6. julij, 2010 | Jani Sever

Izstop in vztrajanje

 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS

Lahovnik je izstopil iz Zaresa. Novica, ki pravzaprav ni novica, ima vendarle pomembne politične posledice. Pričakovali bi lahko, da bo odstopil tudi kot minister, kar je postal kot član Zares. A to se ni zgodilo. Nasprotno, trenutek, ki ga je izbral za svoj izstop iz stranke lahko razumemo kot znak, da se ministrovanju ne namerava odpovedati.

Državni zbor gre kmalu na počitnice, pa tudi vlada se bliža poletnemu tempu. Lahovnik bo tako gotovo lahko na čelu ministrstva ostal vsaj do jeseni. Minister se tega vsekakor zaveda, da bi njegova hitra razrešitev povzročila precej čisto logističnih težav. Če seveda ne bi sam pristal na to, da odide. Za povrh razrešitev ministra nikakor ne odgovarja predsedniku vlade, ki ima tudi brez tega čisto dovolj težav. Že samo po tem bi lahko sklepali, da Lahovnik ne odhaja. Za povrh je Delo objavilo še informacijo, da naj bi Lahovnik prejšnji teden pisal predsedniku vlade. Čeprav vsebina ni znana, naj bi šlo v pismu za Golobiča, Ultro in njeno poslovanje z državo. Ker je bilo pismo napisano pred izstopom, ga je mogoče razumeti tudi kot zavarovalno polico za  ministrski stolček.

Razlag tega, kaj Lahovnikov odstop pomeni, je veliko, čeprav se vsi strinjajo, da za vlado ministrova poteza ne bi smela pomeniti pretirane krize. Tudi v primeru, da bi zapustil svoj položaj, bi vlada novega ministra za gospodarstvo gotovo lahko našla. Ali bi bil ta boljši ali slabši je nemogoče napovedovati. Lahovnik sicer beleži izjemno visoko priljubljenost na vseh javnomnenjskih anketah, a to ni najbolj pomembno. Konec koncev Janez Janša denimo na teh lestvicah nikoli ni bil prav visoko. Za ocenjevanje dela gospodarskega ministra je vendarle potrebno narediti nekakšno bilanco, ki je, kljub krizi, zaenkrat ni naredil še nihče. Ena od posledic Lahovnikovega izstopa in možnosti, da ne bi več opravljal delo ministra, bi morala biti prav inventura njegovega dosedanjega dela.

Ob Lahovnikovem imenu smo si v zadnjih letih zapomnili predvsem zavzemanje za transparentno kadrovanje na čelu NLB, nasprotovanje reprogramiranju “tajkunskih” posojil, bil je zagovornik omejevanja menedžerskih plač v državnih podjetjih. A to je bilo takrat, ko je še deloval v sozvočju z Zares. Po razkolu s stranko, nam je v spominu ostalo predvsem zavzemanje za TEŠ 6. Vsekakor je težko reči, da Lahovnik ne počne ničesar. Teme, ob katerih ga je bilo mogoče opaziti, so pomembne in odmevne in njegova beseda je praviloma imela učinke. Po drugi strani pa čas krize prinaša tudi druge, morda precej pomembnejše težave, kakršna je denimo plačilna nedisciplina, za katere minister za gospodarstvo doslej ni pokazal ravno veliko zanimanja.

V času krize bi morala družba od ministra za gospodarstvo pričakovati veliko.
Glede na Lahovnikovo priljubljenost, je minister za gospodarstvo ta pričakovanja več kot odlično izpolnil. In to kljub temu, da se kriza stopnjuje, da je v Sloveniji vedno manj gospodarskega optimizma in da luči na koncu tunela nikakor ni mogoče videti. Paradoks? Niti ne. Zdi se, da ministrova priljubljenost izvira iz podobe neobremenjenega politika, ki je vsekakor privlačna. Lahovnik menda pove, kar misli, včasih je celo duhovit in pogosto mu uspe najti pravo mero. Njegov pristop še najbolje definira reakcija, ki jo je javnosti namenil ob aferi o bulmastifih. Takrat se je samo skremžil in dodal nekaj v smislu, da je vse skupaj odvratno. Na kaj je njegov komentar letel, ni jasno, vsekakor pa smo se lahko z njim vsi strinjali.

Tako za Zares kot za Lahovnika izstop pomeni predvsem olajšanje, čeprav bi bilo za stranko neprijetno, če bi ostal minister, saj bi to pomenilo, da je izgubila ministrsko mesto. A konec koncev ga je izgubila že pred časom. Ne le da Lahovnika ljudje že nekaj časa ne povezujejo z Zares. Lahovnik tudi čisto zares že dolgo ni več v stranki. Izstop torej tako stranki kot Lahovniku omogoča nekakšen nov začetek, čeprav je ta videti precej negotov. Zares namreč, tako kot nobena politična stranka, brez prepoznavne osebnosti, ki bi se ukvarjala z gospodarsko politiko, najbrž ne more računati na rast. Lahovnik pa, kljub izjemnemu smislu za ljudskost, brez stranke v politiki najverjetneje ne more obstati. Lahko pa s svojim izstopom, vsaj za nekaj časa, še nekoliko okrepi svojo priljubljenost.

Jani Sever

 


 • DELICIOUS
 • Google
 • RSS
47 x komentirano
 • obama je rekel/-la:

  brezvezno nakladanje in neko relativiziranje..

  ČE bi pod Janševo vlado kdo takole izstopil,bi CNN klicali…

 • Mimi je rekel/-la:

  Jaz pa ne vem (še), kaj naj si o tem izstopu mislim…
  Po eni strani se mi zdi kul, načelno v bistvu, na nek način tud kao *pogumno* (čeprav se mi mal zdi, da je ta ‘pogum’ tu kot nekakšen hoten učinek, skratka ustvariti nekakšne temelje za takšno percepcijo ljudstva).
  Po drugi pa se mi -izstop iz stranke- zdi mal *sumljiv*, tudi ne povsem načelen (ne tolk, da bi kot minister zato moral odstopit, pač pa predvsem zato, ker ravno kot minister, pa čeprav tudi meni kar všečen, preprosto ni naredil kaj veliko… no razen TEŠ6 :o)).

  Kot rečeno, Lahovnik mi je (bil) kar všeč, se mi je zdel eden sposobnejših politikov, vendar - kaj pa je naredil (takega)? ??

  Lahko bi bilo tud tako: nabiranje političnih točk oz. možnosti *širjenja* (lahko tudi *prestopanja*), predpriprava terena (sploh ker stranki Zares ne kaže preveč dobro, pa se mu je morda zdelo modro od tega distancirat iz zgoraj omenjenih razlogov).

  • ProPolis je rekel/-la:

   Točno tako, naj nekdo pove, kaj je Lahovnik naredil - kot minister in kot strankarski človek. To bilanco potrebujemo.

  • rukar je rekel/-la:

   MIMI @ , MISLIM, PA NE VEM, KAJ NAJ SI OB ODSTOPU MISLIM ? LAHOVNIK JE V REDU, ČEPRAV NI NAPRAVIL ŠE NIČ OTIPLJIVEGA , TAKO NEKAKO TVOJA JADIKA !??
   MIMI, TIŠČATI IN PRDNITI, TO NE GRE SKUPAJ ! AL ENO , AL DRUGO , SICER PA KAJ JE S TABO, SI RAZTRESENA KOT KURJI DREK !!!

  • Mimi je rekel/-la:

   Oh! Ah! Pozabila da sem jaz na tapeti in da je od mene vse odvisno!
   Sorči. ::))

  • Magelit je rekel/-la:

   Ja, naj Zares reče zdaj, To bilanco in vse kar so in kar bodo ministri počeli na web. In kaj bo potem?

   Zato, so hitro pričeli klestiti ministrstva - vsaj v svojih besedah.

 • Bralka je rekel/-la:

  Lahovnik me v resnici ni nikoli impresioniral.
  Me še najbolj spominja na učenca, ki bi se ga dalo oceniti s prav dobro oceno, ampak ta učenec ves čas zelo opazno razlaga, kaj počne in ga je povsod dosti in potem z najavljanjem sebe zamaskira dejstvo, da njegov perfromrans ni za tisto petico, ki jo je dobil. Skratka, preforsirani prav dober učenec, ki misli, da je odličnjak in potem tudi svojo okolico prepričuje, da je res odličnjak in potem ga nekaj časa okolica tudi tako doživlja.

  In potem se pa malo utrudi v tem performansu in potem izstopi iz stranke, v kateri je. Ker ni bolj napornega kot je hoja v prevelikih čevljih in večno zaletavanje v strop svojih sposobnosti. Lahovnik to počne že zelo dolgo.

  Lahovniku bi najbolj koristilo, da bi bil do nadaljnjega tiho. Da bi šel lepo v varen hlad akademskega življenja. V katerm bi morda spet vzel v roko kakšno knjigo o ekonomiji, pa kak članek bi prebral. In če bi dolgo časa vztrajal, bi morda tudi prebolel in predelal izgubo, ki nastane, ko gre človek ven iz politike in ne sedi več v prvih vrstah na proslavah, ko ga ne vabijo več na bankete in ko ga kar naenkrat pozna precej manj ljudi, kot ga je še pred nekaj meseci. Tako očiščenje je koristno za vsakogar, ki ima kaj pameti v sebi.

  Kdor ima pa v sebi več ambicije kot pameti, ta bo šel pa iz ene stranke v drugo in v vsaki nekaj časa ostal, skregal nekaj ljudi med sabo, se zaganjal, izsiljeval, pisal pisma taka in drugačna., imel takšna in drugačna pavlihasta obnašanja - skratka nič takega, česar še nismo videli: iz stranke v stranko in od tam v naslednjo so prestoapli Rupel, Erjavec, Pavliha, Jazbinšek….in imam če se bo v to smer podal tudi Lahkovnik, me ne bo čudilo.

  • Aljo je rekel/-la:

   Prav dobri zmeraj sekajo piflarje-odličnjake. Lahovnik je pa samo veliki dojenček. Pa koji k…c si ti da ga ocenjuješ, po tvojih prostih spisih in zabetoniranim mišljenjem si samo še ena slo ovca več, zato bolje da si tiho. Phhh ekonomisti so tako ali tako v povprečju precej butasti in ozki.

  • Bralka je rekel/-la:

   Tista, da so odličnjaki piflarji….je tolažba prav dobrih:-)

  • Forestina je rekel/-la:

   V naših šolah pa ocene res veliko pomenijo :)

  • Bralka je rekel/-la:

   Kodr ni štekal šolske metaforike, zna biti, da je v resnici dobival precej nizke ocene.

  • Aljo je rekel/-la:

   Lahovnik bi lahko bil “pravi” odličnjak, če bi imel vsaj 10 let prakse v kakšnem gospodarskem podjetju v tujini. Praksa grebatorskih kvazi menažderjev v slovenskih klientelističnih gospodarskih kartelih ne šteje.

  • Mimi je rekel/-la:

   Zanimive prispodobe (s piflarji itd.), vendar meni se pa Lahkovnik zdi ravno - odličnjak (kar seveda samo po sebi še nič ne pomeni oz. lahko daje slutiti to ALI ono). ;))
   Skratka: se dobro uči in dobiva dobre ocene, a ni nekega presežka, dodane vrednosti.
   “Vzoren učenec” - ampak nič več kot to.

   Ko se bo politik (v težnji si ustvariti neko avreolo objektivnosti, ohranitve Obraza itd.) odrekel zanj ugodn(ejš)i poziciji in DEJANSKO ravnal načelno in z Obrazom, pa ima lahko (pri meni, zame!) sploh reference (in plus točke).
   Sicer je pa samo isti med istimi.

  • Mimi je rekel/-la:

   *pardon - Lahovnik (brez ‘k’).

