28. september, 2009 | Blaž Zgaga

Dokazi o provizijah pri nakupu finskih oklepnikov

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Po zaupni svetovalni pogodbi Riedlu pripada 7,5 odstotka vrednosti posla ali 17,3 milijona evrov - 30 odstotkov provizij v obliki predujma, 70 pa po plačilih iz slovenskega proračuna – Riedl zanika nezakonitosti.

Pri največjem orožarskem poslu v vrednosti 278 milijonov evrov so bile dogovorjene in izplačane provizije. Civilna tožba, ki jo je 4. septembra 2009 v imenu podjetja avstrijskega poslovneža Hansa Wolfganga Riedla na okrožno sodišče v Helsinkih zoper finsko podjetje Patria vložil odvetnik Hans Bergmann (Priloga: Riedlova tožba, 1. stran), jasno dokazuje obstoj zaupne svetovalne pogodbe med Patrio in Riedlovim podjetjem.

Po njej je Riedl upravičen do provizije v višini 7,5 odstotka (Priloga: Riedlova tožba, 3. stran) od vrednosti posla z oklepniki, kar znaša 17 milijonov in 375.631,30 evra. V tožbi so prav tako navedena potrdila o nakazilu predujma provizije v višini 3.642.385,72 evra, ki ga je njegovo podjetje prejelo 6. februarja 2007 (Priloga: Riedlova tožba, 5. stran). Besedilo tožbe smo pridobili iz finskih virov.

Navedeni znesek provizije se nanaša na vrednost pogodbe o nakupu oklepnikov, ki sta jo 19. decembra 2006 podpisala takratni obrambni minister Karl Erjavec in direktor podjetja Rotis Ivan Črnkovič, vendar se ne upošteva davek na dodano vrednost. Po 5. členu te pogodbe vrednost „cene predmeta pogodbe“ znaša 231.675.000 evrov, davek na dodano vrednost pa 46.335.000 evrov. Skupna cena je torej 278.010.000 evrov (Priloga: Pogodba MORS-Rotis, 2. stran).

Tožba v sedmih točkah

Tožba podjetja Riedl Handelsgesellschaft m.b.H. (RHG) obsega sedem točk. V prvi zahteva plačilo 1.594.195,16 evrov z zamudnimi obrestmi od 2. februarja 2007 dalje. Svetovalna pogodba med Riedlom in Patrio namreč določa, da je Riedl upravičen do 30-odstotnega predujma od celotne 7,5-odstotne provizije, ki mora biti izplačan v 30 dneh po podpisu pogodbe. Po njegovem izračunu predujem znaša 5.212.689,39 evra, a mu je bilo februarja 2007 nakazano le 3.642.385,72 evrov. Neizplačani razliki je prištel 23.891,49 evrov zamudnih obresti, saj plačilo ni dospelo v dogovorjenem roku (Priloga: Riedlova tožba, 4. stran).

Riedl je pri izračunu provizij upošteval vrednost pogodbe v višini 231.675.084 evra, malenkost več kot je navedeno v pogodbi, ki jo hrani slovensko obrambno ministrstvo. (Priloga: Pogodba MORS-Rotis, 2. stran) Spor pa je nastal, ker je finsko podjetje kot izhodišče za izračun 30-odstotnega predujma vzelo vrednost protidobav pri poslu v višini 161.900.000,00 evrov (Priloga: Sporazum o protidobavah, 2. stran) in ne celotne vrednosti posla. Predujem mu je bil nakazan v petek, 2. februarja 2007, prejel ga je v torek, 6. februarja 2007.

V drugi točki Riedl zahteva plačilo vseh provizij od posla, ki je bil sklenjen med Patrio in slovenskim obrambnim ministrstvom. Svoje zahteve bo sicer natančneje določil, ko bo dobil vpogled v dokumentacijo.

V tretji točki zahteva dostop do vseh prihodnjih relevantnih podatkov, vse do izpolnitve pogodbe o prodaji oklepnikov Sloveniji. Od finskega podjetja zahteva posredovanje podatkov za vsak mesec posebej, da bo lahko izračunal svoj delež pri poslu. V četrti točki zahteva dostop do računovodskih podatkov, v peti pa plačilo sodnih stroškov.

V zadnjih dveh točkah posebnega poglavja dodatno zahteva dostop do informacij o izvedbi posla med Patrio in Slovenijo.

30 odstotkov vnaprej, 70 pa po plačilih iz proračuna

Riedl je krovno svetovalno pogodbo s Patrio sklenil 21. januarja 2004. Dobro leto kasneje, 6. septembra 2005, so jo dopolnili, tako da mu v primeru uspešne sklenitve posla v Sloveniji pripada provizija v višini 7,5 odstotka od vrednosti posla s slovenskim obrambnim ministrstvom.

Čeprav je bila 31. decembra 2007 svetovalna pogodba prekinjena, Riedl vztraja, da je upravičen do izplačila vseh provizij, saj je do sklenitve posla s Slovenijo prišlo med veljavnostjo njegove pogodbe. Dejstvo, da posel poteka tudi po prekinitvi svetovalne pogodbe, po njegovem ne bi smelo vplivati na to, da mu Patria ne bi izplačevala dogovorjenih provizij.

V obrazložitvi tožbe odvetnik navaja, da se je Riedl zavezal, da bo „zagotavljal in krepil strokovno in vztrajno pridobivanje strank za nakup proizvodov“. To so šest- in osemkolesni oklepniki AMV, dodatki, podsistemi, rezervni deli, urjenje, tehnična dokumentacija in drugo. Pogodba kot stranke navaja slovensko ministrstvo za obrambo in Patriine industrijske partnerje v Sloveniji (Priloga: Riedlova tožba, 2. stran). Jasno tudi določa, da naročnik plača svetovalcu provizije za svetovalne storitve v odstotku, ki je določen z aneksom A (Priloga: Riedlova tožba, 3. stran).

Po navedbah v tožbi je Patria 31. januarja 2005 pooblastila RHG za ekluzivno zastopanje pri prodaji oklepnikov Sloveniji. Riedlu pa je 24. avgusta 2006 zagotovila izplačila vseh dogovorjenih provizij na naslednji način: a) predujem v višini 30 odstotkov od skupne vrednosti provizij se nakaže v 30 dneh po podpisu pogodbe s slovenskim obrambnim ministrstvom. b) Preostali 70-odstotni delež provizij pa se izplačuje ob vsakem nakazilu iz slovenskega proračuna na račun Patrie, torej potem, ko Slovenska vojska tehnično prevzame določeno število oklepnikov. Zaradi tega Riedl zahteva vpogled v Patriine poslovne knjige.

Riedl zanika nezakonitosti

V obrazložitvi se Riedl sklicuje tudi na tožbo zoper Patrio, ki zadeva posel s Hrvaško, vendar njena vsebina ostaja zaupna. Finsko podjetje je namreč tožil, ker mu ni želelo plačati provizij z argumentom, da poteka kriminalistična preiskava. Po Riedlovem mnenju je ta poteza nesprejemljiva, saj kot tožnik odločno zanika, da bi kakorkoli sodeloval v nezakonitostih pri poslu s Slovenijo. Hkrati opozarja, naj Patria svojim navedbam priloži ustrezna dejstva in dokaze.

V zadnjem delu tožbe Riedl sodišču predlaga še, naj bosta sodni postopek in dokumentacija dostopna javnosti.

Kršitev protikorupcijske klavzule?

Naj spomnimo, da se je takratni obrambni minister Karl Erjavec javno hvalil, da je pogodbo podpisal, ne da bi se mu pri tem zatresla roka.

Večkrat je tudi poudaril, da pogodba vsebuje protikorupcijsko klavzulo (Priloga: Pogodba MORS-Rotis, 3. stran), a je ta napisana precej nespretno. Pogodba v 80. členu resda zavezuje podpisnika – podjetje Rotis - da ne sme dati ali obljubiti daril, denarja ali dragocenosti tistim, ki odločajo o poslu. Vendar nekateri pravni strokovnjaki opozarjajo, da pogodbe in z njo protikorupcijske klavzule predstavniki Patrie sploh niso podpisali, zato jih neposredno ne zavezuje. Za slovenske davkoplačevalce pa je ugodna okoliščina, da so istega dne podpisali tristranski sporazum o protidobavah in vključenosti slovenske industrije v proizvodnji kolesnikov (Priloga: Sporazum o protidobavah, 3. stran).

Poslovna razmerja med Rotisom in Patrio sicer določa njuna medsebojna pogodba, ki ni dostopna javnosti. Drugače se posli, ki so pridobljeni na nedovoljen način, lahko izpodbijajo tudi brez protikorupcijskih klavzul, na podlagi obligacijskega zakonika.

Izplačilo „provizij“ je dokazano

Riedla so pretekli teden na Dunaju že šestič zaslišali finski, avstrijski in slovenski kriminalisti. Zlasti jih je zanimala njegova vloga pri domnevnem podkupovanju ob prodaji finskih oklepnikov Sloveniji.

V oddaji „Resnica o Patrii“, ki je bila predvajana na finski televiziji YLE 1. septembra lani, je Riedl odigral eno ključnih vlog pri prenosu denarja slovenskim državljanom. Podkupnine naj bi namreč od njega potovale prek kontroverznega avstrijsko-kanadskega poslovneža Walterja Wolfa in slikarja Jureta Cekute do slovenskih državnih uradnikov, vojakov in politikov, s tedanjim predsednikom vlade Janezom Janšo na čelu. Prav te nenavadne poti denarja iz posla, ki že zdaj močno obremenjuje davkoplačevalce, preiskujejo kriminalisti.

Po poročanju finske televizije naj bi Riedl prejel 5-odstotni delež vrednosti največjega orožarskega posla v zgodovini samostojne Slovenije. No, njegova tožba je razkrila, da je provizija še višja, kajti Patrio toži za izplačilo 7,5-odstotnih provizij.

Blaž Zgaga

Priloge:

Riedlova tožba

Pogodba MORS Rotis

Sporazum o protidobavah in vključenosti slovenske industrije v proizvodnji Pehotnih bojnih vozil - kolesnik…

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
162 x komentirano
  • Too Cute je rekel/-la:

    Tale Zgaga… :)

    • rukar je rekel/-la:

      Toliko zaupnih dokumentov je ZGAGA objavil, gospod JANEZ JANŠA, in še bivši premier povrhu, pa je bil zaslišan, ko je na soočanju na “TV” ODMEVIH samo citiral KRESALKO ! Kaj je to zdaj ?????

  • krucefiks je rekel/-la:

    “Podkupnine naj bi namreč od njega potovale prek kontroverznega avstrijsko-kanadskega poslovneža Walterja Wolfa in slikarja Jureta Cekute do slovenskih državnih uradnikov, vojakov in politikov, s tedanjim predsednikom vlade Janezom Janšo na čelu.”

    Brez zamere, ampak tale prispevek ne dokazuje nič novega. Slovenska javnost se deli okoli dokazov proti Janši. Glede Janše pa še vedno NAJ BI. Niti ni Janša med osumljenci, kot smo lahko videli pred tedni, ko je bil na RTV objavljen seznam osumljencev.

    Glede na kriminalistično preiskavo posli verjetno res niso bili čisti, samo osebno imam že poln kufer “NAJ BI” dokazov.

    • opazovalec je rekel/-la:

      kakšen Janšist!

      obesiš se na edini pogojnik “naj bi”v celem članku, ki se povsem očitno nanaša na trditve iz finske oddaje.

      očitno si povsem spregledal ostale vse stavke, kjer je vse jasno zapisano v trdilni obliki.

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ krucefiks: v katero gnezdo pa ti nosiš jajca, kukavica!

    • krucefiks je rekel/-la:

      @NoMercy:
      Kakšna kukavica? Ker se naslanjam na zaenkrat poznana dejstva? Novih v tem prispevku ni, doslej znana pa Janše še dejansko niso inkriminirala. Razen oddaje, druga dejstva pa obtožb iz oddaje niso podkrepila. Žal.:) Moje osebno mnenje nima s poznanimi dejstvi nič opraviti.

    • krucefiks je rekel/-la:

      @opazovalec:
      Slabo opazuješ ali pa prekratek čas, da nisi uspel opaziti mojih političnih preferenc.

      Razen, če sem kaj spregledal, je Janša samo enkrat omenjen in še to z “naj bi”. In tako se vleče že od oddaje. Očitno prevelik pomen se Janši daje, če doslej še ni med osumljenimi. Da so pa bila “mutna posla”, je pa jasno. Osebno verjamem Berglundu, da je oddajo baziral na podlagi 3x preverjenih (njegove besede) dejstev. Samo kaj, ko od poznanih nobeno ni obremenjujoče za Janšo.

      Sicer pa redno spremljam ta portal in zgaga vsaj v zadnje pol leta ni nič kaj objavljal. Zdaj pa že parkrat v zvezi s Patrijo.

    • angie je rekel/-la:

      Kdo pa pravi, da je JJ dobil (vzel) denar?!!! Nihče, tudi tisti finski novinar ne trdi, da je denar vzel, ampak le, da je bil eden od možnih ciljev podkupovalcev.
      To, da so JJ prodajalci dali visoko na seznam potencialnih gospodov, ki ji je treba podmazati, da bo posel v Sloveniji stekel, je glede na nekdanje funkcije JJ (predsednik vlade, minister za obrambo, kupčije z orožjem s hrvaško itd.), povsem razumljivo.
      Menim, da zadnji na spisku JJ, (še) ni vzel denarja, mogoče niti vedel ni, da ga bo nekoč prejel na enega od svojih računov v tujini, ker je bil posel že prej pod lupo finskih preiskovalcev.

    • anton je rekel/-la:

      Milijoni DM… naj bi (za orožje!), pa ni dokazov? Ko smo videli, ko so povedali, tisti, ki so šteli, ko so bili objavljeni računi, dobavnice, ko milijoni niso sedli na proračunske račune, ampak na neke “dragice”, se tudi ni nič pokazalo! In ko je imel neki predsednik stranke na transakcijskem računu 28.000 evrov, kar so objavila vsa medijska čudesa, je ta pljunil 300 in drobiž evrov za novo stanovanje?! Ne me basat.
      Pokojnino lahko prejemaš v tujini in poleg nje prejemaš še ministrsko plačo… če si uvožen iz Argentine, ne pa, če plačuješ vse življenje davke RS (prej SFRJ). Nakar še enoletno nadomestilo, ker upokojenec z več kot 100.000 dolarji pokojnine, ne moreš najti ustrezne zaposlitve???
      Res smo “pravna in socialna država”. Če ni legitimno (pošteno), je pa vsaj legalno (zakonito).

    • jurij je rekel/-la:

      oprosti krucefiks, moram se vmešati in pojasniti, kot je že pred mano opazovalec, da se NAJ BI v besedilu nanaša na finsko oddajo. v slovenščini je pač tako, da včasih uporabljamo pogojnik, kadar povzemamo tuje trditve.

      če bi, denimo, Polde rekel, da je krucefiks teslo in da je polpismen, bi to povzeli takole: “Polde pravi, da je krucefiks teslo. Poleg tega NAJ BI bil polpismen,” ne glede na resničnost teh Janezovih trditev.

      upam, da se je kdo kaj koristnega naučil

    • krucefiks je rekel/-la:

      Mater ste zagamani.

      Kot da mi ni jasno, na kaj se sklicuje z “NAJ BI”. Poanta je drugje. Poanta je v tem, da za Janšo ni prišlo dlje kot do “NAJ BI”. In da mi to že preseda. Ker je tip omenjen v vsakem članku v zvezi s Patrijami, še bolj v internetnih debatah, pa dejansko ni NOBENIH dejstev, ki bi potrjevala “NAJ BI”. Četudi se gre za Janšo. Tip je nedolžen, dokler ni dokazano drugače. Polovica Slovenije ga je pa “spoznala za krivega” na podlagi “NAJ BI”.

      Razumi, če moreš.

      Še vedno mi nihče od vas 3 ni repliciral na mojo vsebino!

    • poirot je rekel/-la:

      krucefiks, zagaman si ti!

      mar ni jasno iz članka, da je zdaj dokazan prvi del, da so provizije bile? v drugem delu, kjer je citirana Berglundova oddaja, pa ostaja ta tvoj ljubljeni “naj bi”.

      če se spominjaš, so VSI slovenski državni uradniki doslej poudarjali,. da PROVIZIJE NISO BILE IZPLAČANE.

      očitno SO BILE!

      Riedl celo toži za izplačilo vse dogovorjene vsote. In to provizij, ki so plačane iz slovenskega proračuna, medtem pa crkujejo Mure, Gorenja in nasploh pol slovenskega gospodarstva.

      samo Slovenci so tako butasti, da kupujejo pregrešno drage oklepnike in ob tem še mastno plačujejo provizije posrednikom, ki nakazujejo denar tistim, ki odločajo o nakupu!

  • NoMercy je rekel/-la:

    just follow the Money :P

  • Bunekr je rekel/-la:

    ZGAGA - PROVIZIJA JE PROVIZIJA in je normalen pojav v poslovnem svetu in kje ti vidiš podkupnino?

    • Manitou je rekel/-la:

      S katerimi posli pa ti imaš izkušnje?

    • vem je rekel/-la:

      provizija je plačilo za opravljeno posredovanje…kaj je že posredoval g.Riedl??? Morda pa le podkupnine!!??

    • obama je rekel/-la:

      vem je rekel/-la:
      28. september, 2009 ob 12:58
      provizija je plačilo za opravljeno posredovanje…kaj je že posredoval g.Riedl??? Morda pa le podkupnine!!??

      evo,točno tako se bo zadeva končala….

      bobnanje o kolosalni podkupnini Janši,posledično naplavitev kanalizacije na oblast,osiranje države v tujini,po enem letu pa zadevo končamo tako,kot smo končali 20 letno preučevanje trgovine z orožjem…
      z blejanjem da je nekaj gotovo bilo,ker poznamo vzorec obanaašanja….

      dokazov ni,ampak ker levaki znamo brat misli,vemo,da je Janša dobil podkupnino..

    • TITO je rekel/-la:

      proklet bunker podkupuje se politike
      JANŠA je pa tako ali tako orožarski tajkun

    • TITO je rekel/-la:

      no takih podkupovanj je veliko v vsaki vladi do sedaj bilo samo da prejšna je tako defektno nesposobna bila da je to na plan prišlo
      CEKUTA, WOLF ::::

    • Cvetka je rekel/-la:

      ja, ampak zakaj bi bil Riedl upravičen do tolikšnega zneska provizije??? Kar tako? Kolikor je meni znano, moraš zato napravit nekaj ZELO konkretnega, ali ne? Ne bom trdila, da je JJ prejel podkupnino, ampak nekdo jo je v tem primeru 100%. Torej, naj mi kdo pove, kakšne so bile konkretne naloge Riedla, da se je Patrii zdelo vredno izplačat tolikšno provozijo??? No, tega še sam Riedl ne zna argumentirat. Njegovi argumentiči so zelo trhli.

    • Krjavl je rekel/-la:

      Brez veze. Če kaj imajo naj ga vklenejo v lisice pa v marico z njim.(Lahko pa zarad mene tud v kakšen bolj luksuzen avto) Če pa dokazov ni, jih pa ni. Lahko da zdaj ribarijo v kalnem. Levi skoz napletajo ene teorije zarote, ki jih običajno podtikajo desnim. Plešasti Janša, se pa brani da naj stvari ki njega inkriminirajo javno pokažejo. Nič čudnega. Če se potem pokaže nekaj kar ni resnično, se gre hitro na sodišče in se iztoži oz. razčisti stvari, ki niso resnične. Ne pa da Zgagec vsake dva meseca spusti kakšno patriotno temo in članek, samo zato ker ne more prebolet, da so mediji (z izjemo Mladine in Demokracije) na afero že čist pozabili.

  • pehta je rekel/-la:

    Mene moti predvsem to, da se iz mojih davkov plačujejo milijonske provizije sumljivim poslovnežem.

    In kdaj provizija postane podkupnina?

    Takrat ko konča v žepih tistih, ki so odločali o nakupu.

    • obama je rekel/-la:

      Mene moti predvsem to, da se iz mojih davkov plačujejo milijonske provizije sumljivim poslovnežem

      ..tudi meni,recimo ko kupim lekadol v lekarni namest direkt v krki in plačam 100% več,kot bi lahko..ampak kaj,ko mi ga krka po pol nižji ceni noče prodat.
      tudi patrija zgleda da ne…

      PS:iz “podkupnine” kolosalnih razsežnosti z vključeno črko J po enem letu prehajamo med “provizije” za sopotnike Janezov Drnovškov .

      Usrane zgagasto,nas zanima črka J,zaradi česa imamo trenutno na oblasti gnoj v podobi Cvikla. Tole nabijanje si utakni nekam

    • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

      med prijatelji _ _ _ _ _ _

      mah, jebeš ti naš denar ! _ _ _ _ _ _ :-(

      W BALKAN !

    • NoMercy je rekel/-la:

      mene moti pa samo to, da mi nihče ne ponudi tako velike ali podkupnine ali provizije (mi je vseeno kako v cajtngih potem piše), da bi se mi jo splačalo vzeti.

    • Manitou je rekel/-la:

      Obama, a se ti ne bi raje preimenoval v W.? Bi ti bolj pasalo.

    • poirot je rekel/-la:

      morda bi bilo še bolj ustrezno preimenovanje v J! haha

    • obama je rekel/-la:

      da ne boste brezzveze špekulirali,
      jaz sem S iz SDS,ki sem od četrtka prisilni upravitelj bankrotiranega Kučanovega Prekmurja.

    • poirot je rekel/-la:

      Bojan Starman torej!

      eden od stečajnih upraviteljev Janševe Slovenije

    • PeterK je rekel/-la:

      meni se zdi prvi stavek najpomembnejši in jasen:

      “Pri največjem orožarskem poslu v vrednosti 278 milijonov evrov so bile dogovorjene in izplačane provizije”

    • PeterK je rekel/-la:

      Meni je že prvi stavek najbolj pomemben in jasen:

      “Pri največjem orožarskem poslu v vrednosti 278 milijonov evrov so bile dogovorjene in izplačane provizije”

      Provizije pri poslih iz slovenskega proračuna? To so lahko samo podkupnine.

    • partizan je rekel/-la:

      Saj je jasno, da gre za podkupnine.

  • Štrigon je rekel/-la:

    Dajte no nehat s problematiko pogojnikov.
    Če napišem “naj bi” , se s tem izognem tožbe obrekanja, a ni tako ?
    Nam vsem pa je znano kako J grozi s tožbami levo in desno.
    Bo že proces razkril vse podrobnosti.

  • STARICE je rekel/-la:

    Nč novega same starice.

  • poirot je rekel/-la:

    in zdaj bodo Janša in njegova banda še naprej ponavljali, da je vse izmišljeno?

    • NoMercy je rekel/-la:

      ne bojo dolgo — v stilu kukavice in njenih jajc bodo razglasili:
      To je sedaj problem te vlada, ki je prevzela državo v svoje roke :P

    • obama je rekel/-la:

      …odlično si to povedal…patrije je kljub megakorupciji vesoljskih razsežnosti prevzela ta vlada…
      in glej slučaj,nesposobni podpisnik pogodbe je karnaenkrat dober za drimtim vlado….
      smeškoti ste,res…

  • Mimi je rekel/-la:

    Erjavec “ni nič vedel”, “niti malo se mu ni zatresla roka ob podpisu pogodbe”, Riedl “ni imel zveze s tem poslom”, Wolf “ni imel zveze s tem poslom” (ti cashi so bli pomotoma nakazani :D), Cekuta “ni imel zveze s tem poslom” (sem vidla sajt in ‘umetnine’ ;P), v igri milijoni, D posel SLO Države, slo vojske, nihče ne ve nič, nihče pojma nima, nima zveze… :o))
    Eni grozni Finci skušajo sesut ene nadpomembne slovenske megasile. :D
    Skratka: politični konstrukt (saj če bodo celo sami akterji priznali, rekli: ‘res je, kradel sem’, bodo to še vedno ‘konstrukti, zarote…”. :o)))

    • obama je rekel/-la:

      Eni grozni Finci skušajo sesut ene nadpomembne slovenske megasile. :D

      in očitno osrat tudi svojo državno firmo….

    • Manitou je rekel/-la:

      Res bi ti W. veliko bolj pristajalo kot Obama.

    • obama je rekel/-la:

      sem ti povedal, da sem S iz SDS,ki sem od četrtka prisilni upravitelj bankrotiranega Kučanovega Prekmurja.

    • Manitou je rekel/-la:

      Se pravi, da jh boš na hitro odrešil vseh muk.

    • Mimi je rekel/-la:

      “in očitno osrat tudi svojo državno firmo….”
      Jp, se strinjam, res žalostno, a ne! :(
      Kako eni osirjejo sLOVEnijo po svetu, sšinfajo, popljuvajo! - lastno deželo! - zgolj za priti na oblast! :| :(
      Takih se je (najbolj) za bat!
      Osrat vse, ustvart krizo… pol pa: hops!
      sorči, jaz -komunajzar, rdečuh in kar je še najbolj govedarskega- ne palim več na to (si bo treba kej boljšga zmislit in boljše liderje ubost za morebitno stanje in skandiranje na ‘roških’) - vi pa kar - sej je demokracija! Vsak se lohk pali na kar se želi, sam jaz se rajš ne več na tist, kar ne dela. ;o)

  • Manitou je rekel/-la:

    A obstaja kdo, ki ne verjame, da je J dobil svoj del kolača? In ali obstaja kdo, ki dvomi o tem, kdo je J?

    • Manitou je rekel/-la:

      Obama? Še ti se ne javiš?

    • krucefiks je rekel/-la:

      Ker bo morda spregledano moje mnenje v začetnih postih, ga limam še sem, ker se ravno navezuje na vprašanje.

      Očitno prevelik pomen se Janši daje, če doslej še ni med osumljenimi. Da so pa bila “mutna posla”, je pa jasno. Osebno verjamem Berglundu, da je oddajo baziral na podlagi 3x preverjenih (njegove besede) dejstev. Samo kaj, ko od poznanih nobeno ni obremenjujoče za Janšo.

    • felix je rekel/-la:

      Vsi v Sloveniji, ki logično razmišljajo, razen ZgagaR in nekaj ritenpikarjev, ki se mu pustite nategovat.

    • poirot je rekel/-la:

      felix pa ima ogromne težave z logičnim razmišljanjem.

      tako to je, če človek zmoli preveč očenašev in zdravamarij. to trajno poškoduje možgane in logično mišljenje.

  • krucefiks je rekel/-la:

    Aja, pa bistveno je, da se loči med navedbo in dejstvom. Dejstvo je potrjena navedba.

  • UlaBAtor je rekel/-la:

    Kaj pa če je provizije pobirala stara neveza mimo nove naveze?

  • Nino je rekel/-la:

    Jao, slovenčki, jao, osnovni pojmi pravne države vam niso znani. Vsak je nedolžen, dokler se mu ne dokaže krivde in pika. Enako velja tako za Janšo kot za Cvikla, Jacka razparača, Silva Pluta… Vsakršno špekuliranje, kaj je mislil finski novinar, kdo je “v resnici” zadaj je brezpredmetno in služi samo mlatenju prazne slame. Zaradi takšnega diskurza imamo potem 1001 teorijo zarote.

    • anton je rekel/-la:

      Jao,spoštovani Nino, tudi o zadnjih 18 letih “samostojne Slovenije bolj malo veste. Ko bomo, kljub polnoletnosti države, verjeli v samostojne tožilce, sodnike in, navsezadnje v kreatorje zakonov, potem razpredajte ideje o… “vsak je nedolžen…” Praksa kaže, da so nekateri bolj “nedolžni”!
      Teoretik zarot na slovenskem… pa je, nesporno, človek na “J”!

    • Nino je rekel/-la:

      Nimate dokazov o človeku “J”. Dokler nimate dokazov, je stvar brezpredmetna, ostane zgolj pri domnevah, domneve pa niso vredne nič, niente.

    • poirot je rekel/-la:

      najprej je bilo rečeno, da pri poslu s Patrio niso bile izplačane nobene provizije.

      zdaj so dokazane!

      J pravi, da ni prejel podkupnine.

      bomo videli, kaj bodo odkrili finski kriminalisti. naši tako ali tako ničesar ne odkrijejo, ker jim je tako zaukazano.

  • Mirko je rekel/-la:

    očitno SDS-ova falanga še vedno panično zaseda na štabu stranke, da uberejo “pravilno” linijo sranja po spletnih forumih.

    • konec je rekel/-la:

      samo partija lahko reši te svinje…samo partija

    • DragicaJ je rekel/-la:

      Mirko tudi ti si del falange, le z druge strani. Torej smo vsi samo ali plačanci ali zavedenci. Torej po čem si boljši od mene?

  • DragicaJ je rekel/-la:

    Ja pa niso provizije zakonite? V trgovini je nemogoče delati brez njih. Poznam pa primer gospoda, mu pravijo miste 10% gospod Cashogi vse čisto legalno.
    Zgaga je vedno govoril o podkupninah , se je sedaj izgubil???

    • konec je rekel/-la:

      ne-uspešni novinarček je pač to kar je samo zato, ker je popolnoma zvest komunajzereček (samooklicani novinar)….ali misliš, da je sposoben razmišljati z lastno glavo? ali misliš, da ve, kako deluje moderna, civilizirana evropska družba? ali misliš, da je kdaj delal v realnem svetu?

      navaden opranoglavec, ki ponavlja vzgojene komunajzerske resnice

  • konec je rekel/-la:

    rdeča propaganda bo vsilila edino pravo resnico, kar je zakonito je nezakonito, in kar nezakonito je zakonito…(seveda če je rdečuh je vse zakonito in pravno, če pa ne je vse nezakonito)

    ponavljam, take partijske in nestrpne novinarje v ZAPOR

    • NoMercy je rekel/-la:

      @ konec:
      to ni http://www.SDS.si stran!!
      spet si zgrešil. Pa Grims te strani ne bere niti z zaprtimi učki in te ne bo mogel lektorirati.

    • konec je rekel/-la:

      kurac me briga za SDS, tu je civilizacijski problem, azijska drhal ne spada v EU.

    • partizan je rekel/-la:

      kaj te ne briga?

      ko ščene mahaš z repom ob vsaki Janševi in Grimsovi izjavi. ter bruhaš ogenj in žveplona vse drugače misleče.

      ko pa že nabijaš o “azijski drhali”, verjetno misliš na komuniste, pa se le spomni, kdo je vodil pohode v Jajce v spomin II. zasedanja AVNOJ?

      J - kot jajčeglavec, pa tvoj heroj je tudi diplomiral je na “rdeči” FDV!

  • 007 je rekel/-la:

    @konec

    kje s pa najdu cajt spet? a nisi na partijskem sestanku SDS-a?

    • Mirko je rekel/-la:

      zgleda, da je agit-propovski sestanek končan.

      sedaj bodo - tako kot ponavadi - polivali golide gnojnice po drugače mislečih.

      pravi zaslepljenci!

    • DragicaJ je rekel/-la:

      Pa ne da ti dobro vidiš?

    • konec je rekel/-la:

      udbaši, vem, kaj so vam ukazali. …
      pridni, kućanćek bo vesel in zadovoljen za vašo poslušnost.
      beeeeeee, beeeee, beeeee - čreda ovac pač

      v tem ste ZARES najboljši

    • NoMercy je rekel/-la:

      dobro, da vsaj konec ve kdo in kaj komu ukazuje. On že ve kdo mu je povedal vse kar ve.

  • Zvitorepec je rekel/-la:

    Ajde debili oladite …

  • konec je rekel/-la:

    BLAZNE ZGAGE v ZAPOR.

  • lovec na rdečuhe je rekel/-la:

    Zafrustrirani in zapiti udbovski ščene je ponovno prilezil iz svojega skrivališča za Gorjanci.Kaže , da je dobil judeževo denarno nakazilo za svoje svinjsko početje.Ne kaže drugega kot to udbovsko ščene poiskati in primerno ukrepati.Ker je ščene brez službe bo za judeževe denarje še naprej svinjal po slovenskem medijskem prostoru.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    “Dokazi o provizijah pri nakupu finskih oklepnikov” =/= “Dokaz o podkupljenosti, podkupljivosti in splošni hudobiji J-ja”.

    Toliko o vrednosti prstana, ki ga Frodo in Gollum prinašata nevrednim hobitom na sončni strani Alp.

    • konec je rekel/-la:

      Da ne bo dvomov, BLAZNEGA ZAPORNIKA bodo udbovsko sprejeli v vsej slavi kot še enega od tolikih “svobodnih in nestrankarski” (ha, ha, ha, –naši komunajzerji so res patetični) samooklicanih novinarjev (kar je isto kot politični ideološko nestrpni agitator) v socialistični mladini, udbodnevniku, odpuščenem DELavcU, vzhodnem VEĆERU, itd. itd. itd.

    • konec je rekel/-la:

      BLAZNO ZGAGO v ZAPOR!!!!

    • bronjo je rekel/-la:

      KONCA NA ZAPRTI ODDELEK NORIŠNICE LJ POLJE!!!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      BRONJO, ti pa res nikjer ne zdržiš sam!

  • jožek je rekel/-la:

    Zgaga spet dokazuje da sloni in avtobusi letajo po zraku, ker je to v interesu vodilne vloge naše avantgarde. Le tako naprej,!

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Janšo že od leta 1991 obtožujejo, več kot upravičeno, za trgovino z orožjem (kar krepko plačujemo pri odnosih s Hrvaško), pa ga nihče ni videl, da bi prejel eno samo marko. Zakaj pa imamo zveste, mastno podmazane sodelavce. In s Patrijami je isto. Janša je preveč “prefrigan”, da bi si neposredno mazal roke, če ima zato svoje “rokavice”. Najprej Riedl, od njega Wolf, od Wolfa, glede na zneske, svetovno cenjenemu umetniku Cekuti, od Cekute v “cerkniško jezero”. V zahodni demokraciji glede podkupovanja pri politikih ne rabijo obsodb. Zadošča utemeljen sum. In če vlada na tak, milorečeno čuden, način nabavlja oborožitev za tak astronomski znesek ne govoriti, da njen predsednik ni vedel nič.
    Prav zanimivo zna postati za Slovenijo, ko bodo, če bodo, pri delitveni bilanci rajnke SFRJ začeli razpravljati o orožju JLA.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      V zahodni demokraciji glede podkupovanja pri politikih ne rabijo obsodb.

      Se povsem strinjam.

      Politike, za katere se nenadoma izkaže da so solastniki vplivnih podjetij, ki kandidirajo na javne razpise, preprosto ožigosajo in namenijo politični pozabi.

    • anton je rekel/-la:

      Nesesekirat, saj imate, po svoje prav. Ko bo interes, bodo arhivi na voljo. Akterji bodo mogoče malo manj verodostojni, kazenske procedure pa zamujene. Keš bo ostal za nekaj naslednjih generacij dedičev! Elite!
      Edino, kar bo ostalo nam, bodo pravljice vnukom, da smo nekoč delali “Slovenijo”, da pa je le nekaj “pametnih fantov” vedelo, kaj delajo!
      Tudi, če bi jim spodletelo, jim ne bi bilo hudega. Sponzorji bi zanje poskrbeli. V ZDA, Avstraliji… ali kje drugje!
      Tveganj, zanje, v nasprotju s povprečnim Slovencem, je bilo majhno. Med “vojno”, še bolj po njej!

    • partizan je rekel/-la:

      pozabil si omeniti Argentino; tja se je nateplo največ Bajuku podobnih lopovov…

    • Pol je rekel/-la:

      nesesekirat–
      Podpišem 100% , kot da sem ta komentar napisal sam.

  • nebodigatreba je rekel/-la:

    a nista Erjavec in Janša javno zagotavljala, da pri poslu ni bilo nobenih provizij?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Skonstruirani aferi “Patria” pa menda res slabo kaže, če jo mora spet reševati Blaž Zgaga,najboljši raziskovalni novinar na tem in onem svetu.

    Nekaj koristi je pa le od njega!

    Post komunističnim levičarskim sanjačem in komentatorjem je spet omogočil, da jim ni treba pri polni zavesti neprestano intimno žalovati zaradi njihove pokvarjene in nesposobne oblastne koalicije!

    • nebodigatreba je rekel/-la:

      kako bo šele veselo, ko bo prišla na plano kriminalistična konstrukcija! :D

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Mene, cenjenega Mefista in mnoge druge Slovence silno skrbi, da nam bo veselje ob “kriminalistični konstrukciji” kruto onemogočeno:-).

    • nebodigatreba je rekel/-la:

      zanimivo,

      očitno se ena in ista oseba podpisuje kot “Dvorni pisar z licenco” in “MEFISTO”.

      je SDS-ova komentatorska falanga že tako razredčena, da ima vsak po nekaj nickov? ;-)

      Bedni ste, bedniki!

    • anton je rekel/-la:

      VI, “cenjeni Mefisto”, ste Slovenec? Ne poznate reka: “Lastna hvala, cena mala”!
      Najbrž boste zapeli zlorabljeno pesmico… “najprej diskvalifikacija, nato likvidacija”… ko že omenjate, da vam bo veselje kruto onemogočeno?
      Dajte no, tak “faktor” pa spet niste, da bi, v zvezi z vami, kdo načrtoval “eliminacijo”. Po vašem pisanju sodeč!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      O čem pa govoriš, dragi ANTON?

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Ah ja, točno to bo:-).

    Jaz sem v resnici tudi Mefisto. Zjutraj se podpisujem kot Mefisto, zvečer pa kot Dvorni pisar z licenco. Vmes ne hodim v službo in ne jem, da sem lahko vedno prisoten.

    Kako si me le prepoznal, ti genij ti? ;-).

    • nebodigatreba je rekel/-la:

      no,

      lepo da priznaš, Grimsek!

    • Mimi je rekel/-la:

      “Jaz sem v resnici tudi Mefisto. Zjutraj se podpisujem kot Mefisto, zvečer pa kot Dvorni pisar z licenco.”
      :))
      Mater kok arbajtaš! ;))
      Respect! ;o)))
      Jaz sem pa v resnici tudi Jaz.
      Zjutraj sem jaz, zvečer pa sem tudi jaz. :)

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Sarkić, imava z Mefistom isti IP?

    Ampak samo z JA ali NE prosim. Saj veš, ZeKom;-).

    • nebodigatreba je rekel/-la:

      kaj zdaj jamraš in kličeš Sarkiča na pomoč?

      Vsak mulc zna uporabljati proxy, zdaj pa hočeš kao dokazovati, da nisi MEFISTO?

      In potem tista JA/NE vprašanja? haha

      kaka naivčina!

