30. marec, 2010 | Igor Koršič

Nova kriza: Slovenija je med najbolj športnimi državami na svetu

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Samo ne si domišljati, če ste slučajno nadpovprečno uspešni, da morate zato imeti primerljive pogoje za delo in primerljivo plačilo. Ne pri nas velja obratna logika. Zadnjič sem pisal o problemu Maze. Navrgel sem tezo, da je poglavitni problem konflikt med  tekmovalci na eni in športnimi organizacijami z botro državo, zlizano s kapitalom na drugi strani.  Tekmovalci želijo primerne pogoje za doseganje vrhunskih rezultatov, funkcionarji športnih zvez so tam zato, da to onemogočajo. Da v imenu kapitala in države brzdajo njihova pričakovanja. Konkretno:  ekipa Mazejeve je izračunala, da za trening, ki dokazno vodi na vrh potrebuje 180.000 €. Gospodarjevi hlapci, v šoli smo jih imenovali valpti trdijo, da to ne gre. Da tega denarja ni. Da se ne moremo iti take privatizacije.

Valpti sejejo razdor med podložniki. Tini očitajo, da je sebična. Ni solidarna s svojimi kolegi smučarji. Smučarska zveza ji je očitala,  da je vrgla je senco na četrto mesto Ferkove v Sestriersu. V zadnjem Dobro Jutro pa Valant trdi, da ni dobra samo Tina ampak da je tudi moška alpska ekipa tretja na svetu. Iz tega spet izhaja očitek Mazejevi, da je nesolidarna.  Egoistična kot je,  hoče vse zase, zaslužnih pa je očitno več.  Zato bo dobil manj Jerman.  Valpti kot Valant imajo svoje pod-valpte, panožne zveze med katere, po znanem pravilu deli in vladaj, tudi  seje razdor z očitkom, da vsak želi čimveč zase, in tako seveda oškoduje druge.  In potoži, da je zato težko vladati.

Srečno dejstvo, da je po Valantu Slovenija ena najbolj športnih držav  na svetu ni razlog za veselje.  Tako za Vogrinca kot Valanta je to problem. Očitno imamo v državi preveč talenta in športne volje.  Denarja za pokrivat vse to pa ni. Zato Vogrinčev predlog: zmanjšamo število športov, ki bodo dobivali javno podporo. Nikjer niti namiga, da bi kdo začel razmišljati v smer, da imamo morda  srečo, ker imamo veliko talenta in telesnega zdravja. Da je napaka, da za vse nimamo dovolj denarja in da bi zato bilo treba ta sredstva povečati. Zakaj? Za potrošnjo in razmetavanje z denarjem?  Ne. Zato, ker vrhunski šport razen množičnega razvedrila prinaša čisto otipljive, v evrih merljive učinke. Navdušuje za rekreacijo in s tem krepi nacionalno zdravje in ustvarjalnost, štedi izdatke za zdravstvo,  promovira še vedno neprepoznavno Slovenijo, kot deželo odličnosti, kar nacionalne blagovne znamke na globalnem trgu še kako potrebujejo … Ampak saj res, domače znamke nam tako propadajo, IBM-u je se seveda upravičeno žvižga za slovensko odličnost.

Kaj je zdaj s temi sredstvi za smučarijo? S sponzorji in sredstvi ministrstva pristojnega za šport skupaj naberejo 2 mio €. Res je, če Tina dobi svojih 180.000 € je to slaba desetina. Tinini sogovorniki nikakor ne morejo niti pomisliti, da je problem v dveh milijonih in ne v 180.000.   Vztrajajo, da je problem prevelika Tinina zahteva. Pa poglejmo kaj pravi Stane Valant o teh dveh milijonih. Možnost, da bi se ta sredstva povečala na  hitro zavrne. Sponzorski milijon osemsto je očitno vse kar se da napraskati pri slovenskem gospodarstvu.  In 240.000 iz proračuna.  Ker slovenska podjetja propadajo, so celo izgledi, da se bo sponzorski delež v prihodnosti zmanjšal. Realist Valant straši z možnostjo, da sta zato slovenski šport  in smučanje trenutno v rezultatskem zenitu in nas pripravlja na skromnejše, ubornejše čase.

Mimogrede, kako je že z nacionalnim interesom v gospodarstvu? Ker takega interesa domnevno ni in ker je gospodarski bog v neovirani globalizaciji moramo seveda sprejeti razvoj, ko slovenska podjetja zamenjujejo multinacionalke, kot pokoro, božjo kazen, ali kot logično posledico vere v socialni in ekonomski darvinizem ali darvinistični kapitalizem.  Prav. Ker je po teh doktrinah to optimalno za gospodarstvo, to posledično pomeni, da iz propadanja nacionalnih podjetij in krepitve ne-nacionalnih,  tujih, multinacionalnih,  izhaja gospodarska rast.  Zakaj bi tega boga priznavali, če temu ni tako? Iz gospodarske rasti pa bi moralo nastati več fiskalnih prihodkov za državo. S tem pa seveda večje možnosti, da se izpadli prihodki smučarske zveze nadomestijo. Ja, ker je to domnevno bolj uspešna formula, kot če gospodarstvo vodi tudi nacionalni interes, bodo lahko javna sredstva, to je podpora ministrstva še večja, kot bi bila tista od propadlih slovenskih sponzorjev.

No, tu se pa pokaže Valant solidaren z državno kaso, s proračunom, saj meni nič tebi nič pravi, da se ta sredstva tudi ne bodo povečala. Pika. Zakaj ne? Ne pove. Ne pove, kljub temu, da pove, da so v primerjavi z drugimi državami nizka. Kako je zdaj to? Smo med najbolj športnimi državami na svetu. Vendar imamo smolo, ker se moramo v imenu neizprosnega globalistično in anti-nacionalno nastrojenega ekonomističnega boga sprijazniti, da nam domača podjetja in s tem sponzorji crkujejo. Imamo smolo, ker se moramo kljub temu, da smo med najbolj športnimi državami, (verjetno misli na dosežke glede na število prebivalstva),  molče in ponižno sprijazniti z dejstvom, da država, proračun za šport (samo smučarski?) namenja manj kot v drugi državah. Po drugi strani pride  samo na tri dni Planice baje 90.000 ljudi. Vstopnice so od 10 – 18, tribune 30-35, klub Planica 300. Koliko že to nanese? In Zlata lisica? In pokal Vitranc? In zaslužki mimo vstopnic? Mi, plebs, imamo svoje smučanje očitno radi. In smo pripravljeni za to plačati.  Kam gre ta denar? Je kdo obogatel? Je kdo obubožal? So obogateli tekmovalci? Samo vprašujem?

Zato ostaja prva prioriteta funkcionarjev, da krotijo pričakovanja tekmovalcev in njihova sebična pričakovanja, da bi se spodobilo, če bi bili podprti vsaj tako kot v primerljivih državah, če ne bolj, glede na to, da očitno dosegajo nadpovrečne rezultate.  Je pa res, da če se  bodo žrli med sabo za prepičla sredstva, ne bodo imeli časa razmišljati o neumnostih. Ne bodo si mogli domišljati,  da oni kaj vedo o tem kaj so optimalni pogoji za trening in kako se lahko doseže vrhunske rezultate. Naj se žrejo med sabo, molijo in delajo. Da bo mir! Kajti če se o teh stvareh razpravlja v javnosti, se krni ugled smučarije. Še en očitek Mazijevi. Valanti bi se o teh zadevah raje pogovorili brez javnosti, kot je to v navadi v finih familijah. Javnost naj nosi denar v Planico, Maribor in Kranjsko goro. In naj plačuje davke. Za drugo naj se ne briga.

Kaj če bi pri volitvah vrhovnega šefa slovenske smučarije namesto z lobističnim, kapitalski in političnim prerivanjem ob koritih, kdaj kdo nastopil s svojim programom. Da ne  bi mahal samo s Planicami, za katere ne vemo kaj primerjalno pomenijo - vidimo lahko le da hudo zaostajajo za primerljivimi centri v tujini - ampak bi nam moral postreči s statistiko, podprto temeljito študijo trenutnega stanja. Raziskava trenutnega stanja bi morala odkriti vse probleme, finančne, organizacijske, psihološke …  in predlagati, kako jih namerava kandidat za predsednika rešiti. Čisto za začetku bi morala biti razpredelnica, kjer bi  Slovenijo primerjali s tujino glede količine vloženih javnih in sponzorskih sredstev in športnih učinkov. Saj  je ja v športu vse to merljivo!

Igor Koršič

P.S. Valant omenja Jureta Koširja kot primer domnevno neprimernega z njegovim pristopom pri pridobivanju sponzorskih sredstev,  s procenti na pridobljene subvencije. Kot dokaz, da to ni dobro navaja  dejstvo,  da se je Košir razšel z Hokejskim klubom Jesenice. Hkrati drugje berem, da Košir, ne veliko zadovoljstvo sosedov Hrvatov,  odlično sodeluje s Medveščakom. Nisem natančno poučen, zdi se mi pa, da je premosorazmerno s vzponom Medveščaka uspešnost ekipe Hokejskega klub Jesenice drastično padla.  Zaradi prestopa neuspešnega Koširja?

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
7 x komentirano
  • Nogavička je rekel/-la:

    Sama nadležna vprašanja. Negativna selekcija jih ne tolerira.

    • vem je rekel/-la:

      Zato se v slovenski smučarski zvezi že dvajset let ni nič spremenilo. Pa saj drugje ni nič drugače. Spremembe zahtevajo pač znanje, zavzetost, vizije in cilje, to pa je za pridobitniško naravnano funkcionarsko kasto v Sloveniji veliko preveč napora.

  • Forestina je rekel/-la:

    Mogoče bi Valant moral oditi že pred Prijateljem.

    Samo tisti american size Lovše mi tudi ni všečen :)

  • Forestina je rekel/-la:

    Krka kozmetika naj jo vzame za obraz oz. model.
    Mislim, če je pa Tinino faco težko prodat potem je tud konc.

    Olimpijska prvakinja s porcelanasto kožo kljub mrazu in vetru.

    • cosmo12 je rekel/-la:

      Točno, dobro smuča in dobro zgleda.
      Če jo nihče noče jo jaz vzamem …

  • butalec je rekel/-la:

    Nikakor se ne strinjam z naslovom, Slovenski športniki so res tudi med najboljšimi športniki na svetu, toda da bi bila država med najbolj športnimi državami sveta, ta je pa bosa. Saj skoraj vsi res dobri športniki poskušajo srečo v tujini in če jim prodor tja ne uspe, prenehajo športno kariero , kajti lastna država jih doma preveč mrcvari in izkorišča.