28. oktober, 2009 | Matjaž Košir

Kako bi Warren kupil tovornjak zlata

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Nedolgo nazaj sem objavil prispevek na temo investiranja v dragocene kovine in alternativnih možnosti za fizičen nakup dragocenih kovin. V mislih sem imel ETF indeksne sklade, ki prav tako predstavlja naložbo v fizično obliko kovin, a je njihove enote mogoče kupiti na borzi. Tematiko sem želel predstaviti na zabavnem primeru prijatelja, ki je v pričetku tega leta kupil zlato in ga še vedno drži kot dolgoročno investicijo, a sem s prispevkom razburil kar nekaj bralcev. V podrobnosti tistega prispevka se ne bom spuščal, želel bi razkriti le nekaj dejstev.

Najprej naj omenim, da ‘Vzajemni skladi’ in ETF indeksni skladi niso ista zadeva, čeprav jih marsikdo enači. Vzajemni skladi zaradi določenih podobnosti služijo kot dobro izhodišče za pojasnjevanje ETF indeksnih skladov. Več informacij o tem je sicer mogoče hitro najti na internetu.

ETF indeksni skladi na dragocene kovine so posebni po tem, da jih velika večina sredstva vlagateljev nalaga v fizično zlato (ali druge dragocene kovine). Torej v zlato, ki dejansko obstaja, ki dejansko leži v nekem skladišču oz. zakladnici, zaloge pa so tudi podvržene kontroli. Takšni ETF indeksni skladi so na primer LSE:PHAU, NYSE:IAU in največji NYSE:GLD. Slednjemu pravimo SPDR Gold Trust Fund in je imel v svojih zalogah v ponedeljek zvečer kar 1.106.87 ton zlata oz. približno toliko kolikor znašajo zlate rezerve Švice.

Vprašajmo se, kako investira v zlato investitor velikega formata kot je Warren Buffet? Ali pošlje tovornjak v trgovino z zlatom po nekaj ton zlatih palic? Gotovo ne. Poglejmo koliko ga stane, če želi kupiti 20 unč zlata z uporabo ETF indeksnega sklada, na primer prej omenjenega NYSE:GLD.

V tem primeru mora Warren kupiti 200 ‘enot’ oz. ‘delnic’ GLD, saj vsaka stane $101,86 USD. Takšna je bila cena včeraj ob zaključku trgovanja v ZDA za eno enoto GLD. Unča zlata je v istem trenutku stala okoli $1.038 dolarjev. Pri tem bi imel Warren strošek (vzemimo za primer TradePort) $15 dolarjev (nakup) + $15 dolarjev (prodaja), torej skupno $30 dolarjev oz. približno 0,15%.

Če bi Warren kupil zlato v fizični obliki in bi nakup opravil v Ljubljani, bi za unčo težko zlato palico plačal nekaj več kot 5 odstotkov provizije v obliki razlike med nakupnim in prodajnim tečajem. Z nakupom GLD bi prihranil zelo velik del svojih trgovalnih stroškov.

Strošek ETF indeksnega sklada SPDR Gold Trust (GLD) znaša 0,4% na letni ravni in se obračunava dnevno. Kako dolgo bi moral ‘držati’ enote GLD, da bi prišel na enak strošek, kakor če bi opravil fizični nakup zlata si Warren seveda hitro izračuna sam in oceni, kaj se mu bolj splača. Seveda glede na to, kakšne so njegove želje oziroma investicijski cilji. Ugibam, da se Warren ne ukvarja preveč z vprašanjem, kaj je bolj smiselno iz vidika potencialnega sodnega dne, vojne, propada civilizacije in podobnim. Z enotami GLD ali tovornjakom polnim zlata si bi verjetno tako ali drugače težko pomagal.

Na spodnjem grafikonu si lahko ogledate primerjavo gibanja ’spot’ cene zlata in ceno GLD v letih 2008 in 2009. Os Y predstavlja odstotno spremembo, izhodišče pa je pričetek leta 2009. Kot vidite SPDR Gold Trust Fund natančno sledi gibanju cene zlata, saj obe krivulji med seboj komaj ločite. Po relativni spremembi skozi čas je zadeva praktično enaka.

slika-27_10

Matjaž Košir
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano