2. december, 2009 | Nikola Maljković

V pričakovanju decembrske rasti

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Prejšnji teden je bil na finančnih trgih precej zanimiv. Ko je v sredo že kazalo, da bodo trgovalci uspeli prebiti pomembne odporne nivoje na SP500 indeksu, je v četrtek večino trgovalcev presenetila novica iz Dubaja. Novice o težavah z odplačili dolgov so preplavile finančne spletne strani in finančni trgi so po dolgem času zabeležili večje enodnevne padce.

Zanimivo pa je to, da je do novice prišlo ravno v času praznika v ZDA, ko so bile delniške borze zaprte. Zato v četrtek ni prišlo do odboja tečajev, saj kupcev enostavno ni bilo. Kot pogosto do sedaj so se začele debate o tem, da smo videli konec letošnje rasti, da je to začetek novega večjega padca in da je potrebno iskati varnost v obliki gotovine oziroma dolžniških vrednostnih papirjih.
Do nadpovprečnega padca je verjetno prišlo tudi zaradi zaprtja borz v ZDA, saj so bili prav Američani pogosto tisti, ki so uspevali dvigovati tečaje.

Za nadaljnje trgovanje je bilo izjemno pomembno trgovanje v ponedeljek, ko se je v ZDA začelo normalno trgovati (v petek se je namreč trgovalo pol dneva). Reakcija je bila pozitivna, saj so se strahovi glede Dubaja zmanjšali, Japonska pa je presenetila s povečanjem likvidnosti na trgu. Trgovalci so tako ponovno dvignili tečaje delnic, znižali vrednost dolarja in dvignili tečaj zlata. Korelacija med dolarjem in ostalimi finančnimi trgi je še vedno precej močna.

Trend rasti delnic in slabitve dolarja se torej nadaljuje. Veliko je govora o rasti delniških tečajev ob koncu leta, saj naj bi ostalo še veliko upravljavcev, ki niso dovolj investirali na delniške trge in ki bodo morali zaradi letnih poročil strankam plasirati denar na trg.

Izjemno pomemben odporni nivo na SP500 se trenutno nahaja okoli 1113-1115, preboj tega območja ponovno potrjuje prevlado kupcev in potencialno odpira pot za rast do konca leta. Zaenkrat dogajanja na ostalih trgih kažejo na to, da obstaja precejšnja verjetnost, da do tega pride, vendar menim, da je potrebno počakati na samo potrditev. Pomemben nivo podpore na SP500 pa se nahaja med 1080-1084.

Ob pomanjkanju poslovnih novic bo ta teden precej pozornosti namenjeno petkovim podatkom s trga dela v ZDA, ko pričakujemo nove informacije o zmanjšanju števila zaposlenih in stopnji brezposelnosti, ki je prejšnji mesec presegla mejo 10-ih odstotkov.

Slika SP500:

sp500-021209

Slika EURUSD

eurusd

Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS