1. november, 2009 | Katja Lenart

Geji v Ugandi

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Dragi sonarodnjaki,

po novem sem dve uri pred vami. A noči so (še) vedno prijetne in utrinki z neba so fascinantni.

Kmalu po prihodu na afriško celino sem opazila en sila zanimiv pojav. Na poti skozi vas često opažam fante in moške, ki se držijo za roke, se objemajo in božajo. Tudi naši fantje v kuhinji se velikokrat primejo za roke in se skupaj sprehajajo naokoli. Simpatičen prizor, priznam. Takole, za uvod…

No, pa sem oni dan preletavala ugandske časopise, ko se mi je hudo zaletelo. Ugandske oblasti imajo precej bizarno paranojo pred homoseksualci. Nekako bi se jih radi znebili in v tej afriški državi obstaja celo predlog zakona, ki bi (bo?) kazensko preganjal homoseksualce.

Okoliška mladina mi je pojasnila, da geji v Ugandi pač nimajo sreče. Bojda obstajajo moški, ki so jih strpali v zapor, ker so jih dobili pri analnem seksu. Ne znajo mi pojasniti, kako je to izgledalo, a na vse kriplje se trudim, da bi katerega od teh spoznala v živo.
Kako zaboga te lahko zaprejo samo zato, ker si homoseksualec?
Kako to sploh dokažejo in zakaj bi to sploh kdo moral dokazovati?

Uganski minister za etiko in entigriteto je ugotovil, da analni seks ne more ohraniti človeške civilizacije. Okej, to razumem, nič pretresljivega v tej izjavi. Pa saj obstajajo tudi neplodni ljudje. Bodo tudi njih iztrebili, ali kako?

Cela debata obstaja v medijih okoli (ne)funkcionalnosti homoseksualnosti. Ker dve ženski ne moreta zaploditi otroka, dva dedca pa tudi ne. In homoseksualnost naj bi predstavljala resno grožnjo človeški rasi.

Na mojo veliko žalost nisem mogla na novinarsko konferenco, ki je bila v sredu v Kampali. Tja so prišli tudi gejevski aktivisti in glasno protestirali zoper govor zgoraj omenjenega ministra.
Gospod je predstavil predlog zakona, ki bi geje v Ugandi kaznoval z dosmrtno ječo ali celo smrtno kaznijo. Samo zato, ker so geji (še vedno ogorčeno piham predse)

Oblastniki so vse skupaj malce pomešali še s sodomijo in raznimi neobičajnimi spolnimi praksami. Morda so imeli v mislih tudi ogaben primerek Ugandčana, ki je pred kratkim posilil svojo babico (v teh naših časopisih človek vsak dan prebere kakšno tako zgodbo). Ali pa tisti primerek, ko je nek kreten posilil svojo 13-letno pastorko, ker so mu čarovniški zdravniki rekli, da bo tako ozdravel (predvidevam, da ima resno okvaro možganov).

In potem berem, da naj bi s sprejetjem spornega zakona Uganda postala vodilna na področju iztrebljanja gejevske kulture v Afriki.
Ja, judeldudel, bravo Uganda! To je pa res nekaj, na kar je gotovo ponosen celo sam kralj.

Sicer pa ljudje o tem zakonu sploh nočejo govoriti. Ko sem se pogovorjala z vaščani, so zamahnili z roko. Geji so čudaki, to ni normalno, pravijo. In da je to tako, kot bi seksal z živaljo. Pa sem jim skušala pojasniti kako in kaj je s tem, a sem obupala. V družinskem albumu ne morejo biti pedri, so mi rekli.

In vem, da so bili med prostovoljci v Ugandi tudi geji. Ki so imeli v Ugandi ljubimce. Pa jih ni nihče zaprl. Najbrž tudi zato, ker so bili beli.

