3. december, 2009 | Vest

TAKLE MAMO - Do bridkega konca, med prijatelji…

Globalni pregled dogodkov s Katjo Buda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

DO BRIDKEGA KONCA
Po mesecih zbiranja poročil, analiz in lobiranj, se je mirovnik Obama odločil. Sedaj je uradno! Vojna v Afganistanu ni več Busheva vojna. Mirovnik ima sedaj strategijo. Kot vsi predsedniki do sedaj se zaveda odgovornosti do države in vojakov, v vojno jih ne pošilja z lahkim srcem ali še manj zaradi lahkomiselnosti. Povečanje števila vojakov v Afganistanu za 30.000 je stvar vitalnega nacionalnega interesa. Prvi vojaki bodo odpotovali v Afganistan v naslednjih dveh ali treh tednih. Leta 2011 bo vojne za mir konec, začel se bo začetek umika.
Predviden strošek okupacije v prihajajočem letu bo 30 milijard $. Ocenjen BDP Afganistana za leto 2008 je 22 milijard $.

MED PRIJATELJI
Na obisku v Izraelu je bil predsednik NATOvega vojaškega odbora, italijanski admiral Di Paola. Dvodnevni obisk je preživel z načelnikom generalštaba Izraelskih obrambnih sil (IDF) generalom Aškenazijem, vodjo izraelskega napada na Gazo. Admiral je v zadnjih štirih letih obiskal Izrael že tretjič, tako v trenutni funkciji kot v funkciji poveljnika generalštaba italijanske vojske.
Namen obiska je bil seznanjanje s taktiko in metodami bojevanja IDF, ki bi bile lahko uporabne v vojni v Afganistanu, ter izkušnjami z zbiranjem informacij na gosto poseljenih okupiranih območjih.
Čeprav je bil admiral s prikazanim navdušen, bi se splačalo, da se seznani s posledicami taktik delovanja IDF, ki so zajete v Goldstoneovim poročilu o vojnih zločinih storjenih v napadu na Gazo. Nato se od IDFa lahko nauči tudi to, kako ne doseči zastavljenih vojaških ciljev, kot se je zgodilo z napadom na Libanon leta 2006. Takrat je miniaturni Hesbolah preprečil izraelski vdor na libanonsko ozemlje.
Izrael se Natu približuje tudi na morju. Izraelska vojaška ladja se bo pridružila stalni natovi operaciji Active Endeavour. Ta poteka od napadov 9/11, njen namen je preprečevanje transporta nelegalnih sredstev za teroristične namene v Sredozemlju. Izrael bo imel s tem pokritje za početje, ki ga je dosedaj izvajal na skrajni meji legalnosti. Gre za ustavljanje, pregledovanje in plenjenje ladij v mednarodnih vodah.

KRIVE SO ŽRTVE
Premier Netanjahu bi rad obnovil mirovni proces, vendar dvomi, da je palestinska stran pripravljena nanj. Vsak, ki se mu ljubi preveriti dejstva, bo ugotovil, da si Izrael želi miru, v mirovni proces pa vstopiti z željo po trajni rešitvi. Takšen proces bo zahteval veliko odpovedovanja.
Druga stran, torej Palestinci, ne kažejo takšne odločnosti. Še več! Postavljajo predpogoje za začetek mirovnega procesa, kot še nikoli do sedaj. Miru ne bo, če bodo Palestinci nadaljevali s podporo Goldstonovemu poročilu in podpori akcijam nevladnih organizacij, ki vlagajo zahtevke Mednarodnemu kazenskemu sodišču.
Bibi je sicer ta teden zbolel, zato je bila odpovedana prva skupna seja nemške in izraelske vlade v Berlinu. Ta je preložena v čas po novem letu. Podobna seja je prvič potekala lani v Jeruzalemu, torej v nepriznani prestolnici, kjer poverilna pisma izročajo le britanski in ameriški diplomati, čeprav ga državi formalno ne priznavata kot prestolnice.

BANANE
V Hondurasu so potekale volitve za predsednika države kljub temu, da se legalni predsednik, ki mu mandat poteče januarja, še ni vrnil na oblast. Zelaya še vedno biva v brazilski ambasadi, saj mu prevratniki grozijo z zaporom.
Za novega predsednika je izvoljen Portfirio Lobo, podpornik državnega udara. Čeprav so nasprotniki državnega udara volitve bojkotirali, naj bi bila volilna udeležba po ocenah prevratnikov okoli 60%. Neodvisne ocene postavljajo številko pod 50%.
Ameriška administracija se oddaljuje od svojih začetnih uradnih stališč, torej zahtevi po vrnitvi predsednika Zelaye na oblast. Pohvalila je izvedbo volitev. Rokovanja, nasmeški, darila in obljube o novi dobi in koncu intervecionizma iz srečanja vseh ameriških držav na Trinidadu ne pomenijo nič. Namesto ultimata prevratnikom o nesprejemljivosti državnih udarov, se ameriška administracija z njimi raje dogovarja. Prek NEDa (National Endowment for Democracy) in USAIDa je prek vmesnikov finančno podpirala skupine, ki so izvedle državni udar v Hondurasu, prav ti vmesniki pa so nadzirali volitve. Organizacija ameriških držav (OAS) in Carterjev center so volilni proces označili za nelegitimnega, v Honduras pa niso hoteli poslati opazovalcev. Enako so storili EU in ZN, UNASUR in ALBA. Večina držav sveta volilnih rezultatov ne priznava. Legalnost in legitimnost volitev je poleg ZDA priznalo manj kot deset držav. Novoizvoljeni predsednik Lobo je mednarodno skupnost pozval, naj razume »realnost« v Hondurasu in naj preneha s kaznovanjem države.
Honduraški kongres je z veliko večino zavrnil možnost, da bi se odstavljeni predsednik Zelaya vrnil na oblast in odslužil še zadnja dva meseca svojega mandata.

ZDRUŽENI V VOJNI
V konfliktu med uporniki in vladnimi silami v Jemnu se je pojavil nov akter. Po poročilih arabskih časopisov so se jemenskim vladnim silam in saudski vojski pridružili še jordanski komandosi. Operacija Požgana zemlja, ki traja od avgusta, ni dosegla zastavljenih ciljev. Jemenska vojska je utrpela precejšnje izgube, samostojno ni zmožna premagati šiitskih upornikov na severu države. Problemi so tudi znotraj vojske, saj je precejšen del kadra šiitov, ki nimajo motiva za bojevanje proti lastnim ljudem.

ZDRUŽEVANJE RAZDRUŽENIH
Rusija, Belorusija in Kazahstan so sklenili sporazum o ustanovitvi carinske skupnosti, ki bo stopil v veljavo 1. julija prihodnje leto. Odprta bo tudi za druge države, prvi resni kandidatki sta Tadžikistan in Kirgizistan. Kazahstan pričakuje, da se bo zaradi vstopa v to unijo do leta 2015 zvišal BDP za 15 odstotkov. Rusija je že junija napovedala, da bo vstopila v STO (WTO) kot enotna unija z Belorusijo in Kazahstanom in ne samostojno.

Jura Štok

A mamo takle? vprašanja:
1. Švicarji so na referendumu izglasovali prepoved gradnje minaretov. Ali izid temelji na estetskih ali ideoloških prepričanjih?
2. Kdo komu grozi - Iran Izraelu ali Izrael Iranu?
3. Kako komentirate Pahorjevo voljnost za nadaljno prisotnost slovenske vojske v Afganistanu?
4. Ali je globalno segrevanje prevara?

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
20 x komentirano