27. januar, 2010 | Nikola Maljković

Do padca je prišlo, kaj pa sedaj?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Prejšnji teden je ameriški indeks SP500 zabeležil največji tedenski padec od lanskega oktobra. Še v začetku tedna je bila slika popolnoma drugačna, saj je prejšnji torek indeks uspel zaključiti na novem 15-mesečnem vrhu. Tržni udeleženci so razloge za padec iskali v odločitvah kitajske vlade, da ohladi pregreto gospodarstvo, ter napovedi ukrepov predsednika ZDA Obame, ki naj bi omejili preveliko tveganje bančnih podjetij.

Menim, da so novice le del zgodbe, saj je bilo že nekaj časa jasno, da so bili tečaji precej pregreti in da je bila možnost za korekcijo z vsakim dnevom rasti vse večja. Zato bi morala večina kratkoročnih trgovalcev zmanjšati nakupno izpostavljenost oziroma zvišati stop naročila na nakupnih pozicijah.

Ko je v četrtek dejansko prišlo do preboja prvega pomembnejšega podpornega območja na SP500 indeksu med 1128-1130, je bilo jasno, da se kratkoročno okolje spreminja. Bolj kot so tečaji začeli padati, več trgovalcev in investitorjev je želelo izstopiti iz nakupnih pozicij, kar je le še dodatno povečalo prodajne pritiske.

Kot sem zapisal v zadnjem prispevku, je veliko trgovalcev čakalo na korekcijo, saj se niso želeli agresivneje izpostavljati na relativno visokih nivojih. Vendar je hitrost padca presenetila tudi najbolj optimistične trgovalce, ki so želeli padec. Le-ti zdaj niso zadovoljni, ker bi lahko ta padec predstavljal tudi obrat vzdušja na delniškem trgu k bolj defenzivnejšemu pristopu trgovanja.

S tehničnega vidika je indeks SP500 prebil 50 dnevno drsečo sredino, hkrati pa se še vedno nahaja nad 100 dnevno drsečo sredino in ravno to območje se je v novembru izkazalo kot dobra priložnost za nakup. Območje med 1080-85 predstavlja pomemben nivo za srednjeročni pozitiven trend, saj bi se ob preboju in zaključku lahko spremenilo vzdušje na trgu. Trgovalci, ki trgujejo v smeri trenda bodo ta nivo izkoristili za nakupe z omejitvijo tveganja ob morebitnem preboju navzdol.

Slika SP500
sp500-260110

To pa ne pomeni, da bi ob preboju nujno prišlo do takojšnjega padca, ampak pomeni, da bodo trgovalci začeli izkoriščati kratkoročne odboje za zapiranje nakupnih pozicij in se začeli vse bolj odločati za neto prodajne pozicije.

Pri morebitnem odboju bomo pozorno spremljali prvi manjši odpor med 1108-1115 ter nato prejšnjo pomembno podporo med 1128-1130, ki bo sedaj nudila odpor.
V tem tednu se obdobje poslovnih objav nadaljuje, v sredo pa bodo predstavniki ameriškega FEDa predstavili tudi svoje poglede glede stanja v ekonomiji, inflacije in tržnih obrestnih mer.

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
3 x komentirano
  • Gasilec je rekel/-la:

    Preveč sm že zgubu!

  • Mandelbrot je rekel/-la:

    Preveč neznank, da bi bilo karkoli res.

  • kojot je rekel/-la:

    To pa ne pomeni, da bi ob preboju nujno prišlo do takojšnjega padca, ampak pomeni, da bodo trgovalci začeli izkoriščati kratkoročne odboje za zapiranje nakupnih pozicij in se začeli vse bolj odločati za neto prodajne pozicije.