8. december, 2009 | Blaž Zgaga

Ministrstvo za obrambo krši zakon

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ministrstvo, ki si je v slovenski novejši zgodovini prislužilo oznako „zibelka vseh afer“, se znova pogreza v nezakonito ravnanje, posledice pa utegnejo biti tokrat za nacionalno varnost Slovenije težko popravljive. Ministrstvo za obrambo pod vodstvom Ljubice Jelušič namreč naklepno krši zakon o obrambi, za katerega spremembe je po ustavi potrebna dvotretjinska večina v parlamentu. Prav tako preoblikujejo obrambni sistem v nasprotju s hierarhično najvišjim in najpomembnejšim strateškim državnim dokumentom – resolucijo o izhodiščih strategije nacionalne varnosti.

Nezakonita ukinitev prostorske obrambe

„Strategi“ na ministrstvu so namreč odločili, da bodo zaradi „varčevanja“ ukinili Vojaška teritorialna poveljstva (VTP). Ta so po veljavnem zakonu o obrambi poleg taktičnih enot temelj Slovenske vojske, saj so nosilec organiziranja dopolnilnih sil za vodenje vojaške obrambe prostora in povezovanje vojaške in civilne obrambe. Gre za vojaško „pokrivanje“ in obrambo domačega terena, za kar skrbijo vse vojske sveta. Tudi ameriška vojska, ki jo skuša Slovenska vojska, kljub vsej kulturni in številčni neprimerljivosti, do onemoglosti kopirati, skrbi za obrambo domačega ozemlja z enotami Nacionalne garde.
Zakon o obrambi jasno določa: „Temeljni namen obrambe je odvračanje napada na državo ter obramba neodvisnosti, nedotakljivosti in celovitosti države. Ta namen se uresničuje tudi z vključevanjem in z aktivnim sodelovanjem države v mednarodnih varnostnih povezavah na podlagi mednarodnih pogodb.“ V hierarhično najvišjem strateškem dokumentu je zapisano, da je „vojaška obramba države ob odvračanju agresije glavna naloga Slovenske vojske.“ Nadalje 39. člen zakona o obrambi zelo jasno pravi, da se „Vojaško teritorialno poveljstvo organizira za poveljevanje z dopolnilnimi silami na določenem območju državnega ozemlja ter za sodelovanje z nosilci civilne obrambe.“
Obrambo države je Slovenska vojska doslej zagotavljala s premičnim delom vojske, ki ga po novem sestavljajo najemniški vojaki, in prostorskim delom, v katerem so bili predvsem obvezni in prostovoljni rezervisti ter mirnodobna poveljstva. A v nasprotju z določbami zakona, ki se ga lahko spremeni samo z ustavno dvotretjinsko večino, je obrambno ministrstvo pod vodstvom Ljubice Jelušič pomemben temelj nacionalne obrambe kar ukinilo!
Kot so sporočili iz Ministrstva za obrambo, so namesto Vojaško teritorialnih poveljstev oblikovali „uprave vojašnic.“ Ob tem so celo zapisali, da so „VTP z ukinitvijo enot obvezne rezerve in enot prostorske komponente izgubila pomemben del svojega poslanstva. Za izvajanje nalog teritorialne logistike se bodo preoblikovala v uprave vojašnic. Povezovanje s civilnim okoljem in aktivnosti civilno-vojaškega sodelovanja pa bodo poleg uprav vojašnic prevzele domicilno pristojne enote Slovenske vojske.“ Razen tega, da so imela VTP pomembno vlogo v nacionalni obrambi v primeru vojne, so v mirnem obdobju med drugim zagotavljala prisotnost Slovenske vojske v civilnem okolju. Pogrebi z vojaškimi častmi, častna četa ob lokalnih proslavah, pomoč ob neurjih in drugih vremenskih ujmah, sodelovanje z gasilci, občinami in drugimi lokalnimi ustanovami ter še kakšna druga oblika sodelovanja. Vse to je sodilo med običajne in vsakodnevne naloge VTP. Z njihovo ukinitvijo se bo Slovenska vojska še bolj odtujila od civilnega prebivalstva, ob tem pa učinkovite vojaške obrambe ozemlja ne bo več zmožna zagotoviti.

Slovo slovenski vojaški tradiciji

Z ukinitvijo prostorske komponente obrambe se je Slovenska vojska in s tem država Slovenija v zgodovinsko nemirnih časih, v času sedanje svetovne ekonomske krize, odpovedala tudi svoji vojaški tradiciji.
Že od časa turških vpadov se je prebivalstvo najbolj učinkovito branilo na svojem ozemlju. Partizansko vojskovanje v času druge svetovne vojne je predstavljalo enega najsvetlejših trenutkov slovenskega naroda. Tudi osamosvojitve Slovenije ne bi moglo biti brez Teritorialne obrambe, ki je bila prvenstveno namenjena ravno – obrambi prostora.
Vojaška zgodovina Slovencev je neločljivo povezana z obrambo domačega ozemlja. Takrat so se vedno izkazali kot nepopustljivi in učinkoviti branilci. Odslej tega v okviru samostojne slovenske države ni več. Temelji obrambe ozemlja so bili birokratsko ukinjeni, zakonu in strateškim dokumentom navkljub.
Da gre za kršitev zakonodaje s strani Ministrstva za obrambo kaže tudi njihov odgovor na novinarsko vprašanje, na podlagi katerih zakonskih podlag so bile pripravljene te odločitve?
„Kratkoročni in dolgoročni ukrepi so pripravljeni na podlagi analize stanja in predstavljajo izhodišča za reorganizacijo in pripravo strateških dokumentov, ki bodo še sprejeti. Kot je bilo že zapisano, pa se že izvajajo nekateri kratkoročni ukrepi, ki jih omogoča veljavna normativno-pravna podlaga.“
Vendar zakon o obrambi kot temelj „veljavne normativno-pravne podlage“ še ni spremenjen, niti ni v parlamentarni proceduri podan predlog za njegovo spremembo. Ob tem so navedli tudi, da „načrtujejo spremembo zakona o obrambi ter zakona o službi v Slovenski vojski v prihodnjem letu.“ Očitno nameravajo svoje nezakonito ravnanje „legalizirati“ za nazaj. A za dvotretjinsko večino bo vladajoča koalicija potrebovala glasove opozicije.

Vojska za okupacijo, ne za obrambo

Če so prodaja orožja Hrvaški ter Bosni in Hercegovini v obdobju 1991 do 1993 ter običajne provizije in podkupnine pri vojaških nakupih, nazadnje v primeru Patria, doslej vsakokrat krnile obrambno moč države, so to v primerjavi s sedanjimi spremembami s strateškega in zgodovinskega vidika vendarle relativno manj pomembne stvari.
Z ukinitvijo prostorske obrambe se je namreč Slovenija odpovedala edini preostali namenski strukturi za obrambo svojega prostora ter seveda bogati vojaški tradiciji obrambe lastnega ozemlja, ki je svoj vrh dosegla v partizanskem boju in Teritorialni obrambi.
Namesto, da bi bila namenjena predvsem obrambi lastne države, Slovenska vojska vse bolj postaja najemniška vojska za okupacijo tujih narodov. Kar nas lahko skrbi veliko bolj kot vse orožarske afere doslej.

Blaž Zgaga

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
43 x komentirano
  • Julija Timošenko je rekel/-la:

    Dobro jutro! To,da je naše ministrstvo za obrambo skupek nekaznovanega kriminala in da zanje ta država kot pravni okvir ne obstaja, da so vsi ministri/ce le figure, tam vladajo do nepojmljivosti skorumpirani državni uradniki krvosesni pribočniki in je minister lahko minister samo če jih pusti pri miru, to je splošno znano. Če se sprašuje zakaj, mogoče ne bi ustrelili kozla, če bi to povezali z orožarskimi posli in gobci,ki jih je treba držati zaprte.

    • Bor je rekel/-la:

      Mene zanima kaj je Vomo počel v aferi Patria :)

      Nič, ker ne vidi, ne sliši,…. kaj počne “Janševa Udba”.

      Ali je za ta kriminalna dejanja odgovorna razkriti policija.

      Če že naši dve obveščevalni službi kao ne delujeta na domačih tleh, razen takrat ko se delajo slepa za grosupeljske mutnovodce.

      Militantna mafija all over

    • panda je rekel/-la:

      to je res dobro vprašanje!

      le kaj neki delajo nekdanji vodje Viol, ki še danes vodijo OVS kot naslednika VOMO?

    • Bor je rekel/-la:

      In kakšna je politika Slovenije, do vprašanja Zahodne Sahare? Je ni, ne.

      I feel Slovenia naj bi imel pomen, da smo mirovniška država, kar pa ne drži. Umazal nas je Irak in Afganistan in Kongo in Somalija, ker ne vemo kaj tam počnemo, zatiramo svobodo na tuj račun?

    • Bor je rekel/-la:

      Za ZDA Maroko bije pomembno protikomunistično bitko :))

    • opazovalec je rekel/-la:

      kaj češ.

      enkrat ameriški pudelj, vedno ameriški suženj!

    • Bor je rekel/-la:

      http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=4564

      In zdaj čakamo, da nam strateške pozicije kot so energetika, telekomunikacije in transporne povezave prihvatizirajo.

      Perutnina Slovenija :)

  • Rdeči komunistek je rekel/-la:

    Bravo Blaž!

    Fajn da se spet malo oglašaš. Imaš prav, posebej glede podkupovanja, tako med letoma 1991-93 kot v obdubju 2005-09 pri Patrijah!

    Zgodovina se vedno ponavlja… akterji pa tudi :)

  • Rdeči komunistek je rekel/-la:

    Ja pa žalostno, da narod, ki je imel tako partizansko gibanje in narodno zavest zdrsne med prekupčevalce orožja, ki so za povrh vsega še naklonjeni domobranstvu in kvizlinštvu. Hmmm, ja očitno bi morala tudi Ljubica zavihteti metlo in počistiti zaostale trgovčke, ki verjetno še vedno hranijo dokumentacijo o orožju in pravzaprav skrbijo le za to, da orožarske svinjarije nikoli ne pridejo na dan.

    Vse za generala, za vedno in vekomaj!

    • Julija Timošenko je rekel/-la:

      Ljubica tega ne bo naredila, ker ji je bolj pomembno, da je ministrica kot da gre prehitro nazaj na faks predavat. Kajti če bi karkoli hotela spremeniti, bi ji skorumpirani pribočniki nastavili nek škandal, ki bi jo omadeževal, četudi nič kriva. To je njihova taktika. Insinuacije, ki jih sporočijo v naprej, pravočasno, da si nihče nič ne upa. CV z ministrovanjem do konca mandata velja več kot pometanje gnoja po tistem zaudarjajočem bloku od ministrstva za obrambo.

    • opazovalec je rekel/-la:

      Jelica Ljubičić si je sama kriva za svoje ministrovanje!

      Najlažje je kazati s prstom na tiste, ki so te prevarali.

      Ona je vendarle ministrica za obrambo, ki je politično odgovorna pred slovenskim ljudstvom za zagotovitev nacionalne obrambe, ki je seveda ni od nikoder.

      Odgovornost je samo od Jelice Ljubičić, pardon Ljubice Jelušič!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      RDEČI KOMUNISTEK, , a ni samo po sebi jasno, da je komunistek vedno in samo rdeč?

      Realno pa bi bilo, da bi napisal krvavo rdeči komunistek, kakršni so sicer tudi bili slovenski komunisti!

      Žalostno, vendar resnično!

  • partizan je rekel/-la:

    a zdaj nas hočejo pa kar ukiniti?!

    ne bo šlo!

    naj ukinjajo partizanstvo in naše naslednike kolikor hočejo, a ko bo najhujše se bomo vedno vrnili kot zmagovalci iz host! :-)

    ter pregnali vse skorumpirane sovrage s kvizlingi vred!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      PARTIZAN, le v hosto nikar!

      Sedanji gozdarji so zelo hudi na tiste, ki lomastijo in se skrivajo po hostah!

  • potemkin je rekel/-la:

    vEČKRAT LAŽNIVI IN do temeljevzafrustriranzgaga,aliasudbovsko zmene in še vednoaktivni murgeljskizamaskirani špijon,se je odzval ukazu zauralskih krvoseov in lansiral javnosti skrajno provokativne traktate z namenomdiskriminacije slovenske vojske.Državno tožilstvo-ukrepaj.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Pa sem približno dočakal tisto, kar sem v komentarjih na članke napisal sam. Slovenska obramba bi morala temeljiti na vojaškem usposabljanju (saj se radi primerjamo s Švico) prebivalstva, ne pa na poklicni vojski, pri kateri je cca. tretjina “borcev”, dve tretjini pa “pisarniških podgan”. In zato je, žal, popolnoma vseeno, ali ta teritorialna poveljstva ukinemo, ker preprosto nimajo komu poveljevati. Poklicni vojaki (za bivšo JLA brigado po številu), teritorija lastne države (”delodajalca”) ne morejo ubraniti, jih je premalo (pa še od teh je dobršen del v tujini), obveznikov v slovenski vojski niti pošteno korakati niso naučili, kaj šele bojevati, tisti z JLA “izobrazbo” pa smo v letih (ali pa prestari, kakor hočete).
    Ja, saj imamo NATO, bo kdo porekel - o tistem, da si najprej sam pomagaj, potem šele kliči Boga na pomoč ,pa nič.

    • Julija Timošenko je rekel/-la:

      Pisarniška podgana je kompliment zanje, poznam njihovo delovanje do obisti, zato vem, kaj govorim. Podgana bi se namreč skrila, ko bi ji kdo kaj očital, tile pa se ti režijo v brk, te imajo za bedaka, če jih povprašaš o ribarjenju v kalnem in delajo naprej po svoje. Popolno imuniteto uživajo. Le kdo jim jo daje, kaj jih varuje, kaj mislite?

    • partizan je rekel/-la:

      no, kaj pomeni Natova bratska pomoč ali celo pomoč “najtesnejših” zaveznikov in idealnih vzornikov Američanov lahko pove zadnji kontingent SV iz Afganistana, kjer so se močno načakali na prevoz v Slovenijo.

      a kdo verjame, da bi jih peljali, če bi postalo vroče?!

      nak, na silo bi jih zvlekli na bojišče ali pa bi jim rekli, da naj crknejo od lakote na letališču.

      najprej bi poskrbeli za svoje, naši pa bi verjetno padli v obrambi letališča za ameriška letala.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    In Potemkinova reakcija “pet čez dvanajst” je dokaz, da je BZ zadel “žebljico na glavico”.
    Ali je vojaška skrivnost, če bi radi izvedeli, koliko naših državljanov se je po osamosvojitvi šolalo na tujih vojaških akademijah (NE TEČAJIH, kot npr.Krkovič), koliko je to mojo državo stalo (”koštalo”) in kakšne dolžnosti ti vrhunsko šolani vojaški strokovnjaki opravljajo v našem obrambnem sistemu-s tem mislim tudi v okviru NATO-a in ZN. Spomnil sem se namreč publicitete, ki so jo bili ti fantje deležni ob odhodu na študij v tujino, kr-potem pa vse tiho je bilo.

  • obama je rekel/-la:

    Zgago bojo ugrabili,to sem zvedel danes….

  • potemkin je rekel/-la:

    Ne bodo ,se je ponovno skril v skribunker na Gorjancih.Ko ga murgeljski ponovno pokliče,bo zopet pripravljen.Vodstvo policije ga ves čass čuva in pazi nanj!Kdo plača stroške????

