11. junij, 2010 | Barbara Verdnik

Preveč argumentov za sklicevanje na »politično« akcijo

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na sredino preiskavo Nacionalnega preiskovanega urada v prostorih Mestne občine Koper se je župan Boris Popovič pričakovano odzval, češ da gre za politično akcijo in njegovo diskreditacijo pred volitvami.  Javnost se je njegovega omalovaževanja državnih inštitucij, na zadnje z žaljivimi plakati proti arbitraži s predsednikom vlade v osrednji vlogi, že navadila. Sama vendarle upam, da se prostor za nesramen populizem oži in bomo končno ugledali obrise pravne države, ki varuje zakonitost in državljane ter gospodarno in učinkovito porabo javnih sredstev, zakonodajna veja oblasti pa bo poskrbela za krpanje lukenj v sedanjih zakonih.

V letu 2007 in 2008 sem raziskovala in pisala novinarske članke o dogajanju v koprski občini, tudi o spornih menjalnih pogodbah  nepremičnin. Zato sem si avgusta leta 2008 prislužila tudi tožbo Borisa Popoviča (prva obravnava je razpisana za 1. oktober ), v kateri piše: »Tožnika kot župana, predsednika stranke in državnega svetnika prizadenejo namigovanja, da naj bi razprodajal občinsko premoženje in netransparetno prodajal zemljišča.« Takrat ni bilo nobenega govora o politiki.

Res je, da je od takrat preteklo že nekaj časa, kot je tudi res, da noben župan v Sloveniji nima odprtih toliko spornih zadev, kot jih ima prav koprski. Komisija za preprečevanje korupcije je podala policiji in tožilstvu nič koliko utemeljenih sumov korupcije in dvomljivih ravnanj s stvarnim premoženjem občine, med vsemi slovenskimi župani prav koprski preživi največ časa na sodiščih: zaradi poslov v preteklosti, ko še ni bil župan (Casino Portorož, BPC, Food Party…), prehitre vožnje in prometne nesreče, zaradi delovnega spora z javno uslužbenko, v katerem je izgubil,  žalitev novinarke, kjer je bil na prvi stopnji že obsojen, sam toži obe, pa  Draga Kosa… Njega zaradi žalitev toži Marko Pogorevc in še kdo. Tudi MOK ima neverjetno veliko sodnih sporov: zaradi neimenovanja nadomestnih občinskih svetnikov, nezakonito porušene ribiške osmice, napačnega postopka izbora državnega svetnika, podiranja količkov na Pristaniški…

Tudi kazenskih ovadb proti Borisu Popoviču ni malo. Ena od bolj aktualnih je gotovo zaradi nepravilnosti v Luki Koper v času, ko je vodil nadzorni svet. Nove obtožbe proti takratnemu vodstvu z Robertom Časarjem na čelu se kar vrstijo, revizija je pokazala veliko oškodovanje, naše najpomembnejše podjetje pa je v Izgubi. Veliko dela imajo različne inšpekcije, ker se gradnje začenjajo brez gradbenih dovoljenj, ker so se nezakonito odlagali gradbeni odpadki na semedelsko bonifiko in so tam kljub odločbi, da jih morajo odstraniti. Ob njem pa vedno isti odvetnik, ki letno za svoje storitve od Mok dobi tudi več kot 100.000 evrov plačila.
In ne nazadnje so tukaj številni posli z nepremičninami, z razprodajo ankaranskih zemljišč in snovanjem apartmajskih naselij proti volji prebivalcev, kar je bil eden glavnih razlogov, da se je Ankaran uprl in hoče ustanoviti svojo občino.

Spomnimo se nekaj primerov: S Probanko je MOK  leta 2006 sklenila menjalno pogodbo, po kateri je le- tej prenesla v last  parcele v Oltri velike  6.694 kvadratnih metrov. Že marca 2007 je Probanka parcele prodala družbi Tarmon, ki jih je zastavil upniku Raiffeisen Krekovi banki in dobil zato hipotekarni kredit v višini 950.000 evrov. Ta je bil potem izbrisana in vpisana nova hipoteka za zavarovanje terjatve v višini 7 milijonov evrov pri Novi kreditni banki Maribor.

Tudi lastnik nekaj več kot dveh hektarov zemljišča  Ankaran hrib je  podjetje Janin, tako kot Tarmon , v upravljanju Patrika Ceglarja in Rastka Tomažiča oziroma takrat nizozemske družbe Glasstad Hengelo. MOK je v tem primeru leta 2006 sklenila menjalno pogodbo z IP Obala. Občina je v Bertokih dobila 14.300 kvadratnih metrov zemljišč (za 16.500 SIT/m2), IP Obala pa čez 20.000 kvadratnih metrov v Oltri (19.171 SIT/m2).  IP, ki sta ga ustanovila Istrabenz in Parkplan, ni bil prav dolgo lastnik, saj je že marca  2007 zemljišče prodal Primorju. Ta pa čez slaba dva meseca podjetju Janin. IP je parcele dobil za 1,65 milijona evrov, Janin pa je imel na njih že za več kot 12 milijonov švicarskih frankov hipotek, kar je približno 7 milijonov evrov.

Posebna zgodba so bila zemljišča na Serminu, kjer so se že leta 2007 porajali dvomi ali se pri menjavi parcel in njihovi prodaji ravna v skladu z javnim interesom in zakonom o stvarnem premoženju države in občin.   Tako je občina  sklenila vsaj tri menjalne pogodbe, da bi na tem območju zaokrožila lastnino:z  Istrabenzom za zemljišča v Bertokih, v zameno pa je dala večje parcele  v Oltri oziroma na elitni lokaciji v Hrvatinih. Ta zemljišča imajo  v slabem letu dni  že tretjega lastnika Primorje. Tudi menjalna pogodba med Grafistom in občino je bila narejena zaradi realizacije lokacijskega načrta v Serminu: Grafist je občini v last prenesel 2.712 kvadratnih metrov v Bertokih, občina pa Grafistu pracele v izmeri 4.623 kvadratnih metrov v Oltri.  Najbolj zanimiva je tretja menjalna pogodba s Sermingom, ko je občina 18.169 kvadratnih metov veliko zemljišče v Semedeli zamenjala za nekaj več kot 10.000 kvadratnih metrov v Bertokih za cono Sermin. Serming je to parcelo še isto leto prodal Primorju,ta pa  firmi Zena d.o.o. Patrika Ceglarja. Potem je bil še sporen javni razpis za obrtno cono na Serminu, ki je bil napisan na kožo Sermingu, danes pa kljub vsemu temu v obrtni coni še ni ene obratovalnice. Morda bomo njene obrise videli pred volitvami, kot še kakšno drugo otvoritev, namenjeno zgolj predvolilni kampanji. Kot urejanje semedelske promenada, pa čeprav morda v škodo zdravja ljudi.

Z navajanjem takih in drugačnih dejstev bi lahko še dolgo nadaljevala, vendar naj se s tem ukvarjajo pristojni organi. Pravzaprav bi državljani pričakovali bolj ažurne preiskave in veliko manj let, ko kazenske in druge prijave čakajo na tožilstvu. Prav to namreč omogoča različne manipulacije, sklicevanje na »politiko« in iskanje krivcev v kalnem, namesto v dejstvih in argumentih.

Barbara Verdnik

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
29 x komentirano
  • IGOR BIZJAN je rekel/-la:

    http://www.vest.si/2010/06/10/avtocenzura-raziskovalni-novinar-in-pisatelj-z-vestjo-sta-utihnila/

    PUSTITE NAJ PIRAN SPET POSTANE HIŠA UPANJA IN LJUBEZNI

    Čista, prava
    ljubezen do resnice
    je nesmrtna
    kot maestral,
    ki tisočletja šteje
    morske valove
    v neskončnih urah
    bojevanja se je
    prekalila
    do neba

    NE PUSTITE PIRANA UMRETI

  • Forestina je rekel/-la:

    Janša ne ve nič o tem, torej nič od tega ni res.

