16. februar, 2010 | Vest

TAKLE MAMO 104 - Ne bežite, napadamo, Olimp i jada…

Globalni pregled dogodkov s Katjo Buda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

NE BEŽITE, NAPADAMO!!
Koalicijske sile v Afganistanu so skupaj z uradno afganistansko vojsko v polni ofenzivi. Dolgo napovedovana operacija »Skupaj« v provinci Helmand se odvija. Poveljstvo poziva prebivalstvo naj ne beži, saj je cilj akcije zaščita le-teh pred Talibani in vzpostavitev oblasti afganistanske države. Kljub pazljivejšemu ravnanju je bilo do sedaj ubitih 15 civilistov, 12 v raketnem napadu, ostali so bili ustreljeni.
Od leta 2007 je s strani koalicijskih sil območje zasedeno že četrtič. Vsakokrat, ko so se umaknili, so se vrnili Talibani, ki so nadzorovali tudi mesto Mardža.
Zanimivost operacije je vključitev antropologov v okviru projekta »Človeški teren«. Ti napredujejo skupaj s pehotnimi enotami, čeprav naj bi predstavljali alternativo bojevanju z golo silo.

OLIMP I JADA
V Vancouvru potekajo zimske olimpijske igre. Samo otvoritvena slovesnost je stala 40 milijonov $, stroški za policijo, vojsko in zasebno varovanje so ocenjeni na 1 milijardo, celotna prireditev na okoli 6 milijard. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja je organizacijo iger v Vancouvru označil kot vzor za vse naslednje Igre.
Že v času priprav na dogodek so potekale demonstracije raznorodnih družbenih skupin. Najglasnejši so bili domorodci, aktivisti proti revščini in za zaščito državljanskih pravic, še posebej zaradi militarizacije mesta v ameriškem stilu.
Domorodci protestirajo proti temu, da potekajo Olimpijske igre na ozemlju, ki je bilo ukradeno njim in proti lažnemu videzu, da je Kanada v dobrih odnosih z domorodnim prebivalstvom. Nasprotniki iger trdijo, da ima prireditev negativne socialne in okoljske posledice. V času, ko se ukinjajo socialni programi in kleščijo proračuni, država subvencionira mednarodno olimpijsko industrijo in lokalno nepremičninsko ter turistično dejavnost. 1300 brezdomcev, ki so živeli v lokalnih hotelih, se je zaradi povišanja cen znašlo na cesti.
Olimpijska bakla je bila na poti večkrat ovirana, onemogočena ji je bila pot skozi center Vancouvra. S protestniki je bila solidarna celo nosilka olimpijske plamenice, ki je dejala, da je med protestniki mnogo njenih prijateljev. Kanadčani in še posebej prebivalci Vancouvra niso najbolj navdušeni nad tako enormnim zapravljanjem, od katerega večina nima nič. Le 50% Vancouverčanov Igre podpira. To je glede na običajno podporo malo, saj se ta ponavadi giblje med 80 in 90%ki.

O ozadju MOK in OI dober članek v sobotnem Objektivu.

NADZOR NAD INTERNETOM
Ne, to niso besede kitajskih oblasti ali kakšnega drugega represivnega režima. Gre za govor raziskovalnega in strateškega vodje Microsofta na srečanju v Davosu. Po njegovo bi morale države državljanom za dostop do interneta izdajati posebna dovoljenja. Anonimnost je škodljiva, zaradi čedalje večjih groženj varnosti državni infrastrukturi ter državljanom. Namesto pregona dejanskih kriminalcev je gospodarstvu in državam bolj všečen popoln nadzor. Kitajski ni potrebno več biti nerodno, sama je takšen zakon ovrgla, ker se je celo njim zdel preveč represiven.

ZVEDAVI AMERIČANI
Poslanci Evropskega parlamenta so zavrnili sporazum med EU in ZDA o dostopu do podatkov o bančnih transakcijah, ki se izvajajo prek sistema Swift. Predlog sporazuma je nadomestil začasni dogovor, ki je do sedaj takšno početje omogočal. Gre za popoln vpogled ameriških državnih organov v transakcije, ki se odvijajo na teritoriju EU. Prenos podatkov iz sistema Swift bo še vedno potekal prek Nizozemske, ki je z ZDA sklenila bilateralni sporazum.
ZDA lahko pridobljene podatke posredujejo tretjim državam in jih hranijo do 90 let, brez kakršnegakoli nadzora pristojnih organov EU ali posamičnih članic. Rok hranjenja teh podatkov je v EU 5 let.

NO TAXATION WITHOUT REPRESENTATION
(jaz tebi, ti meni)
V minulem letu so lobistične skupine v ZDA kljub recesiji porabile rekordne količine denarja. Glede na leto prej se je njihov finančni vpliv na odločitve kongresnikov in senatorjev povečal za 5% na 3,5 milijarde $. Močno prednjači farmacevtska dejavnost in dejavnost zdravstvenih storitev v vseh svojih oblikah s 267 milijoni $ pred Gospodarsko zbornico z 144imi milijoni. Posamično so največji lobisti Exxon Mobile, Združenje farmacevtske industrije, General Electric, Pfizer in zdravstvena zavarovalnica Blue Shield/Blue Cross.

EKONOMSKI ZAKOL - PIGS (Portugal, Ireland, Greece, Spain)
V Evro območje je prišlo precej držav s proračunskimi primanjkljaji večjimi od dovoljenih. Namesto, da bi dvigovale davke ali nižale javno porabo, so del primanjkljaja pokrivale z odprodajo ali odkoncesioniranjem javne lastnine in servisov, del pa spreminjale v izvedene finančne inštrumente.
Če je Italiji pri kreativnem računovodstvu pomagala banka JPMorgan, je Grčiji razvpita banka Goldman Sachs. Ta je prejšnji grški vladi več kot desetletje dolgo pomagala pri prikrivanju dejanskega stanja državne blagajne pred evropskimi finančnimi nadzorniki. Milijarde državnega dolga so prek nekaj deset bank zapakirali v izvedene finančne inštrumente. Grški voditelji so zastavili letališča, avtoceste in državno loterijo.
Zadnji poskus intervencij je potekal novembra, ko je skupina Goldman Sachsovih izvedencev prepričevala novo vlado, da dolgove zdravstvenega sistema prestavi v prihodnost tako, da niso videti kot proračunski primanjkljaj ali zadolževanje. Politiki so odplačevanje dolgov želeli preložiti v prihodnost, bankirji iz Wall Streeta so jim pri tem pomagali, s tem pa grško, italijansko, špansko, irsko in portugalsko ter skupno evropsko finančno stabilnost rušili z natančno istimi sredstvi kot ameriško.
Strategi pri Société Générale opozarjajo, da bo pomoč grški ekonomiji podobna nanašanju ometa na poškodovano zgradbo. Pomoč bo le začasno zadržala popoln polom skupne valute. Od novembra je evro napram dolarju izgubil 10% vrednosti.
Tudi ameriške banke se pripravljajo na nov udar. Grozi jim val zapadlih hipotek na poslovne nepremičnine. Ogroženih je okoli 3000 manjših in srednjih finančnih ustanov.
Kongresni odbor za finančni nadzor opozarja, da se v obdobju 2011 do 2014 iztekajo hipotekarna posojila v vrednosti 1,4 triljona $. Zaradi 40%nega padca vrednosti nepremičnin je več kot polovica kreditojemalcev dolžna več od vrednosti zastavljenega premoženja. Zapadanje hipotek bo najverjetneje povzročilo direktne izgube v vrednosti okoli 300 milijard $, posredne posledice še niso ovrednotene.
Ekonomsko poročilo Bele hiše ne obeta nič dobrega tudi na področju zaposlovanja. Množična nezaposlenost se bo nadaljevala še leta, čeprav naj bi se skozi leto 2012 rahlo zmanjšala pod sedanjo raven.

Jura Štok

Še A mamo takle vprašanja?
1. Ali Pahor upravičeno daje optimistične napovedi o ponovni gospodarski rasti?
2. Ali naj se Slovenija pridruži Islandiji, ki bo verjetno imela novo medijsko zakonodajo s katero bi omogočili vsem disidentskim glasovom moč dostopa do javnega prostora ali naj se pridružimo tistim, ki bi dajali vozniška dovoljenja z interneta?
3. Pod okriljem Mladine poteka zbiranje podpisov za ukinitev vojske - zakaj ste proti?

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano