31. marec, 2010 | Vest

TAKLE MAMO 110 - reset & re-start III+, odlični odnosi na psu …

Globalni pregled dogodkov s Katjo Buda.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

RESET & RE-START III+
Predsednika ZDA in Rusije sta se dogovorila za nov sporazum o strateškem jedrskem orožju, ki nadomešča tako sporazum START (Strategic Arms Reduction Treaty) iz leta 1991 kot Moskovsko pogodbo iz leta 2002. Veljavnost sporazuma START je potekla lani decembra.
Nov sporazum prinaša 30% zmanjšanje obsega strateškega jedrskega orožja in 50% zmanjšanje lansirnih platform. Vsaka država bo tako lahko imela »le« še 1550 strateških jedrskih konic. Cilje bosta morali doseči v 7ih letih po ratifikaciji, veljavnost sporazuma je 10 let. Oba predsednika bosta sporazum uradno podpisala 8. aprila v Pragi.
Nov sporazum med jedrskima velesilama bosta morala potrditi še ruska Duma in ameriški Senat. Ob podpisu pogodbe je nobelovec Obama poudaril, da bi radi državi z lastnim vzgledom in zavezanostjo sporazumu NPT pokazali preostanku sveta resnično zavezanost zmanjševanju jedrskega orožja ali celo njegovi ukinitvi. V resnici ne ZDA in ne Rusija ne spoštujeta temeljnih zavez NPTja.

ODLIČNI ODNOSI NA PSU …
Izraelski premier Netanjahu je dobil, kar je iskal. Popolno ponižanje s strani ameriškega predsednika Obame, za katerega je menil, da je šibak in predsednik le za en mandat. Skupaj se nista niti nastavila fotografom, kot je to običajno za vsak tako visok obisk. Ker Netanjahu ni privolil v ustavitev gradnje nelegalnih naselbin, je Obama prekinil sestanek z besedami, naj ga obvestijo, če bo kaj novega. Napovedana skupna večerja je odpadla. Izraelska delegacija je nato predčasno zapustila Belo hišo. Obe administraciji nista dali nobene izjave za javnost.
V izraelskih in procionističnih medijih so ocene srečanja med voditeljema precej ostre. Gre za ponižanje tako premiera kot države, za zasedo. Premier je doživel obravnavo primerno predsedniku Ekvatorjalne Gvineje in se vrnil v domovino politično šibkejši in osamljen.

V zadnjih izjavah premier Netanjahu za zastoj mirovnega procesa ponovno krivi palestinsko stran. Ta je ohrabrena zaradi ameriških potez, zato dodatno zaostruje svoje pogoje in ne kaže nobenih znakov zmernosti.

… ALI PA TUDI NE.
Kljub ohladitvi odnosov pa se vojaške vezi med Izraelom in ZDA ne krhajo. Obrambni minister Ehud Barak je v nagovoru vojaškim poročevalcem dejal, da gre le za nestrinjanje med prijatelji. ZDA v popolnosti podpirajo Izrael tako s finančno, vojaško kot politično močjo. Izrael ima dostop do najsodobnejšega orožja in vojaške opreme, letno je deležen 3 milijardne pomoč v obliki financiranja, streliva in rezervnih delov. ZDA so bile praktično edine, ki so Izraelu ob Goldstoneovem poročilu stale ob strani.
Ob Netanjahujevem obisku so podpisali pogodbo o nakupu treh novih transportnih letal v vrednosti 250 milijonov $ ter najverjetneje dobili zeleno luč za nakup novih lovskih letal F-35. Če bo dokončen sporazum podpisan v kratkem, bo Izrael prva lovska letala prejel v letu 2014.

SREČANJE ARABSKE LIGE
Stališča Arabske lige o obnašanju Izraela, ki so jih sprejeli za zaprtimi vrati, so jasna. Če ne bo Izrael ustavil gradnje nelegalnih naselbin in prenehal z aneksiranjem Vzhodnega Jeruzalema, so vsa nadaljnja pogajanja nesmiselna. Arabske države morajo zato enotno in aktivneje nastopiti proti obnašanju Izraela. Če Bela hiša ne bo ukrotila izraelskega početja, Teheran ne bo edina prestolnica, kjer se zažigajo ameriške zastave.
Na srečanju so razpravljali tudi o ustanovitvi Arabske unije po vzoru Evropske in Zveze z arabskimi sosedami. S slednjo bi razvili sodelovanje s prijateljskimi državami na skupnih varnostnih področjih. Med te države vključujejo predvsem Turčijo in Čad.