Kultura je pač taka, kot je. Tale afriška mi je sicer resnično pri srcu, ampak tole z geji me je pa grdo presenetilo. Seveda se pozna, da Uganda diši po papežu. A ko sem se nazadnje pogovarjala z našim župnikom (skuhala sem mu super duper prijateljsko kosilo in prijetno pokramljala z njim, povabil me je med nune, pa sem prijazno zavrnila), se mi njegov pogled na svet niti ni zdel tako zelo konzervativen. Bom pa ob naslednji priložnosti z njim rekla kakšno še o gejih in spolnosti (mlad je in simpatičen, morda pa so ga kdaj oblegali tudi fantje, kdove).

Na eni strani ni torej noben tabu, če se moški držijo za roke kot sveže zaljubljeni pari (dasiravno je tudi to zgolj del mojega kulturnega aspekta, vem). Je pa strogo prepovedano šlatanje v javnosti.
Bognedaj, da bi to počela dva moška!

Toliko, da veste. Gejevskih parad tukaj še dolgo ne bo, se mi zdi…

In kakšne so barve slovenske mavrice, že diši po cimetu in kostanju?
Je župan že požegnal božično smrekco?

Pozdravljam,
Katja Lenart
01/11/1009
Nkozi, Uganda.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
30 x komentirano
  • ben je rekel/-la:

    Razumem ugandske oblasti. Problem je v tem, ker v teh časih dobesedno delate propagando v prid pedrom, dobesedno kul in prav je biti peder, medtem ko bomo heterosexualci postali skorajda osovraženi in nezaželjeni. Zate je simpatičen prizor ko se na vsake tolko objemata in šlatata dva pederajsarja??? Potem moram reči da se mi zdi to -zelo milo rečeno- nenavadno. Za normalno žensko bi moralo biti normalno, da bi ji bilo simpatično gledati dobre dece, ne pa objemajoče se homiče. V medijih je vsak dan že moč zaslediti propagando za homosexualnost, kako je to oh in ah simpatično, kako so homiči oh in ah fajn in simpatični pa pošteni, medtem ko smo ostali nestrpni, nesramni itd…Vse se samo še zgleda vrti okrog tega!
    Sam vem da je homosexualnost obstajala in bo obstajala, ker je to povsem naravno in tudi normalno, vendar prenehajte za vraga vsakodnevno pet slavospeve homičem!

    • Zbik je rekel/-la:

      V BBCjevi miniseriji “Cambridge Spies”

      http://www.imdb.com/title/tt0346223/

      so osrednji liki Guy Burgess (avtor Peklenske pomaranče), Kim Philby, Donald Maclean in Anthony Blunt, skupina bi_in_homoseksualnih vohunov, pravzaprav ruskih krtov v angleški vohunski službi. Nekje proti koncu serije se eden od likov zaplete v simpatično meditacijo, kako zavrženo je izdati prijatelja v primerjavi s tem, da izdaš nekaj tako abtraktnega, kot je država, nacija. In res, le ta intimna vez je tista, ki iz abstraknega sovražnika naredi konkretnega prijatelja, morda celo ljubimca. Podobno se je Srbom samopojasnilo slovensko zavzemanje za Albance. Preprosto ni jim šlo v glavo, da bi se kdorkoli zavzemal za take hujdiče, kot so ti nebodijihtreba, če ni v INTIMI z njimi. Niso vedeli, da smo se Slovenci ustrašili predvsem zase, da smo v Albancu, Šiptarju ali Skipetarju iz Karla Maya, prepoznali predvsem manjšinsko jebeno stranko… in na drugi strani frustriranega lokalnega velikana, ki bi bi svojo frustrirano politično voljo rad uveljavljal onkraj političnih sredstev.. torej tudi s silo. Sledil je očitek, zmerljivka, da smo slovenski “PEDERI”. Ta je bil seveda v očeh Slovencev tako bedast, saj so rekli, da “cel narod” pač to ne more biti. Skratka vzeli smo sprevrženo metaforo kot nekaj dobesednega.

      Ko berem to reakcijo, se vprašam, v katerem jeziku je napisana kolumna. Je to slovenščina ali luganda? Ali Ben razume slovensko? Ali ni jasno, da v prvem odstavku Katja piše, da se je po slovensko čudila, ko je rekla: “…opažam fante in moške, ki se držijo za roke, se objemajo in božajo.” Mar ni jasno, da gre za preklemane heteruhe, heteruhaste, ki se “držijo za roke, se objemajo in božajo”, da je to to del telesnih stikov, ki nimajo intimnega pomena in da so to desci, ki jih zamurklaste pičke nič ne smrdijo, če le pridejo do njih? Da se verjteno tudi ona dva v kuhinji, ki se po neevropsko šlatata morda taista dva, ki bosta rekla, da pač “…v Ugandi pač geji nimajo sreče…” in ko jih jebe.

      V ostalem pa je vedno zabavno videti, kako nekatere tako zelo motijo reči, ki bi jih, če so že to, za kar se deklarirajo (==normalni), pravzaprav morale pustiti hladne.

  • XY je rekel/-la:

    Živjo Katja! Dobr, da te majo! Sam mi te tud rabmo!

  • Matej je rekel/-la:

    Ben: v svojem komentarju si za geje 6x uporabil žaljivke (2x pedri, 1x pederajserji in 3x homiči). In pol se sprašuješ zakaj vas imamo za nestrpne in nesramne. Slavospeve se pa poje strpnosti, ne homoseksualnosti.

    • ben je rekel/-la:

      Pederastija je omenjena tudi v slovenskem slovarju knjižnega jezika kot homoseksualnost. Kdor prakticira pederastijo je torej pederast, okrajšava za ta izraz je peder. Ko to napišem ali izrečem ni moj namen biti žaljiv, če pa ti to tako vzameš pa je to tvoj problem.
      Dejstvo pa je, da pederastijo propagirajo domala že povsod. Praktično recimo ni več posnetega novejšega filma ali nadaljevanke, kjer ne bi kot pozitivec nastopal kakšen peder. Avtomatsko vas povsod slikajo kot vzor pozitivizma, čeprav ste ljudje iz krvi iz mesa. In niste nobeni ‘good guys’, mi heteriči pa nobeni ‘bad guys’. Vidiš, to mi gre na živce. Ta vaša samopropaganda in to da tudi mediji delajo tak pomp iz tega. Ko se vas zbere 100 za kakšno paradiranje o tem poročajo vsi mediji, ko pa kakšna familija ostane na cesti brez možnost za preživetje, pa se nihče ne zgane. Čeprav imate defacto enake pravice, kot mi vse. Strpnosti je dovolj in se strinjam s tem. Vi sami pa ste tisti, ki večkrat vzbujate nestrpnost s svojim paradiranjem kjerkoli je to možno in s tem poudarjanjem vaše pederastije. A jaz paradiram po ulicah in se derem kako sem ponosen da sem hetero?

    • Matej je rekel/-la:

      Strokovna znanost pravi, da je pederastija spolno nagnjenje odraslega moškega do dečkov v srednjih najstniških letih, tako da ni enaka homoseksualnosti, pa naj Toporišič na to reče kar hoče.

      Beseda peder je za mene žaljivka. Konec. Če za tebe ni… Kakor hočeš. Ampak potem to napiši, ali pa zamenjaj z gej ali homoseksualec. Saj smo na javnem portalu, ne pa v krogu prijateljev.

      Ja, tvoj gnev do medijev pa dobro razumem. In to v vseh primerih, ne samo pri homoseksualnosti. Ampak povprečen GLBT nima čisto nič pri tem, kaj bo v nekem časopisu, ali kateri liki bodi v filmih in nadaljevankah. Tu ni nobene samopropagande. Raznorazni literarni večeri, okrogle mize, roza partiji in podobne zadeve tudi niso samopropaganda, ampak nam namenjene aktivnosti.

      Parade ponosa so pa nastale zato, da dobimo enake pravice kot vsi ostali. Ja vem, lahko se poročim, posvojim otroka, dedujem po, najamem kredit za stanovanje… Z žensko. Ampak kaj to meni pomaga, ko me ženske rajcajo približno toliko kot kamenje v Savi. Jaz se nisem odločil, da bom gej, odločil sem se kvečjemu za to, da bom živel svoje življenje, ne pa življenja, ki mi ga hoče vsiliti “normalna” družba. In če jaz svojega spolnega nagnjenja ne morem spremenit oziroma mi je onemogočeno se prilagodit “normalni” družbi, nimamo enakih pravic.

