16. marec, 2010 | Matjaž Košir

Težave evra in krepitev švicarskega franka

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Po daljšem obdobju namigovanj so finančni ministri evro območja (evroskupina) včeraj vendarle glede Grčije zavzeli nekoliko bolj odločno držo in podali več podrobnosti za hitro finančno pomoč Grčiji. Opozicija nemške vlade proti konkretni pomoči je tako izgleda bolj ali manj premagana. Pri pomoči bi naj sodelovale vse države, ki uporabljajo evro. Jean-Claude Juncker, šef evroskupine, je poslal finančnim trgom jasno sporočilo, da bo, če bo to potrebno, Grčija deležna pomoči v vsakem primeru, ne glede na razmere. Je bil pri tem uspešen?

Sodeč po reakciji na finančnih trgih, niti ne. Tveganje, ki ga investitorji zaznavajo v Grčiji se bistveno ni spremenilo, EUR pa je včeraj celo nekoliko popustil. Dogovor o mehanizmu pomoči je bil sprejeti tudi zato, da bi se preprečila kriza skupne valute , ironično pa bo dogovor evroskupine morda za EUR pomenil celo večjo obremenitev, saj nalaga obveznost/obremenitve vsem članicam skupine.

Samo načrt, ki bi natančno predvideval tako ukrepe pomoči, kot pogoje in sankcije v primeru neizpolnjevanja pogojev, bi imel možnost občutno in trajno okrepiti EUR in s tem tudi tečaj EURUSD. Tega pa včeraj nismo dočakali.

Če se zazremo v neposredne dogodke, ki se nam obetajo na valutnem trgu v zvezi z gibanjem tečaja EURUSD, ne moremo mimo današnje (16.3.) objave FOMC (obrestna mera v ZDA). Zelo verjetno je namreč, da bo jedro današnjega povzetka o obresti meri ponovno splošna izjava, da bo ključna obrestna mera zelo nizka v daljšem časovnem obdobju. Edina možnost za opustitev tega besednjaka bi bilo vse večje nasprotovanje članov FOMC. Že prejšnjič je tej retoriki nasprotoval guverner podružnice FEDa v Kasnas Cityju (Hoenig), če bi se mu tokrat pridružil še kdo izmed drugih guvernerjev bi to pomenilo, da se razpoloženje ključnih oseb, ki določajo monetarno politiko ZDA spreminja. Vseeno to ni verjetno, zato bo nespremenjeno stališče verjetno razočaranje, ki bi pomenilo rahel pritisk na USDJPY, medtem ko je prevladujoč dejavnik gibanja tečaja EURUSD prej opisana situacija glede pomoči Grčiji.

Precej zanimivo je v zadnjem časi postalo gibanje tečaja EURCHF, kjer prodajalci s precej prostimi rokami napadajo mejo 1.45. S tem je postalo jasno, da SNB (Švicarska centralna banka) več ne brani določenega tehničnega nivoja, temveč z manjšimi intervencijami na trgu zgolj preprečuje prehitro padanje tečaja. Takšna politika povzroča neposredno nevarnost, da se bo v kratkem na ta valutni križ zgrnilo še več kupcev švicarskega franka. Problem je posebej pereč, saj SNB na trgu z intervencijami ustvarja zadostno likvidnost in špekulativnim kupcev švicarskega franka celo lajša delo.

eurchf

Matjaž Košir
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komenitiranje tega prispevka ni dovoljeno.