16. januar, 2010 | Denis H.

Princip, temelj in bistvena vsebina

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Leta 1984 se pojavi demo posnetek, ki ni bil podoben ničemur, kar so takrat poznali. Vendar se zelo hitro razširi po vseh klubih nočnega Chicaga. Enostavna kaseta se je presnela v več tisoč kosih in že po sami sekvenci, ki se ponavlja skozi celoten kos, so vsi vedeli za katero pesem gre. Tudi publika je takoj vedela, da gre za Your Love in to je bila velika stvar. Vsi so poznali besedilo, ki so ga peli ob predvajanju in vse skupaj je bilo bolj podobno koncertu, kot nočnim klubom nekega podzemlja nevarnega Chicaga.
Nihče ni vedel, kdo Jamie Principle sploh je, večina je mislila, da gre za milionarja iz Evrope, kaj šele, da bi pomislili, da gre za mladega fanta, ki je doma v svoji spalnici ustvarjal glasbo, saj ga zaščitniški starši niso pustili sredi noči hoditi po mestu. Predvsem pa, kot se je izrazil Marshall Jefferson, nihče ni pomislil, da gre za ˝brata˝.
Jamie je bil takrat v vezi z gospodično z imenom Lisa Harris, za katero, kot pravi sam, je mislil, da je to tista, saj je vedno čakal, da bo spoznal tisto posameznico, do katere bo čutil tisto pravo povezanost. In ta pesem je nastala kot poklon njej, kot poklon ljubezni. Pri stvaritvi se je fant nasloni na velikana takratnega disko zvoka, Frankia Knucklessa.
Ko je videl, da je pesem postala hit v klubih, jo je nesel vsem velikim založbam, ki so takrat kraljevale v Evropi, vendar je bil povsod zavrnjen, saj to ni bila glasba, ki bi pripadala takratnemu poslušalstvu, ali na kratko, ni bila dovolj komercialna. A ta pesem se šteje kot leto 0 v House glasbi. Takrat se je zgodila prelomnica, saj se je s tem trenutkom prenehalo reciklirati stare Disco plošče in House glasba je postala nekaj novega. Nekaj popolnoma svežega. A seveda še kar nekaj časa ni prišla na vinil, vse do pesmi On and On, ki jo je ustvaril Jesse Sounders. Na pomoč mu je priskočil producent Vince Lawrence, ustvarjalec takratnega stanja in njegov oče je bil lastnik glasbene založbe. V pesmi White Horce je Jesse vzljubil besedo Bitch, katera ga je takrat tako zabavala, da jo je enostavno moral prilepiti v kos, ki je bil enostavna lepljenka štiričetrtinskega ritma, nasnetih sintov, bobnov in drugih zvokov, katere so pobrali v takratnih diskotekah in jih sestavljali. Še preden je vse skupaj postalo radijski hit, sta fanta vzela ploščo, ki sta jo ustvarila, natisnila tisoč kosov in se odpravila do prve trgovine in vprašala lastnika naj jo posluša. Ko je bila pesem končana ju je vprašal, od kod jima to, kdo je to ustvaril. Odgovorila sta mu, da je njuno in da imata še tisoč kosov, če želi kakšno kupiti. Vzel je vse. Vprašal ju je, koliko želita za njih in po pogovoru med seboj, sta se zadovoljila s 50 centi na ploščo za vsakogar in ker ju je izdelava stala nekje okoli dolarja, sta želela dobiti dva. Zato je Vince rekel štiri, saj je mislil, da se bodo še pogajali. A dobil je toliko kot je rekel. In kmalu so prodali več kot trideset tisoč primerkov in tako se je pričela manija, ki se je zajedla v vse zvrsti današnje glasbe in kot kaže bo tam ostala še dolgo, dolgo časa.

Your Love - Jamie Principle & Frankie Knuckles


Vir: Youtube, avtor: turloydstew

Jesse Saunders - On and On


Vir: Youtube, avtor: djisfan

Jamie Principle - Waiting On My Angel

Jesse Saunders - Funk You Up


Vir: Youtube, avtor: djonparis

Frankie Knuckles & Frankie Knuckles - Baby wants to ride


Vir: Youtube, avtor: Shigeru87

denis h.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.