14. september, 2009 | Vest

Sebastijan Horvat: Utopija 1

na NagiBu, festivalu eksperimentalnega giba.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V petek, 11. septembra je v dvorani Gustaf, v Pekarni magdalenske mreže, Festival NagiB, ki v svojem izhodišču išče robne oblike predstavljanja sodobnega plesa, v Utopiji 1, nastali v režiji Sebastijana Horvata, našel bližnjega zaveznika.

Zakaj? Utopija 1 je namreč v svoji formi izjemno odprta, saj akcije in dogodki, ki jih plesalci formirajo niso časovno natančno definirani in so vselej odvisno od naključij oziroma odziva publike kot tudi samih, trenutnih navdihov skupine ustvarjalcev na odru. Predstava se poigrava z možnostjo kolektiva, z odnosom med igralci na odru in gledalci na tribuni. Zaradi nepričakovanega prestopa meje akterjev iz odra na tribuno, njihovega vstopa v intimni prostor posameznika izzveni v začetni nelagodnosti publike. Nelagodje gledalcev občutimo tudi ob povabilu Primoža Bezjaka, ki išče med gledalci zaveznike za ekperiment v poljubu. Intima je načeta, čas je da se prepustimo hipijadi 60. let! Igralcem počasi uspeva ublažiti napetos gledalcev in njihovem postopnem prepuščanju navideznemu naključju nizajočih prizorom.

Vendar vojarizem ostaja in krepi ločnico med nami in njimi. Odprta struktura je zastavljena v želji, da bi vojarizem odpadel, da bi zaživeli kot kolektiv. Zaradi tega dopušča možnost vključevanja publike v predstavo. Pri tem opazujemo slovensko zaprtost in se soočamo z lastnimi barierami. Utopija 1 je kolaž pristopov in metod, s katerimi so se poigravali v gibanju Fluxus v 60. letih. Radikalnost, preizkušnja, humor in improvizacija so vpeti v sami formi in danes, kljub načelni reciklaži, izjemni misleni umeščenosti v sodobnost, izpadejo sveže in pogumno. Z Utopijo 1 se je iz ozadja, v vročični halucinaciji soočala Jasmina Založnik

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano