10. december, 2009 | Matjaž Košir

Šef ameriške centralne banke je zaropotal

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Nevihta na finančnih trgih iz prejšnjega petka se je nekoliko umirila, a ozračje je še vedno naelektreno. Da spomnim, dobri podatki iz trga dela so pokazali zelo pozitivno sliko okrevanja gospodarstva ZDA, zaradi česar smo bili predvsem v petek priča močni krepitvi ameriškega dolarja.

Padanju tečaja EURUSD in prodajanje špekulativnih naložb v zlato smo bili priča tudi večji del ponedeljka. Moment se je trenutno nekoliko in vsaj začasno zaustavil, delno zaradi pretiranih premikov, pretežno pa zaradi včerajšnjega govora guvernerja FEDa (centralna banka ZDA).

Ben Bernanke je izmed vseh guvernerjev večjih centralnih bank edini, ki si želi šibkega ameriškega dolarja. Neglede na to, kaj pravi uradna politika oz. predstavniki v Washingtonu.

Krepitvi ameriškega dolarja smo bili od petka priča zaradi obujenih pričakovanj investitorjev, da bo FED dvignil obrestno mero prej, kot je bilo sprva pričakovano.

eurusd

Slika: Močan premik tečaja EURUSD v petek in ponedeljek še vedno ogroža sicer dolgoročni pozitivni

Včeraj je v svojem rednem mesečnem govoru Ben Bernanke zato zaropotal in želel investitorje prepričati prav nasprotno. Ponovno je poudaril, da bo okrevanje gospodarstva dolgotrajen proces, inflacija pa utegne še dlje časa ostati nizka. S tem je investitorjem dal vedeti, da naj se ne nadejajo hitrega dviga ključne obrestne mere in poizkusil odstraniti glavni razlog, ki je od petka dalje agresivno premikal tečaje.

Sedaj se nahajamo v kočljivi situaciji, ko moramo biti predvsem potrpežljivi in previdni , medtem ko se situacija na trgih ponovno normaliziral. Že v kakšnem tednu bomo zagotovo videli, ali bodo investitorji upoštevali Bernankejevo opozorilo na daljši rok, ali pa se bodo premiki še nadaljevali. Slednje bi pravzaprav pomenilo, da bi se na trgu lahko pričela oblikovati večja korekcija zaradi vsesplošne prenakupljenosti delniških trgov, surovin in drugih bolj tveganih finančnih instrumentov.

Matjaž Košir
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano