14. marec, 2010 | Matjaž Košir

Trgovanje je kot vožnja z avtobusom

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pri aktivnem trgovanju na finančnih trgih, kjer imam v mislih predvsem valutni trg, imajo lahko trgovalci precejšnje težave z brzdanjem želje po trgovanju. To vem iz lastnih izkušenj. Težavo predvsem v zadnjih štirih tednih občutijo predvsem tisti trgovalci, ki pri odločanju za vstop v pozicije uporabljajo strategije, ki niso prilagojene trenutnemu neodločnemu okolju nejasnega trenda.

Predvsem težave v Evropi z Grčijo so na trgu posredno povzročile spremembe, ki so pripeljale do povsem drugačne dinamike gibanja tečajev, kakor smo temu bili priča še pred dvema mesecema. V izrazito spremenjenem okolju zato določene strategije trgovanja, ki so bile še nedavno zelo uspešne, trenutno več ne delujejo.

Skrivnost uspešnega trgovanja je prav v prepoznavanju in prilagajanju takšnim razmeram. Sam sem zaradi tega v tem času precej omejil trgovalno aktivnost. Bilo bi namreč nesmiselno, če bi trgoval z ustaljenimi preteklimi vzorci, ki trenutno ne delujejo.

To pa ni tako enostavno, kot se sliši na prvi noto. Psiha nas trgovalce namreč sili v potrebo po ‘biti prisoten’ in ‘biti izpostavljen’ na trgu. Prav zaradi tega lahko v vsakem priročniku o trgovanju in na vsakem predavanju o trgovanju vedno slišimo opozorilo, da je najbolj bistven element uspešnega trgovanja disciplina in konsistentnost.

Pred kratkim sem odkril zanimiv pripomoček, ki je lahko trgovalcem v takšnih razmerah v veliko pomoč. Gre za program (imenovan Forex Tester), ki omogoča trgovanje v realnem času v preteklosti. Pravzaprav omogoča tudi zelo hitro pridobivanje izkušenj in spoznavanje trenutnih tržnih razmer v zelo kratkem času.

V praksi izgleda uporaba tako, da se lahko postavimo v neko preteklo časovno izhodišče, recimo na pričetek leta 2004, gibanje tečaja pa se nato na zaslonu opazujemo v realnem času. Po želji je čas mogoče na hitro tudi prevrteti naprej, kar je posebej uporabno. Pri testiranju ’swing’ strategij (večdnevni posli) tako na rezultat posla ni potrebno čakati nekaj dni ali celo tednov, temveč le nekaj sekund.

Želim poudariti, da je pri trgovanju bistvena spremljava in objektivno ocenjevanje razmer na trgu, disciplina, obvladovanje tveganj, upravljanje denarja (angl. Money Management) in konsistentnost sledenja izbrane trgovalne strategije. Z vsem omenjenim si pri svojem trgovanju postavimo pravila in omejitve, lahko bi rekli tudi vozni red. Same trgovalne odločitve o nakupih in prodaji so v nasprotju s splošnim prepričanjem šele drugotnega pomena, saj predstavljajo le vstopne in izstopne postaje tega t.i. voznega reda.

Matjaž Košir
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano
  • Forestina je rekel/-la:

    S kaosom operira g. Satan. In g. Mandelbrot.

    Slovenčki bi pa morali krepiti izključno obrambne linije :) Saditi krompir. Ekoliški.

    • šifra je rekel/-la:

      si zadela v črno.. po preprosti ,kmečki logiki:))….!
      s krompirjem se da preživeti ..v tem je vsa poanta …naravnega zakona”trženja”….

  • JURE je rekel/-la:

    “bistvena spremljava in objektivno ocenjevanje razmer na trgu, disciplina, obvladovanje tveganj, upravljanje denarja (angl. Money Management) in konsistentnost sledenja izbrane trgovalne strategije…”
    Zanimivo da novodobni ekonomisti ne upoštevajo nobene od teh zakonitosti……zato pa je tako kot je, da je denar vreden več kot dostojanstvo posameznika.
    Drugače pa je gornji citat enak bistvu vseh poker knjig…če bi ljudje vedeli kako se dela z denarjem bi že davno padale glave.

    • šifra je rekel/-la:

      …..borzni in ekonomski “mešetarji”v trenutnem “finančnem” stanju spominjajo na pripoved o župniku,ki mu je bog pošiljal reštev ob polavi, s čolni,….na žalost tega ni uvidel. in se utopu….. vsa resnična dejstva ne pomagajo… žal… , katarza, vsakega “strezni”.. ..