24. februar, 2010 | Nikola Maljković

Scenarij uresničen, nov plan pripravljen

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kako hitro se razmere spremenijo. Pred dvema tednoma sem v naslovu napisal, kako se trgovalci bojijo večjega padca, in sicer takšnega, ki ga še nismo videli od lanskega marca. Govorilo se je o korekciji med 10 in 15 odstotki, vendar na žalost prodajalcev so kupci ponovno dokazali, da pozitivnega trenda še vedno ni konec.

Korekcija se je ustavila na 9,2 odstotka na ameriškem delniškem indeksu SP500. Petkov odboj, o katerem sem pisal v zadnjem prispevku, se je na koncu pokazal kot zelo močan tehnični dan, saj so tečaji od tistega dne naprej beležili višja dna. Volatilnosti je bilo precej, še posebej zaradi dogajanja na valutnem trgu v zvezi s špekulacijami glede finančne pomoči Grčiji.

Delniški tečaji so dejansko začeli beležiti pravi skok šele v preteklem tednu, ko so bile vse nejasnosti glede pomoči Grčiji mimo. Kljub temu, da dejansko ni bilo nič oprijemljivega določeno, je bilo pomembno samo to, da se je ta negotovost prestavila na mesec marec.

V preteklih tednih je bilo videti kar nekaj znakov moči trga. Najprej to, da so delniški tečaji in surovine beležili izjemno relativno moč kljub močni krepitvi dolarja, do tega, da tudi četrtkov dvig obrestne mere v ZDA, po kateri si banke izposojajo denar od centralne banke, kupcev ni ustrašil.

Odločitev predstavnikov centralne banke, da dvignejo obrestno mero po zaključku trgovanja v četrtek, je bila izjemno dobro premišljena, saj so tečaji padli samo v azijskem trgovanju, v evropskem so si že opomogli, v ameriškem pa že presegli vrhove prejšnjega dne. Če bi do spremembe obrestne mere prišlo v času uradnega trgovanja, bi bil negativni efekt verjetno precej večji, saj so trgovalci tako imeli dovolj časa, da v miru preanalizirajo dejanski vpliv te odločitve.
Indeks SP500 je v petek in včeraj dosegel omenjeno ciljno območje, o katerem sem pisal pred dvema tednoma, in sicer okoli 1115. Srebro je prav tako doseglo ciljno območje med 16,00-16,75.

Kot ponavadi se seveda postavlja vprašanje, kakšen je plan za naprej. Moje mnenje je, da je zdaj precej težje predvideti gibanje tečajev v prihodnje, saj imamo po eni strani močan pozitiven moment, tečaj SP500 je nad pomembnimmi drsečimi sredinami, vendar je po drugi strani tečaj pridobil relativno veliko v kratkem časovnem obdobju.
Zato menim, da je za nove nakupe primerno čakati na morebitne manjše korekcijske padce vse do nivoja 1093-1096, ob morebitnem nadaljevanju pa stati ob strani in kvečjemu izkoriščali rast za zmanjšanje nakupne izpostavljenosti, torej odprodajo kratkoročnih nakupnih pozicij.

Če bi prišlo do preboja nivoja 1093-1096, pa je smiselno iskati priložnost za prodaje na kratko v pričakovanju morebitnega testa nivojev 1040-1060. Za prodaje na kratko pa je dobro biti pozoren tudi pri višjih tečajih in sicer šele med 1130-1150, kjer se tehnično nahaja močan odpor.

Slika SP500

sp500_2302

Nikola Mljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.