16. februar, 2010 | Matjaž Vizjak

Dve oligarhiji, kleptokracija

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ni znal molitve šláhtnič trde glave
ko te začetek, v k’teri poje hvala
se nje, ki mati božja je postala;
kar znal, je vedno molil ’z misli prave.

Ko znébil duh se trupla je težave,
legenda pravi, da je roža zala
’z njegovega srcá skoz grob pognala
z napisom zlatih črk : ’Marija ave!’
France Prešern: Ni znal molitve šláhtnič trde glave

Pljuvajo komuniste, pa mešate zraven t. i. ’levico:’ t. i. socialne demokrate, liberalne demokrate in zaresovce. In po nemarnem omenjate Murgle. Tam ni komunistov. Samo šláhtniči bistre glave.

In nič manj šláhtničev bistre glave ni na t. i.’desnici,’ med demokrati, v SLS itd.
Nekdanja zveza ’komunistov’ na čelu s šláhtniči bistre glave zanesljivo ni marala komunistov, tudi zveza ’komunistov’ je raje medse sprejemala šláhtniče trde glave, da so le znali’Marija ave!’

Najtrši med nekdanjimi ’komunisti,’ med t. i. ’zgrajenimi tovariši,’ kot se jim je nekdaj reklo, so bili šláhtniči bistre (in manj bistrih), tudi trdih glav, ki so se naučili ’Marija ave!’ in s tem znanjem štrikali socialna mreže. Bister, ali neumen, ni važno, važno pa je, da je naš, da zna ’Marija ave!’

Šláhtniči bistrih (in manj bistrih), tudi trdih glav, so se po osamosvojitvi razdelili med šláhtniče bistrih (in manj bistrih), tudi trdih ’levih ’ glav in šláhtniče bistrih (in manj bistrih), tudi trdih ’desnih ’ glav. In oboji pa so štrikali: ’levi’ ’levo,’ ’desni’ pa ’desno’ socialno omrežje.
Tistih nekaj komunistov, kar nas je bilo v nekdanji zveza ’komunistov’ in zunaj nje, prej in zdaj, nismo vredni omembe. Ne prej, ne zdaj. Nepovezani prej, nepovezani zdaj. Čudaki, ki menimo, da je odirati druge pri živem telesu, pa krasti ipd., nemoralno. Bog se nas usmili!
Vedno sem mislil, da s(m)o v nekdanjo partijo vključili še zadnjega butca, da je le znal ’Marija ave!’, se je nabor bedakov, trabantov, ritoliznikov ipd., z nastopom demokracije, nesluteno povečal. In ni bilo pomembno, bister, ali neumen, važno je, da je naš, da le zna ’Marija ave!’

Za predmestje mesta nas je Slovencev, ki ga v belem svetu vodi župan s svetniki in občinskimi odborniki, pa imamo dve oligarhiji, obe z rokami obrnjenimi k sebi, s predznakoma eni ’levi,’ drugi ’desni, lahko pa bi menjali oznaki med seboj, in programa in način dela.’

Obema je skupno, da kradeta in sta v dvajset letih pokradli že domala vse, kar je bilo ustvarjenega v štiridesetih letih socializma. Prav veliko novega v zadnjih dvajsetih letih ni bilo narejenega, in kar je že bilo, je zgrajeno na puf. Nekaj je šlo za cesto, nekaj za most, nekaj za bolnišnico, nekaj za predor, predvsem pa veliko tega nekaj za v žep, za roke, ki umivajo roko in obe strankarski obraz!

Žalostno je, da je slovensko gospodarstvo, dvajset let po osamosvojitvi Slovenije, ko že dvajset let deluje v tržnem gospodarstvu, celo liberalnem tržnem gospodarstvu, vključeno v EU, v slabši kondiciji, kot je bilo v ’gnili’ socialistični Jugoslaviji!

Zdravstveni blagajni bo zmanjkalo 60 milijonov evrov, in stisniti bo potrebno pas! Stiskali ga bomo seveda zavarovanci. Še sami smo, preko svojih predstavnikov, smo glasovali za to. Državni Ljubljanski banki bo zmanjkalo 260 milijonov evrov, ki jih je spiskala, nekaj za kredite tajkunom, veliko tega nekaj pa za v žepe svojih direktorjev in nadzornikov, pa v žepe prijateljev prijateljev, za roke, ki umivajo roko in obe še strankarski obraz! In državo bo, seveda, segla v žep in spet plačala ’izgubo’. Seveda ne bo segla svoj žep, saj država nima žepa, pač pa v našega, in še enkrat bomo preko poslancev pohlevno glasovali za to. Saj razumemo, državna banka je državna banka, to pa ni kar tako, ne moremo je pustiti propasti. Kje bi potem kradli domače barabe, frankfurtski NLB je vendar zmanjkalo špage!