  • NoMercy je rekel/-la:

    dobro je zasejal JJ že, ko je bil sekretar za obrmbo :)
    Halo Bing … kako brat … :)

  • WHMH je rekel/-la:

    Blaž, a ti še živiš? Zgleda, da se ljubljanske katakombe že niso napolnile …

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Obrambna ministrica ga nič ne lomi!

    Le do konca bo uresničila Kučanovo željo iz leta 1990 in bo dokončno razorožila slovensko vojsko!

  • konec je rekel/-la:

    rdeča drhal ostane rdeča drhal in konec
    tale udbaški nesposobni pisun naj raje pove zakaj ne uspe niti fakultete končati in je vseeno tam kjer je….za koga v resnici piše ali kdo piše namesto njega in uporablja njegov butast obraz (koliko stane tale usluga?)….in od kod denar za mladino?

  • vojak je rekel/-la:

    Ta članek je pa res zadel -

    ŽEBLJICO NA GLAVICO!

  • Matej Fugina je rekel/-la:

    Spoštovani avtor Blaž Zgaga. Z vsem spoštovanjem, vendar je več kot očitno, da ne veste, o čem pišete. Pojem »reorganizacija« vam je očitno tuj. Slovenska vojska je še vedno v fazi vojaške transformacije, posledice globalnih trendov 21. stoletja (t. i. RMA, revolution in military affairs). Del transformacije je kakopak tudi reorganizacija poveljstev in enot.

    VTP se ne »ukinjajo« zaradi varčevanja, temveč se prostorska obrambna struktura reorganizira, VTP je namreč ostanek TO in republiške obrambe, ki je bila neodvisna od JLA. Zgolj kot zanimivost: VTP bo ukinilo Poveljstvo za podporo samo in ne Ministrstvo za obrambo. Vlogo VTP bodo prevzele vojašnice, kar je edino logično in razumno. V miru so VTP popolni nesmisel in potrata denarja, v vojni pa strateško obrambo tako ali tako organizira vrh Ministrstva za obrambo, katerega del civilna obramba tudi je.

    Če že dajete za primer ZDA, potem dajte točne podatke. Nacionalna garda je podrejena ministrstvu za domovinsko obrambo, katerega naloge so notranja varnost (protiterorizem) in varnost pred naravnimi in drugimi nesrečami (ZiR) – gre za krizno upravljanje. V Republiki Sloveniji za to skrbi Uprava RS za zaščito in reševanje, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi nesrečami itd. Slovenska vojska pri tem pomaga s helikopterskim bataljonom in HIPOS (enota za hitro posredovanje, ki se rotira, trenutno 20. MotB).

    Slovenska vojska ni najemniška, temveč poklicna. Poklicni je tako »premični« (manevrski) del kot tudi prostorski. Je pa res, da v praksi prostorski del bolj prevzema pogodbena rezerva – npr. artilerija, oklepni bataljon ipd. Ko omenjate TO, se morate zavedati, da je za njo še vedno stala JLA. TO je bila republiška komponenta obrambe, t. i. doktrina SLO in DS. Tega danes ni več, Švica, Švedska ipd ohranjajo podobno doktrino t. i. totalne obrambe, ki s slovenskim prostorom ni primerljiva. O varnostnih izzivih 21. stoletja pa raje ne bi, ker kot človek, ki sanja o partizanstvu, o njih več kot očitno nimate znanja.

    Predlagam, da si preberete intervju s poveljnikom Poveljstva za podporo (str. 10): http://www.mors.si/fileadmin/mors/pdf/revija_sv/2009/sv09_18.pdf

    • vojak je rekel/-la:

      tole je očitno napisal nek tipičen obramboslovec, ki je verjetno diplomiral pri obrambni ministrici Ljubici Jelušič.

      torej ogromno mešanja megle za še več davkoplačevalskega denarja, rezultatov pa od nikoder.

    • Blaž Zgaga je rekel/-la:

      Spoštovani Matej Fugina,

      Slovensko vojsko in obrambni sistem Slovenije novinarsko pokrivam že od leta 1995.

      Verjemite, da vsaj približno vem, kako te reorganizacije in “transformacije” Slovenske vojske izgledajo v praksi. Če reorganizacijo SV navajate kot posledico Revolution in Military Affairs (RMA), ste se zelo zmotili.

      RMA je koncept bojevanja v prihodnosti, ki se nanaša (znova) zlasti na ameriške sile in je neločljivo povezan z informacijsko in komunikacijsko tehnologijo ter bojevanjem v vesolju.
      Za osnovno seznanitev bo wiki dovolj (http://en.wikipedia.org/wiki/Revolution_in_Military_Affairs). Strokovne literature glede novih konceptov vojskovanja je veliko na voljo.

      Koliko recimo RMA vpliva na reorganizacijo SV v praksi, najbolje kaže nakup oklepnikov Patria, kjer so na obrambnem ministrstvi v nasprotju z odločitvijo Državnega zbora kupili večino oklepnikov BREZ kakršihkoli sredstev zvez, kaj šele s sodobnimi C4I sistemi.

      Posledica političnih odločitev, podmazanih s podkupninami, je bil razpad strokovne skupine, ki se je na ministrstvu ukvarjala s informacijskim in komunikacijskim sistemom. Izkušeni doktorji znanosti s tega področja so celo zapustili obrambno ministrstvo. Če v ameriški vojski poteka “revolucija”, bi lahko na podlagi zgornjih dejstev zapisali kar, da v slovenski poteka “kontra-revolucija”.

      Pišete: “VTP bo ukinilo Poveljstvo za podporo samo in ne Ministrstvo za obrambo. Vlogo VTP bodo prevzele vojašnice, kar je edino logično in razumno.”

      Ob tem se lahko vprašamo ali je Slovenija še pravna država in ali njen obrambni resor še spoštuje zakon in ustavo? Če bi to namreč, kar ste zapisali, držalo, potem prave vojaške obrambe podrejene generalštabu in vrhovnemu poveljniku sploh nimamo. Vsaka vojska v demokratični družbi je namreč podrejena vrhovnemu poveljniku in pod civilnim nadzorom. Enostarešinstvo in subordinacija sta temelj vsake vojaške organizacije. Vojska v demokratični državi, ne samo da spoštuje zakone in ustavo svoje države, temveč jih tudi brani. Vojaška obramba države in njenega pravnega sistema je eno od poslanstev vsake vojske.

      Da bi nižji poveljniki lahko kar sami ukinjali in ustanavljali podrejena poveljstva ali enote torej nima nobene zveze z vojaško organizacijo.

      Če bi bil vaš zapis - da bi poveljnik poveljstva za podporo kar sam ukinil VTP - resničen, bi moral biti nemudoma razrešen, saj je deloval proti določbam zakona o obrambi.

      Odločitev o ukinitvi VTP je bila sprejeta seveda v vrhu ministrstva, za kar bo morala obrambna ministrica Ljubica Jelušič prevzeti subjektivno odgovornost.

      Nadalje: “Vlogo VTP bodo prevzele vojašnice, kar je edino logično in razumno. V miru so VTP popolni nesmisel in potrata denarja, v vojni pa strateško obrambo tako ali tako organizira vrh Ministrstva za obrambo, katerega del civilna obramba tudi je.”

      VTP delujejo zunaj vojašnic, na prostoru, za katerega obrambo so zadolženi v vojnem času. V mirnem času pripravljajo vse potrebno za obrambo in vzdržujejo stike s civilnim okoljem. Slovenska vojska se je doslej že tako ali tako preveč zaprla v vojašnice. Z ukinitvijo VTP se bo pred civilnim okoljem še bolj umaknila.

      Glede strateške obrambe v vojni, ki da jo organizira ministrstvo za obrambo pa naslednje: vsaka resna država se v miru pripravlja na morebitno vojno. V Evropi večje vojne ni bilo že več kot 60 let. Upajmo, da je še dolgo ne bo. A ko pride do vojne, je za kakršno koli resno organiziranje strateške obrambe v kratkem času gotovo prepozno.

      Glede nacionalne garde ZDA naj spregovori kar njena uradna spletna stran:

      http://www.ng.mil:80/About/default.aspx

      “About the National Guard
      The National Guard, the oldest component of the Armed Forces of the United States and one of the nation’s longest-enduring institutions, celebrated its 370th birthday on December 13, 2006. The National Guard traces its history back to the earliest English colonies in North America. Responsible for their own defense, the colonists drew on English military tradition and organized their able-bodied male citizens into militias……

      Today, tens of thousands of Guardmembers are serving in harm’s way in Iraq and Afghanistan, as the National Guard continues its HISTORIC DUAL MISSION, providing to the states units trained and equipped to protect life and property, while providing to the nation units trained, equipped and ready to defend the United States and its interests, all over the globe.”

      http://www.ng.mil:80/leaders/default.aspx

      “Top Three Priorities of the National Guard:
      1. The National Guard’s NUMBER ONE PRIORITY IS THE SECURITY AND DEFENCE OF OUR HOMELAND, at home and abroad.

      2. The National Guard’s second priority is to support the Global War on Terrorism here and abroad.

      3. America insists on a relevant, reliable and ready National Guard that is transformed for the 21st Century.”

      (poudarke dal B.Z.)

      Bolj preprosto in jedrnato o nacionalni gardi je dostopno na wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/National_Guard_of_the_United_States

      Sicer je jasno, da so državne enote ameriške Nacionalne garde podrejene guvernerjem ameriških zveznih držav. Nekako podobno so bile v nekdanji Jugoslaviji Teritorialne obrambe republik podrejene republiškim vodstvom.

      in še: “Ko omenjate TO, se morate zavedati, da je za njo še vedno stala JLA. TO je bila republiška komponenta obrambe, t. i. doktrina SLO in DS. Tega danes ni več, Švica, Švedska ipd ohranjajo podobno doktrino t. i. totalne obrambe, ki s slovenskim prostorom ni primerljiva.”

      Motite se. Dejansko je za JLA stala TO, za njo pa ljudstvo. Takšna je običajna organiziranost totalne obrambe. Vprašanje, ki se zastavlja danes - na katerega sem želel opozoriti tudi v pričujočem članku - pa je, kdo danes stoji za Slovensko vojsko?

      Pri 14000 vojakih (število bodo očitno zopet brez odobritve parlamenta in vrhovnega poveljnika znižali na 10.000) je sposobna razviti v obrambo le eno (1!) samo motorizirano brigado oziroma z rotacijo le en sam bataljon. To je vojska brez zaledja in brez rezerve.

      Vojske, ki bi bila podobna današnji Slovenski vojski, v Evropi ni! Tudi v svetu bi lahko skrbno iskali podobno vojsko, a jo boste težko našli. Zdaj se z nezakonito ukinitvijo VTP odpravlja še ena zadnjih vezi Slovenske vojske s prostorom, ki ga mora po zakonu braniti.

  • konec je rekel/-la:

    danes ta rdeča drhal je nastopila proti reporterju žurnalu in demokraciji…čisto slučajno
    udba press

  • Bor je rekel/-la:

    http://www.dailytimes.com.pk/default.asp?page=2009%5C12%5C05%5Cstory_5-12-2009_pg7_7

    William Engdahl is an economist and author and the writer of the best selling book “A Century of War: Anglo-American Oil Politics and the New World Order.” Mr Engdhahl has written on issues of energy, politics and economics for more than 30 years, beginning with the first oil shock in the early 1970s. Mr. Engdahl contributes regularly to a number of publications including Asia Times Online, Asia, Inc, Japan’s Nihon Keizai Shimbun, Foresight magazine; Freitag and ZeitFragen newspapers in Germany and Switzerland respectively. He is based in Germany.