  • pirančan je rekel/-la:

   Bralka dober dan,

   ne morem se znebiti občutka,da imate prav in,da ste zadeli žebelj v glavo.
   Ljudje namreč počasi,toda zagotovo spoznavamo,da časi niso naklonjeni populzmu.

   LP

  • Forestina je rekel/-la:

   Kdobivedel :)

   Konec začetka ali začetek konca?

   Kajti če pred prihodnjimi volitvami vsaj bistveni okostnjaki ne padejo iz levo-oblastnih omar, se ne razčistijo in pokopljejo, potem tudi strašenje z bavbavom z Mesarske ulice ne bo več pomagalo. Nasprotno: ljudstvo ga bo samo poklicalo kidat »levi« Avgijev hlev. Do enega ljudstva, ene države in enega vodje katerekoli barve pa potem manjka samo še hujša gospodarska kriza. Ki je morda že na poti.

  • prostostrel je rekel/-la:

   Bralka, ali hočeš povedati, da vsak politik, ki se trudi biti načelen, sploh ni pravi politik in mora iti za kazen v akademske vode. Mislim, da je to povsem napačno in škodljivo razmišljanje. To je pristajanje na vzrec, da je itak vsa politika skorumpirana, da so vsi isti itd… ne da bi se zavedali, da z izločevanjem politikov, kot je najbrž Lahovnik, ravno ustvarjamo teren za uveljavitev sistema, kjer prevladujejo in sceno obvadujejo tovrstni politiki.

  • Magelit je rekel/-la:

   Lahovnik ne more prestopiti drugam, kakor v lds. Ker pač majo druge stranke drugačne vrednote.

   Če prestopi, je dokaz več, da je na špagci in je zanj pobeg na univerzo edina rešitev. Razen če ne
   gre v gospodarstvo seveda.

 • martin B. je rekel/-la:

  Predlagam,da ustanovi novo stranko “zaprmej”, v katero povabi vse nestrankarske poslance.

 • rukar je rekel/-la:

  MIMI @ , MISLIM, PA NE VEM, KAJ NAJ SI OB ODSTOPU MISLIM ? LAHOVNIK JE V REDU, ČEPRAV NI NAPRAVIL ŠE NIČ OTIPLJIVEGA , TAKO NEKAKO TVOJA JADIKA !??
  MIMI, TIŠČATI IN PRDNITI, TO NE GRE SKUPAJ ! AL ENO , AL DRUGO , SICER PA KAJ JE S TABO, SI RAZTRESENA KOT KURJI DREK !!

  • Magelit je rekel/-la:

   @rukar

   Mimi mi samo sporoča, da je teren pripravljen. Zato, je morala biti malo raztresena. Sicer pa bi na vesti
   lahko počele še kaj - razen sproščanja frustracij, recimo bi prešli na sublimacijo.

   Teš6 je rekla da je lahovnik poskrbel, ker je bil pač na pravem mestu in se ni upiral. Zato mu zasluge za
   slabo rešitev ne gredo. Torej ni vidno recimo kako gospodarstvo bi dihalo, če bi sprejeli novo politiko na
   obzorju je že, ampak počakajte da se vam posveti. Ko ste tako čakali na odrešitelja, vas bo odrešila
   navadna beseda.

 • cvek je rekel/-la:

  Mimi @, še najmanj je tista črka “k” v tvojih napakah ! Rukar ima kar prav ! Tvoji komplimenti o odličnemu učencu, ki da hitro uči so čudne, na mesto ministra bi morala priti že izoblikovana zrela osebnost ne pa tisti, ki se uči !
  O Lahovniku, je nekoč dejal moder gospod gospodarskimi izkušnjami, da bi on lahko bil nekje v tujini s svojimi leti le tajnik pri kakšnemu šefu podjetja in šele po petdesetemu letu bi ga lahko doletela “čast” ministra ! SPOMNIM SE NJEGOVEGA PRVEGA MINISTROVANJA S SVOJIMI 32 timi LETI, JE DELOVAL TAKO SAMOZAVESTNO, DA JE BIL VIDETI KOT ŽABEC NA LAPUHU , tole zadje sem “ukradel” zapis iz lokalnega časopisa !

  • Mimi je rekel/-la:

   “Komplimenti”? ??
   Ugotavljanja, opazke…. o piflarjih, odličnjakih (odličnikih) in zgolj štirkarjih (prav_dobrih). ;;))

   Sama nisem bila ravno odličnjakinja (razen v OŠ), sem pa dejansko (in dobesedno, fizično) opravljala izpite *z levo roko* (tle mi pa že morš dat kak plus ;o)).

   … čudi me pa, da se moram okol tega zagovarjat/pregovarjat, ko pravzaprav enako misliva o dotičnem (=se o tem strinjava).
   Kaj pa zdaj?? >;)
   Ker se z mano strinjaš, si gotovo čist zblojen… se pravi se moraš hitro ne_strinjati. ::))

  • Bralka je rekel/-la:

   32 let za ministra načeloma ne bi smel biti problem. Bolj je problem te družbe dejstvo, da imamo zelo veliko dvaintridesetletnikov, ki jih obravnavamo kot pripravnike, ker so pač zelo dolgo hodili v šolo, ker živijo pri starših in ker so po vsek kriterijih še vedno mladi, niso pa odrasli.

   Zato tudi ni bila težava Mateja Lahovnika, da je bil prvič minister pri 32-ih. Tudi ni omejevalni razlog za nikogar, ne glede na to, iz katere stranke je (mimogrede, Janša je bil minister pri 32-ih, Bavčar pri 35-ih. Thaler pri 33-ih, Rop pri 32-ih - ne komentiram kvalitet nikogar, samo navajam, da so se te stvari že dogajale )
   To načeloma ne bi smel biti problem za nikogar, v bistvu bi moralo to biti tudi dodaten razlog, da bi se človek želel dokazati in bi bolj “grizel” pri stvareh, kjer bi kdo drug zaradi preveč komotnosti lagodno kalkuliral.
   Konkretna težava Mateja Lahovnika ni to, koliko je bil star, ko je bil prvič minister. Matej Lahkovnik preprosto ni profil za dobrega ministra ne glede na to, koliko let ima. Nima, tako kot jet tudi Mimi lepo ugotovila, nobenega presežka. Nikoli ga ni imel in verjetnost, da se bo mu zgodil, je vsak dan manjša.

  • MEFISTO je rekel/-la:

   No, o kakršnemkoli pozitivnem presežku bi pri Zares tudi sicer težko govorili.

   Morda bi kazalo posebej opozoriti le na presežek lumparije.

  • Mimi je rekel/-la:

   Hm, Brakla, se strinjam s tem tvojim zapisom.
   V bistvu je lahko pri dvaintridesetih zelo sposoben, izgrajena osebnost, zrela itd. (saj tudi mame/očetje postanemo različno; nekateri pri enaindvajsetih, drugi pri štiridesetih… pa tudi to še nič ne pomeni ;)).
   Gre za tip politika in recimo midve tule konkretno prav ta(k) tip kritizirava, je pa tak tip politika očitno zelo priljubljen.
   Ljudje imajo radi bejbifejse, večne mladeniče itd. in v tem sta si s Pahorjem na nek način podobna, prav tako sta si podobna, da sta že dolgo ‘tu nekje okoli’, da se pravzaprav nista z ničimer še zamerila (govorim o Pahorju pred volitvami oz. menjavo vlade) itd. Skratka, taka hm, “všečna fanta”.
   Potem je tu še nekakšno (hoteno) izžarevanje kao nevtralnosti, pa so tu spet dodatne točke (reče folk: lej ga, saj ni tako slab, ker ni čist ‘njihov’, ampak malo tudi ‘naš’ :)).

   Primer kar ene splošne, ne opredeljene všečnosti pa je recimo tudi Janez Potočnik (ki je tudi meni všeč in dela dober vtis name), ampak: kaj pa je tolk takega? :))
   Zakaj nam je recimo sploh všeč?
   A je kdo popolnoma in temeljito seznanjen z njegovim delom? Jaz recimo nisem. Samo kul se mi zdi. ;))

   Malo je tudi zato tako, ker smo iz preteklosti tako siti *radikalnih politikov*, sklepam.

 • konec je rekel/-la:

  korito ni več tako polno, rdeče svinje se jezijo, kdo bo dobil večji kos…..

 • MADONA je rekel/-la:

  Ubogi SEVER ! enega komentarja ne spravi skupaj, ne da bi omenil Janšo.
  Sever je ubogi pisarček, ki bo vseskozi lahko pisal samo za VEST.
  Ma jaz ga pa še berem in komentiram ?!

 • nemesis je rekel/-la:

  Slab spomin.Lahovnik ob aferi psi,ni uporabil besede odvratno,temveč,da je zadeva gnusna.Kot minister se sicer trudi,kot vsa sanjska vlada,rezultate poznamo.Sicer pa je izstop iz stranke,njegovo pismo o Ultri,njegova osebna odločitev.Pahor naj se odloči,kako naprej,da ne bo jare kače kot pri Erjavcu,ker gospodarska situacija ne dopušča še 2 leti koalicijskih igric.

  • Magelit je rekel/-la:

   Mar ti res misliš, da gospodarska sutacija ne dopušča še 2 leti koalicijskih igric?

   Ali verjameš, da če bi bil, kdo, ki bi hotel in vedel - kaj hoče, ter zakaj je to dobro;
   kaj bi se zgodilo? To - kar je Mrkaič.

 • MEFISTO je rekel/-la:

  Edino, kar je Lakovnik dobrega storil v ponovljenem mandatu gospodarskega ministra je, da je naredil nekoliko prepiha v stranki Zares, ki je sploh ne bi smelo biti.

 • ... je rekel/-la:

  HA HA Flutek je zdrmal celo Zaresovo novinarsko falango.

 • prostostrel je rekel/-la:

  Res bo zanimivo opazovati, kako se bo odličil Pahor. Ali bo zamenjal Lahovnika? Ta odločitev bo nazorno pokazala, kdo in kaj je močnejši: vlada in Pahor ali Golobič in stlanka Za-les

 • bp je rekel/-la:

  Spreminja se, da se čisto nič ne spremeni, če povzamem komentar, v katerem komentator predvsem razglaša, da ne ve, kaj se dogaja, oziroma je kuža snedel domačo nalogo.

  Če bi recimo sledil denarju, bi hitro skočili v oči miljoni spodbud in nepovratnih sredstev, ki jih bosta MVZT in MG delila v bližnji prihodnosti in na kar se (tudi s kadrovskimi spremembami po ministrstvih) že lepo pripravljajo. In lepše je, če jih našim in pa ta pravim podeli politično neodvisen minister.

  • Magelit je rekel/-la:

   O, smo prišli do estetskega konstrukta politike, ki prinaša nič več, nič manj kot:
   -> delo za nas, zunaj nas. takorekoč v ilegali.

 • uničevalec rdečih je rekel/-la:

  fARSA I NAD FARSAMI.Ubožček frutek je prvi v tej uničevalni rdeči kamarili spregledalin ocenil,da je z vladajočo drhaljo vedno bolj nevarno sodelovati in sovladati.Uvidel je kam po hitri poti drsi v propad in prepad vladajoča rdeča drhal.Seveda njega z njegovim kalimerovskim iztopom ne reši moralne odgovornosti kataklizme Slovenije in njenih ljudi.Umazana in nagnusna igrica,vredna samega velikega Orveella.

 • Forestina je rekel/-la:

  http://article.wn.com/view/2010/07/07/Former_Guatemalan_Special_Forces_Soldier_Pleads_Guilty_to_Ma/

  ZDA se igrajo mačke in miši.

  Mi pa nimamo strategije.

  Le vsako prase, ki rije zase.

 • KAKTUS je rekel/-la:

  FORESTIN-A SE JE POISTIVETILA Z MISLIJO “UNIČEVALCA RDEČIH”, ČESTITAMO ,
  NAPREDUJEŠ POČASI IN ZANESLJIVO !