20. maj, 2010 | Špela Dolenc

Pahor, me posvojiš?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

“Golobič kdaj si pa ti končal faks?, Če vlada dela malo, ni treba da tudi ostali, Tudi Chuck Norris ne preživi z malim delom, Pahor me posvojiš …” To so bili le nekateri od transparentov in napisov s katerimi so včeraj študentje in dijaki protestirali proti malemu delu in ukinitvi štipendij do 18. leta starosti. Demonstracije na Prešernovem trgu so spominjale na maturantsko parado, le četvorka je manjkala. Množica dijakov in študentov (čeprav je bilo študentov bolj malo) se je zabavala ob stand-up nastopih Slona in Sadeža, zraven pa veselo piskala na piščalke in pila. Po premiku pred parlament je za njimi ostalo pravo malo smetišče polno letakov, nalepk s slogani in seveda zmečkanih pločevink piva in drugih alkoholnih pijač. Čeprav sta Študentska in Dijaška organizacija Slovenije udeležence protesta spodbujale naj se »vzdržijo konzumiranja alkoholnih pijač« to pri veliki večini ni pomagalo. Kdo bo resno jemal opite protestnike, ki večinoma sploh ne vedo zakaj protestirajo. Po pogovoru z nekaterimi udeleženci sem opazila, da je edino, kar nekateri znajo povedati, da protestirajo proti malemu delo, na vprašanje če vedo kaj malo delo točno predvideva, pa mi polovica ni znala odgovoriti. Mogoče bi ŠOS lahko namesto rumenih letakov delil osnutke zakona o malem delu.

Kasneje so se demonstracije pred parlamentom spremenile v pravo huliganstvo, ki je skoraj spominjalo na demonstracije v Grčiji. Po zraku so letela jajca, pomaranče in tlakovci, ki so uničevali pročelje in okna parlamenta. Tudi plastenke z vodo, ki jih je študentska organizacija delila udeležencem, so končale v parlamentu. Predstavniki organizacij, ki so množice še pred nekaj minutami nagovarjali iz strehe kombija, so po začetku izgredov preprosto »pobegnili«. So to vodje, ki jih želimo na čelu študentskih organizacij? “Ne moremo odgovarjati za nekatere posameznike, ki so delali izgrede,” je povedala Katja Šoba.

Mar študentska organizacija res ni pričakovala takšnega odziva. Vsa sms sporočila, e-maili in plakati, ki so pozivali k protestu in »revoluciji«, so bili očiten znak, da se to lahko zgodi. Že po Škisovi tržnici bi lahko predvideli tak scenarij. Demonstracije so bile slabo organizirane in po mojem mnenju bi Študentska organizacija moral prevzeti vso odgovornost za nastale izgrede. Ni dovolj da ŠOS in DOS izgrede »ostro obsojata«, lahko bi o tem razmišljali pred začetkom revolucionarnih govorov. Tudi pomladki vseh strank pričakujejo, da bo Študentska organizacija plačala nastalo škodo. ŠOS pa pravi, da tega dejanja niso naredili študentje ampak posamezniki. Kje so zdaj demonstratorski govori v smislu vsi študentje stopimo skupaj, mi študentje … »tiste posameznike« pa so zdaj kar izločili? ŠOS pravzaprav za vse skupaj krivi policiste: “Pristojni organi so bili s stanjem na prizorišču demonstracij ves čas seznanjeni, vendar niso uspeli zagotoviti varnosti reda in miru.” Kako pa naj bi policisti ukrepali? Začeli tolči po mladoletnih dijakih in študentih? Kako naj ustavijo tako razjarjeno množico, ki je z glasnimi vzkliki spodbujala »metalce tlakovcev«. Če bi policisti ostro posredovali bi lahko prišlo do veliko poškodb, po besedah Katarine Kresal je policija ravnala taktno, “s čimer je preprečila nastanek hujših posledic, predvsem za življenje in zdravje ljudi“.

