18. marec, 2010 | Peter Štrovs

Barok in dvorni norčki

 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS

Barok je po svetu cvetel v 17. in prvi polovici 18. stoletja. V Sloveniji pa v glavnem z vsaj polstoletnim zamikom. Razumljivo je torej, da smo pri nas z nekajmesečnim zamikom zaznali tudi svetovno gospodarsko krizo.

Opozoril bi rad, da je kriza, kot jo doživljamo pri nas, zaenkrat posledica izrazite izvozne naravnanosti gospodarstva; pomanjkanje naročil, rast brezposelnosti, pa tudi kreditni krč in zmanjšanje osebne potrošnje - vse to je v glavnem odraz globalne krize, krize v državah, s katerimi naša država trguje. Reči hočem, da se pri nas mehanizem, podoben tistemu, ki je globalno krizo povzročil, še ni v resnici zagnal - vse, kar zaznavamo, je zaenkrat le posledica, kako bi rekel, posledic.

Kriza

Povod za svetovno finančno krizo je bil pok nepremičninskega balona v ZDA, leta 2006. Po tistem so začele cene nepremičnim drastično padati. Nekateri pravijo, da se po poku balončka padec umiri po 6 letih, nekateri da je dno že mimo, v vsakem primeru pa je (bo) padec cen vsaj 30%.
Tudi če rečemo, da je vzrok za krizo poceni denar po poku dot.com balončka, ki je vzpodbudil nepremičninski, pa tudi potrošniški in borzni bum, ali pa pomanjkljiva regulacija finančnih trgov in trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti - se je stvar zalomila šele s pokom nepremičninskega balončka. Vsi tisti novi, domiselni papirji, so nekako povezani s hipotekarnimi krediti. In zalomilo se je, ko je vrednost nepremičnim padla pod znesek hipotek.
In če vsemu temu, temu globalnemu fenomenu, rečemo “barok” - je jasno, da imamo v Sloveniji zaenkrat opravka z “barokom” le v smislu, da je tu in tam kdo “uvozil sliko baročnega slikarja”. Ampak svojega “baročnega dvorca” pa še nismo zgradili - oziroma, če to prevedem iz metafore: naš nepremičninski balon še ni počil.

Baročni dvorec

Celovški dvori so skoraj končani. Stvar malce zamuja, investitor pa je tik pred propadom. Ampak vesela novica naj bi bila, da bo Ljubljana dobila kar 833 novih stanovanj.
Zdaj pa tako. Recimo da obstaja družina, ki ima 2 otroka. Pa pogleda to čudo, Celovške dvore, če imajo zanjo kako primerno stanovanje. Takoj je jasno, da je gostota poselitve parcele, kjer je nekoč stala Avtomontaža, izjemno visoka. Takoj je jasno, da je večina stanovanj obsojena na “razgled” v tuje spalnice, da bo to soseska spuščenih rolet, ali pač voaerjev in exhibicionistov. Ampak - v redu, treba je pač sprejeti kak kompromis, stanovanje bo le novo, sicer bo pa to itak srednjeročna rešitev, ta mlada družina se nekoč kasneje vidi v hiši v predmestju.

Pa začnejo izbirati. Med temi tlorisi. Iščejo tako stanovanje, da bi imel vsak otrok svojo sobo. Iščejo in iščejo, pa najdejo tole:


Stanovanje 1

Obup! Iz predsobe se resda da priti v spalnico, ampak otroški sobi sta dostopni le skozi kuhinjo. Človek bi pričakoval, da bosta spalni in dnevni del funkcionalno ločena, ne pa… Tole pač izgleda kot samska jazbina s prostorom za služinčad. Ko se bi japi odpravil iz spalnice v dnevno sobo gledat TV, bi se gospodinja iz kuhinje hitro skrila v svojo luknjo, iz sosednje pa bi prilezel butler in mu postregel Cedevito, ali karkoli pač pijejo…

Glede na to, da je razporeditev za omenjeno družino neprimerna, bi morala biti vsaj cena ugodna. Pa poglejmo. Stanovanjhe ima na papirju dobrih 142 kvadratov. Ampak od tega je 30m2 nekakšne “lože” in 15m2 shrambe v kleti. In za teh 97 kadratov zahtevajo, pazi, 142 krat po 3.600 ojrof! 512k ojrof, zraven pa prištejte še nekaj 10k za nakup 2 parkirnih mest! Ja pa saj so znoreli…

Stanovanje 2
Tu je stvar vsaj za odtenek boljša - če odmislimo “teraso”, “ložo” in “shrambo”, ostane 102m2, pri čemer ima vsaj en otrok dostop v svojo sobo iz veže. Nekje na polovici med kuhinjo in dnevno sobo pa bo svoja vrata iskal le eden, oj, kakšen napredek… In cena? Za dobrih 100 kvadratov stanovanja z ne preveč posrečenim tlorisom - zahtevajo 638k ojrof! To je brez obveznih parkirišč. Ja tile pa res niso pri pravi…

Stanovanje 3
Tu je pa tako - spalni in dnevni del sta v nekem smislu sicer ločena, je pa nekdo vhod naredil na skrajnem koncu spalnega dela, tako da je treba vrečke iz trgovine do kuhinje nositi skozenj, s čimer stvar malo, no, zvodeni. Je pa res, da lahko tudi drugi otrok v svojo sobo pride iz veže, kakšen neverjeten arhitekturni dosežek, končno!
No, tudi to stanovanje je kontaminirano z nekakšnimi “ložami”, če odštejemo še “teraso” in shrambo v kleti, pa ostane kar 134m2. In cena? 701k ojrof + obvezen nakup garaž! Ampak za milijon dolarjev bi lahko tale družuna kupila pol Floride…

Stanovanje 4
Tole je že bližje - podobno je normalnemu stanovanju za družino z dvema otrokoma, brez “lože” in shrambe pa je veliko 92m2. Ta minimum v Celovških dvorih stane 306k ojrof + dve garaži. Ne vem, ne vem - tole pač ni lokacija na Manhattanu v prvi vrsti ob Centralnem parku. In vendar za to luknjo zahtevajo finančni ekvivalent 14,57 velikih Prešernovih nagrad za življenjsko delo, po 21k ojrof, + garaže. Pa od kod…

Stanovanje 5
Še bolj jim je všeč tole - razporeditev, če odmislijo tisto neuporabno preozko “ložo”, je čisto normalna. Možnosti “kroženja”, da bi se dalo torej iz enega prostora v drugega priti po različnih poteh, še vedno ni, čeprav je bil to standard že v Fužinah - ampak glede na ostala, je to stanovanje še vedno “majka”. Za 108 kvadratov, če odmislimo “ložo”, “teraso” in shrambo v kleti, pa zahtevajo 654k ojrof. Brez obveznih garaž. Jup, na Floridi imajo tudi vreme lepše…

Stanovanje 6
Tudi to bi bilo v redu, če le ne bi bilo nekam mračno… Okna so le na eni steni - kuhinja, kopalnica, WC in tista “garderoba”, ki bi se jo sicer dalo uporabiti za sobico, pa so brez. Poleg tega je dnevni del, se pravi dnevna soba z jedilnico in kuhinjo - nekam izrazito majhen, manj kot 28 kvadratov. No, za teh 92m2 zahtevajo 351k ojrof. Ja pa saj se hecajo… Cena je brez obveznih garaž.

Stanovanje 7
Razporeditev spominja na stanovanje št. 1, je pa, treba je priznati, uporabnejša za omenjeno družino. Je pa malo manjše. Za 87 kvadratov, če odmislimo “ložo” in shrambo, pa zahtevajo 311k ojrof. Jao, jao. Brez garaž.

Stanovanje 8

Končno stanovanje, ki je malo zanimivejše. Bivalni in spalni del sta vsak v svoji etaži, funkcionalno vse štima, tloris b.p. Če odštejemo vse “lože”, “terase”, “zimski vrt” in shrambo v kleti, ostane 121 kvadratov. Prav lepo stanovanje se zdi, primerno za družino z 2 otrokoma. Ampak zanj, primite se za stol, zahtevajo 850k ojrof! Ja pa a so z Marsa padli?! In to brez obveznega doplačila za garaže… Stanovanje v bloku, s čudnim razgledom, s čudnimi sosedi - pa tile niso normalni…

Po tem, ko je neka navadna slovenska družina pregledala, kaj se skriva v famoznih Celovških dvorih, se osuplo sprašuje, kaj je huje - kupiti katerokoli stanovanje za oglaševano ceno, ali pa se Dildomafiji prepustiti kar v osebno obdelavo, saj se razumemo… Zdi se ji skratka, da so tile Dvori namenjeni predvsem dvornim norčkom…

Slovenski balon

Po vsem svetu so cene nekako v zvezi s ponudbo in povpraševanjem. Razen v Sloveniji, seveda. Pri nas je število nepremičninskih transakcij v zadnjem letu praktično zamrlo - nikomur pa še ni padlo na pamet, da bi ceno opazno spustil.
Če je res, kar se govori - da je Vegrad s svoim “baročnim dvorcem” zavaroval vsaj toliko kreditov, kolikor bi iztržil za vsa stanovanja, če bi jih uspel prodati za oglaševano ceno - potem imamo problem.

Ne le problem izpuhtelega denarja - kljub strašni zadolženosti naši vrli gradbeniki, baje, praviloma ne plačujejo podizvajalcem in izkoriščajo delavce; denar, ki so si ga na veliko sposojali pri bankah, dokler so ga še “metale iz helikopterjev”, pa je, se reče, “izpuhtel v denarna nebesa”. Ne le problem pomanjkanja dela, odvečnih delavcev in zastoja vlaganja v nove nepremičninske projekte. Ne le problem, tudi to prihaja na dan, kastne družbe - kjer v nominalno pravni državi za denimo nadure in dežurstva zdravnikov velja evropski pravni red, za nadure in dežurstva gradbenih delavcev pa tisti Demokratične republike Kongo. Problem ki ga imamo, je problem zatišja pred viharjem. Pred velikim pokom.

Če je kaj jasno, je jasno to, da se stanovanj v Celovških dvorih ne da prodati za denar iz Vegradovega cenika. Banke pa gigantskih kreditov tudi ne bodo v nedogled reprogramirale, če so zavarovani le z latentno, željeno ceno, ki pa se je na trgu ne da doseči. Investitor cen tudi ne more spustiti do nivoja, ki ga trg prenese, ker z morebitnim izkupičkom niti teoretično ne bi mogel povrniti dolgov bankam, novih projektov pa tudi ni na vidiku.

Druga pot je torej skozi prisilno poravnavo ali stečaj, in vnovčevanje garancij. Banke bi, skratka, namesto denarja Vegradu zasegle stanovanja. Ampak banke vejo, da bi s prodajo na dražbah za ta stanovanja uspele iztržiti mnogo, mnogo manj od prej omenjenih zneskov. Tudi ta pot, ki se na prvi pogled zdi za davkoplačevalce ugodnejša, pa ni dosti boljša. Kdo, mislite, da bo na koncu (spet) saniral denimo NLB, ki je večinski državni lasti? Tako je, davkoplačevalci.

Čeprav se je stvar, se zdi, moralno in politično že sesula, pa je v Sloveniji trenutno pomembnejše zatišje, ki vlada na nepremičninskem trgu. Četudi krizo posredno že krepko čutimo, in četudi je bila situacija ob poku nepremičninskega balona v ZDA za odtenek drugačna (vsaj zaradi izjemno visoke osebne zadolženosti ameriških državljanov), se bojim, da se bliža čas, ko bo “barok” vzcvetel tudi lokalno, pri nas. Pat pozicija, ko transakcij praktično ni, cene nepremičnin pa investitorji in banke še vedno umetno držijo blizu absolutno rekordnih - se bo slej ko prej končal z Velikim Pokom. In ko bo nepremičninski balon počil tudi pri nas, se bomo naenkrat soočili še z vsem tistim, kar so ZDA “prebrodile” v zadnjih 4 letih.

Teoretično bi nas lahko rešili tisoči morebitnih dvornih norčkov, če bi nenadoma prileteli z Marsa skupaj z neomejeno denarja in se za 200 milijonov ojrof naselili v Celovških dvorih, ter brez barantanja pokupili tudi vse ostale slovenske “baročne palače” - ampak malo sem računal, pa je verjetnost izredno majhna…
Hudo bo.

Pok.