  • Matej Fugina je rekel/-la:

    @Blaž Zgaga:
    Spoštovani kolega,

    Ne dvomim v vaše znanje na področju Slovenske vojske, temveč v argumentacijo le-tega. Celoten prispevek ni utemeljen z resnimi argumenti, temveč je skupek populističnega moraliziranja.

    Pri razvoju oboroženih sil in oborožitvenih sistemov obstajata samo dva tokova: evolucija in revolucija. Slednja označuje drastičen organizacijski ali tehnološki preboj, ki se je zgodil izven toka evolucije - tj. kontinuiranega razvoja. Tehnološko gledano, je sicer zadnja (trenutna) RMA informatizacija in digitalizacija, nikakor pa ni RMA vezan samo na tehnološko posodabljanje bojišča. Organizacija svetovnih vojska se prilagaja ekspedicijskemu delovanju in implikacij, ki z njim pridejo: združeno bojevanje rodov itd. Ukinjanje VTP pa spada v domeno omrežno-centričnega bojevanja/delovanja. Se pa strinjam, da smo informacijsko daleč zadaj, sistem kritične infrastrukture smo komaj pričeli vzpostavljati, povezava le-tega z vojsko pa je še daleč.

    Trend oklepnih kolesnikov ni nič novega in sega globoko v prejšnje stoletje, v hladno vojno. Naj vas opomnim, da opremo nabavlja politika in ne vojska sama. Trend kaže, da za MOM osemkolesniki niso primerni, kvečjemu MRAP in tu nas je zopet zahod pustile za seboj. Ampak to ni stvar debate.

    Glede na to, da tako dobro poznate obrambni sitem, verjetno veste, da je predsednik vrhnovni poveljnik le v vojni. v miru je ta načelnik generalštaba. Obrambno-varnostni sistem kreira politika (MO), vojska se reorganizira sama. V konkretnem primeru Poveljstvo za podporo racionalizira svoje delovanje. Res ne vidim, kaj je tu spornega. Vi namreč zelo pristransko in populistično interpretirate zakon in iz te konkretne reorganizacije vlečete argumente, da vojska ni več obrambna in teritorialna. Saj se posamezne enote tudi reorganizirajo znotraj sebe, ali mislite, da načelnik in minister za obrambo res nadzirate oddelčno in vodno preurejanje. Enako je z napredovanjem: minister samo podpiše in nič drugega :)

    Z vami se popolnoma strinjam, da bi bilo zapiranje v vojašnicve napaka. Zato pa tu obstaja točka o “pokrivanju prostora izven vojašnic”. Glede strateške organizacije bojnega delovanje: v mislih sem imel ad hoc krizno upravljanje. Samo strateško načrtovanje že poteka. Vlada ima svoj urad za krizno upravljanje, ki je povezan z vsemi vladnimi in vojaškimi resorji, za samo bojno delovanje pa prav tako skrbi vojska z ustreznimi načrti in stopnjo pripravljenosti.

    Ste sploh prebrali, kaj sem napisal glede Nacionalne garde? Očitno ne, saj vaše “izpostalvjene” točke ne oporekajo mojim besedam. Da, NG “skrbi za obrambo”, ampak ne za vojaško obrambo. Poglejte strukturo DHS, kateremu je NG podrejena in naloge. Nato poglejte prakso (Katrina itd).

    Vojska je brez zaledja in obrambe? A z VTP je pa to zaledje bilo? Tisoč birokratov, ki so skrbeli za “načrtovanje”, od njih pa nič ni bilo. Ni podobne vojske? Kje pa vi živite? Vzemite moj članek iz zadnje Slovenske vojske o Čeških oboroženih silah. To je samo eden od mnogih primerov. To je realnost sodobnih vojska. Samo pri nas javnost še vedno živi v času partizanstva in o oboroženem ljudskem odporu. Kar me pa res ne čudi.