9. april, 2010 | Nikola Maljković

Velika verjetnost (96,7%) za višje tečaje do začetka naslednjega leta

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Glede na zadnja dva tedna in pol se na delniških trgih v ZDA ni prav veliko spremenilo. Kot sem zapisal v zadnjem naslovu, kupci so še vedno v oblakih, medtem ko so prodajalci še vedno na kavi. Trend rasti, ki smo ji priča od začetka februarja, se tako nadaljuje. Prav zastrašujoče pa deluje moč kupcev, saj do včeraj indeks SP500 v uradnem trgovanju v zadnjih 42-ih dneh ni niti enkrat zabeležil padca za več kot odstotek vrednosti. To je dovolj pomemben podatek o sami moči kupcev.

Izgleda, da so si kupci na indeksu SP500 za cilj trenutnega momenta vzeli nivo 1200, vendar bi ponedeljkov vrh pri 1192 lahko predstavljal kratkoročen vrh, saj smo včeraj znotraj dneva po dolgem dolgem času videli relativno večji prodajni pritisk.

Naslednji teden se z objavo aluminijskega giganta Alcoe uradno začne sezona objav poslovnih rezultatov. Glede na vzorce, ki smo jih videli v zadnjih obdobjih objav (oktober 2009 in januar 2010), bi lahko sklepali, da je veliko optimizma že vračunanega v tečaje, zato bi lahko trgovalci to obdobje izkoristili za unovčevanje zajetnih dobičkov in to kljub boljšim rezultatom od pričakovanih. V naslednjih tednih je tako možnost padca zelo verjetno večja kot možnost nadaljevanja momenta rasti, kar še povečuje pomembnost spremljanja reakcije trgovalcev na same objave.

Tudi sezonske analize nekaterih tujih analitikov pravijo, da je več kot 70-odstotna verjetnost, da bomo v obdobju med aprilom in septembrom videli korekcijo večjo od 10 odstotkov. Takšen scenarij bi predstavljal dobro priložnost za srednjeročne nakupe, saj na drugi strani podatki kažejo, da do naslednjega februarja obstaja velika verjetnost, da bodo tečaji višje, kot so bili letošnjega februarja.

Gre za indikator, ki meri “notranje” stanje trga. In sicer gre za deset dnevno drseče povprečje razmerja med številom delnic, katerih tečaji so zabeležili rast, in številom delnic, katerih tečaji so zabeležili padec. Ko to razmerje doseže 1,9 proti 1, dobimo nakupni signal. Tuja analitska hiša Ned Davis Research je prišla do zaključka, da je od leta 1947 prišlo do 30 takšnih nakupnih signalov, indeks SP500 pa je zabeležil pozitiven donos v 29. primerih, samo v letu 1987, ko je prišlo do močnega padca, je bil zabeležen padec.

Eden takših signalov je prišel 23. marca preteklega leta in potrdil 29. primer letošnjega marca, ko je SP500 zabeležil rast v višini 42,7%. Signali so se zgodili tudi 21. julija 2009 (SP500 pri 954,58), 16. septembra 2009 (SP500 1068,67) ter zadnji 19. februarja letos (SP500 1109,17).

Kot vidimo, naj bi po tako močnem signalu, ki beleži 96,7-odstotno uspešnost v zadnjih več kot šestdesetih letih, februar zaključili višje od nivoja 1109,17 na SP500. Torej bi morebitna večja korekcija res lahko predstavljala dobro priložnost za srednjeročne nakupe do začetka naslednjega leta.

sp500_842010

Nikola Maljković
Avtor je analitik v trgovalni ekipi TradePort, Poteza d. d.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano
  • anze je rekel/-la:

    Kitajska ravno tako praznuje, ko so v svoj svet sprejeli še 1,321,377,398 ponosnega malega Kitajca.
    Ta dan bodo obeležili s kupckom rdečih zvezdici, ki jih bo potrebno pripisati na vse grafe za demografski prikaz rasti prebivalstva.

    Obenem posebna skupina znanstvenikov za tolmačenje prihodnosti napoveduje, da je verjetnost za višje tečaje na zgornjem grafu celo 97,66 odstotna.