5. december, 2009 | Peter Štrovs

TPCT JE HAШ

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Zadnjič so po televiziji vrteli tisti famozni kratki film, pa sem si ga končno ogledal.
In sem navdušen. Poglejmo torej, zakaj je to najboljši partizanski film vseh časov.
.
Ni treba posebej špičiti oči in ušes, da bi zapopadli, da v naši družbi apriori velja, da avantgardo, pa naj bo intelektualno, kulturno, politično, filozofsko, moralno, etično, oblastniško, U name it - predstavlja nominalna levica. Četudi se je tja postavila sama, je nominalna levica pri nas apriori na vzvišenem moralnem piedestalu.
Ampak simptomatično je predvsem, da naša nominalno levičarska avantgarda ni sposobna nikakršne samorefleksije. Simptomatično je, da naša nominalna levica za avantgardo uspeva prodajati mentalni sklop, s katerim recimo tistega kotaljenja kamenja po hribu Sabotin ni sposobna dojeti kot nečesa objektivno in absolutno bebavega.
In ravno popolno pomanjkanje samorefleksije, nesposobnost humorne distance do same sebe, sprotno prirejanje definicije realnosti lastnim ideološkim fiksacijam - vse to je v popolnem nasprotju z držo, vredno (namenoma si bom sposodil levičarsko sintagmo) kritičnega intelektualca. Ki je nujno vedno v opoziciji, kajneda.
.
Kratki film Trst je naš tako zelo izstopa zato, ker se slovenske levičarske mitologije loteva s prefinjeno distanco. Vsebuje kod branja, ki levičarski mitologiji dobavi samorefleksijo. Trst je naš izstopa, ker samega sebe ne jemlje preveč resno.
In to je genialno.
Žiga Virc, zapomnite si to ime, razume, da velja do mitov biti obziren. Da se jih ne spodobi zlorabljati v prvih linijah naše večne ideološke fronte. Šele Žiga Virc, rojen sredi 80-tih, zmore naše mite obravnavati kot mite. In s tem, čeprav se zdi na prvo žogo paradoksalno - naredi zanje več, kot vse abotne partizanarice doslej skupaj.
Mojstrovina Trst je naš nam ponuja kontekst, v katerem se miti polpretekle zgodovine filtrirajo tako, da delujejo povezovalno. Miti iz obdobja, ko je bil ta narod v vsej zgodovini najbolj razdvojen, v tem filmčku funkcionirajo kot katalizator, ki pomaga k stanju, kakršno je bilo tisto, ko je bil ta narod v vsej zgodovini najbolj enoten.
In, evo, tudi mene, ki mi nekateri oponašajo, da sem nastrojen proti naši nominalni levici in njenim mitom, je ta film ganil.
Še več - ko je tista bejba na hitrem vrancu policaju izbila pištolo in ponesla prapor s komunističnim simbolom gor na sončni travnik, Gojc pa je pogledal v nebo, odvrgel šmajser in še zadnjič zavpil: “Trst je naš!” - me je ganil do solz.
Še več - počutil sem se prijetno in spravljeno, podobno kot pred 20 leti.
.
Ker je fama, ki jo je Trst je naš zgradil okoli sebe, sestavni del tega umetniškega izdelka, spregovorimo še o njej. Zaradi premišljenega trailerja, namenjenega italijanski politiki, mu je Italijanska politika že pred prvim predvajanjem naredila ogromno reklame. Ne morem tudi, da našega kratkega filmčka ne bi primerjal z italijanskim visokoproračunskim dolgometražnim izdelkom o fojbah, ki ga je pred letom tudi predvajala naša javna televizija.
Vidite, Slovenci smo z Vircem Italijanom zabili gol. Njihov visokoproračunski dolgometražec o fojbah je simptom iste nesposobnosti samorefleksije, kakršna je značilna za njihovo histerično reakcijo na Trst je naš pred prvim predvajanjem, ali kakršna je na splošno, se zdi, značilna za njihov odnos do lastnega fašizma, ali pa kakršna je pač značilna za odnos naše avantgarde do lastnega komunizma.
Trst je naš je vsem skupaj zabil gol ravno zato, ker sebe ne jemlje preveč resno. Še več - vsem skupaj je zabil gol po partizansko, s skromnimi sredstvi, diverzantsko, in izjemno učinkovito. In na tako partizanstvo, na to pozitivno esenco partizanstva - sem ponosen kot Slovenec.

Svaka čast!

Peter Strovs

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
20 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Očitati Italijanom fašizem, v isti sapi pa poveličevati domači še slabši komunizem je sprenevedanje!

    • Matevž je rekel/-la:

      Mefisto,

      nisi dojel filma, žal.

    • Code5 je rekel/-la:

      Saj ga ni gledal (itak da ga ne bi dojel, tudi če bi ga gledal press).

    • luka je rekel/-la:

      drugače kej velik ni za dojet….film je bedn….če sem mil…

    • partizan je rekel/-la:

      ti si en pravi fašist oziroma nacionalsocialist oziroma kar po domače - janšist!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Fiolma res nisem gledal in sem prepričan, da nisem veliko zamudil!

      V komentarju sem se le navezal na smiselno podobno pisanje avtorja uvodnika!

      PARTIZAN mi očita, da sem fašist ozroma nacional socialist.

      Ta osebek je pa še nekaj hujšega - je komunist!

    • bronjo je rekel/-la:

      Mefisto, torej priznavaš, da si fašist, a nič za to, ker obstajajo tudi komunisti?

    • Lou Cypher je rekel/-la:

      Mefisto. Črni ste verjetno ponosni nase. Zavidljivo količino strupa si/ste lansirali med Slovence.

  • silvom je rekel/-la:

    Le kdo je financiral tole p…jo od filma ?

  • tiib je rekel/-la:

    silvom je rekel/-la:
    5. december, 2009 ob 15:55
    “Le kdo je financiral tole p…jo od filma ?”

    Patrija, tako kot brezplačnike.. :-))

    • vsemogočni je rekel/-la:

      tako je tiib Partija, tako kot brezplačnike. Bolj se ne bi mogel strinjati! :))))

  • zlitina je rekel/-la:

    Tipo je na prvi pogled skrajno neatraktiven, ampak filme pa zna delat. Mene je prepričal s filmčki o Streli (pizda, spet mi gre na smeh, ko pomislim na nakladanje glavnega lika:))).

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Pred desetletji je bil Trst še renično naš!

    …ko je s polno paro deloval še Ponte rosso!

  • Grigorij Zinovjev je rekel/-la:

    Povsem se strinjam z mnenji, da je film odličen. Na zelo jasen in direkten način nam sporoča, da ni pomembno kako bebasti so naši predniki pri čaščenju pravljic iz druge svetovne vojne, važno je le, da se indoktrinacija prenese na otroke in tako bo revolucionarna prevara živela naprej. Temu cilju je lepo nasedel tudi g. Peter Štrovs, čeprav je iz njegovega zapisa sodeč nekolikanj starejši gospod. “Nominalna levica” bo seveda poveličevanje komunističnih simbolov in revolucije opredelila drugače, kot skrb za ohranjanje vrednote upora, stari molilni mlinček KPS…

  • Grigorij Zinovjev je rekel/-la:

    Glede Italijanov pa ima g. Stovs/Strovs (kako se model v resnici piše? A ste že slišali za lektoriranje?) zelo prav, dasiravno moram pritegniti Mefistu in upam, da si bomo Slovenci kdaj sposobni priznati, da s svojim uradnim poveličevanjem komunizma nikakor ne moremo biti boljši od italjanskega nesoočanja s svojo lastno preteklostjo!!! V Italiji je vsaj dopuščena in bolj ali manj upoštevana kritična misel, v Sloveniji pa je vsakršen dvom v mesijanstvo komunistične revolucije zatrt in ne dobi priložnosti, da bi se pojavil v pomembnih medijih, kaj šele na FDV in Filofaksu… Italija obsoja vsaj komunizem, Slovenija pa glede na izvajanje uradnega predstavnika MZZ Milana Balažica niti komunizma, niti nacionalsocializma (sta si očitno preblizu)!!!

  • partizan je rekel/-la:

    pa vi janšisti ste res neverjetni!!!

    serjete in serjete po forumih, na demokracija.si ali reporter.si, kjer imate domači log, pa vas ni.

    morda preveč gledate RTV Slovenija, kjer je vsak teden najmanj en dokumentarec in igrani film o komunizmu, pa so se vam malce možgani sfuzlali, mar ne?

    POBJE, KOMUNITEM JE ŽE DAVNO MRTEV! s komunisti vred.

    tisti, ki so zadnji slepo verjeli v komunistični sistem, ko je bil ta že v poslednjih vzdihljajih, pa se danes udinjajo kot desnjakarji in kvazi-demokrati - z Janšo, Bavčarjem, Jambrekom, Jerovškom, Brejcem in mnogimi podobnimi na čelu!

    zapisanega seveda verjetno ne boste razumeli, a morda boste vsaj prebrali.

    no, tudi v to lahko dvomimo, saj je anti-komunistična zaslepljenost na Slovenskem res neizmerna ;-)

  • Nogavička je rekel/-la:

    Zanimivo! Italijanski fašisti in domači izdajalci družno pluvajo čez film, ki si ga niti ne ogledajo; toliko o silnih skupnih vrednotah prvih in drugih. Pol se pa pejmo ;)

  • ProPolis je rekel/-la:

    Mene film sicer ne prevzame, a to predvsem ne zaradi žanra in tematike, režiser pa bo Virc zagotovo odličen in očitno popularen.

  • krošnjar je rekel/-la:

    ravno tisti najbolj repenčijo, ki se jim film v glavo reži:)

    partizan, sam štekajo pa res ne