 


 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS
39 x komentirano
 • MEFISTO je rekel/-la:

  In Peterletova krščansko ljudska politična kameleonka se bo spet znašla med navadnimi državljani!

  • micka je rekel/-la:

   Dobra analiza stanovanj v kompleksu “nadstandardnih stanovanj”. To so betonske škatlice za bivanje tistih, ki so radi na prostem (ob ložah, terasah,atrijih) s pogledom v krožnik- Prav zanima me, kako bo gospa Jožka Hegler delila ta stanovanja, več članski družini dvosobno stanovanje z veliko površino teras, lož,vež in shramb. Tako je bojazen, da bo na teh terasah nastajala “nova arhitektura”, ki bo reševala stanovanjsko stisko več članskih družin.
   Prav bi bilo, da se na portalih objavi avtor te nadstandardne gradnje (z gostoto pozidave, ki presega vse normalne okvirje) in da se avtorju in direktorici da nagrado za “uspešen projekt”. Zanimivo bi bilo videti tudi to, kje stanuje avtor, za gospo že vemo, ker je novinarjem razkazala svoj dom.

  • IDOL je rekel/-la:

   Ha, ta gospa me zelo spominja na gospode Potrča, Pojbiča in Jerovška iz DZ.
   :))

  • MEFISTO je rekel/-la:

   S Potrčkom počni, kar te je volja, Jerovška pa ne mešaj v to svojat!

  • IDOL je rekel/-la:

   Mefisto, g.Jerovška in še koga od “tvojih” bi lahko malo v uk vzel, da nebi “ropopotali” po DZ, kot stari zmajevi kombajni na zadružnih njivah. Bolj star, bolj ropota in manj zrnja namlati-:)) kot ostali omenjeni.

   DOBRONAMERNO!

 • Forestina je rekel/-la:

  http://www.rtvslo.si/svet/jaz-sem-tudi-begunec-bezim-pred-svetom-ki-me-je-rodil/225949

  “Jaz sem tudi begunec. Bežim pred svetom, ki me je rodil.”

 • NoMercy je rekel/-la:

  Tole bo še lepa štala — sekalo bo pa kot strela: na nepredvidljiva mesta :)
  ——————-
  Pogled z druge strani.
  Ta ista familija bi za novo stanovanje prodala / zamenjala ali že obstoječe stanovanje ali pa kakšno dediščino po babici / dedku.
  In potem pade pod isto koso cene za m2 kot ga kupuje. Le, da če pri “svojem” stanovanju izgubi npr. 20% je to manj kot pa pridobi na znižani ceni (20%) pri novem stanovanju. Ker pa se zadnjih par let (od npr. začetka gradnje Dvorov) plače niso dvigale tako kot cene m2 - bo to še zanimiva računica in število potencialnih kupcen ni ravno veliko.
  ——————-
  Kam pa bo usekala strela?
  Ena je že - v Merkur na obrobju LJ - že 1/2 leta stoji krasen center, ki pa zaradi enega papirja ne “zalaufa” - krivda pa je menda v Vegradu, ki ni poplačal podizvajalca.
  In kam to pelje? Merkur plačuje pufe za nekaj, kar mu ne prinaša denarja!! Me zanima koliko še manjka, da se enemu povsem “odpelje” in eno kar fizično skrajša za glavo ?!?!

 • paver je rekel/-la:

  Vegrad si je sam zablokiral prodaja, saj ob objavljenem ceniku s cenami 3600 €/m, direktorica govori o znižanju na 2200 €/m. Nore cene zato služijo samo za obrambo pred stečajem, saj je z upoštevanjem zalog neprodanih stanovanj po teh cenah, premoženje še vedno vredno več od kreditov. Takoj, ko bi priznali realne cene, bi bili tudi formalno pod vodo in bi morali v stečaj ali prisilno poravnavo.

  V Ameriki se je na tej točki začel plaz: propadu gradbenikov je sledil propad bank, potem pa kriza celega gospodarstva.

  Dokler leva banda v celoti obvladuje finančni trg, Tovšakova nima šans za kakršnokoli podporo Vegradu. Že pri Palomi smo videli, da je leva banda sposobna spraviti celo dobro podjetje brezizhoden položaj, če direktorica sodi na politično desnico. Ko je ona šla, so se pogoji takoj normalizirali, in podjetje zdaj normalno posluje. Tudi pri Vegradu je tako, da bi mogoče še imel kaj šans, če bi Tovšakova šla, nadomestil pa bi jih kak sinko iz tovarišije. Seveda pa bi potem morali razliko plačati vsi davkoplačevalci bodisi s saniranjem bank, bodisi z državnimi odkupi nekurantnih stanovanj za subvencioniran državni sklad najemnih stanovanj. Tudi to bi morali plačati davkoplačevalci.

  Pri nas imamo še vedno socialistično gospodarstvo, ki ga obladuje ozka skupina mafijsko ali po naše (partizansko) povezanih tovarišev, ki se lahko zmenijo med seboj, kako ogromne dubioze obesiti narodu. Vendar to velja samo za to bando, za ostale pa tržne zakonitosti veljajo še bolj kruto kot v Ameriki.

  • TT je rekel/-la:

   “Že pri Palomi smo videli, da je leva banda sposobna spraviti celo dobro podjetje brezizhoden položaj, če direktorica sodi na politično desnico. Ko je ona šla, so se pogoji takoj normalizirali, in podjetje zdaj normalno posluje.”

   Ali ne bi morda pomislil na pregrešno možnost, da je morda bila težava v slabem upravljalcu, ki mu ni pomagalo niti to, da je bil “kompatibilen” s takrat vladajočo opcijo?

  • Šefket Ramadani je rekel/-la:

   torej je leva banda kriva da hilda tovsak prodaja nicvredna stanovanja za milijonske zneske?

  • lucko je rekel/-la:

   Od kaj je NSi leva stranka? In ali se ni to zgodilo v casu vlade SDS? So oni levi?

 • marjetica je rekel/-la:

  Kar se tiče Tovšakove je čisto vseeno kje je, povsod je kradla,že od krščanskih demokratov naprej,bi bilo zanimivo pogledati za nazaj koliko fiktivnih zaposlitev je imela,Drugače je bolj izkoriščevalska od vseh kao levakov,tako, da ne bi kdo kaj o osnovni človeški etiki pri omenjeni!

  • paver je rekel/-la:

   Formalno je bila v času Palominih težav na vladi desnica, dejansko pa je bajuk v državna podjetja nastavljal ravno take pokvarjence kot levaki. Njegovi nastavljenci so bili povrh tega še osebno nesposobni, predvsem pa niso imeli dostopa do levosučnih tovariških omrežij, kjer se je tudi v bajukovih časih delil denar. V času prejšnje vlade so levi tajkuni zelo dobro uspevali, ker se je dvojec janša - bajuk prilizoval levakom, vsem tistim z desne starni, ki so prišli na gospodarske pozicije, pa nista prav nič pomagala. Berklijski levičar bajuk in kandidat za predsednika podmladka komunistične partije janša sta uničila več desnih podjetnikov kot levaki. Njuna prioriteta je bila čistka krščanskih demokratov. Tu sta bila uspešna. Tudi Tovšakovi sta nastavila mine.

  • MEFISTO je rekel/-la:

   V resnici je vedno spadala v tako imenovano postkomunistično levico!

   Krščanskemu in naivnemu socialistu Peterletu so jo le začasno posodili.

 • ProPolis je rekel/-la:

  Vesel sem, da je končno nek publicist še malo pogledal tlorise teh slavnih stanovnj v Celovških dvorih. Če pa kaj članku manjka, je pa to, da bi, četudi večina to itak vsak dan živi in si zato zlahka predstavlja, še pokazal, koliko denarja ima sploh slovenski človek, ki razmišlja o nakupu stanovanja. Mnogi si o nakupu ne drznejo niti razmišljati.

  Namreč: Povprečna neto plača te čase v Sloveniji je 960 evrov ( http://www.stat.si/indikatorji.asp?ID=29 ). Če ima družina nekaj sreče, delata oba - torej je to na neka način kar srečna družina. Torej ta dva povprečneža nakopljeta 1920 evrov na mesec. Če vzamemo zgoraj omenjeno stanovanje 8, ki je zgoraj ocenjeno kot povsem spodobno in je ovrednoteno na 850.000 evrov, pomeni, da morata ta uboga slovenska pripadnika mediokritete delati za to stanovanje približno 443 mesecev oziroma dobrih 36 let oziroma praktično celo svojo življenjsko dobo. Pozabimo seveda, da bi se ta dva človeka rada še kdaj kaj oblekla, obula, pojedla, šla morda na počitnice in plačala kak račun ter seveda nahranila, oblekla, vzgojila in šolala tudi svojega froca ali dva, če sta si drznila napraviti kaj še za narod.

  • NoMercy je rekel/-la:

   evo - zaradi takih manipulantskih idijotov pa je fama, da je cela država v 3PM :P
   Če si dal skupaj plače dve pa še razdeli čas plačevanja - torej pol od 36 let je 18 let na enega v familiji!!
   Če vzamemo, da bo eden delal za stanovanje (36 let) drugi pa za vse ostalo - je to kat OK.

  • David je rekel/-la:

   Toliko bi morala delati ce bi takoj imela kes za nakup stanovanja. Bolj verjetno je, da bi vzela kredit, tako da bi za to stanovanje morala delati kaksnih 70 let.

  • ProPolis je rekel/-la:

   NoMercy, mislim, da rabiš še kako lekcijo matematike. Poskusi računati ponovno.

   David, strinjam se.

  • ProPolis je rekel/-la:

   No, preden NoMercy doda svojemu znanju računanja še kako lekcijo, povem, kje je rešitev za manj premožne: v tem, da si enostavno privoščijo kaj manj dragega. Človek res ne more razmišljati o stanovanju za 850.000 evrov. Lahko pa razmišlja o čem, kar stane nekajkrat manj. Kdor živi izven Ljubljane, denimo na Dolenjskem ipd, ugotovi, da lahko za ne velik denar kupi kar hišo - če vzameš kredit, tudi to sicer ni najbolj enostaven oreh, boš za svoje stanovanje ali hišo mesečno odplačeval približno toliko, kot daš za sebi primerno najemno stanovanje v Ljubljani. Ljubljana je pač draga, Vegrad pa očitno sploh.

  • luna je rekel/-la:

   In to mladi ljudje z visoko izobrazbo. Pri nas praktično izginja srednji kader.

 • ProPolis je rekel/-la:

  No, hotel sem zgoraj reči “celo svojo delovno dobo”.

  Sicer pa bi bilo iz Celovških dvorov še najpametneje narediti skvot.

  • Mimi je rekel/-la:

   To bi bilo dbest, ja!! ;))

   … imaš prav, ProPolis, ko govoriš o cashu; sama sem že 20 let podnajemnica in glede na to ni šans še našparat kaj sproti, češ da bi si enkrat pa počas kupila svoj flat… ker pač ta cash sproti skozi okno mečem, vsak mesec :(
   Potem pa še take cifre!
   Sva se enkrat peljali s frendo po okolici Maribora in mi pokaže neke novonastale bloke, pa pravi, kaj misliš, kakšne so cifre? No nisem si zapomnila konkretnih cifer, samo to, da so bile skoraj še enkrat manjše kot v Ljubljani.
   Ni zelenic, drevja, igrišč, pač pa sama gradbišča ali pa že kar ful enih bajt novih. Se pravi prostor pripravljen za ful enega folka.
   In kako bo ta folk preživljal svoj proti čas? Itak - po velecentrih, hipermarketih. :o|

  • Mimi je rekel/-la:

   pardon, prosti in ne proti čas. :))

  • Forestina je rekel/-la:

   Študentske sobe :)

  • NoMercy je rekel/-la:

   1. prav računajte !!
   2. delovna doba se daljša in bo čez 30 let že 50 let.
   3. itak pa ni luksuz za teleta, ki slabo služijo.

  • Šefket Ramadani je rekel/-la:

   Ja ja, zivljenje v cebelnjaku, pardon celovskih dvorih je luksuz.

   hitro kupit preden se cena zvisa, tako poceni ne bo nikoli vec…

 • Forestina je rekel/-la:

  http://www.siol.net/eu/novice/2010/03/pritozba.aspx

  Ta je povezana s kakovostjo zraka glede koncentracije nevarnih grobih delcev v zraku, imenovanih PM10. To je že tretja tožba proti Sloveniji na področju okolja, druga v dobrem mesecu dni.

 • Luka je rekel/-la:

  @nomercy
  Ja v katero šolo si pa ti hodil?
  Vse čestitke za več kot uspešno matematiko!!!!!

  Naj ti namignem; če morata dva delati 36 let, mora eden delati 72 let + obresti na 72 let in garaže in prideš na cca. 150 let. Hvala bogu, da zdravstvo napreduje in to ne bo problem.

  • NoMercy je rekel/-la:

   @ Luka: ja tako je Tovšakova planirala - in tako se izide :)
   Komur se pa ne izide naj pa pač ne kupuje
   .
   .
   aja, njej se tudi ni izšlo :)

 • David je rekel/-la:

  Malo si oglejte cene britanskih nepremicnin.
  http://www.rightmove.co.uk
  Potem primerjajte povprecno britansko placo s tisto slovensko (23 000 funtov na leto).
  Nekdo se s Slovencki zopet heca.

  • NoMercy je rekel/-la:

   he he … računaj s tem, da je v UK cca 80 mio prebivalcev v SVN pa 2 mio.
   Ferrari, Porsche, Maybach … pa stane v obeh državah enako.

  • Šefket Ramadani je rekel/-la:

   hahahahahahahaha.

   ferarri je rekel. prej yugo z nalepljeno ceno

 • ivan je rekel/-la:

  Zakon pravi, da direktorji odgovarjajo s svojim premoženjem. Najprej zapleniti vse kar ima H. Tovšak in njeni družinski člani prvega reda, razen tistega, kar so dokazljivo sami prislužili. Potem zapleniti po istem kriteriju premoženje vsem, ki so odobrili kredite, ki jih ne bodo dobili nazaj. Zatem prodati Vegrad in izplačati delavce. Kar ostane (če) in stanovanja dati v last kreditodajalcem. Ti jih bodo hitro prodali, da ne bi imeli še večje izgube. Pri tem vedo, da bo ves manko zaračunan davkoplačevalcem. To bi bil najcenejši način, ki ga ne bomo videli, razen dela, ki se dotika davkoplačevalcev.

 • NoMercy je rekel/-la:

  Zanimivo - nikomur pa ne pride na msel, da bi dobil še kaj plačano, če vzame kakšno stanovanje v Dvorih :)
  ———————
  Bo pa zanimivo tole, ker uporabnega dovoljenja za stanovanja pa ne bo. Ajde, stanovanje se že da uporabljati ampak brez ogrevanja, dvigala … če pa so še kakšni poslovni prostori bodo pa prazni :)

 • Forestina je rekel/-la:

  Zato so z “nato paktom” želeli razfukati onkologijo, da bi bila stopnja umrljivosti najmanj 95% (vsi izven mreže) in bi prihranili v pokojninski blagajni.

 • jurij je rekel/-la:

  fak sam te cene… taka stanovanja lahko kupujejo samo Ismail Mainardi ter pasjejebna in orožarska elita.

 • okosokolovo je rekel/-la:

  1) Planiram nakup stanovanja a osebno me že samo ob pogledu na džunglo stanovanj Celovških dvorov, niti pod točko razno ne mika, misel da bi živel tam.

  2) Me prav zanima kdo od tistih ki imajo več denarja (od 300K dalje ) bi si sploh želel za tak denar v tako okolje ?!

  3) Mesta oz upravljalci so dobro seznanjeni, da velika stanovanjska naselja psihično slabo vplivajo na ljudi in da se ob veliki gostoti najraje razvije tudi kriminal.
  Res zanimivo, kako je Ljubljana lahko odobrila tak megalomanski projekt (jaz mu pravim Titanik).
  Kapital je res slep… in potem ni druge, da se zgodijo potopi; podjetij, županov…

 • sars je rekel/-la:

  Noro je, da so zgradili bloke, katerih stanovalci bodo 24 ur na dan prenašali zelo glasne in smrdljive LPP garaže. Celo bogastvo za to, da boš ob tretji uri ponoči poslušal avtobuse in jih podnevi še gledal z balkona? Ne, hvala. Je pa svinjsko od občine, da bo tam tudi nekaj neprofitnih stanovanj. Se mi smilijo reveži, ki bodo fasali to bedo.