13. maj, 2010 | Blaž Zgaga

Posrednik Riedl proti finski Patrii

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ta teden se je v Helsinkih pričel sodni proces v civilni tožbi avstrijskega poslovneža Hansa Wolfganga Riedla proti finskemu podjetju Patria. Avstrijski posrednik pri največjem orožarskem poslu v zgodovini Slovenije v znesku 278 milijonov evrov od nasprotne strani zahteva plačilo več kot deset milijonov evrov „provizij“ oziroma podkupnin zaradi njegovega uspešnega dela pri pridobivanju posla v Sloveniji. Finsko sodišče je v torek na zahtevo Patrie sojenje zaprlo za javnost. Vsebina Riedlove tožbe je bila 28. septembra 2009 objavljena na Vesti.

Uradno Riedl od Patrie zahteva izplačilo 7,5 odstotka od celotne vrednosti posla oziroma 17,3 milijona evrov. V besedilu tožbe je navedeno, da so to „provizije“. A finska televizija YLE in Vest sta 1. septembra 2008 razkrili Riedla kot glavnega posrednika v podkupovalni verigi, ki naj bi se končala v vrhu slovenske vlade – pri tedanjemu predsedniku vlade in prvaku SDS Janezu Janši. Kajti v primeru, ko se „provizije“ prenesejo naprej do uradnih ali drugih oseb, ki odločajo o tem, kdo bo dobil več sto milijonov evrov vreden posel, le-te postanejo podkupnine.

Zadevo od leta 2007 preiskujeta finska in avstrijska policija. Leto kasneje pa se jima je pridružila še slovenska policija. Slednja je namreč v času, ko je vlado vodil Janez Janša, za več kot 15 mesecev založila najmanj pet nujnih Interpolovih depeš in v tem obdobju sumljivih poslov ni preiskovala.

Po zadnjih napovedih, ki jih je finski novinar Magnus Berglund zapisal v predstavitvi afere Patria na Svetovni konferenci preiskovalnih novinarjev aprila letos v Ženevi, naj bi bila kriminalistična preiskava končana do poletja, do konca leta pa naj bi se kazenska zadeva predvidoma znašla na sodišču.



Vsebina zaupne svetovalne pogodbe

Besedilo Riedlove tožbe potrjuje navedbe iz oddaje finske televizije. Riedl je namreč krovno svetovalno pogodbo s Patrio sklenil 21. januarja 2004. Dobro leto kasneje, 6. septembra 2005, so jo dopolnili, tako da mu v primeru uspešne sklenitve posla v Sloveniji pripada „provizija“ v višini 7,5 odstotka od vrednosti posla s slovenskim obrambnim ministrstvom. Čeprav je bila 31. decembra 2007 svetovalna pogodba prekinjena, Riedl vztraja, da je upravičen do izplačila vseh „provizij“, saj je do sklenitve posla s Slovenijo prišlo med veljavnostjo njegove pogodbe.

V obrazložitvi tožbe odvetnik navaja, da se je Riedl zavezal, da bo „zagotavljal in krepil strokovno in vztrajno pridobivanje strank za nakup proizvodov“. To so šest in osemkolesni oklepniki AMV, dodatki, podsistemi, rezervni deli, urjenje, tehnična dokumentacija in drugo. Pogodba kot stranke navaja slovensko ministrstvo za obrambo in Patriine industrijske partnerje v Sloveniji. Jasno tudi določa, da naročnik plača svetovalcu „provizije“ za svetovalne storitve v odstotku, ki je določen z aneksom A.

Po navedbah v tožbi je Patria 24. avgusta 2006 Riedlu zagotovila izplačila vseh dogovorjenih „provizij“ na naslednji način: a) predujem v višini 30 odstotkov od skupne vrednosti „provizij“ se nakaže v 30 dneh po podpisu pogodbe s slovenskim obrambnim ministrstvom. b) Preostali 70-odstotni delež „provizij“ pa se izplačuje ob vsakem nakazilu iz slovenskega proračuna na račun Patrie, torej potem, ko Slovenska vojska tehnično prevzame določeno število oklepnikov. Zaradi tega Riedl na finskem sodišču zahteva vpogled v Patriine poslovne knjige.



Denar od Patrie do Riedla in nato do Wolfa

Iz tožbe je moč rekonstruirati tudi, da je Patria 2. februarja 2007 Riedlu nakazala 3.642.385,72 evrov. Ta denar je prejel 6. februarja 2007. Po naključju pa je istega dne drugi posrednik v podkupovalni aferi Patria, poslovnež z več državljanstvi, Walter Wolf od Riedla prejel nakazilo v višini 2,3 milijona evrov. Wolfove sumljive transakcije v različne dele sveta je zaznal avstrijski urad za preprečevanje pranja denarja, ki je nato prek Interpola obvestil pet policij.

Tožba razkriva, da je februarja 2007 Riedl od Patrie pričakoval milijon in pol evrov več. Patria je namreč za osnovo izplačila „provizij“ vzela le vrednost protidobav v višini 162 milijona evrov, medtem ko Riedl kot osnovo za izračun zahteva celotno vrednost posla v višini 278 milijonov evrov. Prav spor glede višine „provizij“ oziroma podkupnin je ena od ključnih točk civilne tožbe na finskem sodišču.

Riedl Patrio toži še zaradi neizplačila dogovorjenih „provizij“ pri poslu s Hrvaško. Ob tem Riedl vse nezakonitosti pri poslu zanika.

Kakorkoli, dejstvo je, da so si posredniki pri nakupu oklepnikov za Slovensko vojsko zaračunali mastne zaslužke, stroške „provizij“ oziroma podkupnin pa naj bi na koncu poplačali slovenski davkoplačevalci.