      A ti pa ne razglašaš, da si hetero? Kaj pa ko doma, ali prijateljem, ali sodelavcem, ali sošolcem poveš, da imaš novo punco? Kaj pa, ko se s to punco sprehajata po cesti in držita za roko? Kaj pa, ko jo na pločniku objameš in poljubiš? A ne daš s tem ljudem vedeti, da si hetero?
      Res, da je parada ponosa za decibel, ali dva bolj glasna od prej naštetih primerov, ampak po drugi strani se pa za tabo in tvojo punco nihče ne dere, da sta bolana, ker sta zaljubljena drug v drugega, in da bi morala umreti in se večno cvreti v peklu. Ali pač?

    • secondo familiare je rekel/-la:

      Matej, imas prav. Beseda “peder” ni na mestu. Podobno kot v filmu, v katerem pravi crni pravnik “sajster je psovka za zidovskega advokata, psovka za crnega advokata je melancana.”

      Ljudje se med seboj pogovarjajo in uporaba pravilnih besed je pomembna, ker z uporabo pravilnih besed odvrnemo vse dvome o vsebini teh besed,

      Moski, ki ima spolne odnose z drugim moskim ni peder ampak buzerant.
      Zenska, ki ima ospolne odnose z drugo zensko je lezbijka.

      Nic od tega ni privlacno, je nehigijenicno in pripomore k sirjenju neozdravljivih bolezni.

  • konec je rekel/-la:

    mislim, da afrika potrebuje katjo, celo več afrika brez katje ne bo rešena zato ne bi bilo slabo če ostane kar tam dol in se ne vrne več v evropo

  • BRANKO je rekel/-la:

    BEN: deset točk za pripombe. Res svet /pardon ne ves/ je znorel je s temi homiči. Postali so že enakovredni zakonski pari, in še malo pa bodo več vredni, saj jim bodo pripisovali zasluge za posvojene otroke. Kajti zadnje čase govorijo, da to delajo v dobro otrok. Res ne vem, kam lezemo? Kako bomo še sploh prišli do Slovencev oziroma sploh prebivalcev zemlje.
    Bomo začeli vzgajati posebne skupine plemenskih ljudi, ki bodo skrbeli le za produkcijo otrok?

  • Tovariš je rekel/-la:

    Pri nas hinavski liberalci uničujejo dosežke revolucije, kamor seveda spada tudi izkoreninjenje bolezni kot je homoseksualnost (takoj za tuberkulozo).

    Primer te hinavščine:
    http://projektnp.blogspot.com/2009/10/spodbudno-okolje-za-otrokov-razvoj.html

    GOOD NIIGHT GAY PRIDE

  • Matej je rekel/-la:

    Tovariš: Katere revolucije pa?

    Kar se tistih slik tiče: to je njuna zasebna stvar. Otroka nimata, niti se zanj ne potegujeta (vsaj kolikor je meni znano ne), tako da lahko živita kakor se jima zazdi. Če pa tebi ne paše, da v nasprotju s tabo ne dovolita nekim napol mrtvim starčkom v Vatikanu, da bi jima vodili življenje, je pa to tvoj problem, ne njun.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Pa res, tovariši so nekoliko skrenili z revolucionarne poti!

    Starejši tovariši so dejali, da krvave revolucije niso izpeljali za homoseksualce!

    Ko je sila, tudi vrag muhe žre, so se spomnili tovariši in se začeli boriti za glasove homoseksualcev, ki so jih pred tem globoko prezirali!

  • šifra je rekel/-la:

    ….veloko raziskav ..zakaj ssssso to ,kar so..!
    ena od ugotovitev DEL možganov. MANJ RAZVIT..!
    da ne bo moj kometnr izvzet ,kot žalitev…
    sicer im vsak na določenem manj razvite….!
    zato išče ..najde vsak, svoj “potencial” možnosti..!..!

  • šifra je rekel/-la:

    …p.s.
    to nas dela več ali manj sprjemljive in a/simpatične…!

  • katja iz afrike je rekel/-la:

    Ljudje,

    pocasi bom obupala nad vami.
    Na trenutke me je, zavoljo nekaterih plehkoumnih umov, sram.

    In nima smisla niti ni vredno izgubljati dodatnih besed, vsak ve zase.
    Ali pac:
    metlo v roke, dovolj je svinjarije pred lastnim pragom, mar ne? (razne deviantnosti - razlago besede najdes v slovarju tujk)

    (predlagam tudi, da si preberete linke v gornjem tekstu, manj razgledani lahko za prevod poprosite kaksnega bolj razgledanega, gotovo ne bo na glas bemtil, da ste budala)

    In se vedno cenim tiste, ki komentirate z razvitim delom mozganskih celic. Hvala! (izdih)

    Pa lp,
    K.

    • ben je rekel/-la:

      Seveda je svinjarije dovolj pred vsakim -predvsem slovenskim- pragom. Vendar zato še ni treba vedno in povsod vzdihovati, kako so homoseksualci oh in ah simpatični. Heteriči smo pa zli, grdi in nestrpni, kajne? Najboljše bi bilo da bi bil ves svet en krasen homosexualni raj, kajne?

  • Okapi je rekel/-la:

    Katja, se bojim, da si zadnja, ki lahko komu očita nerazgledanost. Ker če bi bila razgledana, bi vedela, da se prijatelji na sprehodu po mestu za roke držijo že v Makedoniji, v Turčiji je pa to nekaj povsem vsakdanjega. Kot se pri nas za roke držijo prijateljice, pa nihče ne pomisli,da so lezbijke. In tudi odnos do gejev v Afriki razgledanega človeka ne bi smel presenetiti. Zdaj čakam, da boš ugotovila, da pravi afriški mačo ne uporablja kondoma (ker je to nekaj, kar je primerno kvečjemu za bele geje). In ne, ni papež kriv za vse, krivi so si kar sami (te stvari gredo skupaj z vero v čarovnike in podobne praznovernosti).

    O.

    • Zbik je rekel/-la:

      Površno branje, Okapi!

      Ali pa pragmatika. Katja piše o “bolj razgledanih” v kontektstu povezave na angleške tekste, ki naj bi si jih “manj razgledani” dali prevesti “bolj razgledanim”.

      Ampak saj si hotel samo malo soli porabiti, ki ti je ostala od zadnje kuharije pod prsti…, da ne bi šla ponemarnem v nič…, kajne!

  • Ojoj je rekel/-la:

    Resnično mi je vedno grozljivo, ko berem komentarje pod raznoraznimi novicami v slovenskih spletnih medijih (no, pa ne samo slovenskimi, se bojim, da je to globalni fenomen). Resda se dnevno gibljem v krogih izobraženih ljudi, zato nimam ravno veliko kontaktov s “povprečnim Slovenceljnem”. Mogoče je zato moje trčenje ob globokoumne komentarje še toliko bolj silovito.

    Imel sem namreč občutek, očitno povsem napačen, da smo naredili določen civilizacijski napredek, razširili strpnost, izrinili dežurne dušebrižnike iz vtikanja v človeško zasebnost, naredili logične argumente za pozitivno dobrino….
    Nato se odpravim na internet in berem umotvore, ki kakor da so prišli izpod peresa kakega španskega inkvizitorja.

    Tudi internet se mi je zdel fantastično sredstvo za neomejeno debato, kresanje različnih mnenj, kot ključni faktor prave demokracije in svobodomiselnosti. Izkazalo se je, da se slabe ideje širijo neskončno hitreje od brilijantno dobrih idej. Internet je postal tudi krasen medij za različne strahopetce (da me bodo tudi oni razumeli jih poimenujmo v njihovem jeziku - pičkice), ki se svojega mnenja ne upajo povedati s svojim polnim imenom, znajo pa blebetati pod vzdevki.

    Draga Katja, najprej čestitke za ves tvoj trud. Sicer te ne poznam, vendar poznam Afriko tudi osebno in vem, da je potreben izjemen pogum in predvsem neverjetna vztrajnost, da karkoli premakneš na črni celini. Še posebej to velja za premike v glavah. Veliko sreče.
    Pa mogoče še nasvet (nočem pametovati, saj vem da si tudi ti pomislila na to) - izklopi komentarje, preveč časa in energije poberejo, četudi nanje ne odgovarjaš.

    • en_tipson je rekel/-la:

      Ne se preveč sekirat - velik del teh komentatorjev predstavljajo ene in iste osebe, ki so tukaj z določenimi agendami, v splošnem pa je njihov namen (se mi zdi) dajat vtis, da smo vsi Slovenci isti - pokvarjeni - in da je pokvarjencev čist preveč … na povprečno izobraženega liberalca naj bi to delovalo kot živčni strup in ga odvrnilo od politike, sem slišal na enem seminarju.

      Ne daj se. Če se mal potrudiš, namreč vidiš da pisci teh slaboumni komentarji sploh ne mislijo tega, kar pišejo.

    • Ojoj je rekel/-la:

      @en_tipson : saj nisem tako črnogled :), vedno imam upanje, da je stanje podobno temu kar ti opisuješ.

      Ampak četudi je stanje tako kot ga ti opisuješ, še vedno ostajam mnenja, da so komentarji pod novicami (ali blogi, ali čemerkoli) škodljivi, oz. v najboljšem primeru čisto brez učinka. In sicer zaradi preprostega razloga: raja nima absolutno NIČ za povedati! In to vključno z mano in mojimi komentarji. Če bom hotel kaj tehtnega povedati, bom prenehal s skrivalnicami v sivi množici in bom izpostavil svojo glavo in svoje ime. To je edini legitimen način izražanja mnenja, vse ostalo je čista strahopetnost (glej zgoraj za bolj ustrezno poimenovanje tega pojava).

  • levi je rekel/-la:

    Ne razumem kako ste lahko nekateri tako nestrpni do homoseksualcev, ko pa živimo v 21. stoletju, kjer je že zdavnaj dokazano, da to ni bolezen. homoseksualci so del naše družbe in imajo enake pravice(vsaj naj bi jih imeli) kot drugi. Kdaj boste odkrili, da je biti gej oz. lezbika nepomembno, saj to definira samo osebno in spolno življene. Pri tem je dosti bolj pomemben človek, njegovo delo in dejanja. Da pa morejo prirejati parade ponosa, ste pa krivi vi, ki jih nočete sprejeti kot nekaj normalnega. Ljudje smo različni in prav je tako, pomembno je le, da to različnost sprejemamo, če pa je že ne sprejemamo, pa vsaj ne delujemo proti njej, ker je to zatiranje svobode vsakega posameznika.
    Ljubezen je ljubezen. Zakaj je ne bi smeli izkusiti vsi?

  • He Chengyao je rekel/-la:

    No, če je homoseksualnost, kot nekateri pravite, bolezen, bi rad izpostavil tudi vero. Saj je vse v glavi, mar ne? Torej je tudi vera bolezen - naj uporabim besede, ki bi jih izrekel Toporišič - kronična religioza!

    • Bor je rekel/-la:

      katolibani

    • konec je rekel/-la:

      pedri bi radi , da bi odločali kako mora živeti velikanska večina……v imenu strponosti…ne moreš verjeti, majhna ideološko zelo motivirana in nestrpna manjšina bi želela ukazovati večini.

    • Carlos Contreras je rekel/-la:

      Res je, hudobni homoseksualci bi radi posilili našega Kakca. Kot da nimajo boljšega dela. In boljše izbire.

  • Kaka je rekel/-la:

    Pa pustite ljudi, da živijo tako kot jim paše. Zakaj većina obsoja drugačnost? Saj ste nori!
    Katja, ne obupat nad nami!

  • Bor je rekel/-la:

    Katja ne se sekirat, tukaj je umobolnica :), da nauš mela domotožja. Kar mal se še “spočij” tam doli.

    Za dobro voljo, oz. kr’neki:

    Koprski policisti visijo za 18 centimetrov

    http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042311610