27. oktober, 2009 | Matjaž Vizjak

Tournedot v glavi

 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS

Tournedose po obeh straneh solimo in popramo. Bočno stran vsakega zrezka začinimo z mešanico začimb, ki smo jo pripravili v možnarju (pomešamo grobo strt črni poper, rožmarin in timijan). Okrog vsakega zrezka (po bočni strani) potem ovijemo dve rezini kraške pancete, ki jo pričvrstimo z belim sukancem. Na vročem olju zrezke po obeh straneh popečemo. Nato jih v pečici spečemo toliko, da bodo v sredini še rožnate barve. Shranimo jih na toplem.

Saj bi napisal neposredno pravi naslov Brainstorming, pa bi na zavitih stezicah in poteh revnega vsakdana medijski inšpektor Ivan Pal kaj spet lahko zgrešil priložnost, da se srečata s pametjo, in bi oglobil Vest. V slovenščini trenutno še ni splošno sprejetega izraza za Brainstorming. Predlogi vključujejo ’idejčkanje’ in ’viharjenje.’ Sam bi predlagal ’Tourdenot v glavi,’ ’Možgančki s tornadom,’ še najboljši pa se mi zdi prevod iz angleščine v srbščino ’Што на уму то на друму’ (za polpismene: ’Što na umu to na drumu,’ za nevešče srbskega jezika: ’Kar v glavi, to na cesti’).

Moto, ki si ga je ta in prejšnja vlada, pa še katera predprejšnja, vzela za vodilo svojega vladanja ’Vem, da nič ne vem,’ bi mogel kazati na njihovo široko razgledanost, v evforiji nad referendumi, pa so očitno spregledali nadaljevanje modre Sokratove misli ’… drugi pa še tega ne vedo.’ Upanje v razsodnost in pamet te vlade in prejšnjih, pa strank, tako pozicijskih kot opozicijskih, pušča dvom o razsodnosti in bolj kaže na njihovo polizobraženost.

Z osmega seska zavarovalnice Vzajemna so odstavili penzijoniste in sindikate, člane in predstavnike 900 tisoč članov in lastnikov Vzajemne, ki so se hoteli legalno, in bi 6. novembra 2009, prvič v zgodovini Vzajemne, zanesljivo in spet prvič, povlekli iz vseh osmih seskov dobro rejene svinje, tako pa jim ostaja samo deveti sesek, ki ga, tudi pri tej svinji, ni.

Agencija za zavarovalni nadzor je državni organ in ob tem organu ima država še druge organe, ki bi lahko naredili red v Ljubljanski banki, v mariborski banki, v mariborski zavarovalnici, na Darsu, na železnicah, če se jim že dela red. Pa ga nočejo! Uresničila se je Pahorjeva grožnja predsednici ZDUS na 9. festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki smo jo slišali številni novinarji: »Če hočeš vojno, jo boš imela!«

Vsaka od omenjenih institucij pa je dobro rejena svinja, in če ji že samo zagrozi lakota, jo država iz pobranih davkov obilno nahrani. Nobena teh svinj pa nima več od osmih seskov, in pri teh seskih v glavnem vladata red in mir. Sleherni, država, vsaka vlada, vsaka stranka ve, kateri sesek je njen in ga vneto cuza. Včasih se svinje med seboj tudi sprejo, zakrulijo, se malo pogrizejo, v glavnem pa so si v požrtnosti složne.

Na seske debelih svinj so v incestni povezavi politike in ’gospodarstva’ pripeti tudi menažarji (Ljudje, ki hodijo iz firme v firmo, pocuzajo denar, firmo pa na koncu prodajo nekomu, ki ga ni. Zdravko Duša, Bob leta 2002 (še ni v SSKJ). Pride od besede menážka -e ž (ȃ) žarg., voj. vojaška posoda za hrano, navadno iz aluminija: jesti iz menažke; stali so pred kotlom z menažkami v rokah. (SSKJ, Založba ZRC, ZRC SAZU 2009). Menažarji seveda nimajo nič skupnega z managerji. Manager in menedžer -ja [ménedžer] m (ẹ̑) 1. v kapitalistični ekonomiki vodilni uslužbenec podjetja; direktor, ravnatelj: družbo upravljajo managerji; odločilna vloga managerjev 2. publ. voditelj, organizator zlasti v gospodarstvu (SSKJ, Založba ZRC, ZRC SAZU 2009).

Složno sopolitiki in menažarji  sesuli skupno akcijo civilne družbe, ki jo je vodila ZDUS, in preslišali opozorilo zveze društev upokojencev in poziv sindikata državnih uslužbencev. Toda, za njimi vendar stoji pol milijona upokojencev, pol milijona organiziranih delavcev, povezanih v sindikate, tisoč različnih organizacij civilne družbe in četrtina državljanov Slovenije, ki živijo pod pragom revščine in oropani človeškega dostojanstva!
Država, koalicijske in opozicijske stranke za vsak problem, ki ga ne znajo ali nočejo rešiti, napovedujejo referendum! Mi pa smo izvolili njih, da v našem imenu uresničijo prve tri člene slovenske ustave:

Izhajajoč iz Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ter temeljnih človekovih pravic in svoboščin, temeljne in trajne pravice slovenskega naroda do samoodločbe, in iz zgodovinskega dejstva, da smo Slovenci v večstoletnem boju za narodno osvoboditev izoblikovali svojo narodno samobitnost in uveljavili svojo državnost, sprejema Skupščina Republike Slovenije Ustavo Republike Slovenije

1. člen
Slovenija je demokratična republika.

2. člen
Slovenija je pravna in socialna država.

3. člen
Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe.

V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.

Ljudstvo noče referendumov in noče odgovarjati na vprašanja, ki je nanje odgovorilo že s sprejetjem ustave, za njihovo uresničevanje pa pooblastilo poslance državnega zbora, državnega sveta, vlado in sodstvo.

Vlada, stranke in menažarji, ki obvladujejo vse pomembnejše medije, složno sesuvajo civilno družbo in njen pomembni člen, sindikate.

Kaj, zaboga v resnici hočejo?

Brainstorming? V pomanjšanem merilu se je že zgodil v Gorenju in v Muri. Preti v Steklarski novi. Pa na železnicah. V slednjih še najmanj upravičeno, vendar za železničarji stojijo stranke oz. stranka!

Združno politiki in menažarji nočejo svetlobe, raje imajo temo, da se ne bi videlo, kako iz omar padajo okostnjaki, za katere vsi vemo. Radi bi samo izvedeli, čigavi so in zanje terjali odgovornost. Tudi za revo, ki jo živimo vsak dan. Zato ingnoriranje zahtev civilne družbe, sesuvanje njenih organizacij in samovolja vsevprek! Ne damo se, pravijo.

Brainstorming. V slovenskih razmerah je lahko samo ulica. Tudi revolucija. V Beogradu so pred leti že vpili: Lopovi! Zakaj ne bi tudi v Ljubljani? Lopovi, da, lopovi!

Takrat se bodo združeni oblastniki srečali še s tretjim prevodom, ki ga predlagam: Brainstorming/Kar v glavi, to na cesti. In iskali bodo krivce. Komuniste? Dajte no! Zadostuje pogled v ogledalo!

V njem bodo politiki v incestni povezavi z menažarji, videli svoje podobe.
Lopovi!

Matjaž Vizjak

 


 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS
8 x komentirano
 • NoMercy je rekel/-la:

  še kakšno leto - dve, pa nam bo jasno zakaj je kovinarju Jošku uspelo postati Maršal TITO.
  In njegovo “sekanje” glav bo tudi razumljivo.

 • Uroš je rekel/-la:

  Glede na tvoje besedilo, razberem:
  1. Upor v Gorenju se je zgodil mimo sindikatov zaradi blatenja in načernega rušenja sindikatov in ne zaradi tega, ker delavci v Gorenju niso v sindikalistih videli ljudi, ki ne priborijo praktično ničesar.
  2. Če se poimenuješ društvo upokojencov, avtomatično dobiš podporo vseh upokojencev. V bistvu cela država z izjemno nekaj kradljivh direktorjev stoji za tem društvom in temi nekaj sindikati.
  3. Referendume je potrebno obvezno ukiniti, saj smo izvolili ljudi, ki so plačani, da odločajo na mesto nas. Če pa se že sami ne morejo odločiti, potem naj vprašajo civilno družbo.

  V bistvu ste samo užaljeni, ker so vas druge svinje odrinile od korita. Za povprečnega zavarovanca ne bo nič bolje, saj je Vzajemna tako ali tako eno veliko mešanje megle. Na vprašanje, zakaj sploh potrebujemo tovrstno zavarovalnico, ni še nihče zadovoljivo odgovoril.

 • EgonAlter je rekel/-la:

  Hejjj!

  Kam je izginil zadnji Elenin članek??? Je bil morda prevroč???

 • prostostrel je rekel/-la:

  Srbski pregovor pravi: “što na um, to na drum” in nima nobene zvzez z brainstormingom, viharjem v glavi ipd…pač pa je oznaka za nepremišljenega človeka.

  • Matjaž Vizjak je rekel/-la:

   Ja, in ko je enkrat že na cesti, pa Што на уму то на друму. Obakrat v srbščini brez vejice. Glede nepremišljenosti pa, se strinjam. Niste opazili?

 • MEFISTO je rekel/-la:

  Matjaž Vizjak je torej tudi poliglot!

  • Matjaž Vizjak je rekel/-la:

   Seveda. In celo po kitajsko znam jesti s paličicami! Ljubši pa mi je “nedeljc:” goveja župca z nudelni, dunajc, tenstan krompir, solata z bučnim oljem, pir, za konec konec pa še slovenski apfel štrudel.