Koga voliti? ’Leve?’ ’Desne?’ Mi na misel ne pride! V nekdanji jugi so rekli –prosim za zamero -, ’Isto sranje, drugo pakovanje!’ Največ glasov bosta zanesljivo zbrali (stranki) Ne vem in Ne bom volil.

Se čutite zadosti pokvarjenega, da se ji vsilite za kandidata za poslanca? Pohitite, kajti šláhtničev trde glave, ki bodo hitro našli novo cerkev in v njej ponavljali ’Marija ave!’ je zadosti. Če pomislim, niti niso tako trde glave. Samo dober želodec imajo. In, predvsem, ne prenesejo svežega zraka! Vedno morajo nekomu tičati v riti.

Matjaž Vizjak

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
54 x komentirano
  • luka je rekel/-la:

    Obema je skupno, da kradeta in sta v dvajset letih pokradli že domala vse, kar je bilo ustvarjenega v štiridesetih letih socializma. Prav veliko novega v zadnjih dvajsetih letih ni bilo narejenega, in kar je že bilo, je zgrajeno na puf. Nekaj je šlo za cesto, nekaj za most, nekaj za bolnišnico, nekaj za predor, predvsem pa veliko tega nekaj za v žep, za roke, ki umivajo roko in obe strankarski obraz!

    No in taki financirajo ta portal…

    • kaktus je rekel/-la:

      GOSPOD VIZJAK, MI V HRIBIH TEM POSPARTIJSKIM, KUMROVŠKIM, KRADLJIVIM KVAZILIBERALCEM REČEMO, TAKO, DA MED NJIMI RAZSAJA PARKLJEVKA ! TO JE SICER HUDA GOVEJA BOLEZEN, ČIGAR POSLEDICA JE, DA ODPADAJO PARLJI IN MORAJO V ZAKOL ! GORNJIM IMENOVANIM HUDIČEM, PA PARKLJI NE ODPADAJO, TOREJ SO IMUNI, NA VSA NAŠA PRIZADEVANJE !

  • golijat je rekel/-la:

    evropo skrbi zadolzenost Grčije naj pogledajo Slovenijo ,vlada sprejema same protikrizne ukrepe ne zgodi se pa nič.Ni denarja za zdravstvo,ni denarja za pokojnine vse smrdi ze do neba ,davki rastejo javnih usluzbencev pa tretina več po prebivalcih kakor v Nemčiji. Kaj je dejal g. Pahor,da bi bil rad srečen, dokler bo imel takšne ministre ne verjamem ,če mu bo to uspelo.

  • Forestina je rekel/-la:

    Vsi igrajo poker. In še to z fejk kartami.

  • Aljo je rekel/-la:

    Ma kaj? V Sloveniji je bilo v zadnjih 20 letih veliko narejenega, v socializmu tudi in v Avstro-Ogrski tudi tako, pa kaj je z vami saj gremo naprej? Tovariša bi prašal, če je bos hosdil v 1 razred, kajti moja mama je…banano je pa prvič videla na začetku 60-ih, barvno TV smo pa doma imeli prvo leta 1986-pa še to je znanec pripeljal iz Nemčije, kajti v naši družini ni nihče imel takih vez, da bi lahko švercal…

    Največja napaka Slovenije je bila - je lastninjenje za naš denar, če se to odpravi bomo v kakšnih 20-ih letih mogoče napredna država. Pa kaj tovariš mislite, da se miselni vzorci, ki se dedujejo spremenijo v 20 -ih letih, niti slučajo ne. Škoda samo to, da vsi ki so kolikor toliko premožni, pač ne premorejo znanja ali vsaj samozavedanja za skupno dobro. Treba je ustanoviti novo politično opcijo, opcijo do sedaj neznanih ljudi, samo kaj ko je lažje jamrati kot pa se odpovedati terencu ali dvem. Razpad vzhodnega bloka je bil skrbno planiran, zato da se parazitska židovska miselnost, ki sedaj vlada zahodnemu svetu razširi nad celotno Evropo. He, toda menjava elit je bila v zgodovini zmeraj, pačeprav dostikrat samo namišljena in tudi tokrat bo tako, samo s to razliko da so sedaj na vrsti Kitajci…

    • Aljo je rekel/-la:

      Ne mešaj skrajnih desničarjev z borci proti zionizmu…

      http://www.jewsagainstzionism.com/

    • Aljo je rekel/-la:

      Bom pa naprej pazil, da uporabljam izraz zionist…

    • Forestina je rekel/-la:

      Grčijo in menda tudi Italijo (Berlusconi obišče Izrael in ga povabi v EU) so ZDA z bankami Goldman&Sachs in JP Morgan potopile. Grška ekonimija je v stanju šoka, Španija pa v zelo velikih težavah.

      Nemčija se “upira grškemu efektu”, kdo bo refinanciral 17 miljard. Grčijo je najlažje poriniti na stopnjo afriške države in jo prisiliti v krčenje socialnih pravih prebivalcev. Klasični prijemi palice za ljudstvo in potuhe za elite.

      V bistvu je bil to najbolj uničujoč teroristični napad na EU. Bančni cunami. EU kot ameriška dekla za vse.

      BDP deficit je Grčija prikazovala 3,1-3,3 % ko je bil realno že okoli 8 % in po končani operaciji ameriške banke Goldman&Sachs narasel na 21 %.

    • Aljo je rekel/-la:

      Končno nekdo, ki je sposoben osnovnega sklepanja na podlagi dokazov, ki nam skačejo v faco…

    • EgonAlter je rekel/-la:

      Aljo,

      marsikdaj se strinjam s tabo, toda tokrat ga pa res sekaš mimo. Kolegialni popravek:

      Mar boš stopil na stran najbolj skrajnih ortodoksnih Judov (in ameriških krščanskih fundamentalistov), ki čakajo Mesijo, da jim ustanovi državo? In to samo zato, ker sedanja (posvetna - ijao kaka blasfemija) ni nič boljša od katerekoli druge?

      Dokler boš besedo žid, židovski uporabljal derogativno, kot kletvico, si vso svojo dobronamernost lahko stlačiš nekam, saj veš kam. Dokler boš demoniziral ljudstvo, ki se je znašlo bolje kot “tvoje”, si enak zaplankanec in omejenec kot katerikoli bonehead, ki dviga desnico in prisega na kri&zemljo.

    • Aljo je rekel/-la:

      OK se strinjam, najbrž ni najbolj posrečena povezava. Hotel sem samo povedati, da nič nimam proti židom. Je pa res, da dostikrat izraz uporabljam napačno. Opozorilo vzamem na znanje in ne bom več uporabljal izraza žid v te namene. Dodal bi samo to, da je veliko židov proti politiki vladujočih elit v Izraelu, kot tudi v ZDA. Jedro problema so pohlepni bankirji, vojaška industrija, multinacionalke, Vatikan, raznorazna tajna združenja(prostozidarji, opus-dei…), ter raznorazni verski fanatiki. Ni bilo mišljeno tako, kot si ti opisal. Res je pa tudi, da me dostikrat kaj razjezi in delujem instiktivno…

    • EgonAlter je rekel/-la:

      Kulkul :-) se mi je kar zdelo, da ne misliš tako, kot je bilo brati … ma vseeno sem se moral oglasiti, tudi zaradi drugih. Vsi smo krvavi pod kožo (da ne rečem - rdeči, hehe).

      Centri moči, kot si jih naštel, se itak požvižgajo na nacionalne ideje (kot npr. cionizem, ki pa je še več kot samo to), jih pa s pridom uporabljajo sebi v korist. Zato ni vse tako, kot se kaže navzven, treba je bolje pogledati, reči bobu bob, stvari poimenovati z njihovim pravim imenom, se poslužiti ustreznega diskurza itd. Picajzlast sem ravno zato, ker je beseda močnejša od meča. Smrt nasilju - svoboda ljudstvu!

    • Mimi je rekel/-la:

      Super dialog Alja in EgonaAlter! :))

  • NoMercy je rekel/-la:

    Imperija vrača udarec :) —– kaj pa niste ob spočetju te nesnage, ki sedaj krade prečistili kot Trojanci: škart preko zida v skupno grobnico:
    Pa smo si nakotili Trojanskih konj krdelo :)

  • MEFISTO je rekel/-la:

    No, zdaj smo šele izvedeli, kdo je bil pravi komunist?

    Matjaž Vizjak in še nekateri!