Tudi sami študentje so ogorčeni nad početjem na demonstracijah. Na Facebooku že obstajajo skupine 19. 5. Sramota za Slovenijo, Sram me je da sem študent, zaradi tistih, ki so 19. maja protestirali, Zahtevamo da ŠOU plača za povzročeno škodo … Že sami študentje na zaupajo svoji organizaciji. To je razvidno že od udeležbe na demonstracijah, kjer je bilo veliko več dijakov, ki so prišli zaradi »žura« in opravičenega dneva v šoli. Študentov je bilo opaziti dokaj malo, tisti, ki so bili, so nosili majice študentske organizacije. Treba bi bilo protestirati proti funkcionarjem v ŠOS-u, ki kupujejo jadrnice, diskoteke, sponzorirajo televizijske oddaje in za svoje delo prejemajo visoke plače, nekateri pa so že »malo« prestari, da bi lahko študirali. Proti malemu delu niso zaradi študentov ampak zaradi svoje lastne koristi. ŠOS se namreč financira prav skozi študentsko delo, malo delo pa predvideva le malo denarja za Študentske organizacije. Kako bodo pa potem kupili jadrnico? Študentska organizacije bi lahko denar porabila bolj pametno in na primer denar namenila za štipendije (ki jih v svojih govorih tako poudarjajo). Teh 50.000 evrov, ki so jih porabili za demonstracije pa bi lahko porabila za pripravo »pametnega« zakona o študentskem delu. Od njih namreč ni bilo slišati nobenega racionalnega predloga, saj od zdajšnjega študentskega dela ne nameravajo veliko odstopiti.

Bi pa tudi vlada  lahko podrobneje pogledala zakon o malem delu in videla da le ni »tako dober«. Problem po mojem mnenju ni v omejitvi ur, ampak v dejstvu, da bodo študentje s tem zakonom težko dobili delo, saj jim bo konkurirali tujci, upokojenci in nezaposleni. Vsaj pol milijona delovne sile. Tudi omejitve za podjetja so prestroge: »Pri delodajalcu lahko naenkrat opravlja malo delo toliko upravičencev, da njihovo število ne presega 30 % vseh redno zaposlenih pri tem delodajalcu.« Kje bodo pravzaprav mali delavci sploh lahko delali? Tudi teh 720 ur bo študentom zelo težko nabrati. Ministrstvo za delo tudi ni predvidelo nobenih posledic malega dela. Spisali so slab zakon brez da bi pomislili na posledice. Svetlik je poln visokoletečih besed o izboljšanju položaja študentov, dobili bodo štipendije, štelo se jim bo v delovno dobo … Je kdo že videl te štipendije?? Lani je na Javnem skladu republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendij ostalo neporabljenega 80% denarja namenjenega štipendijam!

Špela Dolenc

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
40 x komentirano
  • iBrain je rekel/-la:

    Ocitno se nihce noce posteno spogledati z problemi, ker vsak vidi samo svoj cilj, studentske organizacije so si lepo ulezale svoj kupcek sena, vlada pa hoce prikazati sparanje in uravnati nebuloze kot ze omenjeni nakupi nepremicnin, jadrnic, 10letni status studenta, narobe svet kjer je v podjetju skoraj vec studentov kot zaposlenih ipd. cisto razumljivo, ce pa dodamo se da bi radi imeli omogoceno studiranje za vse socialne sfere, je pa se toliko lazje.. zakaj rabijo dodatno delo ali pa sobo v studentskih domovih tisti, ki imajo bogate starse, ki jih naj bi vzdrzevali skozi reden studij? Saj lahko pustimo studentsko delo tako kot je vsem ogrozenim studentom, ostalim pa se po 2 letih uspesnega studija omogoca enako. Ali pa moznost, ce studij studentu ne gre ukine.. ce bi se studentske organizcije skrbele za stipendije namesto prekupcevanja z nepremicninami.. sploh ne bi imeli problema. Pa mogoce bi blo dobro se trg z nepremicninami uravnovesiti z realnimi prihodki in standardom v drzavi… davek na nepremicnine, pa nadzor nad rastjo cen, ce lahko to pocnemo z tobakom pa elektriko… wtf

    • cvek je rekel/-la:

      Rdeče svinje, ko se najedo, se vležejo še v korito, da ne more nihče zraven ! Tudi v času TITEKA JE BILO TAKO, DA JE DELAVCEM ALI RAJI, KOT SO JO IMENOVALI, ŠLE SAMO DROBTINE, KI SO PADLE IZ NJIHOVIH MIZ !
      TUDI TO BO DRŽALO , DA SO UDELEŽENI PRI DENARJU “ŠOU”-a , samo vnuki in pravnuki partijcev, revolucionarnih borcev in “UDBOVCEV” !
      Drugih pri tej 15 miljonski pogači ni bilo zaven !!!!

  • NoMercy je rekel/-la:

    vse skupaj je bilo odlično pripravljeno in izpeljano :)
    fantastična “mokra” vaja na poziv JJ “spomladi se vidimo na trgih in ulicah” :)
    Ko bo “vroča” vaja pa lahko pričakujemo najmanj tole: http://sl.wikipedia.org/wiki/Reichstag :)

    • obama je rekel/-la:

      aha,po novem ima Janša privržence tudi na Metelkovi

    • marko je rekel/-la:

      In Semolič bi bil na taki JJ - jevi generalki za predgovorca? NoMercy, prozoren si kot lužica scanice po petih pirih.
      Fuj!

    • NoMercy je rekel/-la:

      marko: Semolič za časa vlade JJ NI imel težav :) V času konjukture se ni boril za višje plače …

    • Aljo je rekel/-la:

      NoMerci ti si idiot, plače v gospodarstvu so slabe non-stop že 60 let…

    • NoMercy je rekel/-la:

      Aljo: pri mojih 30+ letih delovne dobe (vse v gospodarstvu!!) jih je bilo kar nekaj zelo dobro plačanih - je pa res, da sem precej nadpovprečno delaven in veliko se učim, da zdržim v IT-SW svetu :)

  • britev je rekel/-la:

    TU SMO LE KRATEK ČAS PRED KONCEM RAZBIJAŠKIH POHODA PREDLAGALI ,: PORAVNATI VSO NASTALO ŠKODO IZ ŠTUDENTSKEGA RAČUNA, POKLICATI NA ODGOVORNOST VODITELJE, ORGANIZATORJE IN HKRATI TUDI SEMOLIČA IN ŠTRUKLJA, KI STA VSE TO PODPIRALA !
    Ministrica bo pa imela vzrok, za nakup vodnih topov, za krotenje udbovskih sinov in vnukov ! Če kdo misli, da je imel kdo drugi dostop do študentskih milijonov (cca 15 miljonov evrčkov ), je naiven !

  • britev je rekel/-la:

    TU SMO LE KRATEK ČAS PRED KONCEM RAZBIJAŠKIH POHODA PREDLAGALI ,: PORAVNATI VSO NASTALO ŠKODO IZ ŠTUDENTSKEGA RAČUNA, POKLICATI NA ODGOVORNOST VODITELJE, ORGANIZATORJE IN HKRATI TUDI SEMOLIČA IN ŠTRUKLJA, KI STA VSE TO PODPIRALA !
    Ministrica bo pa imela vzrok, za nakup vodnih topov, za krotenje udbovskih sinov in vnukov ! Če kdo misli, da je imel kdo drugi dostop do študentskih milijonov (cca 15 miljonov evrčkov ), je naiven in ne ve nič !

  • Zbik je rekel/-la:

    Kaj pa tole?

    Ali obstajajo zakonske podlage, da se naredi slika stanja za dan … recimo ponedeljek, 25. maja 2010. Da se ugotovi: kdo je zaposlen prek študentske napotnice in kdo dejansko dela. In potem do konca junija enostavno sprožiti postopke proti VSEM kršiteljem, z ministrstvi vred, ki so v prestopku. Le zakaj bi bilo to nemogoče?

  • konec je rekel/-la:

    rdeče svinje so se ustrašile, da zgubilo korito….ha, ha, ha, in zato skupaj stopijo….ha, ha, ha, ha, če bi se te demonstracije odvijale pod vladavino ne komunajzerjev, bi te iste rdeče svinje ploskale , navijale….ha, ha, ha, …

  • konec je rekel/-la:

    vse je samo zaradi korita. korito je vedno manjše in zato zveste rdeče svinje stopajo skupaj, samo zato……..

  • Zbik je rekel/-la:

    Konec pa piše neumnosti samo zato, ker je neumen in KONEC, ha - ha - ha!

  • Mimi je rekel/-la:

    Tele oz. takele demonstracije so manifestacija tega, na kar že skoz opozarjam; da dejmo si folk najprej vse prečekirat oz. premislit, če se RES TUDI identificiramo s tem (in NAČINOM ! - ne samo ciljem), ne pa da se vsevprek *podpisujemo* kar pod vse.
    Pojma nimamo, za kaj gre, a letimo se udeležit nekih demonstracij, če je le zastonj pir, pouka prost dan (?!?) in tako dalje… :|

    Ampak jajca so eno, granitne kocke pa drugo. To so že lahko resne poškodbe, celo naklepni umor -in ne samo povzročitev škode, pravzaprav (se mi zdi)…

    (je pa to sicer globlji, specifičen in večplasten problem, ki se ga ne da strnit v neko krajše mnenje… ampak ravno zato ker je tako, je tako POMEMBNO se naučiti ločevati zrnje od plev in razmišljati s svojo glavo)..

    • Forestina je rekel/-la:

      To z granitnimi zna biti načrtovano. Kdo je te pobaline naščuval je pa drugo poglavje. Mogoče je začetna postaja kdo iz parlamenta kot je plemenita puška mitraljez in je prerešetala tisto pročelje vsem prijateljem na ljubo :)

    • Forestina je rekel/-la:

      Načrtovano za dogovarjanja v senci:

      Casino idijoti in patrijoti in cijaši

      http://www.pozareport.si/?Id=posli&View=novica&novicaID=15781&type=tags

    • Mimi je rekel/-la:

      Ja no, treba je najprej sledit cashu in potem ostalim *koristim*…
      Torej: komu to koristi? (zakaj oz. čemU itak vemo - $, €, oblast, moč, torej spet $, € - i tako x puta :))

      Tako je možnih več razlag (meni ki ne poznam ozadij tolk)… torej vsaj 3… možna ozadja… - dejansko pač samo ta ŠOU oz. ŠOS, samoiniciativno, kot - še nam malo pogače…. - opozicija (tudi Janša je preroško omenjal ulice in spomnimo se, kako utegnejo razne preroške besede opozicijo samo neverjetno zmotit - ‘veliki pok s finske’ in takšno, kar pomeni, da se preroške besede najvišjih politikov pogosto uresničijo ;))… - sama vlada (da se drugo nekako zamegli ali podobno)…
      Faktor nezadovoljstva je pa zdaj tako na višku, da je vsak vzvod dobrodošel in zaneti iskro.
      (parva scintilla saepe magnam flamam excitat)

  • konec je rekel/-la:

    danes so RDEČE SVINJE ubile Meška………….

    sožalje svojcem !

  • konec je rekel/-la:

    veselinović…………….
    veselinović…………
    veselinović…………

    SI VESEL?

  • konec je rekel/-la:

    grega grega, grega, ……………..
    grega, grega, grega, ……….
    grega grega, grega, ……………..
    grega, grega, grega, ……….

  • konec je rekel/-la:

    prihaja čas ko bodo kmetje imeli delo s temi debelimi rdečimi svinjami…………………

    • pirančan je rekel/-la:

      Oboževalec rdečih svinj ali ti dobivaš invalidnino?Menim,da si defenitivno upravičen zanjo,tudi na odprtem oddelku.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    No Konec, za Janšo pa res ne boš govoril, da je debel.
    NoMercy; pri čez 30 let delovne dobe očitno nisi mladenič (kot jaz ne), pa očitno mladeniči tipa aljo, marko, konec,obama vedo več, kot mi, ki smo marsikaj doživeli in preživeli.Če bi bil (velja tudi zame) pameten, bi jim rekel:Ne, hvala, s plačanimi puhloglavimi agitatorji se ne bom več bodel.

