12. maj, 2010 | Stjepan Hundić

Razvajeni od Cannesa

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

“Slabo leto za Cannes!”, “Benetke se bodo sladkale s filmi, ki niso bili končani za Cannes!”, “Selektorji Cannesa so brez okusa!” … to so samo nekateri od komentarjev svetovnih medijev po objavi programa 63. filmskega festivala v Cannesu. Nič prijaznejši niso postali, ko so potrdili, da bo festival odprl holivudski spektakel Ridleya Scotta Robin Hood z Russelom Crowom v glavni vlogi. “Nekdo je to mastno plačal …” je bilo mogoče prebrati med vrsticami.

Kot da vse to ne bi bilo dovolj. Prejšnji teden je Cannes prizadelo neurje in osemmetrski valovi, ki so zalili restavracije in klube na dolgi peščeni plaži. Zdaj lastniki na hitro popravljajo škodo, da bi festivalske goste pričakali v polnem sijaju. Potem se je ponovno oglasil islandski vulkan in s sabo prinesel paniko. No, muk slavnega festivala s tem še ni bilo konec. Predvčerajšnjim so objavili, da Ridley Scott ne bo prišel v Cannes, zaradi operacije kolena. Morda je samo prebral kritike Robina Hooda! Tako se po stopnicah, ki vodijo v Palais ne bo povzpel režiser filma, ki odpira festival, kar je prava redkost na najbolj slavnem tepihu na svetu. Vendar Cannes ne bi bil, kar je - najbolj razvpit, najbolj vpliven, najbolj naj, naj filmski festival - če ne bi, tudi v takšnih okoliščinah, privlačil neprestane pozornosti svetovnih medijev.

“Razočaranost” medijev in kritike je pravzaprav skriti kompliment Cannesu. Festival nas je razvadil z največjimi filmarji, ki na Azurno obalo prihajajo s svojimi premierami. Da ni tistih, ki smo jih pričakovali (Tree Of Life Terrencea Malicka, Somewhere Sophie Coppole, Potiche Françoisa Ozona. Chanda’s Secrets Toma Tykwera, Cirkus Columbia Danisa Tanovića, Hereafter Clinta Eastwooda …) ne pomeni, da letošnji Cannes ni zanimiv, ni razburljiv. Nasprotno, cela vrsta veteranov predstavlja letos svoje najnovejše filme. Slavni Iranec Abbas Kiarostami z dramo Copie conforme z Juliete Binoche, Takeshi Kitano se vrača z yakuza bazičnim gansterskim Outrage, Mike Leigh predstavlja dramo Another Year in Alejandro Gonzalez Inarritu Biutiful s Javierom Bardemom. Američani imajo v konkurenci samo en film (politični triler Fair Game Douga Limana), medtem ko se ostali naslovi, z že omenjenim  Robinom Hoodom šopirijo v spremljevalnih sekcijah. Wall Street 2 Oliverja Stonea z Michaelom Douglasom, ki oživlja Gordona Gekka, You Will Meet a Tall Dark Stranger Woodyja Allena, Kaboom Gregga Arakija itd.

Azijski film ni tako močan kot lani: The Housemaid Im Sang-sooa, Poetry Lee Chang-donga, Chatroom Hidea Nakate so nekateri od naslovov. Domačinov je več. Izstopajo francoski “starci”, Bertrand Tavernier s kostumsko dramo La Princesse de Montpensier v konkurenci, novovalovec Jean-Luc Godard s politično provokativnim dokumentarcem Film socialisme. V konkurenci so tudi Tournee Mathieua Amalrija in Hors-la-loi francoskega Alžirca Rachida Bouchareba. Tu so še biografska drama Oliviera Assayasa Carlos o zloglasnem teroristu. Med ostalimi naslovi izstopajo še Tamara Drewe Stephena Frearsa (adaptacija stripa z Gemmo Arterton v naslovni vlogi), Nikita Mihalkov z nadaljevanjem filma Opečen od sonca, medtem ko sijajne Romune predstavljata Cristi Puiu (Aurora) in Radu Muntean z Marți, după Crăciun (Torek po Božiču). Tu je tudi neuničljivi portugalski velikan Manuel de Oliviera s filmom O Estranho Caso de Angélica (Nenavaden primer Angelice). Zakaj neuničljivi? Star je komaj 102 leti! Človek bi si zaslužil Zlato palmo že samo zaradi tega.

Seznam slavnih, ki bodo izzvali vzdihe oboževalcev za Cannes ni impresiven: Russel Crowe, Cate Blanchet, Sean Penn, Naomi Watts, Michael Douglas, Susan Sarandon, Charlie Sheen, Javier Bardem, Mick Jagger … v žiriji, ki ji predseduje Tim Burton izstopata Kate Beckinsale in Benicio del Toro. To ni impresivno!? Še en dokaz za to, kako zelo nas je razvadil Festival de Cannes razvadil!

Stjepan Hundić

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
4 x komentirano