  • NoMercy je rekel/-la:

    ne priznaje on ovaj sud!!

  • exkomunajzarji delajo samo škodo. je rekel/-la:

    Jest bom pa samo to reku. Če Zares uspe poslabšat rezultat na teh lokalnih volitvah v primerjavi z državnozborskimi, pol bom mogoče pred razkolom še zadnjič volu Janšo. Da izkoplje kakšno mračno skrivnost Gregorja Golobiča. In da potem končno mali oranževci zares izpadejo iz DZ.
    Sej pol bo pa mogoče celo razlog za razkol prenehal. Čeprav je to bolj mal verjetno.
    Dobro bi bilo, da kot novinarka, pregledate še Žalec. Da o Plečnikovem mestu Ljubljani niti ne govorimo.

  • ... je rekel/-la:

    Orangina.

  • stres-prevaral si nas je rekel/-la:

    Gospod POPOVIČ,še naprej sesuvajte in razbijajte boljševistično mafijo na Obali.Mi,smo zvesto z Vami.

    • Forestina je rekel/-la:

      floridska naveza :) in strah pred rdečo nevarnostjo

      Kdo še gleda 50 let stare ameriške filme v predpremierah :)

  • Nogavička je rekel/-la:

    Ja, boljševiki so problem ;)

  • konec je rekel/-la:

    To Zares svinjsko pisanje le potrdi, da gre za politično akcijo……ti rdeči pisuni, ki se imajo za novinarje (ha, ha, ha, ha, ha, ha, ) Zares ne ločujejo več novinarstva od političnega navijanja……
    Ta članek potrdi le to, da hoče prikriti kot so jih naročili (in plačali) rdeči politični botri.

  • konec je rekel/-la:

    To Zares svinjsko pisanje le potrdi, da gre za politično akcijo……ti rdeči pisuni, ki se imajo za novinarje (ha, ha, ha, ha, ha, ha, ) Zares ne ločujejo več novinarstva od političnega navijanja……
    Ta članek potrdi le to kar hoče prikriti kot so jih naročili (in plačali) rdeči politični botri.

    ali je to svinjsko pisanje “neodvisne novinarke” ali Zares politične aktivistke?

  • konec je rekel/-la:

    in če je rdeča zvezda SEVERnica št. 118 od 571, je tale Barbarska novinarka št. 149 od 571…….
    rdeča falanga pač……..

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    banane ,…

  • Matilda je rekel/-la:

    Človeka spreleti srh ob čitanju takih komentarjev! Ni pa slišati “levičarja”, da bi podpiral in zagovarjal taka početja, kot je napisano zgoraj, med tem, ko “desni” vse to odobravajo, a samo svojim. Grozljivo, res grozljivo, če se človek zamisli, kam bi bili ti zmožni pripeljati državo!

    • exkomunajzarji delajo samo škodo. je rekel/-la:

      Poglejte !!!!!!!!!!!!!!!

      Leteči slooooon….. Po dolgem času ga spet vidim………

    • Mimi je rekel/-la:

      Matilda: “Človeka spreleti srh ob čitanju takih komentarjev! …”
      Mene pa v bistvu žalost (pa še mal naveličanost). :|

    • Ben je rekel/-la:

      Matilda — ne sekiraj se!

      Dejstvo je, da se za pisanjem (Konec in njemu podobni) skrivajo mladci do 25 let, z mnogo časa in živetjem na račun staršev.

      Tako, da se njih komentarjev sploh ne bere ali še manj jemlje resno.

    • exkomunajzarji delajo samo škodo. je rekel/-la:

      Aha, še en gospodič, ki mu je tudi v interesu, da se Slovenija razdeli na Z in V Slovenijo. To je zmagovalna misel. Desnice in njih komentarjov se:’ne bere ali še manj jemlje resno.’

      Lepo :)

  • čistalopata je rekel/-la:

    Barbara, ali je že kdo v Kopru izračunal, koliko vas Koprčane stane ‘dvorni odvetnik’ Popovića mali matoz?
    Saj soto navsezadnje občinski cekini, ki bi jih lahko pametneje porabili, magari za nove palme alči še eno krožišče, če ne bi imeli tako konfliktnega župana.

    In ali v Kopru res ni nobenega drugega resnega in predvsem izobraženega človeka, lokalpatriota, ki bi si upal spustiti v boj s tem prenapetim petelinom na loklanih volitvah? ki mu ni vseeno, kaj se v kopru dogaja!

    • Mirjana je rekel/-la:

      čistalopata,..samo moj primer (brez odškodnine jih je stal 100.000 cca + stroški odvetnika. Pa še nismo začeli govoriti o odškodnini. In razlog? Užaljeni župan in cela občina, nisem razumela ali občina kot inštitucija ali pa celotno območje MOK. Naj dodam, da imam odprto še kazensko sodišče, kjer me je za isto zadevo tudi tožil,..(2006),..na prvi stopnji izgubil, na drugi vrnjeno na začetek v stilu ringaringaraja,….na prvem naroku tožeča stranka neopravičeno odsotna, drugi narok dan prej preklican, tretji prav tako preložen za neznano kdaj…in tudi to so stroški..pa čas dopustov,…itd.

  • prostostrel je rekel/-la:

    zanimivo je predvsem to, da ni nič narobe če je župan prenapeti petelin, važno je samo to kakšne barve je tvoje perje

  • zak je rekel/-la:

    Popovič je vpleten v afero ULTRA. Rešite afero Ultra.

    • exkomunajzarji delajo samo škodo. je rekel/-la:

      Na polej, kok jih je…..
      Očitno se res dobro množijo tile leteči sloni. A so dobra vrsta al pa je samo okolje njim naklonjeno pa sami predodite.

    • Matilda je rekel/-la:

      Razloži kaj je sporno z Ultro ?! Da Ultra ni noben problem in da so bili podatki jasno predstavljeni, tega ne slišite, ker kar vam ne paše, preslišite. Ubogi revčki , res ubogi ! Da nekdo lahko ščiti tega arogantnega prenapihnjenca, ki trenutno še glavni v Kopru, to je pa že znanstvena fantastika, da prav nič nočete ne videti ne slišati.

    • exkomunajzarji delajo samo škodo. je rekel/-la:

      Glej, če ne veš, kaj je sporno v aferi Ultra, ti predlagam, da si še enkrat ogledaš vse dnevnike, Svete…. Men se zdi, da je bil največji padec podpore njegovi stranki ravno nekaj pred in v času po zagovoru v parlamentu. Sam ne mi pol prosim z argumenti, kot: Golobič je povedal…, je pokazal… , je razložil… Janez J. in Dr. Zagožen podata tud velik argumentov, pa to še nikoli ni bil razlog da bi mu levičarji verjel.

      Je pa tak kot je. Loh se tuki razpočiš in se smešiš, ko zagovarjaš VV GG in njegovo praktično propadlo stranko, sam ne bo pomagal in Golobiču podpora ne bo zrasla čez noč. Če mu sploh bo še kdaj. Tak da ti predlagam, da svoje napore vsmeriš na kakšno drugo stranko. Golobič je preveč radikalen za Slovence. Dopovej si že to, no….
      Še najbolj ga pa pokneš če govoriš da je blo vse transparentno in jasno predstavljeno.

      Kar se tiče Popoviča je ‘zaščiten’. Sej more bit vsakdo, če hoče bit župan. Komunajzarji poskrbijo, da se vsak priključi njim ali pa Janši. Tko da pol lohk nemoteno flancajo o janšistih, pa o vsem kar spada zraven. Dejansko kot neodvisni kandidat še nobedn ni županoval.

      HA HA, vse dobro!

  • Game je rekel/-la:

    Popoviča je treba zamenjat!

  • obama je rekel/-la:

    gospa iz Zaresa je skoraj uničila Primorske novice