18. september, 2009 | Igor Bizjan

Pametni fantje igrajo basket

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

SKROMNI FANTJE ZMAGUJEJO, KOŠARKA NAS BO DOKONČNO ODREŠILA, NARCISOIDNA POLITIKA PA POKOPALA
(Majhni smo, a pridni in delavni..)

Leta in leta, že 40  let v naši družini spremljamo vse košarkaške tekme Le kdo bi lahko seštel vse ure, ki smo jih z živci na robu znosnosti, preživeli pred tv sprejemniki, v začetku še črno belimi. Štirideset let s bratom ocenjujeva in navijava za naše fante in se venomer hudujeva, kako vedno pokleknejo pred vstopom v parado slavnih,  poneseni z slavno tradicijo jugoslovanske šole košarke, ki se je vedno z velikih tekmovanj vračala z kolajno. Naša velika pričakovanja, upi in hrepenenja, so se v zadnjih dveh Evropskih prvenstvih, razblinila v četrt finalnih obračunih, ko se o se našim fantom zaklenile zmagovite misli in zaledenele mehke roke pred vstopom v polfinale in  tako  pričakovana medaljo je hipoma potemnela, sanje o obljubljeni deželi Evropskih velikanov, pa so se sesule v prah in pepel. Ob vsem gnevu in žalosti nad temačno usodo, pozabljamo iz kako majhnega bazena prihajajo naši igralci in da je pravi mali čudež, da smo vzgojili skoraj desetino igralcev, ki so barve naše države zgledno zastopali v NBA, najmočnejši ligi na svetu. pozabljamo, kakšno filigransko delo pomeni, da vse te silne energije in neobvladljive egote trener spravi v harmonično celoto. Dihati kot eden, ne imeti pred očmi osebne statistike, temveč koristi moštva, garati do zadnje kaplje znoja, da bi skozi peklenski tempo prvenstva prišel do konca, in požel mukotrpne, težaške kondicijske priprave. Mi, ki v naslanjačih z pivom in čipsom, glodamo vse nespretne poteze naših fantom in bi v navalu jeze nad nespametnimi potezami najraje zadavili oba sodnika in jih zmetali v ognjeno žrelo z prerezanimi goltanci, ne vemo kakšne pritiske mora prenašati vrhunski športnik in ni nam dovolj, da smo med osmimi najboljšimi na stari celini, kar je za tako majhno državo, še enkrat ponavljam, čeprav boste spet vsi zamahnili z rokom strahoviti uspeh, ki ga nerealni in prepotentni ne znamo dovolj ceniti.. seveda letos, bi želeli narediti korak naprej, želeli bi, želeli bi kruha, vina vode, neskončnega, želeli bi paradirati pred samo obličje najvišjega, želeli bi preseči svojo majhnost in nepomembnost, želeli bi velikim silam pristriči krila in se v nasladi zvrniti v panteon slavnih. V dnevih, ko delavci stojijo objokani na dvoriščih paradnih konjev slovenskega gospodarstva in solznih oči zahtevajo človeku spodobne mezde, da bi nahranili lačne otroke, v dnevih, ko so kapitalske iluzije o človeka vrednem življenju za vse, tudi za tiste ponižane in razžaljene, ki se osemurnim delom izčrpavajo do zadnjega diha, postale nerealna in slaboumna iluzija …

Tolsti lastniki proizvodnih sredstev še naprej bogatijo na  žuljih malih ljudi (Beri Naomi Kleni, Doktrina šoka), mediji v službi kapitala stresajo strah in paniko pred teroristi, virusi,  samo zato, da bi prestrašenemu ljudstvu nasilno odmerjali polje svobode in neodvisnega mišljenja, naj bi zmaga naših fantov na Evropskem košarkaškem prvenstvu odpravila vse napačne politične odločitve, vse naše strahove, zle misli in panične reakcije, pred negotovo in neprijetno jesenjo.

Kdo smo mi, da smo peščici naših fantom, naložili breme, naj bi v huronskem, apokaliptičnem zanosu zmleli naše neljube sosede Hrvate, ki nam brezobzirno plenijo težko prigarane dopustne prihranke in naj bi se jim maščevali za vso zlobo in žalitve od osamosvojitve do danes.

Izrekel bom bogokletno trditev, naši fantje so na tem prvenstvu naredili dovolj, pa če ne zmagajo nobene tekme več. Z zrelo, ekipno igro, disciplinirano tako v obrambi in napadu, so razveseljevali tako nas navijače, kot košarkaške sladokusce in kritike. Imamo igro po globini, naši najvišji igralci pa so sposobni zadevati tudi od daleč, kar ni vsakdanja lastnost. Nihče, se ne rine v ospredje, fantje potrpežljivo čakajo na svojo priložnost in, ko so vpoklicani v igro dajo vse od sebe. Igralci na klopi vzpodbujajo prijatelje na parketu, strokovno vodstvo, se pravočasno odziva na poteze nasprotnih trenerjev in mirno in preudarno vleče poteze, ki tok igre usmerjajo v trdo, zbrano obrambo, brez nepotrebnih hipnih ekshibicij in všečnosti na prvo žogo. Politiki, ki se radi kitijo ob uspehih Slovenskih športnikov, in se kot najbolj bebave lepotičke, radi nastavljajo in jih objemajo okoli zgaranih ramen, bi se ob njihovem odnosu do športa in življenja lahko marsikaj naučili, mar ne!!!

Igor Bizjan

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
16 x komentirano
  • RDEČA GARDA go home je rekel/-la:

    JE TAKO!!! Danes jih bomo premagali pokončno,profesionalno in spoštljivo.!! Mahorič dobro zadevo vodi iz ozadja.V vsem tem grozljivem zatohlem vzdušju te dežele so fantje edini svetilnik in primer vzornosti.

  • NoMercy je rekel/-la:

    1. Sodnik na igrišču ima PRAV. Vedno. Za pritožbe je pristojen delegat zveze. Pika!

    2. Samo kdo, ki je tekmoval vsaj na uličnem tekmovanju lulanja v daljavo ve, da je športanje za zmago garanje.

    3. medtem, ko raja gleda tekme, navija in se fila s pivom in čipsom pa lastniki proizvodnih sredstev sklepajo posle, da ima raja za pivo in čips!!

    • BaraKuda je rekel/-la:

      ja bogi, in to 24 ur…eh ne 25 ur na dan. Pa še tekme ne morejo gledat, a ne?

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ BaraKuda: v katere posebne šole si pa ti hodil, da si tak? Mi ne deluješ, da si že po naravi takšen

  • Aljo je rekel/-la:

    Dejmo naši…se strinjam s piscem….

  • darja je rekel/-la:

    ZMAGAL SMO! JUHUHUHU!!!

  • doajen je rekel/-la:

    Bizjan, vse predloge si falil. Tam kjer je Z bi moral biti S in obratno. Lektorji, pa kje ste, da bi bralcu prihranili osredotočanje na tako bizarne zadeve..

  • RDEČA GARDA go home je rekel/-la:

    Bizjan ti sam piš!!! S predlogi ali brez njih. :) Jebeš pravilno postavljene predloge , če ni vsebine.

    Ti sam še kaj lepga o basketu napiš pa bo.!!!

  • RDEČA GARDA go home je rekel/-la:

    A,ja!! Čestitke reprezentanci, da se je tako lepo zvlekla iz brezna -15.

    • IGOR BIZJAN je rekel/-la:

      Hvala za podporo. Čeprav se poklicno ukvarjam z pisanjem, ne zaslužin skoraj nič, na Vesti objavljam brez hohorarja in si ne morem privoščiti nujno potrebnega lektorja. Našim reprezentantom, vse čestitke za borbo do zadnjega diha in veliko sproščenosti zvečer proti Srbom. Zame so Prvaki!!!

  • RDEČA GARDA go home je rekel/-la:

    Sever! .izda si žid! Daj človeku honorar za tko dobre prispevke!! En redkih kle k si zasluži.

  • misko je rekel/-la:

    Poklicno se ukvarjaš s pisanjem, pa ne znaš postavljat predloge? A dej no ga lomt! Pol pa ni čudn, da nč ne zaslužiš.