24. september, 2009 | Nikola Maljković

Kdaj se bo rast ustavila?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Rast na delniških trgih v ZDA in v Evropi se je nadaljevala tudi prejšnji teden. Delniški indeksi so tako zabeležili nove najvišje nivoje v letu 2009. Ker septembrske korekcije, ki so jo pred mesecem dni mnogi pričakovali, ni in ni na vidiku, se sedaj pojavljajo “klici” po oktobrskem padcu. Seveda, če tudi tega ne bo, se bo spogledovanje s padcem preneslo v naslednji mesec, dokler do padca tudi v resnici ne pride.

Kljub temu, da so tečaji indeksov še vedno v rasti, je potrebno biti vedno pripravljen za zavarovanje nakupnih pozicij. Pri tem so uporabni podporni nivoji.

Na indeksu SP500 sem prejšnji teden predstavil nivo 1050 kot pomemben psihološki nivo. V torek je do preboja in zaključka nad njim prišlo, zato se zdaj odpira pot do naslednjega izjemno pomembnega odpornega nivoja okoli 1100-1120, ki sovpada s srednjeročno padajočo trendno linijo. Pomemben podporni nivo, katerega preboj bi lahko uporabili za delno zavarovanje nakupnih pozicij, najdemo med 1035-1040.

sp500-210909

V tem tednu bomo pozorni na sestanek Odbora za odprti trg v ZDA, kjer se bodo predstavniki FED-a odločali o višini obrestne mere. Seveda nihče ne pričakuje, da bi se le-ta spremenila, vendar bomo kljub temu zelo pozorni na pogled predstavnikov na trenutno stanje v ekonomiji.

Eden izmed dejavnikov, ki bi lahko bil razlog za večjo korekcijo navzdol, so pričakovanja vlagateljev glede spremembe obrestne mere v ZDA. Zaenkrat se dvig pričakuje enkrat v drugi polovici 2010, vendar se lahko ta pričakovanja kaj hitro spremenijo.

Hkrati bo v oktobru največ pozornosti namenjeno objavam poslovnih rezultatov podjetij. Kot vemo, so v drugem trimesečju podjetja predvsem presenetila na dobičkovni ravni, predvsem s klestenjem stroškov (zaposlenih), zato bo tokrat veliko pozornosti namenjeno prihodkovni strani, ki je v zadnjem trimesečju precej razočarala.

Ta teden objavljajo poslovne rezultate podjetja Research In Motion (izdelovalec Blackbarry mobilnih telefonov), General Mills, ConAgra Foods, CarMax ter Autozone.

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
8 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    katere številke bodo izžrebane to nedeljo na lotu - to je pomemben podatek :P

  • kolos je rekel/-la:

    Zanimiva situacija, še bolj zanimivo je pa to, da se rast delniških trgov veča, kljub čedalje večji nezaposlenosti, zmanjševanju plač in socialnih pravic večine prebivalstva povsod po svetu, “Zanimivo” je milo rečeno, ustreznejši izraz za to stanje v družbi bi bil vsaj čudno in nenormalno(in tudi nemoralno!)

  • iBrain je rekel/-la:

    zanimivo je to da nekateri zasluzijo z spekulacijo, oziroma da je to legalen posel… kako manipulirati da zasluzis, ker to pac to je. kriz nebo nikoli konec dokler bojo zajedalci obstajal…

  • Rok je rekel/-la:

    Trg “futures” je pa itak največja bizarnost ekonomije. Mi lahko nekdo razložiš kako lahko trguješ s surovinami, ki še ne obstaja. Mene blazno moti virtualizacija ekonomije. Mi lahko nekdo razloži logiko?

    • NoMercy je rekel/-la:

      simpl.
      tako, kot dobiš kredit za stanovanje, avto … ki bo zares tvoje šele, ko ga odplačaš.
      Kopalci zlata morajo pač vsak dan kaj pojesti, da lahko serjejo. In kdor imam višek denarja in zaupa, da tam kjer kopalec koplje zlato je pač kupi to “bodoče” zlato.

  • JB je rekel/-la:

    Odgovor na vprašanje: rast se ja na mikrokratki rok ustavila danes :) :)

  • konec je rekel/-la:

    kriza je le izgovor, kriz je bilo nešteto, …….. ekonomska selekcija bo naredila pa svoje….eni bodo prišli bolj pripravljeni eni sploh ne.

  • luka je rekel/-la:

    dns stari dns