4. november, 2009 | Nikola Maljković

Čas je za korekcijo

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Po sedmih mesecih rasti je ameriški delniški indeks SP500 v oktobru le zabeležil padec. Čeprav je tečaj v oktobru zaključil le štiri odstotke nižje, se je prejšnji teden začelo kazati, da se trgovalno okolje spreminja.

Kot sem zapisal v zadnjem prispevku, bo poleg samih objav poslovnih rezultatov precej pomembno opazovati samo reakcijo trgovalcev na boljše rezultate od pričakovanih. To se je izkazalo za pravilno, saj tečaji nekaterih podjetij niso uspeli zabeležiti rasti kljub boljšim rezultatom in lastnim napovedim za četrto trimesečje.

Takšna reakcija na trgu je predstavljala rdečo luč. Vendar indeks ni padel, pač pa se je zadrževal znotraj omejenega območja, kar takrat še ni predstavljalo znak za odprodaje naložb.

Prejšnji teden so se prodajni pritiski začeli povečevati in to takoj v ponedeljek. Kot ponavadi je do padcev prišlo malce nepričakovano, saj je v prvi polovici trgovanja v ponedeljek še kazalo, da gredo kupci testirati odpor okoli 1100, nakar pa je naenkrat prišlo do obrata in padca za dva in pol odstotka.

Prodajni pritiski so se nadaljevali tudi tekom tedna, vendar je bilo zaradi obratov to v praksi težko v popolnosti izkoristiti. Po padcu v sredo je v četrtek prišlo do močnega odboja po nepričakovano boljšem podatku o rasti bruto domačega proizvoda v ZDA, naslednji dan v petek pa so trgovalci že naredili obrat in zaključili na najnižjih tedenskih nivojih.

Včeraj je ponovno prišlo do rasti ob boljšem podatku iz ameriškega proizvodnega sektorja, vendar je bila volatilnost znotraj dneva precej nadpovprečna, saj je tečaj indeksa SP500 tekom dneva prebil petkove najnižje nivoje. Trenutno je tako gibanje tečajev precej nestanovitno, kar pa je značilno za obdobja padcev tečajev. Tudi indeks “strahu” oziroma indeks volatilnosti kaže v kakšen okolju smo, saj je v petek pridobil skoraj 25 odstotkov.

sp500-021109

Pogosti obrati smeri predstavljajo idealno okolje za dnevne trgovalce, vendar slabše za večdnevne, saj ni pravega trenda. Hkrati volatilnost ne omogoča ozkega varovanja pozicij. Zato menim, da je potrebno v tem tednu spremeniti strategijo in skrajšati časovni horizont trgovanja, hitreje unovčevati dobičke ali pa iskati priložnosti tudi za večdnevne posle, vendar zaradi povečane volatilnosti z manjšimi pozicijami.

Zaradi številnih pomembnih ekonomskih objav ta teden ne pričakujem spremembe okolja. V sredo zasedajo predstavniki Odbora za odprti trg (FOMC) v ZDA, kjer bodo odločali o višini obrestne mere. Ti dnevi pa so značilni po nadpovrečni volatilnosti tečajev. V četrtek pričakujemo objavi obrestnih mer v Angliji in Evropi, v petek pa pomembno objavo s trga dela v ZDA.

Tehnični nivoji na SP500 indeksu, na katere moram biti pozorni, se nahajo pri podpori 1020, nato 980 ter odporu pri 1070-1080 ter izjemno pomembnemu odporu pri 1100.

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.