteli biti aktivni proti tedanji ureditvi, denimo demokrate/ anarholiberale in druge.  Naša današnja desnica bi rada lustrirala komunistične kadre, čeprav so njeni vodilni bili prav to, nekdanji komunistični kadri, ki so bili večinoma avtoritarni oportunisti in niso bili del nomenklature zaradi kakšne ideje ali želje po družbenem delu, ampak zaradi osebnih koristi. Kaj je lustracija vemo.

Odgovornost do davkoplačevalcev, politike in javnosti nasploh, ki jo imajo strokovnjaki, ki odločajo o skrajno kontroverznih  astronomskih nakupih orožja za davkoplačevalski denar, ta odgovornost  nima nobene zveze z lustracijo. Sveta, primarna in samoumevna dolžnost tistih, ki v imenu države kupujejo orožje, je, da  do najmanjše podrobnosti  utemeljijo in razložijo svoje odločitve. Pa naj bodo mediji še tako tečni in nasilni. In naj bo to za njih  še tako neprijetno in zapleteno. Verjamem, da so ti ljudje za svojo strokovno odločanje nadvse dobro plačani. Pa tudi če ne bi bili.  Drugje,  denimo v kulturi in šolstvu, moramo z neverjetnimi procedurami, javnimi razpisi in gorami prijavnega gradiva kupovati skorajda še poštne znamke.

Radi  se zgledujemo po vseh ameriških neumnostih, denimo po ameriških volitvah in volilnih kampanjah. Odlike ameriške demokracije pa nem ne dišijo.  Je kdo že kdaj videl kakšen »hearing« pred kakšno komisijo ameriškega  senatna? Morda vsaj v kakšnem filmu?

Igor Koršič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
30 x komentirano
  • kurirček je rekel/-la:

    kaj pa če bi lustrirali kar samo obrambno ministrico Ljubico Jelušič?

    prav ona je bila namreč tista, ki je “izobrazila” mnoge obramboslovce, ki vedrijo na obrambnem ministrstvu in za davkoplačevalske milijone kupujejo neuporabno in predrago orožje!

    Ona je tista, ki je soodgovorna!

    • omg je rekel/-la:

      Potem pa lustrirajmo še vse osnovnošolske ter srednješolske učiteljice in učitelje, pa seveda profesorje na vseh faksih, kajti vsak lump v tej državi je šel najbrž čez vsaj eno od teh faz v učnem procesu.

    • bas3 je rekel/-la:

      Pa vse mame in očete. Zakaj bi bili malenkostni, kurirček?

    • šifra je rekel/-la:

      …hmmhm ….ja vsi smo ..”odgovorni”,ki o nam jo predpisali.,…v sitemu…!..anede..!
      ..samo vprašanje e postavlja kdo ima od tega največji kos “kolača” kako naj bo to “merljivo,je cprašanje?

    • jekdo je rekel/-la:

      Full zabavno rata, takrat, ko se ljudje ne morejo več socialno vzpenjati.

      Ne, ravno prerivanje.

      Noben, ne more si zmislt alibija, k ga ne bi pelu u ludnco, če ne bi psihiatri z njimi držal. Mislm, če bi se lustreru.
      kristjani so pa najbl naivn.

    • kaktus je rekel/-la:

      Pred osamosvojitvijo in odhodom yugo vojske, je KUČAN kot prvi podpisani zahteval SLOVENIJO brez obrambe, je bilo tako ? Zakaj vraga ni nikoli nič uresničil ! Komunajzerji še pravzaprav še prve povojne petoletke niso uresničili (v vsako hišo elektriko in vodo ) in so Potrčevi, Kučanovi , Pahorjevi nam tako stalni lažnivci in dolžniki !

  • krucefiks je rekel/-la:

    Sem omenil že zadnjič, pa bom ponovil.

    Državna tajnost je zlorabljen pojem, kadar gre za nakup/prodajo orožja. V interesu celotne javnosti je, da zvemo podrobnosti o nakupih s strani države, ki so vredni milijone, v danem primeru celih 285 milijonov €. Pa če gre za zdravila, pohištvo, poštne znamke ali orožje. Ljudje smo pa toliko neumni, da pristajamo na to, da nam v državno tajnost zavijejo nakupe, ki so opravljeni z NAŠIM denarjem!

