28. januar, 2010 | Peter Štrovs

Renesančni človek

 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS

V času, ki je vsaj pri nas slikarstvu izrazito nenaklonjen - ko akademsko izobraženi slikarji, da bi se izognili popolni marginalizaciji, množično odmetavajo čopiče, si spreminjajo imena (najraje v “Janez Janša”, lahko pa si le dodajo pomembno zveneč dodatek tipa “Olmijah”, “Vega” ali “Tébi”) in se, namesto slikanja, lotevajo “delanja projektov”, če pa kljub vsemu vendar narišejo kako sliko, rečejo temu “projekt Slika”, slikarski razstavi pa rečejo recimo “slikarski projekt” - se hkrati, to je izrazito čudno, z vseh koncev pojavljajo novi in novi. Tako se zdi, kot da bi bilo malanje nekaj najbolj plemenitega, pomembnega, cenjenega, rentabilnega, tako rekoč svet odrešujočega.

Nekoč je bilo tako, da so malarji malali, malali celo življenje - da bi posthumno morebiti postali znani, da bi imela njihova žlahta končno kaj od tega početja. Danes pa v vrsti pred štafelajem stojijo tisti, ki so že znani, in se mečejo na trepalnice, da bi se s svojimi čopiči lahko prikopali do platna. Inštitucije umetnostnega sistema so slikarstvu izrazito nenaklonjene - hkrati pa, se zdi, si vsak, ki je že znan ali uspešen zaradi povsem drugih stvari, nazarensko želi, da bi se svetu predstavil kot - slikar.

Nekdo je nekoč definiral pojem “renesančni človek”. Danes je to v glavnem pejorativ (vsacga mal’, vse sk’p n’č) - ker je znanost tako napredovala, je čas polihistorjev nepreklicno minil. Ampak v času, ko je živel neki Leonardo da Vinci (1452 – 1519), je bilo drugače. Ta je dejansko na mnogih področjih obvladal vse tedaj dostopno znanje, hkrati pa je rinil še dlje. Pravijo, da je bil vsaj inženir, biolog, kipar, matematik, pisatelj, glasbenik, arhitekt, anatom, pesnik in, ja, celo slikar (med drugim je narisal Zadnjo večerjo in Mono Liso). Baje je bil tudi velik prokrastinator, ampak to je najbrž “renesančnemu človeku” imanentno.

Nekateri pa pravijo, da je arhetipski “renesančni človek” Michelangelo Buonarroti (1475 - 1564). Ta je bil kipar, inženir, pesnik, arhitekt, … in, ja, tudi slikar (med drugim je poslikal strop in zadnjo steno Sikstinske kapele).

Čeprav je živel v času baroka, je zgleden primer “renesančnega človeka” tudi Gian Lorenzo Bernini (1598 - 1680) - kipar, arhitekt, scenograf, inženir, pisatelj in, ja, tudi slikar.

Gotovo je bil “renesančni človek” tudi naš Janez Vajkard Valvasor (1641 - 1693). Bil je poklicni vojak, pa tudi pisatelj, kartograf, tiskar, založnik, izjemno radoveden raziskovalec, strasten zbiralec, pedofil (z Ano Rozino Graffenweger se je oženil, ko je imela 13 let, za kar bi moral danes najbrž v zapor) in, ja, tako rekoč slikar - bil je izjemno nadarjen risar, bakrorezi v Slavi so narejeni po njegovih risbah.

Vsi omenjeni so med drugim tudi slikarji. Zato stvar raje obrnimo in poglejmo, ali je tudi med bolj (ali manj) živimi slikarji - kakšen kandidat za “renesančnega človeka”. Našteval bom brez reda, kot pade iz glave:

- Daleč najbolj uspešen umetnik vseh časov, Damien Hirst (1965), ki je s svojo umetnostjo zaslužil milijardo ojrof(!) - je lani oktobra nenadoma razglasil, da je ustavil vse umetniške aktivnosti in se lotil - slikarstva. Še več, priznal je, da je skrivaj slikal zadnjih nekaj let, v slogu Francisa Bacona. Njegovo slikarstvo pa so kritiki enoglasno povsem raztrgali. Kakorkoli že, “slikar” Damien Hirst je tudi vsaj še uspešen umetnik, poslovnež, lastnik restavracij in filantrop.

- Slikar Arsen Dedić je poleg tega tudi pisatelj, skladatelj, pesnik in pevec.

- Slikar Ronnie Wood je poleg tega tudi pisatelj, igralec, galerist, glasbeni založnik, igra pa tudi bas in kitaro pri nekih Rolling Stonesih.

- “Trgovec z orožjem” Jure Jurček C. je poleg tega nekoč kandidiral za predsednika, baje pa je tudi slikar.

- Slikar André 3000 je poleg tega baje tudi igralec, raper, modni kreator, plesalec, muzikant, pisec besedil in pevec, deluje pa tudi v skupini OutKast.

- Pokojni slikar Adolf Hitler je bil poleg tega tudi pisatelj, politik, arhitekt, predsednik, vojskovodja, začel pa je tudi svetovno vojno in jo izgubil.

- Slikar Bogdan Barovič je poleg tega tudi vsaj še župan Trbovelj in poslanec v slovenskem parlamentu - pravkar denimo tam visijo slike, ki jih je naslikal čisto sam.

- Predsednik Socialistične stranke Albanije, Edi Rama, ki je poleg tega župan mesta Tirana, pisatelj, nekdanji minister za kulturo, nosilec naslova “Najboljši župan na svetu 2004″, nosilec naslova “Evropski heroj 2005″ časopisa Time - je tudi slikar.

- Slikarka Urška Bačovnik je poleg tega tudi zdravnica in prva spremljevalka predsednika SDS. Njene slike, denimo ta, se prodajajo po 2.500 ojrof! (Tu bi se spodobilo omeniti vsaj še znane slikarke Vlasto Nusdorfer, Štefko Kučan, Tjašo Andree Prosenc, Heleno Blagne Zaman, Romano Jordan Cizelj, Evo Longyka, Vito Mavrič, Polono Vetrih, Eldo Viler, Mileno Zupančič, Zdenko Čebašek Travnik in Darjo Zgonc - ampak njihove slike dosegajo precej nižje cene.)

- Slikar Davor Gobac je med drugim muzikant, pisec besedil in glasbe ter glavni človek skupine Psihomodo pop. Slik ne prodaja, ampak jih le poklanja prijateljem, prodaja pa le grafike, in to drago.

- Slikar Vladimir Putin je poleg tega vešč tudi vsaj še poklicev predsednik, predsednik vlade, judoist s črnim pasom, KGBjevec in fotomodel. Pred dobrim letom je denimo na dražbi svojo sliko uspel prodati za milijon ojrof! Tole sliko, ki jo je narisal v pičlih 20 minutah (Genij!), dokončal pa jo je neki anonimni profesionalni slikar. Slika prikazuje, kako se vidi skozi okno, če zunaj sneži, na zgornji polovici pa je tudi zelo velik podpis samega Putina.

- Slikar Pete Doherty je med drugim tudi maneken, pisatelj, pesnik, zaročen je bil s Kate Moss, tekstopisec in pevec v skupini Babyshambles.

- Slikar Dalaj Eegol je med drugim tudi muzikant, bil pa je že tudi Ali Ramis Džafić in Ali En, Leva scena pa to.

- Slikar Bob Dylan, rojen kot Robert Allen Zimmerman, je med drugim tudi pisatelj, muzikant, pesnik, kantavtor in celo ena najbolj vplivnih oseb 20. stoletja. Svoje slike je prvič pokazal v majhni vzhodnonemški galeriji, dobri 2 leti nazaj.

- Pokojni slikar Winston Churchill je bil med drugim tudi vojak, zgodovinar, oficir, politik, predsednik vlade, zmagal pa je tudi v 2. svetovni vojni. Na to temo je napisal tudi knjigo z naslovom World War 2, za katero je leta 1953 prejel Nobelovo nagrado za literaturo.

- Yaya, rojena kot Jadranka Ivaniš, pevka skupine Jinx in žena Dubravka Ivaniša Rippera, vodje skupine Pips Chips & Videoclips, je med drugim tudi čisto prava akademska slikarka.

- Slikar Silvester Stallone je med drugim tudi igralec, režiser, scenarist, lastnik zvezde s svojim imenom na nekem hollywoodskem pločniku, …

karl-98

Zaključimo tole z eno umetniških slik slikarja Karla Viktorja Erjavca, renesančnega človeka.

Slikar Karl Viktor Erjavec, diplomirani pravnik, ki je sicer že podal odstop, a je formalno še vedno minister za okolje, je med drugim sposoben opravljati tudi funkcije ministra za obrambo, državnega sekretarja na Ministrstvu za pravosodje, vodje kabineta in direktorja strokovne službe v Uradu varuha človekovih pravic, člana Izvršnega sveta Skupščine občine Kranj, člana upravnega odbora Stanovanjskega sklada RS, pa zabavljača, humorista in pavlihe.

Še več - poleg predsedovanja stranki Desus je dokazano sposoben biti tudi član stranke LDS, član stranke SLS in član stranke SKD. Poleg tega hodi tudi na Jošt, sprehaja svojega pesa in igra tenis.

Slika je gotovo zelo kvalitetna, predvsem pa je razločno podpisana, strokovno bi se reklo signirana, na veliko in na zelo vidnem mestu. Tu si bom drznil potegniti paralelo celo z znano sliko slavnega slikarja Putina, ki se je podpisal le malo večje, pa tudi bolj zgoraj, in ki je svojo sliko prodal kar za milijon ojrof. Ni vrag, da ne bi tudi ta dosegla zelo visoke cene - če bi le bila naprodaj.

Čeprav ne more biti več minister za okolje in prostor, se jaz za njegovo prihodnost prav nič ne bojim. Prihodnost slikarja Karla Viktorja Erjavca, renesančnega človeka, je gotovo svetla.

Peter Štrovs

 


 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS
13 x komentirano
 • peter je rekel/-la:

  dokler tu v besedilu manjkajo eksterni linki, jih lahko preklikate pri meni

  • cvek je rekel/-la:

   Raznih ” umetnikov” posebno slikarjev. jih je, kot novinarjev, PREVEČ ! Večina čivka , kako je teško in še mnogi rinejo v “neperspektivne” poklice ! Razumem, da brez zvez teško prodaš, ampak, sedaj so meje padle in ne ponujajte teh svojih stvaritev samo za bližnjim vogalom ! NAJ DELAVCI PREVZAMEJO NJIHOVE STROŠKE, SLIKE, STVARITVE PA VSE PRODAJOJO “POD ROKO”, BREZ RAČUNOV !

  • koseski je rekel/-la:

   VSI SMO USTVARJALCI,
   KADAR SMO NA MALCI!
   no, vseznalci, čigava sta ta dva stiha?
   p.s.
   karl slikar je pravi mojster
   v primerjavi z bbarovičem,
   ki ne pozna niti slikarske abecede

 • Londra je rekel/-la:

  madona vsi znajo prodajat slike tud , če je kič samo sliakrji jih pa sploh ne znajo !

  nekaj je z našimi malerji strašno narobe!

 • rukar je rekel/-la:

  PRED PRAZNIKI, SEM NA POŠTI SREČAL “UMETNIKA”, KI JE PREKLINJAL OB PLAČILU SOCIALNIH POLOŽNIC, ČEŠ, DA BI TO MORALO BITI ZA UMETNIKE ZASTONJ, SAJ V NJEGA NI NIHČE NIKOLI KAJ VLAGAL ! POSTAVIL SEM GA V TRENUTKU NA REALNA TLA IN MU SVETOVAL, NAJ POČNE TISTO, KAR LAHKO PRODA, KAR LJUDJE KUPIJO !
  ZADNJI ČAS JE, DA SE Z VSEMI TEMI RAVNA, KOT Z OBRTNIKI, DA TRG OPRAVI SVOJE IN ZREDUCIRA TO, NA RAZUMNO ŠTEVILO !

  • Carlos Contreras je rekel/-la:

   Vidiš, Kaktus, zato pa mama Plestenjak že desetletja tako dobro prodaja slike kozolcev. Že ve.

 • lemevsek je rekel/-la:

  Pošteni trgovci z orožjem še bolj poštenih politikov nikoli ne podkupijo, saj vedo, da se to ne spodobi in je celo prepovedano. Seveda pa sme tak trgovec kupiti od takšnega maherje z državnim denarjem sliko ali kakšno drugo umetnino. Če je slika zelo draga, mu lahko trgovec potem še draže proda tudi svoje tanke in tope flinte. Pa sta oba srečna. Narod pa “ipak sve pozlati” in se čudi, kako neznanski umetnik je njihov hazjanjin, če zna kar mimogrede ustvariti tako izjemno visoko cenjene umetnine.

 • Carlos Contreras je rekel/-la:

  Sicer pa dokaj dobro napisano.

 • š a v e l je rekel/-la:

  izpustil David Lynch in Dennis Hopper

 • peter je rekel/-la:

  @ š a v e l:
  Tenx! Zajeta sta sicer bila v »…«, me pa nič ne stane dopolniti:

  - Slikar Dennis Hopper je med drugim tudi vsaj še fotograf, filmski igralec, kipar in režiser. Prilagam njegovo sliko:
  http://www.artandliving.com/wp-content/uploads/2007/10/dennis-hopper-portrait_b2e4.jpg
  (Zdaj je tudi vsem jasno, od kod je inspiracijo črpal neki scenarist, režiser, glasbenik in pisatelj Julijan Schnabel, ki je med drugim tudi slikar, ki rad uporablja črepinje krožnikov, o sebi pa pravi:
  “I’m the closest thing to Picasso that you’ll see in this fucking life.”)

  - Slikar David Lynch je med drugim tudi vsaj še scenarist, scenograf, veliki mag transcedentalne meditacije, oblikovalec pohištva, fotograf, risar stripov in režiser.

  - Za bonus pa navržimo še znanega muzičarja Benča, ki je tudi študiran slikar.
  Pa slikarka Polona Kasal tudi lepo poje…

 • turboliberalec je rekel/-la:

  slika mi je všeč

 • Mimi je rekel/-la:

  Fajn tekst.
  (pa pozabil si, Peter, na “instalacije” - to je zdaj ful ‘in’… nekoč sem se menila za razstavo v Škucu in je nisem mogla imeti, ker sem “imela premalo materiala” [kar je čisti nesmisel, ker se mi stvari uničujejo, tolk jih je, ker nimam primernega prostora in se skoz selim], kakih 14 dni po tem pa sem šla mimo in je bila ravno “razstava” - “instalacija” - in je bilo vse prazno, na sredi pa je bil - radiator! :o))) - to je bila ta instalacija in v tem primeru jih ni motilo, da jih avtor ni imel razstavljenih 150 ;D).

  Je pa dobra Erjavčeva slika! Nisem vedela, da slika, da je pa tak majster, pa še manj.
  Sploh v primerjavi s kakim Cekuto (ali Putinom). ;)

  Ja, dost slikarjev se nas ukvarja s številnimi drugimi stvarmi.
  Saj se tudi moramo, saj se od slik ne da živeti (vsaj jaz ne morem).