7. oktober, 2009 | Jani Sever

Katarina, Gregor in Zoki

 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS

Na zabavi Zares je bilo menda toplo. Kljub temu, da je na obisk prišla Katarina Kresal. Zgolj kurtoazna gesta je dobila nekaj več pomena zaradi srečanja liberalne akademije, ki je že prejšnji teden razpravljala o prihodnosti slovenske politične levice. No, zgodilo se ni nič pretresljivega in tudi včerajšnje rokovanje med Gregorjem in Katarino ne pomeni prav veliko.

Na pogovor Liberalne akademije ni bilo Milana Kučana, razlog je trivialen, bil je pač bolan. A verjetno prav zaradi tega tja ni prišel niti Zoran Janković. Oba sta bila povabljena. In če bi se pogovor zgodil v zasedbi, kakršna je bila zamišljena, bi se v strankah na “levi” precej zatreslo. Tudi tako se je, vendar manj. Vprašanje, kdo se vtika v posle avtonomnih političnih strank, je v politiki običajno tako ali tako ves čas v zraku. Eni so pri komuniciranju s civilno družbo samo nekoliko bolj spretni. Tako kot denimo Karel Erjavec, ki je včeraj tako rekoč mimogrede šarmiral upokojence, ki jim je prej delno zamrznil pokojnine. Ampak situacija na “levi” je bolj kompleksna. Posebej, ker itak ne gre za “levo”. SD ima trenutno na tej lokaciji poseben status. Gre seveda za LDS in Zares, ki nekako ne uspeta najti svojega prodornega profila.

Rast Zares se je ustavila še pred Golobičevo afero. LDS pa tudi ta afera, kljub temu, da so nekateri pričakovali drugače, ni prav nič pomagala. Ne gre torej za levico, ampak za liberalce. Kljub temu, da so v vrhu LDS denimo prepričani, da je samo LDS liberalna stranka in da bi se s tem najbrž strinjalo kar precej Zaresovcev. Pri tem dejstvo, da obe stranki izvirata iz stare LDS niti ni pomembno, saj sta obe v tolikšni meri novi, da z Drnovškovo LDS nimata več prav veliko. Razen nekaterih ljudi, ki pa vendarle zadostujejo za jasen vtis kontinuitete na obeh straneh. Hkrati stranki zajemata iz v veliki meri istega volilnega bazena. Ta bazen ni prav enoznačno niti liberalen niti levičarski. Je pa vsekakor sredinski, kar mu daje velik potencial. Tega se zavedajo tako v SD kot v SDS. Precej manj, vsaj tako je videti, v LDS in v Zares.

In kaj pravijo v Liberalni akademiji, nekakšnemu “levoliberalnemu” pandanu Zbora za republiko, ki pa ima na politiko levosredinskega pola, tudi zaradi bolj ohlapnih povezav, kljub vsemu manj vpliva kot njegov desno sredinski Zbor. Predsednik Darko Štrajn pravi, da so omenjeno razpravo začeli, ker so »zaskrbljeni«. »Če bi imeli desnico, kot je nemška pod vodstvom Angele Merkel, ne bi imeli skrbi. Toda naše mnenje je, da je slovenska desnica, ki jo navzven opredeljuje samo ena oseba, nezrela; psihiatri bi celo uporabili izraz psihotična.« Takole je Štrajn govoril za Delo. Zelo iskreno. Ampak zaskrbljeni seveda niso zato, razlog je v tem, da javnomnenjske raziskave kažejo, da bi ta desnica, o kateri govori, na prihodnjih volitvah prav lahko zmagala. Razlog je, spet zelo iskreno, povedal kar Štrajn sam: »Sedanja vlada deluje konfuzno.«

Vse skupaj, kot rečeno, ne napoveduje prav veliko. Zgolj to, da so se na levi sredini začeli pojavljati resni razmisleki o temm, kako naprej in kaj jih čaka čez tri leta. Na razpolago je kar nekaj poti in tudi precej, povsem konkretnih kadrovskih rešitev. Izbire gotovo ne bodo enostavne. In tudi koalicije ne. Golobič za vrh, na naslednjih volitvah, najbrž ni pravi človek, se pa vedno bolj kot voditelj profilira Matej Lahovnik. Kresalova je rojena voditeljica. Ampak rojena precej pred kratkim. Jankovićev čas, kot kaže, še ni prišel. Najprej mora zaključiti mandat v Ljubljani, kjer je spoznal, kako je s politiko in kjer je politika spoznala njega. Pridobil je veliko nasprotnikov. A hkrati je v zadnjem letu prav njegova politika postala najbolj jasna alternativa vladni. Če vladno zaznamuje precejšnja mera neodločnosti, je Jankovićeva pravo nasprotje tega. Še Janša je bil najbrž manj avtokratski.

