16. september, 2009 | Nikola Maljković

Močan signal za dolgoročnejšo rast

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Stanje na delniškem trgu se v zadnjem tednu ni ravno veliko spremenilo. Tečaji delniških indeksov še naprej beležijo rast, ameriški indeks SP500 je dosegel nov letni vrh, vendar se je v petek in včeraj ustavil ravno pred psihološko mejo 1050 točk. Mnogi menijo, da bi preboj tega območja odprl pot za nadaljevanje rasti proti 1100.

Zaenkrat torej večje korekcije, ki jo mnogi pričakujejo že kar nekaj časa, še ni na vidiku, kar pa seveda ne pomeni, da lahko pri trgovanju pozabimo na varovanje potencialnih odprtih nakupnih pozicij. Ker lahko do obrata pride kadarkoli in bo verjetno prišlo takrat, ko bo večina to najmanj pričakovala, je priporočljivo biti vedno pripravljen tudi na ta scenarij.

Kot sedaj že vemo, se mnogi ekonomisti čudijo rasti od začetka marca, saj naj ne bi še opazili večjih razlogov za trenutno rast, kar konec koncev pri kratkoročnem trgovanju nepomembno. Zato še enkrat poudarjam, da se je pri kratkoročnem trgovanju pomembno odcepiti od dogajanja v ekonomiji, saj trgovalci pogosto trgujejo na podlagi prihodnosti in špekulacij glede le-te.

Zato se kratkoročnejši trgovalci pri svojih odločitvah redno poslužujejo tudi grafov, ki jim nudijo smernice tako glede potencialne smeri, kot pri zavarovanju obstoječih pozicij.

Trenutno imamo na SP500 indeksu pomemben psihološki odpor okoli 1050, prvo podporno območje pa najdemo pri 1015-1020, nato pri 992-994. V prevladi so zaenkrat kupci, zato bi šele preboji podpornih območij ponovno povečali možnosti na večjo korekcijo. Ker je pred dvema tednoma zdržala podpora na 992-994, bo ta nivo sedaj imel večjo utež kot 1015-1020.

sp500-dnevni-150909

Kljub temu da sem mnenja, da so pri trgovalnih odločitvah na kratek rok grafi tečajev pomembnejši od samega stanja ekonomije, je tudi pri dolgoročnejšem trgovanju, poleg samega stanja v ekonomiji, priporočljivo uporabljati grafe tečajev z uporabo drsečih sredin.

Ena izmed strategij, ki jo uporabljam pri dolgoročnejšem trgovanju in ki je v preteklosti dajala zelo dobre rezultate, je sekanje 20 in 40 tedenske eksponentne drseče sredine na SP500 indeksu. Rešila bi nas pred obratom v obdobju 2007-2009 ter tudi padca delniških tečajev v času “dot-com” balona, obdržala pa bi nas tudi na na nakupni strani v letih od 2003-2007.

Prejšnji teden je prišlo do pomembnega sekanja 20 tedenske in 40 tedenske drseče sredine od spodaj navzgor, kar je glede na pretekle signale pogosto pomenilo obrat pri dolgoročnejšem trendu. Prav zaradi tega bom pozoren na potencialne korekcije na SP500 pri 960 in nižje za odpiranje dolgoročnejših nakupnih pozicij. Namen te strategije je ostati v pozicijah, dokler ne pride do obratnega sekanja drsečih sredin, kar bi ponovno predstavljalo potencialni obrat v trendu.

Ne pravim, da gre za nezmotljivo strategijo, saj je v preteklosti prihajalo do sekanj, ki niso pomenila obrata v trendu (npr. leti 1990 ter 1994), vendar so ostali signali bili dovolj uspešni, da je strategija zanimiva kot dodatek k dolgročnejšem trgovanju.

sp500-tedenski-150909

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano