24. december, 2009 | Matjaž Vizjak

N. N. vulgo Matiček

 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS

BARON (bêre): »Marija Smrékarica Beschliesserinn zu Sckivammhurg contra N. N. vulgo Matiček etc. etc. in puncto mului et promissi matrimo-nu«. Takó! smo tukej domá? —Néžika se bo kej veselila. (Matičku) Kaj ti praviš, Matiček?

MATIČEK: Jest — jest, milostljivi gospod! — zadnje beséde so latinske, jih nisim pràv razumel.

BARON: Jih nisi pràv razumel? — Poslušaj tedej; po krajnsko ti jih bom povédal. Te beséde govoré, de iz današne svatovšine ino iz vse tvôje ženitve ne bo nič; de se imajo godci per ti priči iz grajšine pobrati; de si ti nesramen golùf, — zapeljivec; de bom jest to nedolžnost iz tvôjih parkljev réšel, ino têbe sapréti rékel — me razuméš zdàj?

Anton Tomaž Linhart: Ta veseli dan ali Matiček se ženi: komedija v 5 delih, v Ljubljani: J. Blaznik, 1840.

V Coca Coli so si belili glave, kako bi še povečali prodajo, pa se domisli en managerjev, da bi, proti primernemu plačilu, seveda, prepričali papeža, da v očenaš poleg ‘daj nam danes naš vsakdanji kruh,’ vnese še ‘in Coca Colo’. In so v Rim poslali delegacijo. Ta se je že po nekaj dneh, poklapana, vrnila, češ: »Papež nas je vrgel skozi vrata!« Pa ste ponudili zadosti, je zanimalo šefe. »Začeli smo z milijonom, potem smo mu ponudili pet, pri desetih milijonih dolarjev pa nas je napodil!« Šmentani peki! Prav zanima nas, koliko so mu plačali oni, so neuspešno dogovarjanje s papežem komentirali vodilni Coca Cole.

Božiča doma nismo nikoli praznovali, bil je v svinčenih časih pač običajen delavnik, šele ko so otroci zrasli, smo se začeli zbirati za božič. Na skupni večerji, saj se na Silvestrovo mladi tako razbežijo vsak po svoje. In vedno sem se čudil, da že svinčena oblast ni posvojila božiča kot družinski praznik, morbiden dan mrtvih pa je. Pa saj tudi pri Prešernu praznujemo dan smrti in ne 3. december, pesnikov rojstni dan!

Te dni berem in se čudim: upokojeni g. Uran, spravljivi modri g. Anton Stres (joj, kako na Goričanah že pogrešam posebneža in veseljaka g. Franceta Rodeta, ki se ima kmalu vrniti in razdira na Slovenskem najbolj žaltave!) in papež Benedikt XVI (pred posvetitvijo vodja nasledništva svete inkvizicije), predstavljajo za vzor tople krščanske (in sploh) družine sveto družino, hkrati pa slovenska podružnica mutinacionalke s sedežem v Vatikanu grmi proti aktualnemu družinskemu zakonu in se pridružuje grožnjam z vseljudskim referendumom!

Pa si poglejmo vzor od bliže: mladoletna in samska gdč. Marija zanosi po umetni poti (slovenska cerkev nasprotuje umetni oploditvi samskih žensk!). Danes je več načinov umetne oploditve. Intrauterna inseminacija je najpreprostejša oblika umetne oploditve. S posebnim katetrom se prečiščeno in v laboratoriju pripravljeno seme partnerja ali darovalca vbrizga v maternico. Drugi način je klasičen, t. i. IVF postopek, kjer po hormoskem spodbujanju jajčnikov pridobimo jajčne celice s pomočjo ultrazvočno vodene trans-vaginalne punkcije. Tako pridobljene jajčne celice takoj prenesejo v ustrezne gojiščne medije in oplodijo s prečiščenim semenom partnerja. Tretji način je neposredni vnos semenčice v citoplazmo jajčne celice. S pomočjo invertnega mikroskopa ter mikromanipulatorja vnesemo s stekleno pipeto le eno semenčico v vsako jajčno celico. Poznamo še gojenje oplojenih jajčnih celic v laboratoriju, kjer po oploditvi z eno od zgoraj opisanih metod jajčne celice v ustreznem gojišču prenesemo v inkubator z optimalnimi pogoji, kjer poteka razvoj oplojene celice. Pri vnosu zarodkov v maternico primerne zarodke vnesemo v maternico tretji ali peti dan po oploditvi. Opisani postopki so znanstveno dokazani in se uporabljajo (tudi pri nas), je pa še način, ki sicer ni znanstveno potrjen, zadostuje pa, da se vanj verjame – oploditev s pomočjo sv. duha. Kot je, pravijo, zanosila mladoletna in samska gdč. Marija.

Cerkev na Slovenskem nasprotuje enostarševskim družinam, pomemben del javnega mnenja tudi, in nič drugače ni bilo v letu 1 pred Kristusom. Vdovca g. Jožefa so prepričali, da ob petih otrocih iz prejšnjega zakona poroči gdč. Marijo in jo reši pred javno sramoto. Kakorkoli že, cerkveno se zanesljivo nista poročila, po besedah sodobnikov pa je tudi sam njun zakon vprašljiv, vsaj po današnjem cerkvenem prepričanju, ker pač ni bil konzumiran. Gdč. Marija je zanosila, rodila, živela poročena in umrla devica.

Naj povzamem: mladoletna in samska gdč. Marija je umetno zanosila (nosečnost nedvomno ni bila posledica edine od oblik zanositve, ki jo priznava Cerkev, podarjanju žene in moža drug drugemu, v svetem zakonu, seveda!), živela je v nekonzumiranem zakonu z g. Jožefom in Jezus je rasel ob očimu. Ta je kmalu umrl, tako pri Jezusovi vzgoji ni kaj veliko sodeloval, Marija pa je kot devica umrla nekje na turški obali. Njen grob je sanjala neka francoska nuna in so ga arheologi res našli! Sem bil tam, in lahko potrdim.

So palčki? So! So vile? So! Je Božiček? Je! Je dedek Mraz? Je! Za vse, ki vanje verjamejo.

In če se slovenski Cerkvi in papežu Jezusova družina kaže kot najsvetlejši zgled, resnično ne razumem, zakaj tako ostro nasprotuje slovenskemu družinskemu zakonu. Ta nič ne predpisuje, ničesar ne ukazuje, nič ne preferira, potrjuje samo, kar je tako že. Kot je Cerkev priznala, da zemlja ni ploščata, da ni center vesolja, okoli katerega se sukajo planeti, priznala Darwinov evolucijski nauk – samo čas potrebuje! Ker postavlja Jezusovo družino za zgled (mene oblika seveda ne moti!), bo zanesljivo nekoč priznala tudi slovenski družinski zakon. Posebej, ker je prošenj za umetno oploditev samskih žensk 15 na leto, istospolno starševskih družin z otrokom sto (da sodišče in socialno skrbstvo prisodita otroka očetu, mora biti z biološko mamo res kaj hudo narobe, gejevski in lezbijski pari pa /še/ nimajo posvojenih otrok). Otroka lahko spacata dva, ki nimata nikakršnih pogojev zanj, posvojitev pa je izjemno težaven in dolgotrajen postopek, kjer istospolni pari zanesljivo ne bi prišli skozi, ali pa ne bi nikoli prišli na vrsto.

Božič je primeren čas, da Cerkev na hitro spozna, da tako kot v nebesih, tako na zemlji.

Vsem, ki božič praznujete kot spomin na Jezusovo rojstvo in drugim, ki praznujemo božič kot družinski praznik, vse lepo!

Matjaž Vizjak

 


 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS
31 x komentirano
 • obama je rekel/-la:

  Vsem, ki božič praznujete kot spomin na Jezusovo rojstvo in drugim, ki praznujemo božič kot družinski praznik, vse lepo!

  Božič se piše z veliko začetnico -mali Bog

  Kako ste pa praznovali komunisti ta praznik preden je po sili razmer postal “družinski praznik” ? Kolikor se spomnim,ga niste..Krašenje in novoletni spored na TV se je začel 26.12,25.12 smo ponavadi kontrolke pisali.
  Zatorej prosim,ne olastninite še tega praznika in pustite da ga praznujemo v originalu kot praznik Gospodovega rojstva.Vse dobro!

  • NoMercy je rekel/-la:

   Ta praznik kot tudi Vsi sveti je pač demonstracija tišastosti RKC, da naj vsa država ve, kako je nastala Vera in kdo so njeni v zgodovini največji “Che Guevare”.

  • popaj je rekel/-la:

   O tem, kdo si je olastninil zimski solsticij bomo pa raje drugič, kaj ne da?!

  • Neja je rekel/-la:

   Res je, le zakaj ne praznujete Jezusovega rojstva takrat, ko se je zares rodil, to je enkrat poleti ?

 • analitik je rekel/-la:

  Gospod Vizjak, oprostite, ker sem od vas pričakoval kaj več, kot ceneno in pritlehno norčevanje.
  Moja napaka!

