4. november, 2009 | Barbara Verdnik

Spet kršitve zakona o volilni in referendumski kampanji

 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS

V torek sem kot vsa gospodinjstva koprske občine (približno 20.000) v poštni nabiralnik dobila informativni bilten Mestne občine Koper »Skupaj močnejši!« Bilten obsega 56 strani in je v celoti namenjen kampanji pred referendumi v občini, ki bodo v nedeljo 8. novembra. Obstaja sum, da je Mestna občina Koper z izdajo in dostavo biltena kršila več členov Zakona o volilni in referendumski kampanji, verjetno tudi Zakon o medijih.

Po Zakonu o volilni in referendumski kampanji (1./3 člen) sodijo v referendumsko kampanjo oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev. Bilten v celoti odgovarja tej definiciji.

Izdajatelj in financer biltena je MOK, zato je treba preveriti ali je lokalna skupnost spoštovala 4./7 člen zakona, ki pravi:«Kadar je organizator referendumske kampanje lokalna skupnost, lahko nameni sredstva za referendumsko kampanjo največ v višini 25% dopustne višine stroškov iz šestega odstavka 23. člena tega zakona«, torej od 0,25 evra na posameznega volilnega upravičenca.

Na 1.,2. in zadnji strani biltena so objavljeni rezultati javno mnenjske ankete, kar je v nasprotju s 5./2 členom zakona, saj je do referenduma le še pet dni.
Ker izdajatelj MOK razširja programske vsebine, verjetno krši tudi 6./3 člen zakona.
V biltenu ni naveden impresum, kar je v nasprotju s 7./2 členom.

V zvezi s 15.,16. In 17. členom zakona se postavlja vprašanje, ali je lokalna skupnost posredovala podatke o organizatorju volilne kampanje, ali je organizator odprl poseben transakcijski račun in kasneje, ali so bili stroški biltena upoštevani kot stroški kampanje.

Menim, da stroški biltena presegajo dovoljeno porabo na posameznega volilnega upravičenca. Teh je v občini 42.482. Ob tem župan Boris Popovič vabi vse občanke in občane v šotor v Ankaranu, kjer bo 4. novembra organizirana okrogla miza na temo Športni park Ankaran in Športni turizem MOK, 5. novembra bo izredna seja občinskega sveta na temo DPN Luke Koper in 6. novembra zaključna prireditev, na kateri »se bomo izrekli proti razbitju mestne občine Koper«, kot je zapisano v vabilu. Po tem bo sledil še koncert. Iz zapisanega v biltenu in v posebnih vabilih, ki so bila prav tako dostavljena vsem gospodinjstvom v občini , jasno izhaja, da gre pri vseh dogodkih za referendumsko kampanjo. Glede na to, da se uradno martinovanje začne šele 7. novembra, se postavlja tudi vprašanje, kdo je plačnik šotora za tri dni pred tem datumom.

To potrjujejo tudi oglasi na različni radijskih postajah (spet strošek), v katerih župan poziva volivce, da se udeležijo referenduma in glasujejo proti razdelitvi občine, v njih pa vabi tudi na dogodke v Ankaranu. Iz oglasa za martinovanje Vinakoper je razvidno, da je med podporniki martinovanja Mestna občina Koper.
Davkoplačevalci bomo torej najprej plačali visoke stroške referendumov, za katere je dal pobudo občinski svet , zdaj pa župan poziva, da občani glasujemo proti. Plačali bomo stroške referendumske kampanje in morda še globe za različne kršitve zakona o volilni in referendumski kampanji, ki znašajo od 350 do 15.000 evrov za posamezno kršitev.

Naj ob tem spomnim, da je stranka Borisa Popoviča Slovenija je naša lani pred lokalnimi volitvami v Izoli zlorabila v kampanji otroke, kar je obsodila varuhinja človekovih pravic in uporabila tudi druga sporna propagandna sredstva.

Barbara Verdnik

 


 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS
11 x komentirano
 • Blaž Babič je rekel/-la:

  Gospa Verdnik, celotna referendumska zakonodaja je postavljena tako, da onemogoči uspeh “ne-oblastnikom”.

  Ustavno sodišče že leto in pol zadržuje odločanje o ZRLI.

  Kako ste spremljali kršitve referendumske zakonodaje v primerih Nove stranke - zbiranje podpisov za zahtevo za razpis referendumov o prostocarinskih prodajalnah in o prodaji NLB in NKBM?

  Človek obrača….

 • Nogavička je rekel/-la:

  Obveščenost volilcev obsega tudi bolj plastično, s primerami iz družinskega življenja, opozarjanje na težo nespoštovanja zakonodaje, ki ni sama sebi namen. Volilci bodo znali preceniti koliko njihovega zaupanja gre na račun človeka, ki pa z njihovim denarjem dela kot svinja z mehom.

  Navsezadnje blamaža predsednika nadzornikov v Luki Koper kaže tudi na verodostojnost izdajatelja brezplačnega biltena in plakatnih obračunavanj s tistimi, ki mu ne pustijo rožic sadit; vse na strošek občinstva po sili, kako prijazno. Ko ljudje prepoznajo pravo namero raznih zapravljivčkov na počez in nevednežev ko gre za plačevanje položnic, jim slednjim ostanejo le še zvesti agitatorji in slab vtis.

 • Mirjana je rekel/-la:

  Morda pa kakšno rečeta tudi poslanca iz vladajoče vladne stranke, ki sta hkrati člana mestnega sveta MOK, sta se sicer izjasnila proti odcepitvi Ankarana,..pa morda odgovorita in razjasnita tvoje dileme Barbara…

  • Nogavička je rekel/-la:

   Taka pojasnila volilcem so primerno orodje gradnje zaupanje med volilcem in izvoljenim, saj ne izbirajo plakat ampak stališča, ki jih zastopa tisti mož s plakata;)

   Bi me zanimalo, če bo mogoče, morebitno nadaljevanje zgodbe o tistih, ki igro morale in križanja interesov spremljajo od blizu, in jo kot tako sprejemajo kot dejstvo ali pač ne.

 • konec je rekel/-la:

  rdečuhinja pač naklada neumnosti ali pa je zbežala iz idrije………

 • konec je rekel/-la:

  pa še to o tej prepričani “neodvisni” novinarki znani kot številka 149 , naj se odloči naj ne bo tako lažniva in “POPO”LISTIČNA!

 • obama je rekel/-la:

  zaresna grobarka Primorskih novic

 • angie je rekel/-la:

  BTW:je tale slabohrbtenični Popaj že plačal uslugo kozmetično - frizerski tretmaja, ki si ga je privoščil na občinske stroške v Miamiju, medtem ko je nabavljal palme?

 • luna je rekel/-la:

  Vse priznanje Barbari Verdnik in njej podobnim kulturnikom, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja v krogih pod vladavino brezobzirnih tipov a la Popovič.

  • obama je rekel/-la:

   krasno,pejta skupaj plesat po Tromostovju..

   še prej pa naj te gospa pelje na kavo na Primorske novice.Tam jo silno pogrešajo

 • Mirjana je rekel/-la:

  obama, zdej pa konec!…dovolj igrajna s pc-jem zobke umit in spančkat
  nočko