14. oktober, 2009 | Nikola Maljković

V središču pozornosti bodo poslovne objave podjetij

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na delniških trgih smo še naprej priča močnemu pozitivnemu momentu, ki traja vse od marca. Prejšnji teden v petek, ko so v ZDA objavili relativno slabše podatke o brezposelnosti in izgubi delovnih mest, so se prodajalci ob nižjem odprtju tečajev razveselili novih potencialnih padcev. Tisti najbolj pesimistični pa so že na veliko govorili o testiranju marčevskih najnižjih nivojev.

Vendar veselica ni trajala dolgo, saj so kupci že četrtič od začetka julija utišali vse pesimiste. Indeks SP500 je pretekli teden vsakodnevno zabeležil rast in tako pridobil 4,5 odstotkov.

Veliko analitikov je že v septembru pričakovalo večjo korekcijo, vsaj deset odstotkov. Ko do tega ni prišlo, so se njihova mnenja o korekcije preložila na oktober, vendar tudi zdaj ne izgleda, da imajo kupci namen pustiti prevlado prodajalcem.

Dokler je trend prisoten, je treba iskati predvsem priložnosti za nakupe. Vendar pa je treba biti vedno pripravljen na morebitne obrate, zato je upravljanje pozicij pri aktivnejšem trgovanju toliko pomembnejše. Padci so večinoma hitrejši in večji, zato lahko dobički kaj hitro izpuhtijo.

S tehničnega vidika se je indeks SP500 včeraj ustavil ravno pred odporom pri 1080, kjer se je ustavil že pred dvema tednoma, vendar se večina trgovalcev že spogleduje z odporom med 1100-1150, kjer se združuje nekaj močnih tehničnih odporov, kot je 50-odstotni fibonacci protisunek od vrha v oktobru 2007 do dna v marcu 2009 ter padajoča trendna linija od vrha v oktobru 2007. Ti nivoji so verjetno še zadnje upanje za prodajalce, da letos pride do kakšne večje korekcije.

sp500-121009

Ta teden in naslednji teden pričakujemo obilico poslovnih objav v ZDA. Nekaj precej pomembenih podjetij objavlja ta teden: Johnson&Johnson, CSX, Intel, JP Morgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs, Nokia, Google, IBM, Bank of America, General Electric ter Halliburton.

Za trg bo ključna reakcija trgovalcev na morebitne pozitivne objave. Če bomo opazili, da po prvotnih pozitivnih reakcijah na boljše objave od pričakovanih trgovalci unovčujejo dobičke, bo potrebno pozorno spremljati nadaljnje dogajanje, saj bi se takrat povečala verjetnost za vsaj mini obrat.

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.