Blaž Zgaga

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
124 x komentirano
  • RUKAR je rekel/-la:

    ZGAGA ZA ZGAGO, ZGAGA ! TOREJ NAMEN, CILJ, ANGAŽIRANJA NOVINARČKA ZGAGE, NI BIL NJEGOVA SPOSOBNOST ODKRIVANJA, RAZISKOVANJA GREHOV, /ker zato ni sposoben / AMPAK JE BIL NJEGOV MOTIV ZGOLJ IN SAMO ZA DISKREDITACIJO JANEZA JANŠE, OSEBNO ! TAKO KOT SO SE OPEKLI V AFERI HOLMEC / ko so hoteli Janšo spraviti v HAG / SE BOSTE TUDI TO POT POLOMILI ZOBE , IN OPEKLI !

    • bazilika je rekel/-la:

      ojej, zgaga zgagasta, pa ja ne da verjamete, da izpadete pametno, kredibilno, raziskovalno, hrabro. ? Nak, gre za takšno bebavost, da sem vesela, da nisem tz vami niti v daljnem sorodstvu, saj bi se bala za svoje potomstvo. Kar tako hrabro naprej, saj med Slovenci je brez dvoma veliko butlov.

    • britev je rekel/-la:

      SEDAJ STE ZDRAVI , ko v Gorenju vse stoji ! Patrie ne prihajajo več iz hal, delavci čakajo, Grčiji bomo pa “kupili” 170 PATRIJ !
      Podpora PAHORJU IN NJEGOVI VLADAI JE NESORAZMERNA S PADCEM STANDARDA LJUDI ! PLAČILO PRIDE SLEJKOPREJ, VREMENA KRAJNCEM BODO SE ZJASNILA !

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      Ja, ampak ker za vse traja nekaj časa, da pride, moraš vedeti, da to kar imamo zdaj izvira iz 1988.

      Ker se grehi, ki se niso rešili-razjasnili ti nebo, padec standarda spada tja. Kamor je padel. V lužo.
      S čevljem z luknjo v podplatu. Ne suknjičem z luknjo v žepu. Srečen človek nima srajce. A ste se pozdravl.

  • RUKAR je rekel/-la:

    ZGAGA ZA ZGAGO, ZGAGA ! TOREJ NAMEN, CILJ, ANGAŽIRANJA NOVINARČKA ZGAGE, NI BIL NJEGOVA SPOSOBNOST ODKRIVANJA, RAZISKOVANJA GREHOV, /ker zato ni sposoben / AMPAK JE BIL NJEGOV MOTIV ZGOLJ IN SAMO ZA DISKREDITACIJO JANEZA JANŠE, OSEBNO ! TAKO KOT SO SE OPEKLI V AFERI HOLMEC / ko so hoteli Janšo spraviti v HAG / SE BOSTE TUDI TO POT POLOMILI ZOBE IN OPEKLI !

    • Rad je rekel/-la:

      Me zanima, če bi pisal z enako “vnemo” - v primeru, če bi namesto “Rukar”, pisalo tvoje pravo ime.

      Med komentarji, je toliko močno zagretih navijačev - pripadnikov (levim in desnim), da ima človek občutek, da komentarje pišejo samo “plačanci”. (če sklepam, samo iz tega, koliko komentarjev se pojavlja pod vedno enimi in istimi nicki - to zahteva cele dneve sedenja — od kod ljudem ima toliko časa?)

  • RUKAR je rekel/-la:

    ZGAGA ZA ZGAGO, ZGAGA ! TOREJ NAMEN, CILJ, ANGAŽIRANJA NOVINARČKA ZGAGE, NI BIL NJEGOVA SPOSOBNOST ODKRIVANJA, RAZISKOVANJA GREHOV, /ker zato ni sposoben / AMPAK JE BIL NJEGOV MOTIV ZGOLJ IN SAMO ZA DISKREDITACIJO JANEZA JANŠE, OSEBNO ! TAKO KOT SO SE OPEKLI V AFERI HOLMEC / ko so hoteli Janšo spraviti v HAG / SE BOSTE TUDI TO POT POLOMILI ZOBE IN OPEKLI !
    ZGAGA, ČE JE GLAVA NORA, TRPI CELO TELO !

    • Mirjana je rekel/-la:

      rukar…ZGAGA, ČE JE GLAVA NORA, TRPI CELO TELO !
      rukar,..tu že veš ..

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      Tale Haag.. jj in mk bi prav lahko tudi odgovarjala za kršitev sankcij pri preprodaji orožja. Ampak
      nas svet razume in nam kasira. Zaplotnikarji.

  • RUKAR je rekel/-la:

    ZGAGA ZA ZGAGO, ZGAGA ! TOREJ NAMEN, CILJ, ANGAŽIRANJA NOVINARČKA ZGAGE, NI BIL NJEGOVA SPOSOBNOST ODKRIVANJA, RAZISKOVANJA GREHOV, /ker zato ni sposoben / AMPAK JE BIL NJEGOV MOTIV ZGOLJ IN SAMO ZA DISKREDITACIJO JANEZA JANŠE, OSEBNO ! TAKO KOT SO SE OPEKLI V AFERI HOLMEC / ko so hoteli Janšo spraviti v HAG / SE BOSTE TUDI TO POT POLOMILI ZOBE IN OPEKLI !
    ZGAGA, ČE JE GLAVA NORA, TRPI CELO TELO !
    SPRAVI SE K SVOJEMU DELU, KAKO KAJ TOVARNIŠKI LIST ?

  • mujo je rekel/-la:

    ej, zaštekala se ti je tipkovnica.

    pa ne deri se!

  • obama je rekel/-la:

    Če sem jaz Janša,bi te sesul,da te tudi travmatološki oddelek in klinika za plastične operacije v St.Moritzu ne sšvajsata več skupaj

    • Osama You Know Who je rekel/-la:

      Ko se intelekt konča nastopi fizično obračunavanje. Da je letvica v tem primeru postavljena zelo nizko ni nobeno presenečenje.

    • pravnik je rekel/-la:

      te grožnje, ki jih izreka obama, so kaznivo dejanje!

    • mujo je rekel/-la:

      obama, ti si pravi janšev intelektualec oziroma razumnik.

      pardon, podintelektualec oziroma podrazumnik!

    • obama je rekel/-la:

      a ja? “če bi,da bi” so grožnje…? ah dej no…če lahko policaj grozi svojemu lastnemu predsedniku vlade z metkom pa dobi zato še pohvala pa se ja ne bojo spravli na enga civilista,ki ima samo pesti…

      PS:nej mu gre Kos za osebnega stražarja :)

    • konec je rekel/-la:

      ha, ha, ha, komaj poveš nekaj RESNICE o rdečih svinjah, te takoj skočijo in začnejo kruliti…ha, ha, ha, in se pritoževati in tožariti….ha, ha, ha,

    • konec je rekel/-la:

      rdeči pravnik, ne seri, slovenija ni več v tvoji komunajzerski jugi, ker je ta crknila kot stekla podgana, če ti to paše ali ne……ha, ha, ha, …in tvoje vzgojeno rdeče pravo velja le toliko kot en majhen kup svinjskega dreka….ha, ha, ha,

  • Forestina je rekel/-la:

    Iz tožbe je moč rekonstruirati tudi, da je Patria 2. februarja 2007 Riedlu nakazala 3.642.385,72 evrov. Ta denar je prejel 6. februarja 2007.

    Kaj se je godilo sočasno :)
    ______________–

    Arhiv: Sovo je obiskala delegacija na visoki vladni ravni

    http://24ur.com/novice/slovenija/kaj-zanima-vlado.html

    Pred tem so na vladnem uradu za komuniciranje za 24ur.com potrdili, da je vlada na svoji seji 1. februarja sprejela sklep o imenovanju delovne skupine za oceno dela Sove: “Ker sta gradivo, ki ga je obravnavala vlada, in sklep označena s stopnjo tajnosti, vam več informacij ne moremo posredovati.”

    Po navedbah Dnevnika naj bi člani skupine med obiskom vpogledali v osnovne baze podatkov, med katerimi so tudi podatki o mreži agentov. Med njimi naj bi bili tudi nekateri znani podjetniki, ker imajo poslovne stike v tujini in lahko poskrbijo za informacije, navaja časnik, ki se sprašuje, ali bodo tajni sodelavci s Sovo še pripravljeni sodelovati.

    Šturm: Pojasnila bo dal šef Janševega kabineta…

    Ob današnjem obisku vladne delegacije v slovenski Istri je pravosodni minister Šturm za 24ur povedal, da bo vsa pojasnila dal šef kabineta predsednika vlade, obrambni minister Erjavec pa je potrdil, da je član vladne skupine, hkrati pa zanikal, da bi na sedežu Sove pregledovali zaupne podatke.

    • obama je rekel/-la:

      Vladna delegacija je obiskala vladno službo…zelo čudno,skoraj nepojmljivo

      Generalni direktor je obiskal svoj finačno računovodski oddelek

      Predsednik Pahor na obisku v Sovi

    • peterka je rekel/-la:

      Res zanimivo naključje!

      Slovenija je prepredena s samimi naključji in eno veliko svetovno zaroto proti J! ha ha

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest. Vest said: Posrednik Riedl proti finski Patrii: Avstrijski posrednik Hans Wolfgang Riedl na finskem sodišču civilno toži fins… http://bit.ly/cXfidS [...]

  • Rad je rekel/-la:

    Obama - zakaj se pa ti pritožuješ?
    Ne vidiš, da se tudi tvoj denar zapravlja za orožje?! - in to ne malo! ampak kar 300€!

    Bi se drugače obnašal, če bi bil vpleten npr. Pahor?

    • obama je rekel/-la:

      raje dam za orožje slovenski vojski kot da bom moral financirati Pavijankovićevo Gučo u Stožicama

    • Osama You Know Who je rekel/-la:

      Stvar bo pa ravno obratna, denar ne bo dobila Slovenska vojska ampak ga bo plačala avstrijcu Riedlu (preostanek od 3,5mio €) . Gučo pa Obama meša zraven deloma iz frustracij, deloma ker pogreša sorodnike.

    • obama je rekel/-la:

      “Riedl Patrija” je podobno kot pri nakupu avta, ti ne moreš plačati 5000 EUR za puntota direkt v Fiat,ampak moraš dati še AC intercarju zaslužit 3000 EUR.Jebat ga…

    • konec je rekel/-la:

      obama, rdečuhi ne morejo razumeti ekonomije, to ne gre skupaj, rdečuh in ekonomija, to je protislovje…zato pusti jih , da krulijo naprej, za to so zares najboljši….ha, ha, ha, ha, ha,

    • Osama You Know Who je rekel/-la:

      @Obama

      E super primer. AC je uradni zastopnik za Patrio v Sloveniji in na izključno zahtevo so posel speljali mimo uradnega zastopnika in ga dali podjetju Rotis.

      Še konkreten primer za lažje razumevanje: Narobe je to, da se zahteva od Fiata posel preko “Obama Avta” kljub temu da je za avtomobile fiat v Sloveniji genralni uvoznik AC Intercar. In ne samo to - ker je kupila avto pri Obama Avtu hoče zdaj provizijo še neki avstrijec.

      Mislim, da sedaj ne bo preveč zahtevno, sicer ti lahko pomagam pri nadaljni členitvi teksta.

    • Osama You Know Who je rekel/-la:

      Pri vsem tem je pa še prodajalec Rotis mimogrede prijatelj predsednika vlade. Sprenevedanja gor in dol, zanikanja sestankov o katerih obstajajo pisni dokumenti, sprenevedanje o provizijah raznih Cekut, SDS Zagožnov in Wolfov, ki da prvič slišijo za zadeve, vse dokler jih iz tujine ne dobijo na laži ter vsa ta maškerada je sicer broadwaysko impresivna manisfestacija gnilega uma, a so vstopnice za ogled malo predrage da bi drkal na janšo in se delal da je vse OK, kot plejada komenatorjev tukaj.

    • krucefiks je rekel/-la:

      “Pri vsem tem je pa še prodajalec Rotis mimogrede prijatelj predsednika vlade. ”

      In bivši zaposlenec na obrambnem ministrstvu še iz časa Janševega ministrovanja.:)

    • Rad je rekel/-la:

      @ Obama, Konec, Osama…

      In vi ob tem tudi vašem ekonomskem izkoriščanju, še zelo “ekonomsko” zapravljate svoj čas vsak sleherni dan s sedenjem za računalnikom in nabijanjem postov? Res prava ekonomska računica.

      Le od kod vam denar, da si tako zapravljanje časa lahko privoščite? … ste sploh kdaj že delali in plačevali davke, živite morda v hotelu “mama”, ali pa se veselo šlepate na sončni upravi?

      ——-
      Fantje, s tem da imate drugačne poglede ni nič narobe, a problem je vaša netoleranca, do drugače mislečih, velika slepota - če menite, da se ljudje oz. družba sploh res deli na rdeče in črne …, in izrazoslovje, ki se ga niti največji vaški prostaki v gostilini ne privoščijo.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    RUKAR-po načinu tuljenja stari volk v novem kožuhu.
    Obama: problem je v tem, da je pol denarja, ki je bil namenjen slovenski vojski, poniknilo pri “posrednikih”. To je problem. Zgaga v nobenem članku ni postavljal vprašanja o potrebi nabav za slovensko vojsko - problem je cela veriga “posrednikov” pri teh nabavah. Posrednikov, katerega je potrebno, vsakega posebej,plačati. Samo puhloglavi in zaslepljeni Janševiki tega nočete videti, ker če bi spregledali, bi vašega Brezmadežnega videli polnega “flekov”.

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      Veš kaj sem pa jaz opazil o brezmadežnem.

      Simptom: Aksijentijevič v skupščijni RS opozarja RS, da bo RS, v primeru odcepitve kriva za tisoče
      mrtvih v jugi. Če gledaš vse, na temo in lapsuse tudi, lahko le na prvi večer vikend vojne vidiš jj,
      kako se mirno zlaže, da je že več kot 100 mrtvih in ranjenih, ter na drugo vprašanje: kako bo naprej?

      Stopi s politične linije, ki je šla tako: Slovenija in Hrvaška se razdružita od Yu, kar ostane je 3. yu.
      Tako pa je za obramboslovca storil heretično dejenje, ko je rekel: Vojska se bo umaknila in razpadla.

      Kako si bi to lahko predstavljal. Umakne se še, razpade pa kje? V Bosni? V varnih nebesih?
      Obramboslovec ne more po principu stroke pristati na to, da neka vojska razpade.

      Od kod mu takšni grehi. Verjetno so na vrsti plačila. Pa bilance vojne škode ni znal naresti nekaj
      mesecev kasneje. To je kaplar. Ali se ne zaveda, da če ne obtoži Rupla za ameriškega špijona, ker
      je zavrnil ponudbo Hrvaške o nespremenjenem režimu na morju z morsko mejo in 2 leti kasneje,
      trilateralne pogovore (še Italija in Hrvaška), da ne - mi bomo bilateralno. Pa je It. in Hr. našla skupno
      morsko točko, za katero je vprašanje, če jo lahko prečkamo, saj recimo nismo razglasili svoje ekološke
      cone na morju, kak so storili sosedi. Torej Rupla na sud, Hrvaški opravičilo in nespremenjen režim, ja?

  • garažni bulmastiff je rekel/-la:

    udbovsko-murgeljska pisunska kreatura in desetorazredni policijski pisun je zopet dobil judovsko-murgeljski dnarni nadomestek.Sedaj se bo ponovno skril v oddaljene kočevske luknje.

    • Osama You Know Who je rekel/-la:

      Seveda, seveda, odzadaj so tudi judje.

    • mujo je rekel/-la:

      Osama,

      pozabil si še na marsovce in ostala zunajzemeljska bitja.

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      Na Kočevskem so zaščiteni medvedi, ki jih skoz pobijajo. Da medvedov ne bi užalil, je uporabil Jude.

  • marko je rekel/-la:

    Ne moreš verjeti…

    In zdaj se tožarijo med seboj za višino podkupnine!

  • Ajo je rekel/-la:

    Patria in Sistemska tehnika, oboje sranje, isti sistem, ista končna tehnologija opreme oklepnikov - izraelska. Patria smrdi do neba, samo Zgaga, treba bo dokazati transakcije direktno do JJ, če ne z obsodbo ne bo nič. Riedel je šibek člen v verigi, tako kot sem trdil že dolgo časa nazaj. Provizije so pomemben del posla, nažalost so normalna stvar v orožarskih pizdarijah. Močno dvomim, da bo razen kakšnih izplačil prišlo do končanja zgodbe - Patria. Jaz osebno bi jim dal vsem po vrsti provizije v obliki batin, samo kaj ko so provizije med orožarskimi smradi normalna stvar. Jebi ga, še en dokaz več kakšne vladajoče garniture imamo, pohlepne smrduhe, ki jih boli za vse ostalo razen za svoje wampe. Pa kaj koji k…c sploh potrebujemo tolikšno število kovinskih piksen? Prokleta gamad elitistična, treba jih je poslati za čistilce minskih polij…

    • Štrumfeta je rekel/-la:

      @Aljo, zapisali ste celo resnico.Celo razpravljanje o teh pizdarijah je deplasirano in nepotrebno.Samo enega primerka bi treba dati pred zid,pa šus v glavo,pa me zanima kdo bi še delal kombinacije s provizijami.

    • Dead Poets Society je rekel/-la:

      Ne me! šeee

    • Dead Poets Society je rekel/-la:

      @Štrumfeta je nova maoistka.

  • Vanti Vaatti je rekel/-la:

    Le zakaj je sojenje zaprto za javnost :)

    • obama je rekel/-la:

      črne čokolade so se prenajedli…

    • konec je rekel/-la:

      a ste vidva res tako nagonska, da verjamete vsemu kar rdeči prostitut zapiše?

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      Če pristaneš na koncept zarote, potem je normalno, da Patrij ne bomo dobili, ker bi s Hrvaško nekdo
      zakuhal vojno. Tako pa je v redu. Manj Patrij mamo, manj jih plačamo, manj hodijo po svetu.

      Zakaj bi s Hrvaško nekdo zakuhal vojno? Če se ne dado špijune na sud, in posledično sledi opravičilo
      Hrvaški in priprošnja, da zaradi objektivnih okoliščin v danem času RS ni sprejela Hrvaškega predloga.

      Bilo bi častno, kot je enkrat Hrvaška to že storila, da v tem primeru, če znamo pospraviti svojo štalo,
      nam prizna prvotno ponudbo, glede režima na Jadranu.

  • konec je rekel/-la:

    ha, ha, ha, ha, ha, …in to naj bi bilo novinarstvo?..ha, ha, ha, ha, ha.

    totalno sprenevedanje ha, ha, ha, ampak značilno za rdeče svinje….ha, ha, ha, ha..nič razuma, nič objektivnosti , samo nagon in laži…prav to kar rdeče svinje najbolj potrebujejo….ha, ha, ha, ha

    ha, ha, ha, a, in torej avstrijci zahtevajo na finskem sodišču , da jim uradno izplačajo “podkupnine”…..ha, ha, ha, ha, …naš rdeči prostitut je navadno nazadnjaško komunajzersko trobilo, ki ne razume ne evropske civilizacije, ne pravne države, ne resnice….ha, ha, ha, ha, ha

  • konec je rekel/-la:

    ampak kako zanimivo bi bilo vedeti, KOLIKO €€€ je dobil na račun za to SVINJARIJO……(IN predvsem KDO je dal ta denar na račun)……., čeprav pravih svinjarij “naše neodvisno novinarstvo” ne raziskuje….ha, ha, ha,ha, ha, ha,

    • krucefiks je rekel/-la:

      Se bojim, da tudi ti nečesa ne razumeš:). Zakaj bi nekdo veliko plačal za objavo članka na Vest.si, ki pokriva mogoče par % Slovencev?

    • Dead Poets Society je rekel/-la:

      @qrucefix

      Se strinjam, da tudi ti nečesa ne razumeš: Vsi novinarji v cajtenge pišejo po uredniškem napotku.
      Na vesti-pesti, pa po načelu hočemo vedeti, pravico mamo, da zvemo ali si pa povemo.

  • Forestina je rekel/-la:

    intermezzo:

    Avi (ljubi od Naomi :) v pogovoru z Arundhathi Roy (Green Tara)

    Nevarne besede v nevarnih časih. Prav čudim se pogumu te ženske. Dalajlama bi jo lahko prepoznal za reinkarnacijo :)

    http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=5094&updaterx=2010-05-11+10%3A36%3A36

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      >>nevarne besede v nevarnih časih <<<

      Pa kaj ti ne vidiš cenzure v RS, kako sploh nismo informirani o vojnah recimo. Ali ti recimo veš kdaj, je
      Kitajska anektirala Indijski del Tibeta?

  • marko je rekel/-la:

    Uf,

    Tole pa je zanimivo:

    http://gijc2010.ch/media/site/documents/berglund-zgaga-patriacase_presentation.pdf

    Zlasti na 16. strani:

    “Slovenia still has a chance to show that it´s a
    EU member

    The Slovenian way to handle the Patria case
    should be closely monitored”

    • konec je rekel/-la:

      ha, ha, ha, ha, samo , da prebereš :” Authoritarian rule of PM Janez Jansa, 571 journalists signed a petition against censorship in 2007″——in nje vsem čisto jasno za kaj v RESNICi gre….ha, ha, ha,

    • marjan je rekel/-la:

      Za kaj po tvojem gre resnici?

      Mar res za svetovno judovsko-levičarsko zaroto zoper Janšo in njegov boj?

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      Ne za zaroto oblasti, da zopet nadzoruje preveč svojih državljanov in jih zatira.

    • konec je rekel/-la:

      Zoper Janšo?
      ha, ha, ha, ha, …. ne ni tako pomemben……ampak medijski monopol “liberalnih levičarjev” je zelo jasen…..glej napadi na Busha in podpora Obami v ZDA, napadi na Sarkozy-ja v Fr, Merklovo trenutno pustijo pri miru ker je z lib. gay-em (ki jo bo pokopal), da ne govorimo v UK, kjer je bila medijska podpora lib.demokratu neverjetna…čeprav rezultatov , tudi tokrat ni bilo, ne glede na medije …..pa še od drugih državah bi ti lahko govoril, ampak bi bilo zate prenaporno………

    • mujo je rekel/-la:

      ha ha

      @konec,

      ti torej še danes sanjaš Kominterno?! ha ha ha

      Psihiatrija na Polju vabi! Tako kot je nekoč sprejemala tvoje idole…

    • konec je rekel/-la:

      ne , govorim le o medijih…….niso tako pomembni…….oz. njihova vloga je na srečo precenjena.

      recimo, da se strinjam s

      http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7984145.stm

  • Forestina je rekel/-la:

    http://therealnews.com/t2/component/seyret/?task=videodirectlink&id=6223

    Gambling on Hunger: big-time investors make a bundle while the world starves

    • Dead Poets Society je rekel/-la:

      @Forestina

      Aloha! Kaj pa gs rastline? Kar Hitlerju ni uspelo, pa začnimo z rastlinami. A je že milion podpisov?

    • pirančan je rekel/-la:

      Gre za “zaroto” proti sopranovim.Konec je samo njihov consigliere.

  • kapodol je rekel/-la:

    Zgaga, bojim se, da se bo tudi za tebe najdu kak pijanček z lovsko puško, tako kot se je za “dobrotnika iz Negove”.

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      Kakšen demokratizacijsko tranzicijski pru čru si pa ti. Po svetu demonstrirajo proti lastnim vladam, ko so
      v vojni. Pa si to predstavljaj pri nas. Ne vejne z RH!!!?!

    • konec je rekel/-la:

      ajde, bolj kot kralj džungle, bi se moral imenovati kralj rdečega svinjaka

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      No konec, daj žeblijico na glavico:
      Če je g. dr. Dimitij Rupel prisegel, da je postal minister ali ni mogel te prisege prelomiti?
      2x - 3x če hočeš ti dokažem. Kjer češ.

  • Maša Tomažič je rekel/-la:

    “Kajti v primeru, ko se „provizije“ prenesejo naprej do uradnih ali drugih oseb, ki odločajo o tem, kdo bo dobil več sto milijonov evrov vreden posel, le-te postanejo podkupnine.”

    In kdo je to dokazal? Do sedaj sta v slovenskem primeru padli samo dve ovadbi zaradi nevestnega dela, ki nimata nobene zveze s podkupninami. Zgaga, sprijazni se že, da vama konstrukt z Berglundom ni uspel…
    Mimogrede, tudi Berglunda čaka sojenje v Sloveniji:
    http://www.politikis.si/?p=7111

    • Osama You Know Who je rekel/-la:

      “Finski novinar Magnus Berglund, ki je v oddaji Resnica o Patrii septembra 2008 (tri tedne pred slovenskimi državnozborskimi volitvami) obtožil tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo, da je od Patrie prejel podkupnino, je menjal imidž. Kupil si je modna očala s poudarjenim črnim okvirjem, kar naj bi prineslo k večjemu intelektualnemu izgledu, prav tako je pridobil nekaj kilogramov”

      Pulitzer s polintelektualnega žurnalizma ne uide, Maša čestitke vašemu kolektivu že vnaprej.

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      Heh.

      Kdo je dokazal kaj? J je nedolžen, ker denarja ni dobil. Patrija in Avstrija sta sledili fiktivnemu denarju in
      preprečeno je bilo, da bi večina tega denarja kam prišla. Torej podkupovali so. Podkupljeni pa ne. heh.

    • Osama You Know Who je rekel/-la:

      @Kralj

      Patria bo obsojena, ker dokazi o podkupovanju so. Finska si s tem opere sloves.

      Riedl iztoži provizijo - pogodba je pač pogodba.

      Ostalo bo pa dokazano del podkupninske verige, a ker denarja ne bodo fizično našli, bodo pravno-formalno veljali za nepodkupljene ( Janša et Co). Mešetarski vmesni členi ala Wolf in Cekuta bodo pa ali žrtvena jagnje, če se bo zahteval epilog tudi pri nas ali pa pa bodo zvodeneli v pomanjkanju političnih intereseov da se razišče zadevo.

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      @osama

      Epilog moraš videtu u životinjskom carstvu. Kaj če Finska doseže zakon, po katerem firme ne smejo
      podkupovati tretjih nerazvitih držav, ter to plasira na celo EU?

    • Mimi je rekel/-la:

      “Finski novinar Magnus Berglund, ki je v oddaji Resnica o Patrii septembra 2008 (tri tedne pred slovenskimi državnozborskimi volitvami) obtožil tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo, da je od Patrie prejel podkupnino, je menjal imidž. Kupil si je modna očala s poudarjenim črnim okvirjem, kar naj bi prineslo k večjemu intelektualnemu izgledu, prav tako je pridobil nekaj kilogramov”
      Zelo pomembni podatki za predmet obravnave (zeh).

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Zgaga, za desne kamerate si pa res prava zgaga. Če sem kdaj dvomil v tvoje pisanje, mi je pa to skakanje iz kože zadosten dokaz, da ne dvomim več.

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      In 10. maja si skočil iz kože in bil je 11. maj.

    • konec je rekel/-la:

      tipično pisanje rdečih svinj…..ha, ha ha, ha,

    • mujo je rekel/-la:

      @konec je najbolj oskubljen!

      mislim, da mu je še koža z blazinic na prstih odstopila, ker tako vneto nabija po forumih ;-)

    • konec je rekel/-la:

      nestrpni balkanc kako to , da si se znašel v EU-ju?

    • mujo je rekel/-la:

      haa,

      v balkanski Sloveniji se počutim kot doma. ti si “končen” dokaz za to!

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      Ja, mujo saj si uredu. Ampak tackga smajlija nas pa niso učil. Če bi ga dešifreru, bi pomenil, da se
      more en najprej vrnt iz kome, da bi mu pol pomežiknu.

    • pirančan je rekel/-la:

      G.Zgaga čestitam.Vsi consiglieri in kapi so podivljali.cvilijo kot mačji zbor Z ENIM REPOM.
      Upam,da bo Berglund toliko pameten in podjeten (pomagajo lahko lokalni faktorji kot g. Ferlež) in bo po končani preiskavi, vse podatke uredil v odličen scenarij za nadaljevanko - tolčejo Sopranove.
      Seveda je zadevo treba dati v roke Britancem ali Američanom (v mislih imam filmarje seveda)

  • nemesis je rekel/-la:

    Traparija,podkupovalec naj bi tožil Patrio in s tem razkril svoje nelegalne posle,kdo je tako butast?
    Čakamo na obljubljene obtožnice in dokaze in po mojem mnenju predolgo.

    • konec je rekel/-la:

      Traparija,podkupovalec naj bi tožil Patrio in s tem razkril svoje nelegalne posle,kdo je tako butast?

      Naše rdeče svinje.

    • Rdeča svinja je rekel/-la:

      Jaz.

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Če bi rad 13,7 miljona provizij od Patrije , komu jih bi pa lahko dal? Najbrž Obami, za naslednjo volilno kampanjo. Sklepat pa znate, kamerati.

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      Kaj a Riedl ni bil nikoli nikjer - se z nikomer pogovarjal, ni delal po pogodbi, ali je jasnovnidno napeljal
      vodo na svoj mlin?

    • mujo je rekel/-la:

      @stepski volk,

      je bilo očitno treba plačati račune za brezplačne časopise, ki so smetili Slovenijo in številne druge predvolilne usluge.

      @tarzan,

      če ne bi delal po pogodbi, pa Riedl verjetno ne bi tožil za “zasluženo” plačilo iz žepa slovenskih davkoplačevalcev.

    • Rdeča svinja je rekel/-la:

      Če je Riedl delal po pogodbi in ni jasnovidno stavil, da se bo posel zgodil breznjega, je bil razlog
      malo konkretnejši od ene črke.

  • Kralj džungle je rekel/-la:

    V tem primeru, bi rekel, da je slo prestreljena z tujimi mikrofoni. In oni bolj vedo o nas kot mi o sebi.

  • pirančan je rekel/-la:

    Pa ta človek je že od Depale vasi kot neki sodobni Hace ali Rihtarič na “begu” in ga ne morejo ujeti - se pa okoli njega non stop nekaj “kadi” (njegovi skozi nekaj prodajajo,kupujejo - seveda ne on bog ne daj - saj nismo nori,da bomo verjeli,da je to potrebno - za to se ima svoji vojsko - en del te vojske je že prišel iz avstrijskih zaporov ali ne?)
    Tudi knjige so o njem že napisane - za filme je še prezgodaj.(Kaj Hace - Arsen Lupen - toda ta je bil simpatico)

    Meni je to dovolj - nikoli več zanj na ulice,še manj ga volit!!

  • Vanti Vaatti je rekel/-la:

    Pa kaj je tu spornega? Riedl je obljubil, da bo zrihtal posel, in ga je. Zato si zasluži provizijo. Saj ni zastonj preživel toliko časa na sestankih in kosilih s slovenskimi javnimi uslužbenci.

    • mujo je rekel/-la:

      in tu se zastavi vprašanje, kdo je plačal ta obilna kosila?

    • Nogavička je rekel/-la:

      Končni kupec na koncu plača vse.

    • Rdeča svinja je rekel/-la:

      Država-to so tisti, ki mislijo, da so država, ne državljani, lahko po Pahorjansko plačajo svoje kosilo.
      Pa bo Riedl še vedno hotel celo provizijo. Tud za neplačane račune.

  • garažni bulmastiff je rekel/-la:

    Mujo,bosansko-komunjar-muslim.kreatura-marš u sandžak.Capito!

    • mujo je rekel/-la:

      zašto u Sanđak, ako je u Ljubljani pravi korupirani i sjebani Balkan!

    • konec je rekel/-la:

      ha, ha, ha, končno si le priznal, da si le balkanski ljubljančan….ha, ha, ha, in torej navaden nestrpni komunajzer…ha, ha, ha, ha,

    • mujo je rekel/-la:

      i ti si iz balkanske Ljubljane, a još si pravi ustaš!

      govno od čovjeka!

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      @gara že bull mast iff

      Pustite mojega Mujo! Če boš po njem sral, te vržem iz službe!!?!

  • NoMercy je rekel/-la:

    a ima tale Riedl kakšno hčero - tudi če ni glih lepa :)

    • Kralj džungle je rekel/-la:

      @NoMercy

      Ti si se pa zdaj izdal, da si hud posiljevalec, a z hčerko - bi bil nežen?

  • pirnat je rekel/-la:

    Po vsem kar je objavljeno, naj zdaj še kdo poreče, da podkupovanja ni bilo!

    Kdo je politično odgovoren za to, je jasno - vlada Janeza Janše in SDS.

    Na oblasti je bila od 2004 do 2008. Torej v obdobju, ko so glede nakupa oklepnikov padle ključne odločitve in ko so se podpisovale multimilijonske pogodbe.