    Tuerk, Kučan, Potrč in še mnogi so bili le šlahtniči, ki so znali Maria ave!

  • Nogavička je rekel/-la:

    Glede na to, da je Pahor poskrbel za kontinuiteto, letečega Rupla in Erjavca npr. mu pač ne odpustim, bi rekel, da je oligarhija pravzaprav ena sama, saj sposobni puppet mastri po defoltu ne rinejo v ospredje, ampak so najbolj zadovoljni, ko na ključni poziciji hibernira osebnost, ki je v imenu konsenza sposoben in pripravljen požirati dnevne porcije izmečkov njegovih neformalnih “podanikov” on pa po vzoru samopomočnih Morijev in Xsen prepričano prepričuje prepričane v boljši jutri, a kukuruza nema ;)

    Ko je bil sistem enopartijski, smo vedeli da mu manjka konkurence. Zdaj ko je večpartijski pa vemo, da smo bili deležni zgolj lepotnega popravka na deklarativni ravni, v glavah smo pa še vedno hudi enopartijci; ker le tako znamo neformalno funkcionirati.

    Slabosti pri drugih naštevamo le takrat, ko je to oportuno, sicer nam je sistem domač in funkcionalen in nikoli ne bomo žagali veje na kateri sedimo, zato ni pomembno s katerimi grehi imamo opravka na sistemski ravni, da le neformalna ni ogrožena.

    Očitno smo po fazi razdelitve narodnega bogastva na fevde vplivnih skupin znotraj enopartijskega sistema zdaj v fazi konsolidacije percepcije in vrednotenja zatečenega stanja in nikome ništa.

    Vsi projekti v boljši jutri lahko počakajo, da bo še duhovno lastninjenje bek, saj po tem pa res ne bo več nobenega razloga, da ne bomo prešli direktno v raj na zemljici domači. Potrošništvu za vsako ceno se očitno nismo sposobni odreči; vsaj ne dokler se bo cvet naših bolj ali manj formalnih izbrancev drenjal na pragu trgovcev z energenti in orožjem.

    http://www.vest.si/2010/02/15/o-tes-6-ziva-gobbo/

    • WHMH je rekel/-la:

      končno se lahko glede nečesa strinjam tudi s tabo …

    • Forestina je rekel/-la:

      Prihvatizacija na velike čevlje je projekt EU in bank.

      EU je konstrukt evropskih elit. Ta konstrukt jim daje moč, da si podrejajo cele narode in jim jemljejo pravice do suverenosti na prav vseh ravneh.

      Te elite vedo, da so ZDA titanik, a se vseeno kot prestrašeni otroci naslanjajo na Nato.

      Poker. Lady Di za lady Gaga

    • Nogavička je rekel/-la:

      EU kot skupni trg je najboljše kar se nam je lahko zgodilo.

      Preseravanje s predsednikom in strankami, ki jih nihče ne prepozna na skupnem nivoju, pa čista zguba, ki kaže na nesposobnost preseganja preživelih vzorcev. Kreativnost se pozdravlja dokler ohranja sistem kot so ga osnovali naši že očetje, na nas je pa da ga ohranjamo nedotaknjenega in spoštujemo do onemoglosti.

      Nato je pa le monopol nad vojaškimi izdatki posameznih članic, ki gre na račun novodobnega kolonializma, ki paradira z roko v roki s kapitalom in maksimizacijo dobička po “nerazvitem” svetu.

      Titanik je itak vsak sistem, ki poveličuje negativno selekcijo t.j. kolonializem znanja, duha ali materijala v imenu namišljenega napredka posvečencev, ki jim podelimo naziv naša elita ;)

    • Mimi je rekel/-la:

      Ful dober post, Nogavička. :)

    • šifra je rekel/-la:

      .. se m iporaba vprašanjr,kdo ima naj/več od tega trga..?

    • Mimi je rekel/-la:

      Jaz. Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje. ;))))

      Zadnji bodo prvi.

  • Rogerg je rekel/-la:

    Če si komunist, ni nujno potrebno, da si naivno budalo

    • Rogerg je rekel/-la:

      Ampak naš problem je ta, da par barab izkorišča široko bazo naivcev, ki se imajo eni za komuniste, drugi so profitanstko naravnani.

  • Bralka je rekel/-la:

    Eno je, ko je človek malo jezen na vse in počez in potem malo benti (in eni v tej kondiciji pišejo tudi komentarje), drugo pa je, ko človek malo umiri glavo in se, konec koncev, spomni, da je svoje dni hodil tudi v šolo in na faks in da bi ga moralo vsaj zadnje dejstvo nekako odvrniti od zdravorazumskega “vsisoisti” površnega bentenja.
    In še, dragi ustvarjalci tega portala (tisti, ki pošiljate tekste, ne tisti, ki se na tole bolj-ali-manj posrečeno odzivamo, tu je nesmiselno kaj svetovati, prej bi se zravnala Drina, kot pa da bi nasveti padli na plodna tla), dajte pišite o stvareh, ki jih vsaj malo znate. Matjaž, ekonomije ne znaš. Saj ni s tem nič narobe, samo, prosim, potem ne uporabljaj argumentacij, ki jih ne razumeš najbolje. To, da je “slovensko gospodarsko v slabši kondiciji, kot je bilo v času ‘gnilega’ socializma”, tole preprosto ne zdrži nobene resne empirije. V času 1979 -1989 je bila takratna država v stalnem nazadvoanju in recesije (nejveč je o tem napisal prof. Korać), menjava in oskrba z osnovmimi dobrinami je šepala, bil je velik primankljaj tujih valut (govorim za podjetja, posamezniki so jih kupovali na črnem trgu) in potem se je od leta 1986 dogajala še hiperinflacija, ki jo je poskušala zaustaviti Markovićeva vlada in na nek način jo je delno zaustavila, samo potem je pa Juga razpadla. In v času hiperinflacije je lahko čisto vsak, ki je znal malo računati, verižil z vsem živim in starši mi pravijo, da so npr: dvignili denar v Splitu (na ček), ček pa je bil vnovčen šele čez dva mesececa in vmes se je ta denar večkrat odvrtel. Vsak polnoleten v Jugi je malo verižil, tisti, ki se tega niso mogli odvaditi, je pa tako “gibkost” duha uporabil tudi v lastninjenju.
    O cestah “na puf”. Matjaž, preprostoa resnica je v tem, da je 99% avtocest po svetu financiranih s krediti. Kar ni nič narobe - nasprotno, vse je v redu vse dotlej, dokler denarni tok iz uporabe cest pokriva stroške upravljanja, vzdrževanja cest in odplačevanje finančnih obveznosti. Problem nastane samo v primeru, če se denarni tok iz uporabe cest preusmeri za kaj drugega in potem zmanjka denarja za odplačevanje kreditnih obveznosti.

    In tako, Matjaž, bi lahko problematizirala še kakšno tvojo trditev, pa mislim, da si toliko pameten, da si dojel poanto.

    O tem, kako so “vsi isti” in “kako so me vsi razočarali” in kako “ne bom volil”…., saj ni treba. It is a free country.

    Čeprav bi bilo bolje, če bi volivci v politike manj projecirali svoje želje (ni politik nekdo, ki bo izpolnil čisto vsako željo malega janezka in micke in ko prvič tu kiksne, tedaj ga janez in micka spljuvata kjerkoli in povsod ,prav tako ni politik nekdo, ki misli namesto ovc, ameb in funkcionalno nepismenih forumašev, ti pa ga potem povzemajo) in se namesto za iskanje idealov odločali za manj slabe možnosti. Bi bilo manj “razočaranj”.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Tole je bila pa neusmiljena kritika enega redkih preživelih pravih komunistov!

    • Neja je rekel/-la:

      Draga Bralka, morda je malce narobe, ker, kot zgleda, nimaš svojega spomina iz tistih časov. Ne morem pa ti oporekati visoke stopnje zaupanja vase in agresivnih tonov do kolumnista.

    • Mimi je rekel/-la:

      Res Bralka, klanjam se tvojemu znanju in inteligenci! Kapo dol! Največkrat te zelo rada preberem, zelo pogosto se strinjam s tabo, zelo pogosto pa se ne strinjam s tonom, ker se mi zdi cinizem (če je vedno) nepotreben.
      O tem smo/sva že polemizirali (a rabim bit ekonomist, da lohk kak vtis dobim o cashu, a rabim bit politolog ali zgodovinar, da lahko čivknem o kakšnem aktualnem dogodku… in tako dalje).
      In čeprav se do neke mere strinjam z ‘le čevlje sodi naj kopitar’, bi se mi zdelo izredno dolgočasno in neproduktivno, ko bi o čevljih DEJANSKO vedno sodili samo - kopitarji.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Bralka, “če bi volivci v politike manj projecirali svoje želje” … kaj potem še ostane?

      Politik kot predstavnik volilcev seveda ne odgovarja vsakemu janezu in micki posebaj za tisto kar stori ali pa ne, pač pa na ravni agregata povzame pričakovanja volilcev na podlagi svojega programa, izpostavljenih prioritet, osebnostnih lastnosti in vrednot (še bi težko našteval ;) in tako se na taisti ravni lahko povsem verodostojno vrednoti njegovo delo.

      “Odločati se za manj slabe možnosti” je le pot v nepovrat. Sam zagovarjam pol poln kozarec in smelost pri načrtovanju in izvedbi. Namišljena smelost po vzoru “vsi se moramo imeti radi in sodelovati ne glede na vse” pa ima prav tako bolj puhel učinek, saj neusklajenost besed in dejanj ter v nebo vpijoča neskladnost z resničnim življenjem prej kliče po posmehu in zbijanju avtoritete … pa smo spet pri mojem zgornjem razmišljanju o namišljenemu vodji.

  • luna je rekel/-la:

    Bralka,
    ja juga je bila res nekaj posebnega, kljub temu pa je bila Ljubljanska banka takrat najmočnejša, največja in brez pufov, zdravstvo je bilo zgledno urejeno.
    Glavna poanta zgornjega članka je v tem, da smo zapadli v en divji, tranzicijski kapitalizem, kjer so kradli tako levi kot desni.
    Danes mi je preprost človek iz Bosne razlagal, da je delal kot prevoznik dolga leta v Nemčiji in da se kaj takega kot se sedaj dogaja z Vegradom tam ne bi moglo zgoditi. Če lastnik firme ne bi redno skrbel in izplačeval svojih delavcev po predpisanih zakonih, bi firmo takoj zaprli.
    Saj volivci ne projicirajo nekih nebuloznih želja v politike. Želijo si samo eno urejeno, pravno državo s politiki, ki bodo s svojo verodostojnostjo in moralno integriteto zbujali spoštovanje.

    Kar se volitev tiče, se strinjam, da se je pač treba odločiti za manj slabe možnosti, če že ni kaj boljšega na izbiro.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Ne razumem, zakaj se vedno vračate v čase Srboslavije?

    V krvi in ognju je nastala ter v krvi in ognju je tudi propadla!

    Vmes je bilo pa nekaj zapravljenih desetletij!

    • Mimi je rekel/-la:

      Škoda, a ne, ker je to povzročilo, da nas še nekaj *mešancev* hara po tej tako čisti sLOVEniji! :||

      Ni Juge, ni MNOGIH! Tudi mene!
      (1/2 montenegro, s ponosom! ;) - ti si namreč “ponosen da si janšist”… se pravi si ponosen da si prepričan - da slediš.
      Jaz pa sem ponosna, ker SEM. In ker sem to, kar sem. !
      Samo ne mi potem o domoljubju, tradiciji, koreninah in podobnih zadevah.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      MIMI, brez glave in repa ter brez poante!

      Kakšno zvezo ima tvoje nakladanje,oprosti edinemu primernemu izrazu, s propadlo državo, ki ni rešila ne po ekonomski, ne po socialni in ne po nacionalni plati nobenega nakopičenega problema!

      Če mu se je potem celo Črna gora odtrgala od Srbije in zavrgla bratstvo in enotnost, o katerem so najbolj vpli ravno v Beogradu!

      Ker ti nihče noče nič žalega, se pomiri in sanjaj najlepše sanje!

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja, sej imaš do neke mere prav.. pa tud okol ‘repa in glave’.
      Samo pač poskočim (včas) na ‘čefurje’ in to.

  • konec je rekel/-la:

    rdeča svinja je razočaranana nad lastnimi RDEČUHI, ki so na vladi..ha, ha, ha, ha, ha,…..ker ne more drugače, stavi vse v isti koš in išče druge prave resne KOMUNAJZERJE. na veliko mora lagati….vsak stavek je ena sama laž. V jugi je bilo gospodarstvo OK? ha, ha, ha, ha, ha, …celo državo so uničili in prodali ti “dobri komunajzerji (, ki jih ni nikoli bilo, jih ni in jih ne bo NIKOLI, edini dober komunist leži meter pod zemljo)
    ŠE TEGA NE MOREŠ PRIZNATI
    RDEČA SVINJA je pač le rdeča svinja in KONEC

  • konec je rekel/-la:

    dejstvo pa je le eno, naši RDEČUHI ne spadajo kulturno v EU.to jeto, ampak ker nujno rabijo €€€€€, da lahko pisarijo naprej bedarije, si ne upajo povedati na glas …….jaz volim balkan ne evropo….to je slogan rdčuha ..to je to. IN KONEC

  • luna je rekel/-la:

    Bralka
    “tisti, ki se tega niso mogli odvaditi, je pa tako “gibkost” duha uporabil tudi v lastninjenju.”
    In kdo so bili tisti, ki so omogočili tako “gibkost” lastninjenja (razni pidovski mogočneži in bogataši na račun prevzemov ali goljufij v bankah) ? Trenutne vlade na oblasti, najdlje je bila LDS, Janševa pa je svoja štiri leta še najbolj izkoristila.

    Ko se govori, da so vsi isti…. res so vsi isti, ker so vsi krvavi pod kožo. Sprašujem se samo, ali so dosedanje vlade namerno dopuščale takšno divje lastninjenje, da bi prišli do lastnih bogatašev (namesto tujih), ali pa je bila to le “šlamparija”, ker se je n.pr. Drnovšek dolga leta ukvarjal samo z vstopanjem v Evropo in usklajevanjem zakonodaje in je druge stvari spregledal?

    Janša pa je med konjunkturo na debelo zapravljal in pognal številna državna podjetja v izgubo (Intereuropa, Luka Koper, Hit, tudi paradno podjetje Petrol je imel izgube), največji prevzemniki pa so nastali med njegovo vladavino (Istrabenz, Laško, Merkur). Banke pa na debelo zadolžene.
    Pa da ne bi krivili recesije za vse to.

    • Neja je rekel/-la:

      Luna, tudi jaz enako mislim.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Luna,Ko govorite o Janši kot posamezniku,menda ne menite,da je on zafural cel poligon gospodarstva.To, da je imel v vladi in okoli sebe kar nekaj voluharjev je dejstvo,vendar mislim, da slepo udrihanje po Janši ne daje prave usmeritve pri debati.Kot takega-glavnega krivca-ga predstavljajo njegovi nasprotniki-ki se koristijo tudi nizkih prijemov.,katerim vi preveč zaupate.Tudi je bilo področij,ki so jih hoteli v teh 4 letih urediti preveč.Ne pozabite,da je bilo zastavljenih mnogo projektov-uničujočih- državnega pomena že pred njim.Če se mu je lahko v prvi rundi očitalo,da je dopuščal mnoge napake,je v tej situaciji edini,ki je dovolj odločen,da bi prevzel komando.Posebej,ker ni maščevalen,kot stalno trdi leva stran in ker je dobil lekcijo z neizvolitvijo 2008.Sam mu sicer ne želim,da bi ponovno reševal abotni narod kot l.90, vendar ,če ne bo kmalu nekdo dobil zadolžitev,da začne vleči voz iz blata,se nam piše skrajno slabo.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      LUNA in NEJA, oglejta si seznam sto najbogatejših Slovencev in preštejta, koliko je med njimi tranzicijskih bogatašev z desnega političnega brega!

      Na žalost Janševa vlada ni nikoli obvladovala bank, predvsem pa ne NLB, katere predsedniku uprave se je levica takoj, ko je spet totalno prevzela oblast, mastno oddolžila za vse usluge!

      Je NLB v izgubi, ker je širokosrčno financirala tajkune leve ali desne provenience?

    • Neja je rekel/-la:

      Rogerg, oprosti, če je nekdo predsednik vlade, je tudi najbolj odgovoren za vse odločitve in dejanja, posebno če je avtokratski in ima samo glasovalni stroj. Tudi Pahor se ne bo mogel rešiti odgovornosti, čeprav jo skuša preložiti ali podeliti. Še vedno ne razumem, zakaj tako pameten fant vidi rešitev v Janši, ki ga poganja želja po oblasti in izkorišča vsa potlačena čustva tistih, ki so se dolga leta počutili na tak ali drugačen način prizadete. Ne vidiš, kako je brezobziren in manipulativen?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NEJA, treba ti je priznati, da kar dobro obvladaš demagogijo, ki jo je mojtrsko izoblikovalo jedro tranzicijske levice, s katero vedno znova prihaja na oblast in jo ohranja!

      Priznajte, da brez Janše sploh ne znate vladati. Kdo bo potem kriv za ve napake, ki jih delate! Dlje, ko ste na oblasti, slabše nam gre!

      Če bi se Janša umaknil iz aktivne politike, bi namreč lahko ljudje hitro ugotovili, da je levi cesar gol

    • Neja je rekel/-la:

      Mefisto, ne vem zakaj me tlačiš v predal. Politike ocenjujem sama po tem, kar vidim v vedenju /neverbalna komunikacija/, slišim / obrambna strategija/ in po dejanjih in njihovih posledicah. Pa res bi bilo dobro, če bi se JJ posvetil čemu drugemu.

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Ne “Za Slovenijo živim”, “Ni znal molitve šláhtnič trde glave” bi morala biti vaša himna.

    • luna je rekel/-la:

      Rogerg,
      Janša je osebno zaslužen za nesposobne kadra, ki jih je nastavil v javna podjetja, za neskončno nesposobnega Križanovskega, (nečaka Dimnika, ki je kot se je videlo tudi pri tej vladni opciji imel moč, skupaj so nareč igrali golf na Mauritiusu), ki ga je postavil na čelo Petrola, Bajuk pa brezsrčnega in tudi nesposobnega maminega sinčka Irgoliča za protiutež. In tako je šlo po drugih javnih podjetjih. Na intereuropo je dal svojega orožarskega kompanjona Lovšina (čeprav se mi nakup Čehova v Moskvi v načelu ne zdi zgrešena poteza), da ne govorim, kaj se je dogajalo na Elesu z Zagožnom na čelu, kjer so mesečno dajali ogromne denarje za časnik Demokracijo in nekaj časa “podpirali” s skromnimi 8,000 EUR-i tudi Ruparja, ko je izgubil poslansko in župansko mesto, dokler zadeva ni prišla v nekem časopisu na dan, zadevo pa so hitro zatušali. Pa to je samo nekaj drobtinic, preveč časa bi vzelo vse naštevanje.
      Janševe osebnosti pa se raje ne bom dotaknila, posebno zdaj, ko je v opoziciji. Dosti sem že povedala takrat, ko je bil na vladi.

  • ivan je rekel/-la:

    Konec koncev, kultura v zibko ni bila ti dana, zato usoda konca vsem je znana.

    Storil boš, kar ti gre na koncu,

    Konec v balkanskem loncu.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Tovariši, zdaj nam vlada tranzicijska levica in vse napake, ki jih dela, so njene napake!

    V parlamentu imate celo kvalificirano večino, ki vam omogoča, da lahko sprejmete brez odlašanja katerikoli ukrep, ki nas bo popeljal v boljšo prihodnost, ki nam jo obetate že od leta 1945, če že za sedanjost ne morete in ne znate nič narediti!

    Ob poplni odsotnosti vsakršne pravne in politične kulture temu seveda niste kos!

    Prazna demagogija ne seje pšenice in ne reže kruha!

  • luna je rekel/-la:

    Mefisto,
    ne vem koga nazivaš s tovariši. Nič ne obljuljam od l. 1945, ker me takrat še ni bilo na svetu, ravno tako nisem bila nikoli članica kakšne partije. Nisem noben demagog, tudi če desne opcije ne volim, se zame ne bi podrl svet, če bi imeli kakšno desno vlado, ki bi bila zmerna, kot je n.pr. Merklova stranka v Nemčiji, ki je sedaj na oblasti.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    LUNA, ni še konec mandata zmerne vlade zmerne tranzicijske levice!

    Živi bili, pa videli!

    Če se navežem na zadnjo novinarsko konferenco Katarine Kresal, ki je bila iz pomenljivih razlogov kar nekaj časa nepričakovano odsotna, smo lahko brez skrbi, ker se ona nikoli ne moti in ne dela napak.Ker ima Pahor enako mnenje o sebi in o drugih ministrih, nam preostane le to, da prekipevamo od veselja in navdušenja!

    Merklova je ženska, zelo pametna ženska, zato ne more biti “Merklova stranka”!

  • luna je rekel/-la:

    Mefisto,
    Pardon, res ne more biti Merklova stranka, nisem se spomnila ali je to CDU?

    Kar se tiče Kresalove - napad je najboljša obramba. Enako se obnaša Pogačnik, Pahorju pa itak ne pride nič do živega. Res pogrešam eno samorefleksijo pri naših politikih. Sicer pa niso vsi ministri v vladi za odmet.
    Zelo zanimiv je današnji članek Aleksandra Lucuja “Luperkalije ali odganjanje divjih psov”.