  Vse dobro vam želim.

  • Neja je rekel/-la:

   Bog pomagaj, ampak je res težko verjeti, da odrasli ljudje lahko verjamejo v take pravljice, glede spočetja in deviškosti mislim, ter da po eni strani častijo družino device Marije po drugi strani pa linčajo novi družinski zakon. “Živi in pusti živeti”.

  • MEFISTO je rekel/-la:

   No, pri Matjažu Vizjaku bi si pa že moral biti na jasnem, da izpod njegovega peresa nikoli ne pride nič pametnega.

   Tako, kot pri njegovem soimenjaku Borisu, članu znamenite Liberalne akademije.

   Če bi bilo drugače, njunuh prispevkov ne bi objavljali na Vesti!

 • NE ČAKAJ POMLADI,NE........ je rekel/-la:

  Še en , ki rabi zdravnika, da mu odstrani cerkevoide iz zadnjika.

 • koseski je rekel/-la:

  jejhata jejhata tovariž tuerk
  nosilcu torbice vide tomšič
  se pa res ne spodbi po tv
  voščiti za božič!

 • WMH je rekel/-la:

  Ja, tale naš gospod Vizjak pa res ne more iz svoje kože. Že ko misliš, da je dosegel dno, poizkusi še enkrat. Pa mu vedno rata …

 • NoMercy je rekel/-la:

  jah, saj farji se tudi spoznajo na družinsko in zakonsko življenje - pa se menda bejb ne smejo niti s fižolovko dotikati , da pa o tem, če slučajno kje našpricajo kakšnega froca ne razpredam - v glavnem naredijo novo Marijo, ki jo s primernim faranom oženijo :)

 • edmund je rekel/-la:

  ah….ni vredno……….

 • Janez je rekel/-la:

  Še dobro, da je pokojni Jože Smole (Božiček imenovan) uvedel praznovanje tega praznika, sicer bi se gotovo kakšna Nova revija, da ne pozabim Demosa ali kašnega nepogrešljivega “heroja”, lastil to, da danes klobasamo…

 • Vati Fakin Khan je rekel/-la:

  Najboljši del današnjega Urbi et Orbi je bil, ko je CEO Vatican Inc., gospod Benedikt, obtožil Evropo in USA, da sta škrti.
  Človek, ki je bil nedavno tega šef Svete inkvizicije, ki sedi v škrlatnem plašču s crknjenim harlekinom okrog vratu in z diamanti, da ima premalo prstov na životu zanje, na kupu več stotin milijonov dolarjev vrednega bogastva, pridobljenega skozi 2000 letno zgodovino kraje, vojn in izkoriščanja neukih in neumnih ljudi, govori o škrtosti. Izprijenost v samem bistvu. Ampak ja, ljudje, kar tlačite tja v pušico svoje zadnje prihranke. Kajti ko boste od lakote pocrkali bo vaše Božje kraljestvo….

  • Vati Fakin Khan je rekel/-la:

   Popravek: več stotin bilijonov…

  • Neja je rekel/-la:

   Res je sprevrženo, ampak cilj posvečuje sredstva.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

   “Človek, ki je bil nedavno tega šef Svete inkvizicije, ki sedi v škrlatnem plašču s crknjenim harlekinom okrog vratu in z diamanti, da ima premalo prstov na životu zanje, na kupu več stotin milijonov dolarjev vrednega bogastva”

   Prvič:

   - okrog vratu ima lahko kvečjemu crknjenega HERMELINA, torej sorto bele podlastice. Harlekin je stranski karakter v italijanski comedia dell’ arte, ti veleum ti.

   Drugič:

   - papež oz. Vatikan (verjetno je to tisto, kar si neuspešno poskušal artikulirati) ima kvečjemu stotine milijarde dolarjev, ne pa bilijarde. Mogoče si v svojem lingvističnem navdušenju pomešal ameriško angleščino ( v kateri pomeni beseda: billion to, kar v slovenščini pomeni: milijarda).

   Sicer pa si ti itak očitno ne znaš predstavljati enega ali drugega od navedenih števil:-).

  • Vati Fakin Khan je rekel/-la:

   Prvič:
   - dejansko sem mislil hermelina, se opravičujem za trenutek nepozornosti.

   Drugič:
   - kadar si človek privošči nekoga zaradi preproste pisne napake mora sam ZELO paziti, da je ne naredi v taistem tekstu sam. Ja mislil sem milijardo, napisal sem jo v ameriški angleščini (poslovenjeno) kot bilijon. Nikjer pa nisem govoril o bilijardi, kot si se v slovenceljskem zanosu gneva zmotil sam… C, c, c, malo več previdnosti drugič. Ja, mislil pa sem točno to: Vatican Inc, ki ima svojega CEO, Ratzingerja (lep koren priimka za takega človeka). Lep knockout smo videli danes na TV, škoda, da ni bil učinkovit…

   Tretjič: ko si tako prekleto natančen me še zanima, kaj pomenita v tvojem sestavku besedi PODLASTICA in BILIJARDA

  • MEFISTO je rekel/-la:

   Ej, VATI FAKIN KHAN, potem, ko ti je šele DVORNI PISAR Z LICENCO pojasnil razliko med harlekinom in hermelinom, se zaman zgovarjaš na “nepozornost”!

   Glede na vsebino tvojih prispevkov je očitno, da si dokaj “nepozoren človek”!

  • Vati Fakin Khan je rekel/-la:

   Mefisto:
   - jaz sem priznal napako. Kako že pravijo Bogofili in Knjiga vseh knjig, da je priznanje pol odpuščanja ali tako nekako ? Dejansko je šlo za nepozornost, o crknjenem hermelinu za vratom se na teh straneh že pisal. Če pa mi verjameš ali pa ne je pa tvoj problem. Mene pri tem problemu moti le, da ne verjameš meni, človeku iz mesa in krvi, ki piše tele vrstice, verjameš pa svoji organizaciji, da obstaja nekdo, ki ga še ni nihče dokazal. Pa saj je lepa pravljica.
   - še bolj zanimivo je, da se ne ti, ne Dvorni pisar z licenco nista obregnila v vsebino napisanega, pač pa sta našla neke pisne napake, na katere sta se obesila… ?! Ha, ha, resnica boli…
   - še vedno čakam s strani Dvornega pisarja razlago kaj je PODLASTICA in BILIJARDA, ko je tako natančen… Pa verjetno ne bom dočakal niti opravičila, da se je zmotil, niti razlage… Zabavno.

 • Vati Fakin Khan je rekel/-la:

  Zanimivo je tudi, kako dan potem, ko je v cerkvah največ ljudi, pade največ dežja in se skoraj pol države utopi… Zanimivo sporočilo Stvarnika. Poplave, nekdo papeža na gobec…. Ha, ha. Prosim Slovenci ne molite toliko, da nam Hudič ne vzame cele države, ker jo je Bog očitno že zapustil, kljub vsem priprošnjam… Ha, ha, genialno. Bolj ko molijo, slabše je…

  • Neja je rekel/-la:

   NO, no, ampak ne veš, kaj bi šele bilo, če ne bi molili. Kdaj bo pa drugi val gripe? Le zakaj so vsi o gripi
   tako utihnili? Saj mi je všeč, samo čudno se mi zdi.

 • konec je rekel/-la:

  od stare rdeče kulturno azijske svinje je težko pričakovati , da bo napisala kaj drugega kot nestrpno-ideološko sranje

  • Neja je rekel/-la:

   Veš, konec, kaj je koprolalija? To, kar ti v svojih komentarjih počneš. Misliš morda, da je to demokracija?

  • konec je rekel/-la:

   Neja, ali je to boljševiško nestrpno pisarjenje demokracija?

   neja, vaši rdečuhi so na oblasti že več kot eno leto, ti rdeči pisuni, pa ne morejo napisati ene same vrstice, ne da bi napadali drugače misleče.
   povejte jim, da so rdečuhi na oblasti, povejte jim…..

  • MEFISTO je rekel/-la:

   To, kar govori KONEC, ni koprolalija, temveč le sočen komentar.

   Če kdo, potem NEJA zanesljivo nima pojma o demokraciji.

   .

  • Vati Fakin Khan je rekel/-la:

   konec in uničevalec rdečuhov sta se poenotila in zlila v načinu pisanja. kako lepo v teh svetih dneh…

 • zilion je rekel/-la:

  So debili? So.

 • potemkin je rekel/-la:

  Matjažek, duhovno pohabljenje je bilo nedokončano.Kot bi prebiral demokratični Komunist v letu 1975.Seveda,komunjari ste ljudje posebnega kova.Oblikovani ste iz posebnega testa.Le kdo je to izjavil?

 • dado je rekel/-la:

  Joj, joj in joj,
  kako nekaterim zmrcvarit uspe,
  kar drugim sveto je,
  in vendar nobeden še ni uspel,
  da bi čudež ali dejstvo “biti” razodel,
  da bi vsak človek to razumel!