11. september, 2009 | Denis Sarkić

Filozofi z Žižkom na čelu o Komunističnem manifestu

Svetovna finančna kriza je obudila ponovne natise Karla Marxa. Njegov Kapital je v Nemčiji prava prodajna uspešnica, na dober odziv bralcev računajo tudi pri založbi Sanje, kjer so ponovno izdali Komunistični manifest. O tem, zakaj je besedilo spet aktualno, so na novinarski konferenci spregovorili eminentni slovenski filozofi, med njimi tudi ...
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pri založbi Sanje so Komunistični manifest Karla Marxa in Friedricha Engelsa izdali skupaj s spremnimi zapisi Mladena Dolarja, Jožeta Mencingerja, Rajka Muršiča, Janeza Ramoveša in Slavoja Žižka. Predvsem slednji je v Miklošičev park, ki je nekdaj nosil ime po Marxu in Engelsu, pritegnil številne obiskovalce, ki so se ob njegovih domislicah zabavali, pa tudi resno zamislili.

Žižek je opomnil, da je manifest potrebno brati kritično in z mislijo, da so ideali preživeti. Kaj se je zgodilo 20 let po padcu železne zavese? Vlada razočaranje, ki odseva v nostalgiji, čeprav si v resnici nihče ne želi vrniti v socializem, v “desno retoriko”, ki se opogumlja, da je kapitalizem dober, čeprav nam ne gre dobro, saj vlada še prejšnja garnitura, in v neodločno držo levice. Žižek je bil do levo opredeljenih intelektualcev, kot vedno, precej kritičen. Levi intelektualci “lepo živijo” in se ponašajo, “da so kritični”. Toda njihova kritika je usmerjena nekam daleč, stran od tukajšnjih zagat. Žižek pogreša ostro misel, ki se, nenazadnje, ni lotila niti stalinizma. Prava kritika stalinizma nas še čaka, je zavpil Žižek, ki upe polaga v radikalne disidente. In to govorim kot komunist, je pribil. Žižek je za začetek razmišljanja o stalinizmu v svojem slogu dejal, da je imel eno simpatično lastnost: bali so se ga celo kapitalisti.

Žižek o krizi kot priložnosti, socializmu in komunistih nove dobe:

Komunistični manifest seveda ni alternativa sedanjim razmeram, ponuja pa teren za razmislek, s čimer so se strinjali tudi Rajko Muršič, Mladen Dolar in Božidar Debenjak. Ta aktualnost manifesta razume v smislu razgrnitve značilnosti kapitalizma. Res je, da je danes kapitalizem drugačen, kot je bil leta 1848: privatne lastnike so zamenjali menedžerji, ki manipulirajo z anonimnim kapitalom.“Kazino kapitalizem”, kot ga imenuje Jože Mencinger, temelji na logiki, da so nagrajeni tisti, ki ukinjajo delovna mesta.

Žižek o diktatorju Stalinu in politiku Gregorju Golobiču:

Dolar je opomnil, da je kapitalizem “permanentna revolucija”, ki deluje na načelu, da se vse spreminja, le da se nič ne bi spremenilo. To je veljalo v Marxovem času in velja še danes. Toda od Komunističnega manifesta, tako Dolar, ne gre pričakovati preveč. Besedilo ne ponuja neposrednih receptov. Naveza na manifest terja, da se “izognemo izsiljevalskemu primežu, ki postavlja na eno stran pošast komunizma, kakršen se je v prejšnjem stoletju realiziral kot strašljivo udejanjanje resnice manifesta, in na drugo stran liberalni kapitalizem kot edino alternativo, ki si jo je mogoče zamisliti”.

Celotna novinarska konferenca (za ultra filozofske sladokusce):

O navezi komunizem - kapitalizem je razmišljal tudi Muršič, ki je opozoril tudi na kapitalistično nasilje v obliki avtorskih pravic. Nekako v smislu, da ne smeš več razmišljati, kajti pred teboj je mislil že nekdo drug. Kar zadeva Komunistični manifest, je Muršič dejal, da v njem vzbuja nelagodje. Besedilo je bilo v prejšnjem režimu dogma, je dejal, toda eno je gotovo: manifest izdaja duha, ki se ne pusti pokoriti. Nenazadnje o nepokornosti duha priča tudi nelegalno “downloadanje” z interneta. Nekaj komunističnega da je v tem, je rekel Muršič. Žižek je takoj dodal, da prisega na piratske kopije, ne glede na nekoliko slabšo kvaliteto. Sogovorniki so se strinjali, da Komunistični manifest sicer ne ponuja rešitve za trenutno stanje sveta, vsekakor pa je izziv za radikalno, kitično misel, ki prepogosto umanjka.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
21 x komentirano
  • [...] P.S. Celotna novinarska konferenca je objavljena na Vesti. [...]

  • luka je rekel/-la:

    Se, da dobit MP3?

    Bi med laufanjem poslušal….

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Ko sem opazil ta prispevek se mi je v mislih obudila že neštetokrat premlevana misel:

    Zakaj imajo skrajni levičarji, četniki, islamisti in hipiji tolikšno afiniteto do bujnih, košatih in skodranih obraznih dlak? Je mogoče, da je njihov zaščitni znak še znamenje za kaj več, nemara za kakšen skupni duševni atavizem, ki preko “urejanja” zunanjosti udarja na dan in s tem nakazuje ne samo svojo prisotnost, temveč celo na (pri ciljnih skupinah) relativno univerzalnost?

    Sam sem to dilemo zaključil z načelno ugotovitvijo, da gre najbrž za podzavestno obliko protesta proti civilizaciji in kulturi ter werthersko svetoboljno iskanje nečesa kar bi jim dajalo drugačno identiteto. (ob tem smatram pravoslovni obred žalovanja zgolj za priročen izgovor s strani četnikov).

    • sofi je rekel/-la:

      Skrajni levičarji imajo brade? Ja pa Jezus Kristus, pa apostoli,grški filozofi, nemški filozofi, pa Dedek Mraz, Božiček, Zevs, Pozejdon, pa sedem palčkov, pa Dimitrij Rupel. krneki na silo.

    • čistalopata je rekel/-la:

      Sofi, dvorni je očitno plešast kot janša, plešasti pa so ok?!

    • čistalopata je rekel/-la:

      super razlaga za golobiča, upam, da so jo v demokraciji in reporterju, kjer pogrevajo formulo o slovenskem stalinu, končno slišali

    • sofi je rekel/-la:

      Mojster takih topoglavih izpeljav je desničarski komentator Bill O’Reilly. Tukaj s svojo bebavostjo fascinira Richarda Dawkinsa :

      http://www.youtube.com/watch?v=2FARDDcdFaQ

  • [...] Obletnica Metelkove By politikoni V ozadju mi igra posnetek včerajšnje tiskovke ob ponatisu Komunističnega manifesta iz http://www.vest.si, ki se je odvijala, pomenljivo, na nekdanjem Marxovem trgu. Na začetku se mi je zdelo, da utegne biti dobra podlaga za pisanje o 16-letnici Metelkove. Pa mi tale simultanka ne bo znesla: razredna revolucija, permanentno revolucioniranje in nenehno spreminjanje zato, da se ne bi nič spremenilo – tole ozadje bi mi zneslo pri pospravljanju, takole pa moje misli preglasijo Maldena Dolarja ali pa on moje misli. Zato ugasnem. [...]

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Sarkić,

      očitno pri spamanju ne boste potegnili meje.

      Vseeno upam, da pri tovrstnih EPP, ko nekdo poskuša reklamirat svoj blog tukaj, vendarle ne bo posebne milosti. Komentatorje pozivam, naj nikakor ne kliknejo na link in s tem nagradijo take samoreklame.

  • GG je rekel/-la:

    Men ne potegne, a mi lahko kdo od bolj pismenih razloži:
    Vlada razočaranje, ki odseva v nostalgiji, čeprav si v resnici nihče ne želi vrniti v socializem, v “desno retoriko”, ki se opogumlja, da je kapitalizem dober, čeprav nam ne gre dobro, saj vlada še prejšnja garnitura, in v neodločno držo levice.

    • abbau je rekel/-la:

      “Vlada razočaranje (ki odseva v nostalgiji, čeprav si v resnici nihče ne želi vrniti v socializem) v desno retoriko (ki se opogumlja, da je kapitalizem dober, čeprav nam ne gre dobro, saj vlada še prejšnja garnitura) in v neodločno držo levice.”

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    jaz še vedno vztrajam pri tejle tezi : Desnosučne banane in pa Levosučne banane - USE GLIH ! _ _ _

  • Egozilla je rekel/-la:

    Hmm, zanivo, kako je zmeraj sam Žižek objavljen. Kaj ostali so tam bli kot spremljevalke? Al so že vsi mediji tolk senzacionalistični, da je vsak ki se ne gre teatra ne vreden objave in posluha?

  • Egozilla je rekel/-la:

    Sicer pa precej pametno, ampak zakaj je se potrebno za snovanje nekega “novega reda” sklicevat na komunistični manifest pa mi ni jasno. Zakaj ga Žižek ne gre pisat, če sam tolk kritizira pasivnost “levice”, hkrati pa tudi relativizira pomen manifesta v sedanjosti?

  • kaktus je rekel/-la:

    “SVETOVNO” ZNANI FILOZOF SLAVUJ, JE ZARES KAPA CITETA ! PRIMANKUJE MU LE ZDRAVEGA KMEČKEGA, KLENEGA RAZUMA IN RAZMIŠLJANJA !

  • odstranjevalecrdečuhov je rekel/-la:

    Marxistićno-stalinistični oboževalec,ki sliši tudi na ime prardeči slavuj je po nareku njemu ljubega golobčka, ultra lažnivca in zaresnega javnega nakladača po cigansko -balkanski maniri organiziral na travniku svoj poceni šov in s somišljeniki javno pokazal, kam ideološko, nazorsko in prevsem materialistično bije nastopaško in preračunljivo prodano levo pljučno krilo.

  • Tomaž Iskra je rekel/-la:

    Kaj , če bi šli malo na izlet po domovih za ostarele in bi se soočili z realnostjo, bi nehali čvekati.

    • abbau je rekel/-la:

      Govoriš kot pravi spokesman establišmenta: “Nehajte misliti, poglejte, kako ljudje trpijo!”

  • Tomaž Iskra je rekel/-la:

    vidva sta v roki držala knjigo,
    kladiva nikdar , znata se pa režat
    kot dohtarja v bolnici,
    ob pozabljenih škarjah…
    kolegi, a je kdo kaj vidu?!

  • [...] manifest v parku siol.net – Kaj lahko Komunistični manifest ponudi danes? vest.si – Filozofi z Žižkom na čelu o Komunističnem manifestu Leave a Comment No Comments Yet so far Leave a comment RSS feed for comments on this post. [...]