23. februar, 2010 | Iztok Podbregar

Čigava bo Postojnska jama

 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS

V medijih smo zasledili presenetljivo informacijo: Mednarodni konzorcij »Dirty hands & co.« , ki je na tenderju zmagal in kupil podjetje Kras Turizem d.d.,  je zaprl Postojnsko jamo in ne namerava več razvijati turistične dejavnosti. Štirje glavni lastniki konzorcija Izak Harel, Rocco Baldini, Franz Holzer in Jovo Novak so ugotovili, da bodo večje donose in zaslužke, kot s turistično dejavnostjo, dosegali s koriščenjem ugodne klime Postojnske jame za povsem avtomatizirano proizvodnjo mikro polžev namenjenih za farmacevtsko industrijo. Enakomerna temperatura v Postojnski jami pomeni velike prihranke energije za namestitev proizvodnih aparatur, za katere so dobili vse mednarodne certifikate EU, da nimajo nikakršnega negativnega vpliva na jamski svet. Obetajo se izjemni kapitalski donosi. Celotna dejavnost je povsem avtomatizirana in bo zaposlovala samo 5 oseb. Vse sedaj zaposlene v podjetju Kras Turizem d.d. bodo odpustili. Turistično nepotrebna infrastruktura bo ponujena v najem. Turistično ponudbo v Trstu bodo obogatili z izgradnjo multimedijskega centra Postojnska jama, ki bo turistom virtualno pričaral ta podzemni svet kar v središču Trsta. Tržačani so menda navdušeni. Njihov predstavnik za stike z javnostmi Marko Kraljevič iz agencije Nacionalni interes pa je povedal, da je tudi ta dejavnost v skladu z 20-letno koncesijo Vlade RS, ki jo je dobilo podjetje Kras Turizem d.d. in, da so pripravljeni plačevati enako vsoto, kot jo sedaj dobi država in občine od koncesije.«

Zgodba je za sedaj neresnična, pa vendar je vredna premisleka ob sedanjem početju kapitala in države.

Že nekaj mesecev, odkar je gospodarska kriza razkrila slabo poslovanje Skupine Istrabenz,  je tudi Turizem Kras, destinacijski management d.d., postavljen  v položaj reševanja cele Istrabenzove skupine oziroma njene turistične divizije. Pa vendar je polemika na Postojnskem in širše okrog Postojnske jame še bolj živa in aktualna. Istrabenz Turizem je dobro leto dni nazaj dobil od države ponovno podeljeno ugodno koncesijo upravljanja sistema Postojnske jame za 20 letno obdobje. Pred nami je tudi vroče predvolilno dogajanje jesenskih lokalnih volitev, hkrati pa lakomno iskanje tujih in slovenskih družb, konzorcijev ter še ostalih ekonomskih finančnih povezav za nove vire zaslužkov.

Tema neformalnih pogovorov se vrti okrog potencialnih kupcev jame, cene infrastrukture itd. Večna tema med prebivalci Postojne je, da so iz jame več let služili denar drugi in da je Postojni in postojnskemu turizmu od tega malo ostalo. Takšne pavšalne ocene seveda popolnoma ne držijo, ni pa tudi daleč resnica, da se je verjetno precej denarja steklo v smeri, ki ni v prid slovenskemu še manj pa postojnskemu turizmu.

Pojavljajo se govorice o postojnskem uspešnem podjetniku, ki je sponzoriran s tujim kapitalom  in želi kupiti Kras Turizem. Pri tem pa je poznan , kot manager z zelo asketskim odnosom do sebe, kaj šele do Postojne, oziroma širšega interesa občanov. Dalj časa se pojavljajo interesenti iz Italije in Avstrije, ki se zavedajo pomena jame in njenih prihodnjih turističnih priložnosti, kot dela njihovih regijskih interesov ter teženj. Pojavila se je tudi iniciativna skupina postojnskih podjetnikov, ki so celo oblikovali konzorcij za nakup družbe in pod  krinko nacionalnega interesa iščejo dodatne vire denarja še od občanov. Torej občani plačajte, pa boste imeli tisto, kar je v naši soseščini. Povsem legitimno, pa vendar kruto kapitalistično razmišljanje. Ali pa gre s takšnimi pozivi samo za pridobivanje političnih točk?

Jaz vsemu temu pravim že videno; saj vse iniciative niso nič drugačne od modelov pridobitne dejavnosti v povezavi z jamo, ki jih že poznamo. Povsod je v ospredju zaslužek, nikjer pa ni modela, ki bi povezoval turizem v naši regiji in kjer bi Postojnska jama bila osrednji del tega turističnega prizadevanja.

Žal se je takšnim interesom kapitala uklonilo tudi sedanje vodstvo občine. Zdi se, kot da bega od ene do druge zainteresirane skupine in išče kaj bi bilo politično najbolje za podpreti. Lep primer nenačelnega delovanja je predlog podžupana in podpredsednika SDS g. Černača, ki je te dni dal na Pahorjevo vlado pobudo o spremembi koncesije tako, da bi za prenos koncesije na novega kupca morala dati soglasje Vlada RS. Prejšnja Janševa vlada, kjer je bila vodilna politična stranka SDS, kjer je gospod Černač podpredsednik,  je podelila 20 letno koncesijo, ki jo naj zdaj, sedanja Pahorjeva Vlada spreminja. Poučeni vedo, da brez posledic to ne gre, ravno zaradi vsebine dodeljene koncesije.

Realno gledano so zadeve z javnim pozivom zbiranja ponudb pripeljale v kot iskanje nekaj boljšega, z tj večjo dodano vrednostjo za turizem, Slovenijo, regijo in občine. Kapitalska stiska nas je vse podredila in naredila talce.

Menim, da je bilo skrajno nehigienično od Vlade Republike Slovenije, ki je v nekih drugačnih okoliščinah, pred letom in pol (Janševa vlada) podelila, oziroma podaljšala koncesijo takratni družbi Istrabenza, ki pa danes, po celotnem finančnem eksodusu deluje v povsem drugačnih okvirih, z drugačnimi zahtevami bank in lastnikov.  Glavno bogastvo družbe je, da razpolaga z državno koncesijo, ki je magnet za vse kupce, ki si želijo »cash flowa« od prodanih vstopnic Postojnske jame.

Vsaka resna Vlada EU in tako bi tudi morala storiti naša Vlada,  bi morala preučiti izvajanje koncesije in ker so se pogoji delovanja družbe koncesionarja tako spremenili, bi morala začeti postopek odvzema koncesije. Tako pa mirno gleda kako bo podeljeno koncesijo eni družbi, izvajal novi lastnik te družbe, verjetno tudi kapital. Po moje tako niso zaščiteni nacionalni interesi, turizem na Slovenskem pa je nacionalni interes. O finančni škodi ne bi niti govoril. Na videz vse legalno, vsebinsko pa povsem nekaj drugega.

Zato bi državljani Slovenije in še posebej Postojnčani morali zahtevati od Vlade RS, da koncesijo odvzame, kljub temu, da so pravniki v prejšnji vladi zadeve napisali tako, da je to menda nemogoče. Vlada bi morala ustanoviti Javni zavod Postojnska jama v 100% lasti države, kot ga je pred časom v Lipici. Ne nazadnje, so sedanji lastniki podjetja Kras turizem banke in podjetja v pretežno državni lasti. Postojnčani pa bi lahko ustanovili turistični sklad, ki bi povezoval turizem in občane in ga gradil po naši meri.

Pravijo, da bo kriza gradila nove vrednote. Razmišljanje in moji predlogi  morda niso inovativni, prav gotovo pa so povezovalni in jim ni v ospredju zaslužek, gotovinski pretok denarja na podlagi udobne 20 letne koncesije , ki jo imajo v rokah posredno posamezniki. Vsaj začnimo delati v smeri novih vrednot. Vlada predrami se vendar. A so za to res potrebni javni pozivi in ostali demokratični pritiski.

Iztok Podbregar

 


 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS
21 x komentirano
 • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

  PODBREGAR IN PA VREDNOTE ??

  BWAHHAHAHAHAHAHAHAHA !

  dej, spizdi ! ! _ _ _ _

 • Luka je rekel/-la:

  In kaj potem, če bi noter gojili polže?
  Ali pa če bi jo preprosto zasuli?
  Jam je po svetu še polno, greš pač gledat drugo. Postojna je pa itak en zanikrn kraj, ki je uspeval le v prejšnji državi, kjer sta ga futrala vojska JLA in železnice. S kadrom in denarjem. 70 % prebivalstva je itak na -ič in sploh ne vem kaj se oglašajo.
  Zanimivo je tudi, kaj vas zdaj to moti, kam bo šla ta jama. Bolj uničit, kot so jo, jo skoraj niso mogli (no, ja, mogoče bi šlo s kakšnim dinamitom ali čem podobnim). Več kot očitno je tudi, da ni nikogar motilo, da je bila do zdaj v lasti človeka, ki je uspel sesuti gospodarskega giganta, ker mu ga ni uspelo stlačiti v svoj žep. Če bi mu podvig uspel, bi tudi s to jamo kaj pogruntal, pa nebi bilo to v nobenem časopisu.
  Ker pa bodo očitno potrebni javni pozivi, naj avtor kolumne obrazloži še javni interes v zvezi s to jamo, ki se tiče vseh Slovencev (kao).

  • Anuška je rekel/-la:

   g. Luka,
   sprašujem Vas ste mogoče Postojnčan, da tako podrobno poznate problematiko Postojnske jame? In v kolikor ste, pozanimajte se o dejstvih ne pišite podobnih neumnosti, če pa niste domačin vam priporočam, da ne blebetate o stvareh, ki jih ne poznate!

  • iBrain je rekel/-la:

   Luka, najbolje da kar drzavo zasujemo pa prodamo, sej so nam jo ze izropali in obubozali primerki iz leve in desne, tko da zglasi se na upravni enoti, kjer si izberes evtanazijo ali suzenjstvo v enem izmed podjetij v tuji lasti ali pa kar na zelezniski uprasas kaj imajo na voljo…

  • postjnc je rekel/-la:

   luka, jebi se!

 • obama je rekel/-la:

  vidi,vidi đenerala aviacije so ponovno aktivirali…
  idi falkona pucat

 • NoMercy je rekel/-la:

  in koliko nas stane to, da imamo jamo, kobilarno … ???
  Ne se hecat z vpletanjem države tam, kjer kdo najde vsaj kolikor toliko spodoben interes, da kaj počne!!

 • marko je rekel/-la:

  nemogoče je mogoče!

  ne, ne,

  to ni jeklotehna,

  temveč dejstvo, da nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske z osebnim činom generalpodpolkovnika in bivši direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije piše novinarske članke za vest.si!

  torej govorice, da namerava kmalu kandidirati za župana Postojne le niso povsem neresnične.

 • marko je rekel/-la:

  Na tem portalu pa res lahko piše vsak skorumpirani kekec.

 • Aljo je rekel/-la:

  Back to the cave - he heh.

 • Duh palanke kao duh plemena u agoniji je rekel/-la:

  pa tak fajn nam je blo

 • Fonzi je rekel/-la:

  “Zato bi državljani Slovenije in še posebej Postojnčani morali zahtevati od Vlade RS, da koncesijo odvzame, kljub temu, da so pravniki v prejšnji vladi zadeve napisali tako, da je to menda nemogoče. ”

  Ja seveda. Pravna država pa naj gre k hudiču.

 • ivan je rekel/-la:

  Mogoče bi res bilo dobro zasut jamo iz dveh razlogov:
  1. Ohranili bi jo za poznejše rodove, kar je ob sedanjih dogajanjih malo verjetno.
  2. Rešili bi se komentatorjev tega članka (mogoče bi kateri bil kolateralna škoda), če bi jih namestili
  v jamo pred zasutjem. Muzej novejše zgodovine je pripravljen izdelati potrebno virtuelno
  dokumentacijo, ki jih bo v multimedjski predstavitvi približala zanamcem in jih zaščitila pred
  eventuelnim izkopavanjem.