Enačba prihodnosti leve sredine je vsekakor zelo zapletena. Celo brez Boruta Pahorja? Zadnjič mi je ne uho prišel trač o tem, da nekateri v SD razmišljajo, ali bi ga lahko na mestu predsednika vlade zamenjal Mitja Gaspari. Trač pač.

Jani Sever

 


 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS
50 x komentirano
 • NoMercy je rekel/-la:

  @JS: a to si napissal otroku za domačo nalogo za v 5. razred OŠ :P

  • DragicaJ je rekel/-la:

   Tebe najraje berem, vedno izvem kaj koristnega in novega. Je treba tuhtat.

 • MEFISTO je rekel/-la:

  Igre brez kruha!

 • Bimbo je rekel/-la:

  Ne omenjajte Jankoviča kot politika, prosim. On je politikant, to ja. Predvsem pa krvoločen poslovnež, ki s pridom izkorišča položaj za poslovne koristi svoje družine. Če pogledate samo preprost problem parkiranja v Ljubljani. Notorično ni dovolj parkirnih mest. Notorično so garažne hiše predaleč od željenih ciljev ljudi. In notorično je Ljubljana zadolžena. Torej kaj narediš: naženeš vse redarje, da agresivno pobirajo kazni za parkiranje po Ljubljani in polniš proračun, v katerem je luknja. Dvigneš kazni, da ljudi preženeš v garažne hiše. Z lastniki garažnih hiš se dogovoriš za provizijo, ker si jim omogočil posel. Se sliši kot teorija zarote ? Je morda res ?. Povprašajte kakšnega lastnika garažne hiše…

  • NoMercy je rekel/-la:

   Natanko tako je tam, kjer so nam vzori: severna in zahodna Evropa :P
   ———————————
   kakšen balkanc je tale Bimbo :P

  • Mimi je rekel/-la:

   To je pa res.
   Sama vidim Jankovića kot najboljšega župana v novejši SLO zgodovini (naj spomnim na nekatere: Rupel, ki je skliznil v USA pred koncem mandata, Vika, ki je sforsirala razvpito vzpenjačo in Danica, ki je slednjo ‘dobila za vrat’).
   Večkrat sem že naštela številne plus točke Jankovića kot župana (in si s tem celo prislužila celo oznako ‘Jankovićeve plačanke’ :D), pa se in jih tu ne bom ponavljala, ob tem, da sem vedno zraven poudarila, da si ga kot politika ne želim oz. ga niti ne vidim optimalno kot takega.
   Vseeno pa se, kot rečeno, s tem popolnoma strinjam.

  • Mimi je rekel/-la:

   *moj zgornji komentar je bil namenjen Bimbu.

  • Bor je rekel/-la:

   Tudi jaz si ne želim Jankoviča kot politika.

  • MEFISTO je rekel/-la:

   MIMI, seveda imaš vso pravico do svojega mnenja, četudi je popolnoma zgrešeno!

   Jankovičeva plačanka pa nisi, v to sem prepričan!

   Si le naivna in nekritično naklonjena vsem na postkomunistični tako imenovani levici!

   Vzgoja pač!

  • Mimi je rekel/-la:

   Mefisto: “MIMI, seveda imaš vso pravico do svojega mnenja, četudi je popolnoma zgrešeno!”
   :D ;D (modelsko!)
   ~~~
   kar se pa tiče poante tvojga komentarja: o MENI lohk rečeš kar češ, ne pa o moji vzgoji!! :((!!
   Pusti mojo mamo pri miru! Ona je (moralno in etično) moj absolutni zgled (ki ji skoraj nihče do gležnjev ne seže - po TEM).
   (toliko kar se mojih *osnovnih vzgojiteljev* tiče).
   Kar tebi ni všeč pri meni, pa je zgolj moj doprinos! (pač neka uporniška ali kakšna zadeva)…
   skratka sem bila vzgojena v duhu: spoštuj vse (ljudi)!
   (kar ne vem, če velja tudi zate, ker si pogosto nespoštljiv in kar se mene tiče, sem raje naivna kot pa sovražna)

  • Bor je rekel/-la:

   intermezzo

   http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042305064

   Zato sprašujem, bi bili, kolega poslanec Jelinčič Plemeniti, pripravljeni dati v ljudsko presojo utemeljenost lastne plače, ki znaša 5022 evrov bruto? (…)Med 23. in 27. oktobrom bodo trije poslanci - kot člani skupine prijateljstva z Indijo in ne kot stalna delegacija v kakšnih mednarodnih parlamentarnih telesih - plus strokovni sodelavec in prevajalec potovali v daljno Indijo. Poslanci bodo leteli v bussines class, strošek iz davkoplačevalskega denarja bo za tovrstni “poslanski turizem” stal med 16.000 in 17.000 evrov…

   Razprava poslanca Franca Jurija v DZ na temo referendum o sodniških plačah (5. oktober 2009)

   Moje osebno mnenje je, da danes nisem niti zajtrka jedel in da komaj čakam kosilo.”

   Janez Janša na vprašanje, ali je Bavčar tajkun

  • Bralka je rekel/-la:

   @mefisto; tvoj deficit pri omiki je skoraj neizmeren. Zna biti, da je vesolje neizmerno, ampak tvoj deficit ni dosti zadaj.

  • MEFISTO je rekel/-la:

   MIMI, tvoje mame nisem omenjal. Prepričan sem, da je vsega spoštovanja vredna gospa.

   Vzgoja se pri nas pač nikoli ni omejevala le na družinsko okolje.

   Seveda mi ni jasno, o kakšnem uporniškem duhu govoriš in komu se upiraš. Kak doprinos, čemur pravimo prispevek, je v tvojem uporništvu.

   Praviš tudi, da si raje naivna kot pa sovražna. Ti ni prišlo samokritično na misel, da si često oboje.

   Z BRALKO pa še besed ne kaže izgubljati!

  • bronjo je rekel/-la:

   MEFISTO, ki mi očitaš “krajo” rekov. Sam si ga ravnokar ukradel… Dunajska vzgoja pač! (prirejeno po CC) A te ni oče močno s pasom po goli zadnjici, če si kaj izmaknil? Te to ni izučilo?

  • vim je rekel/-la:

   @Bimbo: kaj pa bi ti, Bimbo moj, rad? Kaj bi bilo po tvoje prav? Da redarji posedajo po fafičih namesto, da delajo red? Naj zgrajene garažne hiše samevajo prazne, parkira pa se vse vprek? In redarji naj, za božjo voljo, nikar ne naganjajo v garažne hiše? E moj bimbo…

  • MEFISTO je rekel/-la:

   BRONJO, pravočasno sem te opozoril, da gre s teboj hudo narobe!

   Zdaj že ne veš, o čem govoriš!

  • bronjo je rekel/-la:

   MEFISTO je rekel/-la:
   7. oktober, 2009 ob 14:19

   MIMI, seveda imaš vso pravico do svojega mnenja, četudi je popolnoma zgrešeno!

   Jankovičeva plačanka pa nisi, v to sem prepričan!

   Si le naivna in nekritično naklonjena vsem na postkomunistični tako imenovani levici!

   Vzgoja pač!

   Seveda vem, o čem govorim in se ob tem neizmerno zabavam. Ti, ubošček, ti!

 • Red Alert je rekel/-la:

  Prebereš vse cajtnge in portale danes in ti je takoj jasno, da je rdeči telefon pel. :) Prav zabavno.ZARES.

  • NoMercy je rekel/-la:

   bravo RA: prekosil si najvišjo stopnjo zmešanosti: kurjek.
   Na Zaresovi fešti je bila dobra (na račun stranke) papica in pupica.
   Pa novinarčki so se drenjali okoli elit, da imajo kaj za objaviti :P

  • Red Alert je rekel/-la:

   Mama ti je kurjek.

 • angie je rekel/-la:

  “trač pač”, in ti, Jani , trače veselo širiš dalje. Bedno.

 • MATJAŽ JAZBEC je rekel/-la:

  Stranka Slovenska Unija in dr.Vlado Dimovski

 • konec je rekel/-la:

  potem ko je “neodvisni” sarkić postal pijar za SD, postaja rdeča zvezda SEVERnica pijar za zares.

 • nesesekirat je rekel/-la:

  Ni problem slovenska “levica”. Problem, ki bi moral skrbeti vse državljane Slovenije je vsa slovenska politika. Glej levo, glej desno ali pa vmes, ni videti trenutno aktivnega politika, ki bi bil sposoben odgovorno voditi državo, kot to delajo v zahodni Evropi. Desnici, paradoksalno, vlada zadnji ortodoksni komunist v slovenski politiki-od kje smo navajeni zarot, podtikanj, laganja ali zavajanja in seveda kulta osebnosti kot iz tkim. socializma. Tisti, ki imamo še vedno daljši “socialistični” kot “samostojni” staž ne spadamo več med mladino, spomin pa nam še dela, da znamo primerjati.
  Za manekena na čelu (ali je res?) tkim. levice pa še tista znana,da je “še tako slaba komanda boljša kot nobena” ne velja več. O tistem, kar govoričijo “plemenita” usta pa razpravljajmo v rubriki ZABAVA.
  In ob res zaskrbljujočem dejstvu, da v Deželici ni človeka, ki bi slovenski voz potegnil “iz blata” mi tu besedičimo, kdo je bolj ali manj neumen. Pametni gotovo nismo, ker sicer ne bi komentirali NE-dejanja naših politik-antov.

 • lovec na rdečuhe je rekel/-la:

  mimi- za boljševizem,s manekenom v nove poraze!Človek se milo razneži in posmrka ob površnem branju tvojih retardiranih zmazkov,saj je njihov namen .; ZA VSAKO CENO ,PA ČETUDI NA najbolj človeško nagravžen način zaščititi, zavarovati in neomaževati sedanjo VLADAJOČO BOLJŠEVISTIČNO DRHAL;KI TO MLADO DEMOKRACIJO TOTALNO INABSOLUTNO UNIČUJE, SKLADNO Z ZNANIM geslom…koga že– za nami ……..Poišči si druge vrste mentalne rekreacije in pozdravi mamico.

  • Mimi je rekel/-la:

   “ZA VSAKO CENO ,PA ČETUDI NA najbolj človeško nagravžen način zaščititi, zavarovati in neomaževati sedanjo VLADAJOČO BOLJŠEVISTIČNO DRHAL”
   Jaz na najbolj nagraužen način ŠČITIM in hočem ZAVAROVAT sedanjo vlado??
   Hmmm… no bi lohk tud jaz kakšno rekla še, pa nom žaljiva.
   Res pa ne štekam, odkod si to pobral…
   Menim, da je nekaj narobe s tvojo percepcijo.
   Maš pa pravico do svojega mnenja, čeprav mi je odštekan takle izliv name (in nikomur ni všeč, če rečejo da je nagraužen).
   Glede na to, da sem tako retardirana in uboga, pa ne vem, zakaj se ti zdi, da me je nadnujno treba nekaj prepričevat itd.? Kaj te torej briga kaj meni en nagraužen retardiranc?!
   Ker jaz s takimi ki se mi zdijo retardirani, ne zgubljam tolk živcev. :)
   Grozno no, da si takle privoščiš…. v bistvu bi blo boljš, če se ne bi odzvala, sam nisem mogla da se ne bi.
   Skratka: ne misli, da me boš odgnal ali prestrašil al kaj jaz vem, kaj hočeš doseči.
   Mirno noč! ;)

 • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

  jari gospodići & ice pice _ _ _ _ _ _

  W turboBALKAN !

 • konec je rekel/-la:

  samo še eno o novinarjih in zares
  eni so muhe , drugi pa drek

  normalni ljudje ne ljubijo ne muh ne dreka
  normalni

 • obama je rekel/-la:

  ma do volitev bo itak še 56 različnih združevanj,razrduževanj,koalicij,antikoalicij,”bi,ne bi”,”kao bi,če bi”…Stokrat videno,sam fače so pa vedno iste.na čelu z Zorangutanom in Palčkom iz bankrotiranega Prekmurja

  PS:a opozicija nikako da razpadne…

 • bine bone je rekel/-la:

  Tako! Komunist so že večkrat zamenjal telo, preteklost, zgodovino, dlako čudi pa ne. Menjava telesa, menjava duha. Bodo na liniji. He,he…Golobič pa bo prinesel svež veter in drugačno obnašanje v politiki. Kakšne ti ga spohajo tile volčjaki oblečeni v ovčje kožuhe.

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

   Ja, ja, kokolo, vidiš, kako prav so imeli Protokoli. No, pa strica Ričards in Đeger v tisti pesmici.

 • Podgurc je rekel/-la:

  Goldonija se spreminja v pleh ?

 • bine bone je rekel/-la:

  Ja tista pesmica se je Keithu porodila ko ga je prijel na vodo ponč. Potem pa je malo bluzil. Misliš, da tile tudi bluzijo? Ali pa delajo po notnem zapisu.
  Všeč pa mi je bolj pesmica Irskega pesnika W. B. Yeatesa, ki so ga Angleži ustrelili po neuspelem uporu v Črnem potoku-Dublinu leta 1916.

  Mac Donagh and Mac Bride
  And Connoly and Pearse
  Now and in time to be,
  Wherever green is worn,
  Are changet, changet utterly:
  A terrible beauty is born.

 • Wayne je rekel/-la:

  ccc bine bone, Yeats je kar lepo od starosti umrl.

  rumena pa je nova rdeča, to pa.

 • bine bone je rekel/-la:

  Fuck. Imaš prav. Niso ga počili. Napisal je to pesem za postreljene udeležence neuspešnega upora.
  Posvetil jim je to pesem. Sory John.

 • DragicaJ je rekel/-la:

  Naša družba je v prostem padu, zato je vseeno je, kako prihodnost ima “slovenska kvazilevica”.

  Kaj ko bi avtor razčlenil našo plebejsko prihodnost?
  Po mojem je z to vlado dokončno zapravljena ali drugače povedano : Nimamo je!

  • Bor je rekel/-la:

   Kot Hobiti :)

   http://www.democracynow.org/blog/2009/10/6/nomi_prins
   Nomi Prins is a former investment banker turned journalist. She worked at Goldman Sachs and Bear Stearns. She is the author of several books; her latest, just out, is called It Takes a Pillage: Behind the Bonuses, Bailouts, and Backroom Deals from Washington to Wall Street. She spoke on the themes of the book at the Strand Bookstore in New York on September 29th.

 • bine bone je rekel/-la:

  On raje razčlenjuje nasprotne od levičarjev. Po naročilu, a ne? Nekak tako kot hokejist, ki igrajo samo za plačo. Igrajo za politiko kluba. Človk pa dela analize, ki so všečne naročnikom. Jebela, igra za svoj rdeč klub. Ni še v reprezentanci. Ampak tudi tam ni nič bolje.

 • nemesis je rekel/-la:

  Zame te osebe niso levičarji,ampak navadni tranzicijski kapitalisti.Pravi levičarji so libertalci,o katerih pa javnost zelo malo ve.

  • Ars Ignis je rekel/-la:

   Libertalci, nekakšna sekta butalcev?

  • nemesis je rekel/-la:

   Malo poglej po internetu,imeli so pa tudi intervju v eni izdaji Reporterja.

  • Ars Ignis je rekel/-la:

   Aha, Reporter.

  • nemesis je rekel/-la:

   Imajo tudi svoj spletni blog Libertalec,komentator političnega dogajanja je Tomaž Štih,intervju je pa iz Kurirčka,se opravičujem,v Reporterju ga je imel Matej Lahovnik,pa so ga takoj napadli mladi delničarji BTC-ja,zakaj edini tajkunski prevzem,ki je doživel pravnomočen sodni epilog,še ni uradno sankcioniran.

  • Ars Ignis je rekel/-la:

   Štihovi talci, edini pravi levičarji?

 • Jon je rekel/-la:

  Lucu je napovedal velikki pok s Finske, Jani Sever pa ime novega mandatarja. Samo v Murgle pokličeš, pa vse izveš.

  • angie je rekel/-la:

   miško, lucu je kr neki flancal kot vedno flanca in omenil veliki pok. pa nič o finski ni bilo zraven, niti o murglah.
   nihče ga še porajtal ne bi, če se ne bi potem zgodila afera patria in halo, ki so ga zagnali sdsovci z velikim vodjo na čelo, ki je prvi povezal lucuja in njegov veliki pok s finci. paranoiki preveč berejo nedeljca in vidijo bele miši tudi tam, kjer jih ni.

 • PP je rekel/-la:

  Ja, res je bedna ta naša levica. Škoda, da to traja že malo več kot 50 let …