5 RESOLUCIJ
Svet Združenih narodov za človekove pravice je sprejel 5 resolucij, ki se nanašajo na nespoštovanje človekovih pravic na ozemljih, ki jih zaseda Izrael.
Prva resolucija se nanaša na okupirano Golansko planoto. Izrael nadaljuje s politiko kolonializacije, torej gradnjo nelegalnih naselbin in tako spreminja demografsko sestavo, institucionalno strukturo in legalni status okupiranega ozemlja. Begunci morajo imeti pravico vrnitve na svoje domove in pravico do svoje lastnine. Izrael mora prenehati z izdajo izraelskih dokumentov in državljanstev sirskim državljanom, hkrati pa njim in njihovim sorodnikom dovoliti prost prehod meje s Sirijo. Izrael mora takoj izpustiti sirske pripornike, ki so v izraelskih zaporih že 24 let, hkrati pa nemudoma dovoliti obiske predstavnikom Rdečega križa.
Resolucijo je podprlo 31 držav, 1 (ZDA) je bila proti, 15 je bilo vzdržanih. Med temi je bila tudi Slovenija.

Druga resolucija ponovno priznava palestinsko pravico samoodločbe, vključno s pravico do svobodnega in dostojanstvenega življenja v suvereni, neodvisni, demokratični in nerazdeljeni državi. Resolucija ponovno poudarja vse pravice Palestincev do Vzhodnega Jeruzalema in poziva članice, da skozi organe ZN naredijo vse, za realizacijo teh pravic.
Resolucijo je podprlo 45 držav, ena (ZDA) je bila proti.

Tretja resolucija zadeva izraelske naselbine na okupiranih ozemljih, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom in Golansko planoto. Obsoja nadaljevanje gradnje in planiranje novih naselbin na okupiranih ozemljih in poziva izraelsko vlado, da nemudoma preneha s takšnim početjem, ki ogroža pogovore o trajni rešitvi bližnjevzhodnega konflikta. Hkrati poziva na odprtje mejnih prehodov z Gazo, ki so ključni za oskrbovanje območja z temeljnimi življenskimi dobrinami, in dovoli agencijam ZN dostop do okupiranih ozemelj. Resolucija poziva Izrael, da nemudoma ukrepa proti oboroženim naselbenikom, ki ogrožajo varnost in lastnino palestinskega prebivalstva z fizičnim nasiljem in grožnjami. Izrael mora izpolniti vse pravne obveze, ki izhajajo iz stališč Mednarodnega sodišča za človekove pravice izdanih leta 2004.
Resolucija je bila sprejeta s 46imi glasovi za in enim (ZDA) proti.

Četrta resolucija obsoja grobe kršitve človekovih pravic na zasedenih ozemljih. Svet ZN od Izraela zahteva konec okupacije, ki traja od leta 1967, in zavezo mirovnemu procesu, ki bi omogočil nastanek suverene države Palestincev. Hkrati obsoja napade in operacije izraelske vojske na zasedenih ozemljih, še posebej napade na civilno prebivalstvo in sistematično uničevanje palestinske kulturne dediščine. Izpostavili so izkopavanje pod mošejo Al Aksa in uničevanje starih palestinskih grobišč v Jeruzalemu. Svet poziva Izrael, da nemudoma izpusti vse palestinske zapornike in pripornike, vključno z ženskami, otroki in člani palestinskega parlamenta.
Za resolucijo je glasovalo 31 držav, proti 9, 7 je bilo vzdržanih. Med te spada tudi Slovenija.

Zadnja, peta resolucija govori o Goldstoneovem poročilu, torej o poročilu o dogajanju v Gazi med izraelskim napadom med decembrom 2008 in januarjem 2009. Svet poziva Izrael naj nemudoma sproži preiskave o kršitvi mednarodnega humanitarnega prava. Te morajo biti neodvisne, kredibilne in morajo ustrezati vsem mednarodnim standardom. Svet poziva Izraelsko oblast k preučitvi možnosti o vojnih reparacijah Palestincem, ki so utrpeli izgubo družinskih članov ali premoženja.
Za resolucijo je glasovalo 29 držav, 6 jih je bilo proti, 11 vzdržanih. Tokrat je bila Slovenija za.

TERORISTIČNA PLASTIČNA KIRURGIJA
Po poročanju MI5, britanske notranje obveščevalne službe, nameravajo teroristi za tihotapljenje in uporabo eksplozivnih naprav uporabljati svoja telesa. Radikalni islamistični plastični kirurgi, šolani na vodilnih britanskih klinikah, bodo povečevali ženske prsi z eksplozivnimi vsadki, moškim teroristom so namenjeni ritni vsadki. Takšnih vsadkov ni mogoče prepoznati s sedanjimi oblikami pregledov. MI5 naj bi za novo metodo zvedela iz prisluhov teroristom v Pakistanu in Jemnu.

Jura Štok

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano