24. marec, 2010 | Nikola Maljković

Kupci v oblakih, prodajalci na kavi

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kupci na delniških trgih v ZDA so v zadnjih nekaj tednih prikazali izjemno moč, ki je marsikaterega udeleženca presenetila. Ameriški indeks SP500 je tako od dna v začetku februarja pa do včeraj zabeležil več kot 12-odstotno rast. Rast je bila tako izrazita, da je največji vmesni padec znašal borih 2,5 odstotka, saj so kupci že relativno majhen padec večinoma hitro izkoristili za nove nakupe. Moč kupcev se kaže tudi v tem, da tečaji delnic in surovin pridobivajo kljub močnemu ameriškemu dolarju, ki je v prejšnjih mesecih kazal obratno gibanje glede na tečaje delnic in surovin.

Glavni razlog za takšno nepričakovano moč kupcev je zelo verjetno odločitev predstavnikov ameriške centralne banke, da v bližnji prihodnosti ne nameravajo dvigovati temeljne obrestne mere, ki bo tako še dolgo časa ostala blizu ničle. Hkrati podatki o inflaciji ne kažejo na morebitne inflacijske pritiske, zato trgovalci pričakujejo prvi dvig šele ob novembrskem zasedanju. To pomeni, da je še dovolj časa, da poceni denar išče donosnejše naložbe, med katerimi so tudi delnice.

Še enkrat se je pokazalo, zakaj je pomembno trgovati v smeri prevladujočega trenda. O tej strategiji sem govoril na začetku leta in sicer kot eni izmed pomembnejših elementov uspešnega dolgoročnejšega trgovanja.

O prvih znakih potencialne rasti na delniških trgih sem pisal v začetku februarja, ko so kupci v enem dnevu prikazali izjemno moč. Takrat se je indeks SP500 gibal okoli 1065. Relativno srednjeročne trendne strategije so z majhno zakasnitvijo zabeležile signal za nakup okoli nivoja 1100. Kljub temu, da se je takrat tečaj od dna odbil že za približno pet odstotkov, je pridobil še dodatnih slabih sedem odstotkov. Včeraj je indeks SP500 zabeležil nov 18-mesečni vrh.

Tudi sam sem bil v začetku na pravi strani, vendar me je sama moč kupcev vseeno presenetila, tako da sem pri SP500 indeksu neuspešno iskal priložnost za prodajo na kratko v območju odpora med 1130-1150. Trg je bil enostavno tako močan, da je dal le malo priložnosti oziroma skoraj nič za končni uspeh pri tem poslu. Sedaj sem ob strani in čakam na morebitne relativno večje korekcije proti 1130-1150, kjer lahko pričakujemo prve nakupne priložnosti. Seveda, če bo do padca sploh še prišlo, saj izgleda, da so vsi pogledi usmerjeni v območje okoli 1200.

sp500

V tem in naslednjem tednu bodo tečaji podprti zaradi konca prvega trimesečja, saj je težko pričakovati, da bodo večji igralci dopustili večje korekcije pred kvartalnim poročanjem strankam. V aprilu pa se bo pozornost usmerila na objave poslovnih rezultatov, ki bodo morale doseči zelo visoka pričakovanja trgovalcev.

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS