7. januar, 2010 | Nikola Maljković

Trgovalne lekcije iz leta 2009

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Danes ne bom analiziral kaj vse lahko pričakujemo v letošnjem letu in na kaj moramo biti pozorni, saj je bilo o tem že veliko govora in verjamem, da ne želite slišati še eno izmed mnogih mnenj o dogajanju v prihodnjem letu. V današnjem članku bom poskušal predstaviti lastne trgovalne izkušnje v preteklem letu in lekcije, ki si jih bom zagotovo dobro zapomnil in upam, da mi bodo le-te precej pripomogle pri trgovanju v prihodnjih letih. V vsakem primeru pa bom v teh prispevkih redno spremljal dogodke na trgu in gibanje tečajev finančnih instrumentov.

Preden predstavim trgovalne lekcije preteklega leta, bi rad poudaril, da tukaj govorim o kratkoročnem trgovanju, kjer je doba držanja pozicije med nekaj dnevi in nekaj tedni. Torej tu ne gre za dolgoročno investiranje, kjer so seveda pravila odločanja drugačna. Čeprav bodo nekatere lekcije predstavljale že znane stvari, se je pri tem pomembno zavedati, da se je treba teh stvari držati tudi v praksi, saj drugače pri trgovanju nimajo dodane vrednosti.

Torej že takoj je prva lekcija ta, da si je nujno potrebno zabeležiti lastne lekcije in si jih postaviti na vidno mesto, da se jih v praksi vedno spomnemo. Jaz sem to že storil.
V preteklem letu so me trgi spomnili, da je pri kratkoročnem trgovanju najpomembnejše gibanje cene in ne toliko novice in dogodki okoli podjetij, ekonomije ter finančnih trgov. Če smo spremljali dogajanje v ekonomiji, od izgub delovnih mest, do finančnih krčev, do skorajšnjih propadov največjih bank v ZDA in EU, smo le stežka iskali priložnosti za kratkoročne nakupe.

Medtem, ko je izgledalo, da je pred nami konec sveta, so tečaji počasi začeli svojo pot navzgor in večina tistih trgovalcev, ki sem jih spremljal, z menoj vred, so vedno čakali na nove prodajne priložnosti in to kljub temu, da so se tečaji že gibali v kratkoročnem pozitivnem trendu. Torej dolgoročno pomembne novice o ekonomiji ne smejo imeti veliko vpliva na kratkoročne trgovalne odločitve, glavni vir informacij naj predstavljajo gibanja tečajev.

In tako pridemo do moje naslednje lekcije preteklega leta in to je trgovanje v smeri prevladujočega momenta oziroma v smeri prevladujočega trenda. Ne pravim, da je to edina strategija, ki lahko daje pozitivne rezultate, vendar menim, da je to strategija, s katero bi se vsak trgovalec moral vsaj spoznati.

Pri tej strategiji ne gre za iskanje večletnega dna ali vrha, tu poskušamo enostavno določiti trend (naprimer s pomočjo drsečih sredin) in potrpežljivo čakati na manjše korekcije znotraj trenda v pričakovanju ponovne vzpostavitve prevladujoče smeri gibanja tečajev.

sp500-050110

V preteklem letu sem še spoznal, da lahko preveč informacij precej škodi trgovalnim odločitvam oziroma vsaj jaz nisem uspel najti učinkovitejšega načina filtriranja skozi morje člankov, mnenj o stanju trga, o ekonomiji, politiki itd. Vedno se najde pet analitikov, ki predstavijo dobre razloge zakaj bodo tečaji čez nekaj mesecev nižje in pet analitikov, ki predstavijo dobre razloge za višje tečaje. Sedaj je treba samo najti tistega, ki bo imel prav, kar bi moralo biti enostavno. Vsaj takšen občutek sem dobival ob spremljanju finančnih kanalov kot so CNBC, Bloomberg, FOX.

Zato sem vir informacij za potrebe trgovanja poleg samega spremljanja grafov tečajev omejil na res le nekaj najpomembnejših trgovalnih blogov, ki uporabljajo strategije podobne moji lastni. Na take, ki poslušajo, kar jim pravijo grafi/tečaji in ki so pri tem tudi uspešni.

Verjamem, da bom leto 2010 končal uspešnejše od leta 2009, saj sem v preteklem letu naredil preveč napak, ki sem jih na srečo pravočasno zasledil, zato večje škode ni bilo. Največja škoda je bila v potencialno boljšem rezultatu, ki bi ga ob razmerah v prejšnjem letu (izraziti trendi) moral ustvariti.

Želim vam veliko trgovalnega uspeha v letu 2010.

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano
  • Q_ je rekel/-la:

    ….skratka špekulacije zavoljo špekulacij. No, nekateri prav dobro živijo s kockanjem tujega denarja.