    • Nogavička je rekel/-la:

      BB bo oddelala svoje, pa če se še enkrat zamenja vlada ;)

    • Rdeča svinja je rekel/-la:

      Če pa res BB in slovenski del Interpola z njenim dovoljenjem pozablja na depeše, potem jo bom pa kar
      na zlat šus dau.

  • milivoj je rekel/-la:

    Pirnat, ti natolcuješ! JJ se sploh ni vtikal v posel, to je lepo povedal Karel Erjavec, malo ga je sicer povprašal, sicer pa stvar Janše ni preveč zanimala. Tudi nobenih sestankov s predstavniki Patrie nepooblaščene osebe niso imele, Jože Zagožen se enega sestanka komaj malo spominja, sploh je pa pozabil kaj so govorili na njem. Torej je jasno, da se niso pogovarjali o Patrijah. Bog ne daj. Tudi Cekuta je dobil provizijo zaradi izjemnega delovnega prispevka, ko je Patriji povedal naslov OM. Finci bi še danes tavali po Ljubljani in iskali ministrstvo, Cekuta jih je pa rešil!
    Karel Erjavec pa še vedno trdi sledeče: “To je bilo najbolj transparentno javno naročilo v Sloveniji!” In ti nekaj natolcuješ o odgovornosti za nakup! Kriva je Fatima, ki čisti na OM.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Levičarji, pozor.

    V skladu s tradicijo bom tudi v tem članku, ki se nanaša na Patrio, prilepil del članka slovenske Wikipedije o drami Samuela Becketta, Čakajoč Godota. Naj vam bo zrcalo domače.

    Avtor Samuel Beckett je tragikomedijo Čakajoč Godota napisal najprej v francoščini, prvotni naslov je bil V Čakanju.Z grotesko je opozoril na tragikomičen položaj človekovega obstajanja v modernem opustelem svetu. Z ironijo je opisal človekovo tesnobo, obup, strahove, muke, pričakovanja in absurdnost bivanja. Dva potepuha- klošarja, Vladimir(Didi) in Estragon(Gogo) se vsak dan srečujeta na cesti, poleg nekega drevesa in čakata na Godota. Godot je prispodoba za boga, upanje in smisel. Vsak dan k njima prihaja deček, ki jima vliva upanje, da bo Godo zagotovo prišel naslednji dan. Čas in kraj dogajanja sta popolnoma nedoločena, tudi zato, ker junaka nenehno pozabljata, koliko časa sta na tem kraju, kaj sta delala prej itd. - čas je torej nedoločen v metafizičnem pomenu. Zato gre v tej igri za nenehno ponavljanje istih motivov, nasmiselni pogovori, besedičenje tja v en dan potrjujejo absurdnost in brezizhodnost človeškega bivanja. V upanju da se bosta s smrtjo uspela rešiti iz te krute situacije, se hočeta obesiti, vendar ugotovitda da je drevo prešibko in vrv prekratka. To opiše krutost njunega položaja; še z smrtjo ne morata ubežati bedi njunega življenja.

    • mujo je rekel/-la:

      dolgo si rabil, dvorni, pardon, cerkveni revež, da si se pojavil!

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Mustafa,

      pošteni državljani moramo služiti kruh sebi, svojim družinam ter delati zato, da bo država lahko plačevala najemnino pogačarjeve stavbe, borčevske penzije ter gorivo za avto notranje ministrice.

      Za razliko od raznoraznih anarhistov, večnih študentov ter metelkoidnih umetnikov nam dnevi minevajo hitro.

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Bučko, glede na tvojo razlago o bruto in neto nakazilih plač bi človek resno podvomil, da si si ti sploh že kakšno prislužil.

    • Rdeča svinja je rekel/-la:

      Tudi fotokopiranje je delo in šredanje.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Veleum, počakaj na banditski davek.

      Morda ti bo potem jasno o čem sem govoril.

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Res je, zadnjič si bolj nalagal kot razkladal, zato je verjetno boljše, če počakamo in se o učinkih davka sami prepričamo. Ampak naj te to nikar ne ustavi, prav zabaven si.

    • Veleum je rekel/-la:

      Ah, sam sem že mrtev. Kako boš ubil mrtveca?

  • Rdeča svinja je rekel/-la:

    Zakaj ima tisti, ki šreda večjo mezdo od tistega, ki fotokopira?

  • britev je rekel/-la:

    SEDAJ STE ZDRAVI , ko v Gorenju vse stoji ! Patrie ne prihajajo več iz hal, delavci čakajo, Grčiji bomo pa “kupili” 170 PATRIJ !
    Podpora PAHORJU IN NJEGOVI VLADAI JE NESORAZMERNA S PADCEM STANDARDA LJUDI ! PLAČILO PRIDE SLEJKOPREJ, PADEC BO TRD !!

  • Kralj džungle je rekel/-la:

    Ja, britev. Na vesti od pesti že vse šprica.

  • ivan je rekel/-la:

    Dvorni, čeprav ni v skladu s tradicijo; kaj, če bi poslal pismo še na drugo stran. Ne bo pomagalo, škodilo pa tudi ne.

  • Forestina je rekel/-la:

    intermezzo:

    Thomas Turner draws parallels between the exploitation of Congo by Rwanda and Uganda and the brutal late-nineteenth-century regime of King Leopold of Belgium, whose thirst for empire drove his acquisition of what became known as the Congo Free State. Citing a 2001 United Nations investigation of the conflict, Turner concludes:

    http://www.nybooks.com/articles/archives/2009/sep/24/kagames-hidden-war-in-the-congo/?page=2