    • marko je rekel/-la:

      Hvala za mladeniča, žal imam tudi jaz 27 let delovne dobe.Ko sem šel delat, je bila kriza, zdaj je tudi, vmes so mi pa govorili o svetli bodočnosti.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Užaljen sem, ker me nisi uvrstil na seznam mojih cenjenih somišljenikov.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Sadovi tranzicije počasi zorijo.

    Sadovi veriženja in “divje privatizacije”, ki se je končala z eno samo pravnomočno obsodbo - in hitro pomilostitvijo. Sadovi sodstva, ki ni bilo sposobno obsoditi enega povojnega morilca, ki ni bilo sposobno obsoditi enega tajkuna ali resnega kriminalca. Sadovi pravne države, ki je vrnila štiri bullmastife, potem, ko so okusili človeško kri. Sadovi avtocestnega ropa in incestiozne sparjenosti politike, biznisa in mafije. Sadovi gnilih kravjih kupčij in brezizhodnosti mlajših generacij.

    Ali kogarkoli resno čudi kritični dogodek?

    Da se razumemo - morda je res povod slaba organizacija ali nekoliko pregoreče pozivanje k štrajku. Osebno ne bi izljučil možnosti, da je kakšna organizacija, v želji da bi diskreditirala demonstracije, vtihotapila provokatorje. (v aktualni eliti sicer vidim samo eno osebico, hipotetično sposobno česa takega).

    Toda gnev do družbene elite je vendarle tukaj. Gnev nad državo in sistemom, ki ovira normalno življenje večine prebivalstva, deluje pa kot servis in samopostrežnica prikoritnikov.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    PS.

    Zanima me, če je tale demonstracija nemara primer “fašizmov”, ki so jih nedavno tega ppreučevali kritični intelektualci na FDV ob pomoči grafičnega gradiva.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      V zgornjem zapisu mi nekaj ni bilo kot običajno. Tu si to popravil. Kar odleglo mi je. Mislil sem se že strinjati s tabo.

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Konec, uničimo Rdeče svinje (tudi tebe med njimi, saj je le okosteneli komunist kot si ti sposoben imeti samo svoj prav, pa če ima prav ali ne) in huda bolezen, rak imenovana, bo izginila z obličja zemlje.
    In pazi, da te v roke ne dobi kakšen zagret navijac Mancester Uniteda ali Bayerna-tudi oni so rdeči po srcu.

  • konec je rekel/-la:

    ne bodi nervozen, starost je lahko že norost……..
    pa enkrat sprejmi , da tvojega idealnega sveta ni več in korito vedno bolj daleč……ne razburjaj se…ni dobro za srce……ha, ha, ha, ha, ha,

  • ivan je rekel/-la:

    Zanimivo bi bilo vedeti kdo so direktorji srednjih šol, ki so svojim učencem dali prost dan za demonstracije. ŠOS pravi, da so porabili 50 000E. Malo zračunajte vse prevoze, priprave, SMS sporočila, hrano, pijačo in boste videli, da so morali obstojati tudi sponzorji. Podmladki glavnih strank z obeh strani (+NSi) so nekaj sumljivo hitro reagirali. In kaj sta tam iskala Semolič in Štrukelj?
    Policija proti mladoletnim ne sme nastopati enako kot proti polnoletnim. Zato so pobudniki, organizator in vodstvo demonstracij zelo premišljeno vgradili srednješolce, ki jih je najlažje zmanipulirati in pripraviti za divjanje. Ti so zadevo razumeli bolj kot prvovrsten žur, ne pa protest.

    Menim, da se iz zgoraj navedenega, da izdelati dokaj jasna slika. Seveda pa ima vsaka slika svojega malarja.

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    Levosučne svinje in pa Desnosučne svinje -. ISTI genotip, SAMO različen fenotip !

  • Boris_j je rekel/-la:

    ŠOS je po svoje seveda zelo “sumljiva” organizacija, vendar je zaradi tega ker je mnogi ne marajo, se ne gre kriviti za nastalo skodo na demonstracijah, to sta dve povsem loceni zadevi.

    Pravo vprasanje kar se skode na protestih tice in njenega poplacanja je, ali lahko nekoga kaznujes “za nazaj”, ce mu je bil protest “vnaprej” po vseh standardih odobren? Po mojem bi bilo to krivicno. Hej, kaj pa ta ideja, kaj pa ko bi za nastalo skodo odgovarjali mulci, ki so kamenje dejansko metali, saj jih je prakticno polovica posnetih. Velik del pa je tudi starih nad 15 let, kar pomeni da so uradno poslovno sposobni in da bi tudi morali vedeti da je metanje kock v t.i. “hram demokracije” pac vandalizem, le-ta pa je kazniv.

  • ProPolis je rekel/-la:

    Težko se znebim občutka, da študentje nimajo debilne študentske vlade in pogoltnih študentskih funkcionarjev ter kvazi podjetnikov, še težje se znebim občutka, da zalega, ki je metala stvari v parlament, ne zasluži ne naziva študent ne naziva dijak. Vendarle pa so bistveno večji problem te države nepotizem, klientelizem, brezperspektivnost in podobno, kar je plod slabega dela te in podobnih vlad. Samo spomnimo se navsezadnje ne le kaki milijoni ampak kako velike stotine milijonov mečemo skozi okno zaradi slabih javnih naročil.
    Kakor koli, dokler bo tej državi vladala mediokriteta, se mi zagotovo ne bo zdel največji problem nekaj razbitih šip na parlamentu, ob skrbi, ki jo ta država sicer namenja kulturni dediščini, tudi nepremični, pa se mi navsezadnje ne zdi najbolj grozna reč, niti če priletijo granitne kocke na umetniške plastike na portalu parlamenta. Lepo vas prosim pdopadajo nam gradovi, cerkve, cela stara mestna jedra,… In še bistveno večjo ceno so plačale države, da so se spravile v red. Teh nekaj udarcev, četudi vandalskih in ne ideoloških, po parlamentu je komaj omembe vredno.

    Če hoče ta država kdaj priti kam naprej, mora biti podpora zavzetim, pridnim, talentiranim študentom, ne torej vsem vprek, njena prva naloga.

  • cvek je rekel/-la:

    Rdeče svinje, ko se najedo, se vležejo še v korito, da ne more nihče zraven ! Tudi v času TITEKA JE BILO TAKO, DA JE DELAVCEM ALI RAJI, KOT SO JO IMENOVALI, ŠLE SAMO DROBTINE, KI SO PADLE IZ NJIHOVIH MIZ !
    TUDI TO BO DRŽALO , DA SO UDELEŽENI PRI DENARJU “ŠOU”-a , samo vnuki in pravnuki partijcev, revolucionarnih borcev in “UDBOVCEV” !
    Drugi pri tej 15 miljonski pogači niso prišli zaven !

  • cvek je rekel/-la:

    Rdeče svinje, ko se najedo, se vležejo še v korito, da ne more nihče zraven ! Tudi v času TITEKA JE BILO TAKO, DA JE DELAVCEM ALI RAJI, KOT SO JO IMENOVALI, ŠLE SAMO DROBTINE, KI SO PADLE IZ NJIHOVIH MIZ !
    TUDI TO BO DRŽALO , DA SO UDELEŽENI PRI DENARJU “ŠOU”-a , samo vnuki in pravnuki partijcev, revolucionarnih borcev in “UDBOVCEV” !
    Drugih pri tej 15 miljonski pogači ni bilo zaven !!

  • m. je rekel/-la:

    Špela, upam, da si že slišala kdaj za študentske klube in njihove aktivnosti. Ne bodi ozkogledna, študentsko organiziranje so tudi mali klubi, kjer je delo prostovoljno. In z malim delo bodo najbolj nasrkale majhne lokalne skupnosti, kjer je klub vse, kar mladina ima.