    Vso trgovino z orožjem v samostojni Sloveniji so zapakirali v državno tajnost in se ljudje še danes bodemo, kdo je kaj v začetku 90ih prodajal, kot da se tega ne da izvedeti. Dokumentacija obstaja. V arhivih državnega zbora, do katerih dostop lahko odobri samo državni zbor. V katerem sedijo predstavniki ali celo konkretne osebe, ki so prodajo orožja organizirale. Edini, ki je na to opozoril in zaradi česar sem tudi sam postal pozoren na to, je bil Peče v neki parlamentarni razpravi pred letom, dvema.

    • omg je rekel/-la:

      V knjigi Kaj nam pa morete (2. del) je za 700 strani raznih dokumentov o orožarskih poslih v začetku 90ih ;)

    • šifra je rekel/-la:

      ..stvari se da vedno tko “zmešati” ,da so ne/razumljive “,..ko bi le enkrat nehali o TAJNOST” PODATKOV ,KOMU TO KORISTI????……DAVKOPLAČEVALCEM VERJETNO NE..?! TOREJ…?

  • Mačkon je rekel/-la:

    Strinjam se da mora biti nakup orožja racionalen, gospodaren, in v skladu z namenom.
    O zahtevi za transparentnostjo VSEH podatkov pa govorijo kot vidim le tisti, ki o obrambnih zadevah nimajo pojma !
    Vseskozi berem, kako ti isti kričijo o “netransparentnosti, neracionalnosti, negospodarnosti” itd. posla s Patrijo. Ti primerki (99 %) so obžalovanja vredni ljudje, ki za temi floskulami ne morejo prikriti svojega dejanskega mnenja - to pa je mnenje o NEPOTREBNOSTI nakupa kakršnega koli orožja že….
    S tem ne zagovarjam stališča, da bi bilo treba vse skupaj pomesti pod preprogo, - še enkrat: ne mislim, da je treba zatuškati svinjarije, in še enkrat: menim, da v kolikor so bile pri nakupu Patrij napravljene nepravilnosti, naj se to razčisti in zlorabe sankcionira!
    A lepo prosim, naj že enkrat “držijo g…” t.im. taborniki, ki bi vojsko najraje poslali s kopuljico po gozdu. Naj Golobičev & Co vrtec že enkrat odraste…..

  • joker je rekel/-la:

    A je kdo pomislu, da z razkritjem teh papirjev neposredno škoduje uradni preiskavi (bilo kaka že, tudi zrežirana, enkrat se bo že razjasnilo), prejudicira potek preiskave, spravlja sebe in svojo vlado v zelo kočljiv položaj.

    Dostop do teh dokumentov z MORS mora imet:
    - državnozborska komisija (po mojem najbolj zaupanja vredna izmed vseh)
    -protikorupcijska komisija
    -policija
    -tožilstvo

    in nihče drug. Javnost (novinarji) ne smejo imet dostopa do vsega, saj bojo samo škodljivo vplival na potek preiskave.

    • NoMercy je rekel/-la:

      Twelve points!!
      ————————-
      Novinarji so itak še slabši kot branjevke :P

  • obama je rekel/-la:

    lustracija,definitivno…vsi rukovodioci bivše partije in sodelavci udbe iz seznama….

  • zirosi je rekel/-la:

    Sem takoj za lustracijo vseh, ki so kadarkoli bili v partiji ali njenih podmladkih (pionirčki ne štejejo) - ne glede na njihove morebitne “zasluge” ali trenutno orientacijo.

    Sem tudi za lustracijo vse te ekipe, ki se je ukvarjala s sumljivimi ali nekoristnimi nabavami in prodajami orožja.

    • zirosi je rekel/-la:

      Najbrž bi lahko organizirali tudi kakšen prevzgojni zavod, prirejen posebej za vse te lustrirance - brez golf igrišča.

    • NoMercy je rekel/-la:

      Narbolš, da naredimo izmenjavo s kitajci: tam se tedva milijončka nas ne bo poznalo, tukaj pa bo očiščen folk :P

  • Aljo je rekel/-la:

    Vi pa ste naivni, kakšna lustracija, ali bo elita lustrirala samo sebe? Orožarska posla so umazana povsod, ter vrh piramide dreka…transparentni so samo pri polnjenju svojih žepov.

  • konec je rekel/-la:

    Da stari komunajzer razlaga in uči kaj je demokracija pa je zares smešno….ha,ha, ha,
    pa vsaj da bi poznal osnovna dejstva ne bi bilo slabo, tako je samo bedasto nakladanje za vsakodnevno potrjevanje rdečuhov……

    • Mimi je rekel/-la:

      “Da stari komunajzer razlaga in uči kaj je demokracija pa je zares smešno….ha,ha, ha,…”
      a ne? za popizdit smešno (po 2. strani pa lohk tud za popizdit žalostno, kakor vzameš ;o))

    • NoMercy je rekel/-la:

      saj fajmoštri tudi učijo, kako naj ljudje živijo v zakonski skupnosti, kako naj delajo z otroci … pa kako verovati v nekaj česar še nihče ni ne videl ne doživel …
      ———-
      komunisti vsaj vedo kaj je enosmerna ulica in imajo osnovno izhodišče, da govorijo o dvo ali več smernih ulicah.

  • konec je rekel/-la:

    Lustrirali so, vsaj delno in nekaj časa, naciste v povojni Nemčiji, lustrirali so levičarje v zloglasnem McCarthyjevem lovu na čarovnice v ZDA, neformalno so nedvomno lustrirali svoje sovražnike naši komunisti,……ha, h, ah, ha, ha,

    Kaj je lustracija vemo….ha, ha, ha pluralis maestatis?

  • Bor je rekel/-la:

    Rupla potrebuje zaradi drugih reči. Drugih številk.

    In te druge reči, vsaj po mojem, niso povezane s politiko. Vsaj ne s tisto vidno. Ampak so povezane z nevidnim poljem politike. S tistim poljem, ki ga poznajo le vpleteni, ki so za volivce nevidni. Celo neobstoječi. In ki jih predstavljajo centri moči. In elite. Ki seveda že zdavnaj, kot je povedal že Wright Mills, niso več zgolj in/ali predvsem politične elite. Ampak so predvsem ekonomske in vojaške elite. Gre za tiste elite, za katere vemo, da jih sestavlja približno odstotek svetovnega prebivalstva. Ta elita ima približno 40 odstotkov svetovnega bogastva. Njeni člani večinoma živijo v ZDA. To je tista elita, ki odloča o vsem. O tem, kako z revščino drugih postaja sama bolj in bolj bogata. Ali o tem, kako in kje začeti novo vojno, zato da bo še povečala svoje bogastvo. In svojo moč. Gre za tisto elito, ki obvladuje tako svetovno banko kot tudi mednarodni monetarni sklad. Gre torej za elito, katere interesi in odločitve resnično vodijo današnji svet. Od odločitev in interesov te elite so odvisna konkretna življenja vseh ljudi v današnjem svetu. Od njih je odvisno ne le to, ali bodo ljudje bogati. Ali revni. Ampak tudi to, če bodo ti isti ljudje sploh živi. Ta elita je povsem indiferentna do življenja drugih ljudi, do tako imenovanih “human costs”. Njo zanima le njena moč. In njeno bogastvo. Ta elita seveda ni vidna. Le tu in tam kak njen pripadnik pokuka na dan. Kot se to že dogaja v Obamovi vladi. Gre torej za nevidno elito. Ki se skriva za vidnimi nosilci moči. Torej in predvsem političnimi vladami. Te morajo, če želijo preživeti kot vlade (pa tudi kot posamezniki), pristati na to, da so le marionete resnične elite moči. Če si njena marioneta, postaneš nepotonljiv. Če nisi, si morda celo že pokojni.
    http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2008120605386195

  • BOTA je rekel/-la:

    Javna naročila so v vseh elementih javna, kar velja tudi za ocenjevalne liste. Tajni so lahko samo posamezni podatki in informacije, ki pa jih je mogoče prekriti. Zato objava ocenjevalnih listov sama po sebi nebi smela biti problem. Trditev, da bi bili ocenjevalci z njihovo objavo lahko lustrirani je nesmisel. Edino, kar bi se lahko pokazalo je njihova nestrokovnost in pristranskost pri ocenjevanju. Špekuliram? Pa res??

  • Y je rekel/-la:

    Zanimivo vprašanje, ki se mi postavlja v tem času, eno leto po volitvah in po objavi zgodbe na Finski televiziji je misel, ki jo je izrekla poveljnica Jelušič: da sestava Patrij ne bo izpolnila pričakovanj NATO za Slovenijo in da jih bomo zato kupili le 80. Vojske poskušajo biti čim bolj in čim bolje opremljene. V tem kontekstu neustreznost verjetno pomeni, da je 135 vozil premalo vozil. Ali ni potem še zmanjšanje števila na 80 še bolj neustrezno in torej popolna polomija v smislu zapravljanja denarja ?

    Sicer pa je v tej državi tako in tako vse narobe.

    Župan glavnega mesta se gre nekega pravičnika, v resnici pa v ozadju dela dobre posle s firmami svojih sinov in s prijatelji. Po glavnem mestu postavlja količke, da mestni redarji lažje legitimno pobirajo kazni za parkiranje in polnijo mestni proračun za županove bedarije. Po mestu gradi potopne smetnjake, ki so po učinku prej predpotopni, tako da imajo ljudje smeti po domovih, ker jih nimajo kam odložiti. Da pa bi recimo našel rešitev za sramoto prestolnice, NUK, ki ga še vedno ni nikjer, to pa ne. Na tem mestu bo dal zgraditi bojda parkirišče, da bo še dodatno polnil proračun in naprej financiral bedarije in posle za svoje sinove. NUKa ne zna, ker ga ne razume, parkirišče pač…

    Minister za visoko šolstvo, ki je sam končal fakulteto pri zavidljivih 40-ih letih, če se ne motim, mlati slamo v kamero, v ozadju pa dela dobre posle s svojim podjetjem Ultra z raznimi karticami, študentskimi boni in bogsigavedi s čim še.

    Mura in vse kar se dogaja okrog nje je katastrofa, do katere je enkrat moralo priti in je itak samo poosebljenje vsega gnilega, kar se dogaja v dolini Šentflorjanski. Hkrati pa nejverjetneje megla za še večje polomije, ki so se zgodile zaradi krvoločnih in nesposobnih menedžerjev iz vrst bivših osamosvojiteljev in policistov ter njihovih pajdašev iz te ali one tranzicijske zgodbe. Kot domine se podirajo t.i. imperiji, Istrabenz, razni holdingi, Infondi in podobna virtualna sranja…

    Prvi minister v državi opravičuje nesposobnega finančnega ministra, da bolje dela kot govori.
    Sam pa predvsem bolje govori kot dela. In pa ne pozabite, on stoji za vsem, kar njegovi ljudje delajo. Upam, da bo za vsem stal tudi, ko bo treba hitro teči pred vilami, ko bo prišlo do kmečkega punta…

    Minister za gospodarstvo je že zdavnaj pogruntal kakšno sranje je vse skupaj, vendar mu na njegovo žalost ni uspelo na Evropskih volitvah, da bi se elegantno umaknil iz bede te vlade…

    Ministra za zdravje je morala zadeti kap, da je spregledal kakšna katastrofa je Slovensko zdravstvo, v katerem so 20 let ljudje na položajih samo kradli in ga molzli do konca. In ne pozabite, gospod minister je okreval v novi stavbi Nevrološke klinike, kjer zaradi vsega novega okrog sebe niti ni mogel dojeti bede v kakršni je glavna terciarna univerzitetna zdravstvena ustanova v državi (hm, lepi pridevniki, ki pa si jih ta institucija zaradi bede ne zasluži). Bognedaj da bi gospodu ministru počila prostata, ker bi potem moral ležati v 8. nadstropju na Urologiji, kjer bi pa v resnici doživel bolnišnično oskrbo, kakršno imajo ostali državljani: 35 C, brez možnosti zračenja, na zarjaveli posetlji in z neprijaznim osebjem, ki je od vse bede zadnjih 20 let že popolnoma naveličano vsega… Baje mu je bila všeč špinača… Vprašajte druge bolnike glede te špinače, pa boste dobili boljšo sliko.

    Ministrica za notranje zadeve prireja na vrtu svojega partnerja (?) gala zabave… Nekateri udeleženci prihajajo tja lovit dobre kadre. Mislite za službo ali posteljo ? Njen strankarski kolega je Minister za pravosodje. Njen partner (?) pa eden glavnih odvetnikov v tej državi. V troje je najlepše, kajne ?

    SAZAS, ta mafijska organizacija, pridno vleče evre od vsakega od boga pozabljenega bifeja za tenis placom pa do vrhunskih izvajalcev, izplača pa bore malo. Bo prišel čas, ko bo predstavnik taiste Evropske organizacije potrkal na vrata, gospod Greblo, in vas vprašal, kako sledite v resnici kolikokrat se zavrtijo Queeni in zakaj jim ne odvedete kar jim gre. In sledili mu bodo vsi ostali Slovenski izvajalci, razen seveda tistih, ki dobro visijo na seskih te organizacije. Ah, pa zapišimo še eno nulo za številko, da bo ubogi Benč lažje preživel, a ne…

    Ubogemu Zidarju ni uspelo pridobiti posla na Markovcu. Uboga para, ali res nimaš dovolj ? Gospod Zidar saj si pozidal celo Slovenijo in z amandmaji dozidal, že večkrat. Dodobra si scuzal malho, zdaj pa naj ti bo dovolj in pojdi počasi v penzijo. Uživaj v času, ki ti je še ostal.

    Zidar, Vlada, bivša Vlada, Bavčar, Šrot, Valant in kar vas je še podobnih mrhovinarjev, zakaj enostavno ne kupite Golega otoka in se greste gor ravbarje in žandarje. Lepa Dalmatinska pokrajina in vreme vam ne bodo škodili. Mi pa bomo končno enkrat lahko zadihali.

    Dodatne ladijske linije bi lahko odprli še da se vam pridružijo razni Cukjatiji, Stanovniki in vsi, ki se jim še vedno gre igrati domobrance in partizane, nas mlade pa že enkrat pustite na miru s temi sranji, da bomo lahko zadihali in nekaj naredili iz te države…

    Pričakujem, da me bo kdo obtožil, da sem Janševec, zato naj vam povem že kar v naprej, da nisem. Sem samo mlad državljan RS, ki ima vseh vaših drekarij čez glavo dovolj. Zavozili ste državo v zadnjih 20 letih, ki vam je bila dana v upravljanje s strani vseh državljanov RS. Zdaj pa je čas, da vsi spokate kovčke in se raztepete po svetu in nam dajte mir.

    Pahor pa itak stoji za vsem in vsakim…

    • krucefiks je rekel/-la:

      Podpišem!

      Še za karto jim dam zraven.:)

    • Vati Fakin Khan je rekel/-la:

      Če je gospoda ministra za zdravje (zdrave ?) kaj v hlačah, bi pri svojih nekaj čez 60 in po preboleli kapi (lahko bi se izteklo veliko huje) sklenil naslednje: OK zgodilo se mi je, kar se mi je. Še sreča, da ni bilo huje in nisem zdajle privezan na posteljo in si vsaj sam lahko obrišem lastno rit (oprostite, ampak taka zadeva lahko pri bolj konkretni kapi postane kaj komplicirano opravilo). Ker itak nimam kaj izgubiti (saj sem v bistvu že bil v penziji in se reinkarniral), bom pa vsaj kot prvi minister za zdravje v zgodovini svobodne RS nekaj za to zdravstvo tudi naredil. Bom prvi frajer, ki bom denar, ki ga plačujejo davkoplačevalci ki še imajo službe usmeril v njihovo dobrobit. Četudi prej v 16 urah dnevno nisem uspel narediti v skoraj enem letu niti ene učinkovite poteze, bom pa zdaj skoncentriral svoje sile in bom v 4ih urah dnevno (do nadaljnjega) postoril samo nujne in res nujne spremembe v zdravstvu. Poskrbel bom, da Zidar ne bo nategoval države in bo pošteno in brez amandmajev zgradil kar je še za zgraditi. Brez sramotnih javnih razpisov bom direktno od proizvajalcev nabavil kar še manjka. Poskrbel bom še za vse ostale stvari, ki so popolnoma zavožene. Evo, in izpadel bom frajer. Ljudje se me bodo zapomnili po tem, da sem bil v 20 letih prvi minister za zdravje, ki ni bil samo minister za zdrave (ki so v javnem zdravstvu videli samo poslovno priložnost). Kasneje, čez 10 ali 20 let, ko bom sam ponovno potreboval zdravstveno oskrbo, me ne bo sram oditi v Slovensko bolnišnico, ker bodo le te urejene.

      Ali ima gospod minister to moč ? Ali bo le svizec zavil čokolado ?

  • jekdo je rekel/-la:

    JA, PUSTIM.