13. januar, 2010 | Nikola Maljković

Padec bi bil dobrodošel

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Prvi teden v novem letu se je končal precej pozitivno. Ameriški indeks SP500 je vse dni v tednu zabeležil rast, teden pa zaključil na najvišjih nivojih. Kljub temu, da so bili tečaji ob prihodu novega leta na relativno visokih nivojih, so se investitorji in upravljavci premoženja odločili, da bodo na delniški trg investirali svež denar.

Tudi petkov podatek s trga dela v ZDA, ki je bil slabši od pričakovanj, ni uspel ustaviti navala kupcev, ki so enostavno želeli kupovati delnice ne glede na vse. To je bil seveda pozitiven znak, vendar smo bili še vedno pod vplivom prvega tedna.

Preudarni kratkoročni trgovalci, ki so kupovali konec leta in v začetku novega, so izkoristili darilo trga in unovčevali kratkoročne hitre dobičke, saj so nekatera podjetja iz energetskega sektorja in sektorja surovin v preteklem tednu pridobila tudi za več kot 20 odstotkov.

Trg je bil pregret in nakupi v najbolj vročih sektorjih so bili po močni tedenski rasti nevarni, kar se je pokazalo že v začetku tega tedna, ko je prišlo do padcev tečajev.

Aluminijski gigant Alcoa je dodatno okrepil prodajne pritiske, saj je v ponedeljek objavil dobiček, ki ni zadovoljil povprečnih pričakovanj analitikov. Zato so trgovalci takoj odreagirali in včeraj spustili pregreti tečaj za kar 11 odstotkov. Na podlagi predhodne rasti so trgovalci namreč verjetno pričakovali veliko več kot pa analitiki.

aa

Z objavo poslovnih rezultatov Alcoe pa tudi uradno vstopamo v obdobje objav podjetij, ki bodo v naslednjih tednih ključni dejavnik nadaljnje smeri tečajev delnic. Prejšnje četrtletje so podjetja v povprečju objavila boljše rezultate od pričakovanj, vendar so bili tečaji pred samimi objavimi tako visoko, da ni prišlo do prav posebne rasti.

Podobna zgodba se lahko zgodi tudi zdaj, saj lahko pričakujemo precej več prodajnih pritiskov ob negativnih objavah, kot nakupnih pri pozitivnih. Ta teden bomo budno spremljali še podjetji Intel in JP Morgan, ki objavljata ob koncu tega tedna.

S tehničnega vidika je dobrodošlo, da se tečaji malce korigirajo, saj je na trenutnih nivojih mnogim težko kupovati in večina čaka na korekcijo za nove nakupe. Zaenkrat je padec do 1125-1130 (20-dnevna eksponentna drseča sredina) dobrodošel, tudi ob morebitnem padcu do 1100-1105 (50-dnevna eksponentna drseča sredina) ne bi smeli zaznati večje panike na trgih. Vse, kar je nižje od 1100, pa že odpira pot za morebitno umiritev večmesečnega pozitivnega trenda oziroma potencialno tudi za njegov obrat.

sp500

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano
  • kos je rekel/-la:

    Zelo zanimivo!!! Tudi vest, kot večina slovenskih medijev, nič ali pa zelo malo pozornosti potresu na Haitiju.

    Obnašamo se, kot da se to ni zgodilo. Tam je umrlo na desetine in desetine tisočev ljudi, ki nimajo niti solza, da bi se zjokali, mi Slovenci pa ne vidimo, ne slišamo in torej ne vemo. Se ukvarjamo z ne-padci na Wall Streetu!!!

    Ko bomo imeli v LJ potres in 100.000 mrtvih (povsem možno glede na to kako izpostavljena je), bomo vpili o krutosti sveta, ki se dela, da nas ni!!!

    Vlada je kaj storila? Nič. Nevladne org.? Nič!!!

    GROZLJIVO!!!

  • šifra je rekel/-la:

    . nekateri ameriški ekonomisti imajo (DRUGAČNA) mnenja o financah in bankah v ZDA.!
    nekatere stvari niso pomembe za nekatere da bi se prikazale,z dejstvi …!mi še vedno “sanjamo”
    …ups verjetno je tole namenjeno samo “finančnikom”..”..!