      če si prijavljen kot “Dvorni pisar z licenco” in napišeš 28. septembra 2009 ob 21:30 v postu:

      “Mene, cenjenega Mefista in mnoge druge Slovence silno skrbi, da nam bo veselje ob “kriminalistični konstrukciji” kruto onemogočeno:-).”

      je odgovor samo eden, pa če imaš IP na Marsu - da si se lepo zajebal! :-)

    • konec je rekel/-la:

      ta komunistična drhal pa je res patetična…..

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Ti, veleum ti:-).

    Mene (VEJICA!), cenjenega… IN OSTALE…itd.

    Carlos kot dežurni slavist te bo moral malo vzeti v roke in te podučiti o pomenu vejice pri naštevanju. Saj veš, tista zadeva, ki nikakor ni šla v srednji šoli in zavoljo katere so sošolke s prstom kazale nate, tovarišica slavistka pa vpila!

    In potem, ko boš spoznal bistvo tega problema, bomo poklicali tistega smrkavca, ki ti bo razložil, da IP kaže tudi lokacijo računalnika in da bi torej, če bi jaz bil hkrati tudi Mefisto, moral nek drug računalnik na ozemlju Slovenije (njegov IP) konstantno uporabljati kot proxy. Taka uporaba pa je sila redka, ker programi za skrivanje identitete (TOR,hide IP itd) praviloma določajo proxy-e v državah, od koder je problem dobiti podatke o dostopu do proxy-a ter jih tudi spreminjajo (kar je bistvo anonimne uporabe interneta).

    Zdaj se lahko počasi nehaš praskat po vrhu lobanje:-).

    • obama je rekel/-la:

      mislim,da si mu povzročil “blue screen” :)

    • nebodigatreba je rekel/-la:

      joj, joj,

      saj se ni treba povsem skriti. vsakemu so na voljo tudi javni proxyji, lahko se pa non-stop konektaš prek sosedovega wirelessa, če ti pač zaupa, ali pač brez njegove vednosti, če je tak bedak, da si ne zaklene mreže.

      se vidi, da si domobranček. sprenevedanje te izdaja!

      sploh ne gre za tehnikalije, temveč ponavljam, kar sem zapisal zgodaj, pa si namerno spregledal:

      če si prijavljen kot “Dvorni pisar z licenco” in napišeš 28. septembra 2009 ob 21:30 v postu:

      “Mene, cenjenega Mefista in mnoge druge Slovence silno skrbi, da nam bo veselje ob “kriminalistični konstrukciji” kruto onemogočeno:-).”

      je odgovor samo eden, pa če imaš IP na Marsu - da si se lepo zajebal! :-)

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Hudiča Sherlock, slovenščina ti dela večje preglavice, kot je kazalo sprva:-).

    Jaz nisem ničesar spregledal (kajti povprečno pismenemu je jasno, da sem te v zgornjem komentarju podučil o pomenu mojega stavka, ki ti je ostal skrit kot Zgagi dokaz o J-jevem zločinu), pač pa ti vlečeš v debato javne proxy-je in sosede, ko si zaslutil, kakšne kozlarije klatiš o uporabi proxy-ja. Če se dva komentatorja vedno prijavljata z istimi, samo sebi lastnimi IP-ji, je jasno, da gre za različni osebi ali pa je en od teh IP-jev pač proxy. Če bi šlo za soseda, bi se to videlo po njuni lokaciji.

    Torej trdiš, da se en in isti človek (torej jaz) že mesece prijavlja z dvema različnima nikoma, pri čemer za vsakega od teh konstantno ter dosledno uporablja samo tistemu niku lasten (najverjetneje statičen) IP za kar uporablja (venomer samo en in isti) proxy v Sloveniji, pri čemer nihče (razen tebe, ki si pač veleum) ne prepozna podobnosti v pisanju?

    Mislec tvojega formata spada v Pahorjevo vlado.

    • Mimi je rekel/-la:

      *intermezzo:
      grozljivo, da se tu ‘pogovarjamo’ o IP-jih! Oz. da bi se naj jih kao ponudilo oziroma…. nekakšen razkrink se hoče. :||
      Če bi se vsakdo podpisal, bi preprosto in dejansko vsakdo sam stal za tem, kar (na)piše. Z *Obrazom* govoril/nastopal. Potem bi blo manj žolča in tega. *Normalnejša* debata. ;o))
      Po drugi strani pa podpiram anonimnost. Iskrenost je tudi zaželena in nekateri jo premorejo sam tko; samo v anonimnosti si lohk resnično dajo duška (sam pol eni preveč ‘bukvalno shvatijo’ - *aja, prevod za Slovence, ki razumejo vse jezike, samo jezikov ‘Yuge’ ne: ‘dobesedno jemljejo’)..
      Drugač pa - v omenjenih primerih: to se javi uredniku, zlorabo nicka bo vsak upošteval.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Naj te vsaj jaz milosrčno potolažim: sam ne mislim, da sta ti in Mefisto ena in ista oseba. Močno pa sumim za nekatere druge komentatorje. Pravzaprav razmišljam, da bi - tako kot doktor Jekyll - ustvaril še eno spletno osebnost, ki bi nastopala v diametralno nasprotni smeri. Me zanima, če bi kdo uganil. Seveda se bi močno potrudil, da bi zagrešil karseda veliko pravopisnih napak.

    • bojsn je rekel/-la:

      pametnjakovic a za dinamicni IP (ki je btw. v sloveniji bolj pogost od staticnega, saj ga ISPji ponujajo po defaultu) se nisi slisal?

  • Mimi je rekel/-la:

    * Sory - to je bil samostoječ ;o) komentar oz. ne nujno vezan na Dvornega..
    (pa sem očitno napačen gumbek pritisnila..)

  • Marko je rekel/-la:

    Tista Mefistova vejica ima nedvomno večjo težo, kot Blaževi umotvori.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Veseli me, da me povezujete z DVORNIM PISARJEM Z LICENCO, vsega spoštovanja vrednim, razgledanim, pronicljivim in duhovitim komentatorje, ki za razliko od večine goji še lep slovenski jezik.

    Kruto pa bi bilo, če bi me identificirali s kakim NEBODIGATREBA ali ANTONOM!

    • Mimi je rekel/-la:

      Res je, jaz tud Dvornega vedno preberem (ker ene komenta(to)rje samo preletim, najprej so me šokirali, potem užalostili, potem že zabavali, no zdaj pa so postali dolgočasni), res piše lepo.
      Ne vem, če je bil on, ki je žaljivo govoril oz. pisal (mensezdi da [o] Lučku), vendar tega več ne vidim (morda pa tud ni bil on).
      Če bi se več komentatorjev *desnega pola* lepše pogovarjalo, bi se jih tud lažje poslušalo in slišalo, zato zelo pozdravljam te redke desne komentatorje, ki se normalno pogovarjajo.

      Z veseljem pa opažam tudi, da nas ni malo, ki smo nekako *neuvrščeni* - vendar v mojem primeru velja to izključno za stranke oz. same opcije - sem namreč bolj leva ;)) - a levih strank ne volim; tako ali tako pa pravzaprav sploh niso leve.
      No saj tudi jaz sem v bistvu bolj levo sredinska. Nisem čist leva, skratka. ;o))

    • sofi je rekel/-la:

      Nisi čist leva, bolj levo sredinska? Pol si Borut Pahor al kaj?

    • Mimi je rekel/-la:

      Hehe, a veš da mi je en frend enkrat rekel: ‘ti si taka k Pahor’. :o))
      (vendar sem ‘taka k Pahor’ samo po tem, da res hočem in se trudim, da je za vse gud, ker sem prepričana, da se da vse dogovorit in sem dejansko za demokracijo - no k sreči pa meni ni treba vodit vlade :))

  • krucefiks je rekel/-la:

    MEFISTO, tebe pa RKC nič ne preganja, ker se predstavljaš kot demon? V stilu preganjanja Guliča, ker se je nekoč pojavil z majico motociklističnega kluba.:)

  • MEFISTO je rekel/-la:

    V drugem odstavku mojega zadnjega komentarja sem imel v mislih tudi tebe!

    Potolaži se!

  • Poper je rekel/-la:

    “Po njej je Riedl upravičen do provizije v višini 7,5 odstotka (Priloga: Riedlova tožba, 3. stran) od vrednosti posla z oklepniki, kar znaša 17 milijonov in 375.631,30 evra. V tožbi so prav tako navedena potrdila o nakazilu predujma provizije v višini 3.642.385,72 evra, ki ga je njegovo podjetje prejelo 6. februarja 2007 (Priloga: Riedlova tožba, 5. stran). Besedilo tožbe smo pridobili iz finskih virov.”

    Navedbe iz Berglundove oddaje so s tem potrjene!

    V tožbi jih je, kot je prebrati, potrdil eden ključnih prenašalcev podkupnin.

    Interpol pa je ravno februarja 2007 sprožil akcijo, ko so avstrijski organi za preprečevanje pranja denarja opazili sumljive transakcije med Riedlom in Wolfom.

    Krog se očitno zožuje. :-)

    • obama je rekel/-la:

      opazili sumljive transakcije med Riedlom in Wolfom.

      sam da te opomnim,zanima nas črka J,mene ta dva + zgaga+prrrrrrraprotnik in cvikl niti najmanj..

    • Poper je rekel/-la:

      Pišem o dejstvu, da je tok denarja od Patrie do Riedla dokazan!

      Če se spominjaš iz oddaje, je šel denar najprej do Riedla, nato do Wolfa in na koncu do J!

      Torej prvi del velja. Ker je dokazan prvi del, pa je očitno tudi Wolf kot ekspert za formulo 1 in vojaške oklepnike prišel do gore denarja, ki so ga plačali davkoplačevalci s šiviljami Mure in delaci Gorenja vred!

  • bojsn je rekel/-la:

    obama dej nehi nabijat. ocitno je vse narobe s temi patriami. 135 patrij za cca 280 milijonov EUR. napaka 1: ta znesek je za 50 mio visji od dogovorjenega.
    napaka 2: 25 patrij nima niti motorja (za vec kot 2mio EUR po kosu!!!)
    napaka 3: patrije nimajo ustrezne oborozitve
    napaka 4: pri patrijah so se izplacevale provizije

    v casu nakupa je bil predsednik vlade JJ. Ce ni vedel za cudne posle je nesposoben, ce je pa vedel pa korumpiran. Jaz trdno verjamem v to drugo in ne rabim nikarsnega dokaza, da je bil denar nakazan direktno na njegov TRR odprt pri NLB. da je tako neumen ne misli nihce. in nehaj se ze obesati na vsako besedico, ker nismo vsi tako neumni kot volilci fuhrerja.

    • konec je rekel/-la:

      bpojs, saj si jasen, sem opranoglavi komunajzer in še vesel tega
      veseli se in ponižno kimaj partijcem

    • MarkoNi je rekel/-la:

      Podpis.

    • MarkoNi je rekel/-la:

      Podpis na bojsnov post, seveda

    • partizan je rekel/-la:

      še en podpis pod bojsn-ov post!

    • obama je rekel/-la:

      bojsn;
      te Patrije je kljub menda “mega korupciji” kolosalnih razsežnosti prevzela trenutna vlada..
      Te patrije SV vozi 29.9.2009 pod imenom Svarun
      podpisnik pogodbe Je minister te vlade
      provizije niso podkupnine
      Janša je vedel,da ga je Udba v preteklosti dvakrat zjebala,zato se je tega ognil.Ta posel je sicer spremljalo ziljon tajnih služb s celega sveta.Samo kekci levakarski verjamejo,da te tajne službe ne sam vejo,kam je bi dnar,ampak tudi kaj sta Janša in Cvikl posrala danes zjutraj..In kakšne je vrednost Pahorjevega HDL holesterola

    • partizan je rekel/-la:

      obama,

      očitno moraš hitro k zdravniku.

      po zapisanem sodeč bolehaš za paranoidno osebnostno motnjo.

      pomoč lahko dobiš samo na psihiatrični nujni pomoči. (sprejeli te bodo tudi brez napotnice osebnega zdravnika)

    • obama je rekel/-la:

      menda so v KC najdli balzamirano Titovo nogo…pejd pogledat

    • partizan je rekel/-la:

      kaj si že tam?

      samo si zgrešil.

      v KC-ju ti ne bodo znali pomagati.

      na psihiatrično kliniko na Polju bo treba!

      če imaš poleg vsega še privide, je stvar zares resna, saj si lahko nevaren zase in okolico. morda bo nujna prisilna hospitalizacija.

  • todor je rekel/-la:

    Denar od patriji je šel na isi otok kot orože kupljeno v Izraelu,ker so posredniki isti.Do sedaj radi prevzetih patriji še ni mrtvih,medtem ko pri havbicih razen mrtvih so tudi invalidi.

    • partizan je rekel/-la:

      todor,

      samo vprašanje časa je, kdaj bodo popustile zavore kateri od Patrij, pa bodo tudi mrtvi in invalidi.

  • poirot je rekel/-la:

    to niso samo napake, ampak NAMERNA DEJANJA, storjena z naklepom!

    z drugo besedo KRIMINAL!

  • lovec na rdečuhe je rekel/-la:

    Skrivač in udbaški špicelj,polovični novinarski plačan pisun po naročilumurgeljske podgane in preostanka komunjarskekamarile je izbral pravi politični trenutek: k komunjarskemu razsulu, ki se pred očmi slovencev sesuva in razkraja kot zakarpatski kadaver iz ure v uro je ubogo retardirano in potatorske revšče pristavilo še svojo zaukazano lažnivo pisunstvo , ki obtožuje vso državno upravo in državne uradnike najhujših kaznivih dejanj.Ja, skrivaćek in udabaš, še bplj se bo potrebo skriti in zamaskirati.

  • jožek je rekel/-la:

    Neverjetno koliko nategnjenih, fanatićnih, enakomislečih, korporativno delujočih “levičarskih” tepčkov se udejstuje pri tej lažni in namenoma skonstruirani zaroti proti Janezu Janši!

    Enako misleč in korporativno enako delujočih individuumov je v množični psihologiji znano kot obnašanje tropa (tudi ovac), horde, drhali, komunistov, nacistov, stalinistov, fašistov, boljševikov ali pa preprosto 2/3 slovenske inteligence je psevdointeligentnih, ki je, kot je splošno znano in je mednarodno dokazano, kompletno funkcionalno nepismena. Kar pomeni, da ničesar ne razumejo kar preberejo, verjamejo pa kar propagandist paradržave Blaž Zgaga NAPIŠE.

    Ali ne bi bilo modro se malo zadržati in počakati kaj bosta finska naivkota Kai Eric Björkqvist in Magnus Berglund primorana objaviti, saj po navodilih naše paradržave ne bosta mogla neskončno zavlačevati s predložitvijo dokazov, če jih imata. B.Zgaga jih sigurno nima!

    • MarkoNi je rekel/-la:

      OK mojster, mene JJ ne gane, mi pa dvigne pritisk, da so si nekakšni Riedli talali MILIJONE EVROV zato, da je Karl podpisal nakup nekakšnih neuporabnih konzerv.

      Tisoče ljudi ostaja brez dela, bolniške nam hočejo skenslat, nove davke nabit, tule se pa nekakšni jodlarji in njihovi domači pomagači talajo gore denarja.

      TO mene zanima - pa tudi tebe bi moralo.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Dvorni pisar 28.9.09 ob 21,23 uri. Da postaneš solastnik vplvnega podjetja, se moraš izkazati z določenimi sposobnostmi, pa čeprav skozi politiko. In takih ljudi v naši politiki močno primanjkuje. Golubič si konec koncev plačo v politiki izplačuje iz “svojega žepa”, saj podjetje, katerega solastnik je, državi plačuje davke in prispevke. Kaj pa JJ - tam nekje od leta 1990 se pase izključno na državnih jaslih, da bi sam vanje kaj prispeval, pa ne. Se pa absolutno strinjam s teboj, da podjetje, katerega solastnik aktivno sodeluje v politiki, kot “oblastnik” ali “opozicionalec” na razpisih, financiranih iz davkoplačevalskega denarja, nima kaj iskati.
    O tem, da na primer oglaševalsko podjetje, katerega lastnik je tesen prijatelj predsednika vlade iz prejšnjega mandata, v enem letu za par tisoč odstotkov poveča prihodek na račun oglaševanja podjetij v pretežno državni lasti, pa ne bi izgubljal besed. Gre za čisti in pošteni poslovni odnos. In tak čist poslovni odnos je tudi Patria - Riedl - Wolf i.t.d. do “cerkniškega jezera”.
    In še nekaj; določene komentatorje si spravil v dvom, ali si dvojna oseba-še Mefisto. Ker rad podučuješ druge, še jaz tebi sledeče; drugič napiši; “Cenjeni xyz, jaz in ostali ….)” in ne bo dvoma, da sta xyz in “jaz” različni osebi.
    Nesesekirat, nehaj ! Pričenja se “fusbal”.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Joj, Golobiča sem prekrstil v mojega dobrega “vojnog druga” iz leta 1970, Golubića, Crnogorca.

  • propolis je rekel/-la:

    Sveža informacija na 24ur; dokaz da je Janša dobil nakazano podkupnino v Liechtenstain pri poslu z Patrijo!

  • Vati Fakin Khan je rekel/-la:

    A, tole bo še prismrdelo… Gospod Zgaga, kar tako naprej…

  • Vati Fakin Khan je rekel/-la:

    Pa še nekaj:
    Kdaj sem bomo ljudje nehali sami sebe farbati. Koliko let mora biti človek star, da spregleda… Vsakič znova padamo na finto politikov. Ali nam ni jasno, še posebej iz slovenske izkušnje zadnjih 18 let, da politiki ne kandidirajo za stolčke zaradi Slovenije, zaradi države in državljanov. Lepo vas prosim. Gre za izpolnjevanje lastnih narcisoidnih ambicij, sle po o(a)blasti, za uporabljaje moči, ki jo s tem pridobijo za lastne poslovne ideje, podkupnine ipd. Poglejte si zadnje dogodke pri nas in po svetu. Preveč je za naštevati, samo nekaj primerov: Janša - kadarkoli je na ablasti, se zgodi nek orožarski posel, mislite, da slučajno in mislite, da zastonj…; Janković - v mestu dela biznise, za katere se ljudem še sanja ne, z zemljišči, s količki, s podeljevanjem javnih pooblastil ipd…, Golobič - poskus privatizacije Telekoma, posli z Ultro (ne bodite naivni, da njega zanima visoko šolstvo, lepo vas prosim, minister za visoko šolstvo, ki je fakulteto, ki jo navadno ljudje končujejo stari 24 ali 25 let, končal pri 40ih…); Bavčar - kot nek zaslužen osamosvojitelj lahko v tej državi dela karkoli, magari zagoni več 100 milijonov denarja bank, pa nič; Bush - sproducirana je bila cela vojna, zato, da se grejo posle z nafto…
    Ljudje pa še kar hodimo na volitve in verjamemo, kako bo pa ta opcija pa res nekaj naredila v naslednjem mandatu. Ha, ha, kakšne opice smo…
    Kaj je trenutno vroče. Iz medijev se zdi, da se krepi vojna proti zdravništvu. Zakaj ? Javno zdravstvo je še eden zadnjih velikih socialističnih sistemov v državi. In to tak, da je ljudi zlahka napumpati proti zaposlenim v zdravstvu. Od nekdaj je bil Slovenec navajen, da so zdravstveni delavci plačani malo in da je vsaka usluga na dohvatu ruke takoj in zastonj. Samo tega je počasi konec. Je pa res, da se da v zdravstvu še vedno izpeljati sivo tranzicijo in pokrasti, kar se pokrasti in sprivatizirati da. Zato načrtna demontaža zdravstva. Po logiki počakajmo, da dovolj propade, potem bomo poceni pokupili. Ista logika kot je veljala za Litostroj, Avtocommerce, Mercator, Laško, Istrabenz in druge velike bivše socialistične sisteme. Hkrati dajmo udrihati po zdravnikih, dajmo v javnosti neobjektivno izpostavljati nekaj visokih zneskov, da se javnost le obrne proti njim, tem lenuhom, da se razvrednosti njihovo delo do maksimuma. Potem, ko bodo poceni pokradli vitalne dele zdravstva, bodo zdravniki prisiljeni tam delati še za manj denarja. Samo ti ljudje ne računajo, da zdravniki niso slabo izobraženi delavci, ki so trenutno na cesti. Gre za intelektualno elito in z njo se ni za hecati. Jesen bo zanimiva na vseh področjih. Vlada pa žal tem izzivom ni kos. Če bi ta vlada imela količkaj domoljubja v sebi, bi v korist te države odstopila… Sicer pa, nikoli ni tako slabo, da ne bi moralo biti še slabše…

  • piran je rekel/-la:

    Kaj je ta informacija objavljena samo na vest.si?

    Očitno te originalne dokaze o provizijah s kopijami (!) vred vsi drugi večji slovenski mediji kar ignorirajo.

    • obama je rekel/-la:

      sem prav čakal,kdaj bo kdo to opazil…

      PS: naslednja novica v zvezi s Patrijo bo izginotje Blaža Zgage.Ugrabila ga bo Eva Irgl…

  • titofido je rekel/-la:

    Spet laži izpod peresa dokazanega lažnivega kljukca Zgage ( major Troha, peticija za cenzuro ( in podobne bedastoče. Torej, lažnivi kljukec blaža zgaga, le kdo te še jemlje resno.

  • nemesis je rekel/-la:

    Mene pa zelo zanima,kako se je Drnovškov Cekuta,ki je ,kot trdi Wolf,res dobil denar,povezal z Janšo in kaj dela Erjavec v tej vladi?

  • Vati Fakin Khan je rekel/-la:

    And so the plot thickens…

  • krucefiks je rekel/-la:

    Patrije znova dokazujejo, da na levici žal mentalno stanje ni dosti boljše od stanja na desnici.

    Napišem, da ni znanih dejstev, ki bi potrjevala Berglundove navedbe glede Janše, pa sem oklican za janšista. Argumentacija z velikimi črkami.:D

    • poirot je rekel/-la:

      so pa znana dejstva, da so bile pri nakupu oklepnikov iz slovenskega proračuna posrednikom izplačane provizije, kar so doslej vsi zanikali!

  • esid je rekel/-la:

    kolk enih prekompliciranih komentarjev…
    problem je v tem da nuben nubenga ne pošlje več u pizdo…

    tko da… pejte usi u pizdo….!

  • piran je rekel/-la:

    Danes so aretirali Bavčarja in Šrota.

    Komaj čakam na dan, ko bo aretiran J!

  • lovec na rdečuhe je rekel/-la:

    Zopet in ponovno je bil poklican k bljuvanju in rdečem bruhanju zakarpatsko -murgeljski plačani revček, ki sliši tudi na ime poklicni fakinček in notorični rdeči lenuh.Vse kaže, da je to mentalno retarsdirano revšče plačano po številu lažnivih pljunkov,ki mu jih zagotavlja na špiceljsko-udbovski TR zakarpatska rdeča svojat.Le tako naprej, udbovski FAKIN,do britkega konca ,ki je na obzorju!

  • Arctic je rekel/-la:

    Hm, meni pa se zdi, da stagnira, nikaršnih presežkov ni več. Temule bi dal nekje 6 na ti. murgelhassen lestvici od 1 do 10.

  • mimic je rekel/-la:

    tako bolni so lahko samo janšisti!

  • murn je rekel/-la:

    U, tole pa seka! :)