1. maj, 2010 | Laurent Hassid

Kurdistanski mir

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Od drugih parlamentarnih volitev po padcu režima Sadama Huseina v 325-članski iraški parlament, si Irak prizadeva za stabilizacijo, kakršna prevladuje v treh severnih kurdskih pokrajinah, ki jih od prve zalivske vojne varuje anglo-ameriška vojska. Tu ni podob vojne, atentati so maloštevilni in življenje je mirno že dvajset let. Pokrajine so varne pred gibanjem Baas in pred zmedo, ki je sledila padcu režima leta 2003. Na turško-iraški meji plapolata dve zastavi: iraška in kurdska.

Irak1

Boj Pašmerg proti Sadamu Huseinu na zidu v Dohuku.

Turški oklepnik varuje mejo in nas spomni na nezaupanje Ankare do iraških Kurdov, ki so vnesli nemire v vzhodno Turčijo, kjer je več kot 20 milijonov Kurdov. V središču Dohuka, 70 kilometrov južneje, tržnica, ki je vedno polna, ponuja najrazličnejše blago, dražja oblačila kot v sosednji Turčiji, mila, uvožena iz Alepa, in preproge z Johnom Waynom! Slaščičarne so zelo priljubljene, restavracije, kjer je pogosto gneča, ponujajo različne jedi iz mesa, kuhane zelenjave in riža. Nogometna ekipa Dohuka igra v prvi iraški ligi in ima posebne navade: igralci se šalijo z lastnikom restavracije in med jedjo neprestano preverjajo mobilne telefone.

Irak2

Predmestje Dohuka, na hribu se sveti kurdska zastava.

Eden izmed njih je pojasnil, da njegova ekipa nima nobenih težav z igranjem v iraških mestih in s prevozi. V sosednji ulici pek v popolnem angleškem jeziku pravi, da je bil strah močnejši pod Sadamom, kjer je vsakega, ki je imel dolge lase, tetovaže ali je bil lepo oblečen, aretirala varnostna služba. “Pomembno je, da živimo v miru,” pravi uslužbenec menjalnice, ki pred vsemi ponosno pokaže zavojčke po 500 evrov. Ni pomembno, da se številni Kurdi pritožujejo zaradi korupcije in tekmovalnosti med oblastmi. Dva glavna kurdska voditelja, Mustafa Barzani iz Kurdske demokratske stranke (KDS) in iraški predsednik Džalal Talabani iz Domoljubne unije Kurdistana (PUK) pravično vladata pokrajini.

Irak2

Mestna slaščičarna, v ospredju tradicionalni ženski z rutama, za njima “zahodnjaški” par.

Toda julija 2009 se je nova politična stranka Goran zoperstavila korupciji. Odpravila je monopol, ko se je uvrstila na drugo mesto v kurdski regionalni skupščini v Erbilu, glavnem mestu iraškega Kurdistana. Tako se je napetost povečala. Omejili so politična zborovanja in jih ob večerih v mestu Sulemanija celo prepovedali zaradi strahu pred atentati.

Nedavna odločitev nizkocenovne letalske družbe Air Berlin, da odpre povezavo z Erbilom in s Sulemanijo potrjuje, da je ta predel države pripravljen nadaljevati svoj razvoj, pod pogojem, da notranje rivalstvo ne uniči miru, pridobljenega v zadnjih dveh desetletjih.

Laurent Hassid

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano