19. julij, 2010 | Elena Pečarič

Nazaj k stvari g. Pahor!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Preden vam še tretjič zastavim vprašanje, na katerega ste se že dvakrat izognili podati odgovor, bi bilo dobro razjasniti nekatera razmerja. Na tiskovne konference Vlade prihajam kot novinarka za Vesti, a opažam, da me dojemate bistveno drugače kot moje kolege, ki jim praviloma izčrpno odgovarjate, skoraj z »mini« predavanji. Postavila sem vam zelo preprosto vprašanje o tem, kaj  nameravate odgovoriti Komisiji za preprečevanje korupcije, ki vas je že dvakrat z dopisom pozvala k ureditvi sporne delitve sredstev FIHO ter k odpravi kolizije interesov na tem področju. Od obeh dopisov je minilo že nekaj mesecev, a s strani Vlade ni nobenega odziva, kaj šele reakcije. Vaša odgovora na moje vprašanje doživljam kot podcenjevalna, saj me poskušate pokroviteljsko odpraviti z obljubo nekih resnih pogovorov in sestankov.

S tem pristopom dajete vedeti, da nimate namena reševati sistemskih problemov in nezakonitosti tega področja. Razdeljevanje javnih in namenskih sredstev FIHO ter določitev jasnih kriterijev in meril razdeljevanje sredstev, prav tako kot tudi dosledno upoštevanje le-teh, ni stvar debate ali pogovora. Je stvar zakonitosti, je stvar odgovornosti pristojnih institucij na čelu z Vlado RS, torej z vami. Je stvar transparentnega delovanja in ureditve pomanjkljive zakonodaje ter nadzora, ki ga sedaj sploh ni. Je stvar odprave diskriminacije, kolizije interesov nekaterih akterjev in odprave monopola, pridobljenega v prejšnjem sistemu. Vse to mora biti del družbene ureditve, ki se ima za demokratično in utemeljeno na pravnih načelih. Vse to ne more in predvsem ne sme biti predmet mešetarjenja, kompromisa, predmet razdeljevanja pogače ali kupčkanja med invalidskimi funkcionarji ter politično elito. Stvari so šle veliko predaleč in potrebno jih je čim prej urediti. Vsako obotavljanje vzbuja močan sum o tem, da odgovorni podpirate ali sodelujete pri milo rečeno »nečednih poslih«.

Pozivate ad reme, zato bi bilo modro in že skrajni čas, da bi se lotili reševanja samih vprašanj razdeljevanja in preverjanja namenske porabe znatnih javnih sredstev, ki jih je država prepustila v roke nekaj posameznikom. Sredstev, ki niso v proračunu RS in zato še toliko bolj podvrženi (morebitnem) zlorabam. Vrniti se k stvari pomeni odpravljati neenakosti, upoštevati odločbe sodišč in drugih institucij, ki so podala svoja mnenja in predloge. Ne pa, da se poskušate iti arbitra ali spravitelja med akterji, ki smo si povsem nasprotni v načinu mišljenja in delovanju. Zakaj bi sploh morali biti prijatelji ali se imeti radi, če so pravila jasna, meje postavljene in se jih dosledno držimo oz. se to preverja? Poskrbite, da se bo uredilo sistemske pomanjkljivosti, ki omogočajo okoriščanje in dajejo moč posameznikov nad življenjem drugih.

Sama se nimam za nobeno visoko predstavnico invalidov med katere me poskušate uvrstiti. Sem predsednica enega od reprezentativnih invalidskih društev, ampak sem najprej in predvsem, državljanka, ženska, aktivistka, ki se bori za enake možnosti, ne le hendikepiranih, ampak tudi drugih skupin. Zato ne toleriram okoriščanja posameznikov na račun »šibkosti« drugih in se čutim dolžna odzvati ter reagirati vsakič, ko vidim zlorabe. Ne pristajam na logiko, da so invalidi izjeme; izven ali nad zakoni, da potrebujejo posebno skrb in finančne odpustke, pri čemer se vedno izkaže, da so ti le »dober biznis« za njihove šefe.

Enakopravnost se ne dosega z privilegiji ali posebnimi statusi ene skupine, ampak s sistemskim odpravljanjem vseh oblik diskriminacij ter ustvarjanjem pogojev enakih možnosti za vse. Zavedam se svoje pristranskosti, ko vam zastavljam vprašanja, ki imajo zame tudi oseben pomen, a po drugi strani ste tudi moj predsednik vlade in kot tak dolžan dajati odgovore. Bila sem bolj ali manj neuspešna pri tem, da bi pri »pravih« novinarjih vzbudila interes za raziskovanje in pisanje o raznovrstnih nepravilnostih, invalidskih tajkunskih podvigih in diskriminacijah, ki se dogajajo na t.i. invalidskem varstvu.

Vedno znova me preseneča, kako znate biti za določene priložnosti retorično odločni, načelni, suvereni, a tukaj pa kot da ste padli z lune ali priplavali »po župci«. Brez zamere g. Pahor, to ni bilo ad personam, ampak strogo ad rem.

Se vidiva na naslednji tiskovki.

Elena Pečarič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
63 x komentirano
  • Egon Alter je rekel/-la:

    Ne daj se Elena!

    • Borec NOB je rekel/-la:

      Itak se ne da,
      je iz pravega testa

    • britev je rekel/-la:

      ELENA, PAHOR TI NA TVOJA VPRAŠANJA IN PISMA , PO VEČ MESECEV ČAKANJA , NE ODGOVARJA ! S TEM TI DAJE NA ZNANJE, DA SI ZA NJIH KOMUNAJZERJE “NIKO I NIŠTA “, TAKO KOT NAS JE BILA TO VEČINA SLOVENCEV DESETLETJA, LE RAJA !
      TI JE KAJ JASNEJE ! DVOMIM ?!!

    • Taj je rekel/-la:

      britev
      Nima veze kaj je Elena Pahorju, dejstvo je, da je dolžen odgovoriti ne samo njej ampak predvsem Komisiji za preprečevanje korupcije in seveda tudi nam davkoplačevalcem. Ti je sedaj kaj bolj jasno?

  • rok je rekel/-la:

    Daj se Elana “gold digger” !

  • ciril je rekel/-la:

    Ne verjamem, da bo Pahor imel kdaj toliko IQ, da bo dojel kaj ga sprašuješ!

    • hendy je rekel/-la:

      Upanje ostaja!

    • Mission criticall out of intel je rekel/-la:

      Janko Korelc v. d. DaZajn - Inštitut za
      znanstvene raziskave, pospeševanje podjetništva,
      novo duhovnost in umetnost

      V torek tega tedna vložil ustno pritožbo zoper RS, glede neizplačevanja pokojnin JLA generalom slovenskega državljanstva.

  • Janez je rekel/-la:

    Eh, Ciril, Pahor zelo dobro razume, kaj Elena sprašuje. Vendar pri nas je potrebno spuščat meglo, zato Pahor rad ogovarja na tista vprašanja, kjer se to da. Pri Eleni pa je odgovor zelo preprost in Pahor tam enostavno ne more blefirat. Samo to in nič drugega.

    Po drugi strani pa se je treba zavedati, da vlada ima mnogo težav podobne vrednosti, če ne tudi dosti večje in da ima dan le 24 ur.

    • Samir je rekel/-la:

      Mogoče imaš prav! Preveč je direktna in tega se on boji!

    • Mission criticall - back to reallity back in time je rekel/-la:

      Predpostavnka na nekih očitnih dejstvih.
      Elena naj ne zahteva odgovora na ta problem organizacijske narave, očitno bp pač pričakuje, da ep, ima
      dovolj sposobnosti in vednosti, da sama sestavi shemo organizacije deljenja participacije na davku za budale.

  • Janja Lah je rekel/-la:

    Pahor in njegova latinšćina!

  • Tinč je rekel/-la:

    Kmalu bo prekosil Papeža!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    O Pahorju nič, razen dobro.

    Uspel je doseči, da Slovenci, ki nimajo glave le zaradi frizure, ne bodo nikoli več volili za pokvarjeno in nesposobno postkomunistično kvazi levico.

  • Viol je rekel/-la:

    Zadnji stavek mi je posebi všeč!

  • medi je rekel/-la:

    Sj res, kdaj bo Pahor začel delat?

    • Mission criticall - back to reallity back in time je rekel/-la:

      Mislim, da bi veliko šans tudi bilo, če bi nekaj SD poslancev prestopilo k ZARES zaradi zaostritve Nove Politke.

  • Dirlo je rekel/-la:

    Seveda, da nima namena reševati sistemskih problemov in nezakonitosti invalidskega področja. Invalidi ste itak nepomembna tema, če pa še kdo služi na vaš račun je čist ok.

    • Zoki je rekel/-la:

      Služ se še na drugih šibkih skupinah!

    • toto je rekel/-la:

      Ja veliko nas je

    • Mission criticall - back to reallity back in time je rekel/-la:

      DaZajn, c/o postno lezece SI 1000 Ljubljana

      Prosim vse kakorkoli prikrajšane (nesrečne) ipd., da opišete svojo izkušnjo ali več.

      Najlepša hvala!
      Janko Korelc

  • lolek je rekel/-la:

    A ZNA PAHOR BRAT?
    Razdeljevanje javnih in namenskih sredstev FIHO ter določitev jasnih kriterijev in meril razdeljevanje sredstev, prav tako kot tudi dosledno upoštevanje le-teh, ni stvar debate ali pogovora. Je stvar zakonitosti, je stvar odgovornosti pristojnih institucij na čelu z Vlado RS, torej z vami. Je stvar transparentnega delovanja in ureditve pomanjkljive zakonodaje ter nadzora, ki ga sedaj sploh ni. Je stvar odprave diskriminacije, kolizije interesov nekaterih akterjev in odprave monopola, pridobljenega v prejšnjem sistemu. Vse to mora biti del družbene ureditve, ki se ima za demokratično in utemeljeno na pravnih načelih. Vse to ne more in predvsem ne sme biti predmet mešetarjenja, kompromisa, predmet razdeljevanja pogače ali kupčkanja med invalidskimi funkcionarji ter politično elito.

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Pahor arbiter

    Pahor o FIHU

    http://www.vest.si/2010/07/05/pahor-arbiter/

  • Fak je rekel/-la:

    Vsak osnovnošolc bi znov povedat, da ne sme bit izjem in da mormo bit pred zakonom vsi enaki. Tega Pahor še ne ve! Nazaj v šolo!

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Spoštovane, spoštovani,

    Večinoma verjetno veste, kaj se dogaja na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem (okr. UP FHŠ), kjer vodstvo fakultete s 1. oktobrom 2010 zaradi “kadrovske racionalizacije” odpušča kar 35 ljudi (univerzitetnih učiteljev in učiteljic ter asistentk in asistentov). Kolikor ne veste, vas prosim, da si ogledate blog: http://resimouniverzo.blogspot.com/ . Čisto na vrhu so dokumenti organov univerze in fakultete: “obvezujoče smernice” rektorja, pojasnila vodstva UP FHŠ v zvezi s “kadrovsko racionalizacijo”, in odprto pismo nekaterih učiteljev in učiteljic, ki jih bolj zanima “Humanistični dragulj sredi Kopra” kakor vsebine humanističnih znanosti in ljudje, ki jih delajo, v menijih na desni pa podpore odpuščenim in nekatere medijske objave o omenjeni problematiki.

    Na blogu je tudi povezava do peticije (slo., angl., it., fr.), ki jo, lepo vas prosim, pošljite dalje po svojih linkih. Predlagam, da se dalje pošilja link za blog, ne za peticijo, saj je tako lažje dobiti pregled nad zadevami (video s tiskovne - na blogu spodaj - je angleško podnaslovljen). V poletnih mesecih pa bomo dodali še nekaj besedil v drugih jezikih.

    Če boste s podpisom peticije ali s krajšim tekstom podprli nelegitimno odpuščene ali napisali kratko besedilo protesta, vam bomo hvaležni (vsi potrebni podatki so na strani).
    Če smo vas s tem nadlegovali, se vam opravičujemo.

    V branje pošiljam tudi včerajšnje objave (Žagar, Komelj, Gombač) v zvezi z dogajanji na UP FHŠ v Mladini in Primorskih novicah, ki jih bomo v kratkem pripeli na blog, nekaj drugih medijskih odzivov si lahko pogledate na blogu v rubriki MEDIJSKI KLIPING v meniju desno.

    V današnji Sobotni prilogi Dela sta dve pomembni besedili (Maje Breznik in Tomaza Sajovica), ki kazeta širši oris in destruktivni domet politike, ki jo med drugimi neodpornimi ustanovami izvajata tudi UP FHS in UP.

    Vsem lep pozdrav,
    Dr. Taja Kramberger
    (v imenu nekaterih odpuščenih)

    ——————————————————————————–

  • levinja je rekel/-la:

    Pahor je v teh mescih dokazal, da je nesposobn! Volilce je razočaral in njegov mandat je zadn!

  • Nogavička je rekel/-la:

    V majhnih podrobnostih se pokaže vsa modrost ter razgledanost, ki jo premje premore … če ponovno preberem zapisnik sestanka med njim, BB, Zalarjem in Hrastarjevo, je tam vse črno na belem.

  • trik je rekel/-la:

    Pozer!

  • britev je rekel/-la:

    ELENA, PAHOR TI NA TVOJA VPRAŠANJA IN PISMA , PO VEČ MESECEV ČAKANJA , NE ODGOVARJA ! S TEM TI DAJE NA ZNANJE, DA SI ZA NJIH KOMUNAJZERJE “NIKO I NIŠTA “, TAKO KOT NAS JE BILA TO VEČINA SLOVENCEV DESETLETJA, LE RAJA !
    TI JE KAJ JASNEJE !?

    • hendy je rekel/-la:

      Kaj potem predlagaš, da se raja še naprej pusti teptati? Ali ni že čas, da zahtevamo, da končno delajo za kar jih plačujemo!

  • Aljo je rekel/-la:

    Fuck them all…

  • nemesis je rekel/-la:

    Borat meni,da se morajo vse zadeve reševati s pravnomočno tožbo,kadar Kos kaj o naših,ga to ne zanima.

  • ocean je rekel/-la:

    bla bla bla borka, ženska, aktivistka, bla, bla, bla.
    tudi ti si predsednica enega od društev, grebatorka za javen denar, s katerim počneš vse te neumnosti. in to ljudje s pametjo vidijo in te pač nimajo za edino pravično, požrtvovalno, altruistično osebo, temveč za egoistko in egomanjako…

    • hendy je rekel/-la:

      Ti si bogi! Kaj ne vidiš zakaj se Elena zavzema? Verjetno si eden od Šušteršičevih plačancev in ne potrebuješ osebne asistence in z lahkoto sprejemaš vse kršitve njegovega dela, za katerega ga je že kar nekaj inštitucij in sodišč opozorilo, vendar on je nad zakonom.
      Naj te spomnim, da Elena ima toliko osebne asistence kot jo potrebuje, vendar ta egoistka, katero ti tako imenuješ, se zavzema, da bi to storitev lahko imeli vsi, ki jo potrebujejo, za razliko od Šušteršiča, ki ima za sebe poskrbljeno že 40 let in tega ne privošči drugim. Z veseljem pa jim omogoči življenje v domovih za starejše.

    • Žužek je rekel/-la:

      Kakšne neumnosti počne Elena? Ti si tud z lune padu! Če bi vsi bli pol tok pozitivno dejavni, si politiki neb mogl prvoščt takih norosti!

  • re:hendy je rekel/-la:

    Nakladanje, nakladanje idelološko “nažajfanih glavic”, ki z realnostjo celotne družbe nima nobenega stika.
    Šuštaršič in in njemu podobni, so ustvarili množico delovnih mest, za invalide, ki živijo samostojno življenje.
    Koliko nove vrednosti pa ste ustvarili vi, ki pljuvate po njem in vseh poštenih ljudeh, ki ne razmišljajo tko kot vi?
    Ni me Šuštaršič prepričal, da je vaše početje mešanica butalščine in …. , vi ste me, tudi na teh forumih, pripeljali do takšnega mnenja.
    S tem boste morda “prepričali” kakšnega naivnega Pahorja, razmišljajočih politikov in ljudi ne.

    Takšno je pač moje mnenje, ki ste ga pomagali soustvarjati vi s svojimi besedami in dejanji - obnašanjem!

    Prijazen dan!

    • ZUC je rekel/-la:

      A tebi se ne zdi potrebno, da Pahor da konkretne odgovore Kosu in Eleni? Ta star gospod pa, če bi imel čisto poslovanje se nebi bal!

    • man je rekel/-la:

      Sem poslovnež in že nekaj let spremljam kako raste in se bogati Šuštaršičev imperij! Sam garam in sem si vse prislužil s svojimi rokami, on pa z državnim denarjem dela zase na račun invalidov!

    • re:man je rekel/-la:

      saj si veliko naredil, a morebiten delež atija in mame in še koga pa le ni treba povsem zamolčati :))

  • Viki je rekel/-la:

    Svinjarija

  • za ZUC je rekel/-la:

    Kaj pa sploh je starost?
    Vprašanje ni zgolj retorično, kajti, tako meni tudi stroka, nekdo je lahko star že pri tridesetih, medtem, ko je nekdo drug še pri sedemdesetih bolj živ, inovativen in poln življenja kot marsikdo pri 30.

    L p

  • Maja je rekel/-la:

    Oh, g. Pahor, brezupno!

  • Bučko je rekel/-la:

    Kako mu uspe tok blefirat!

  • ocean je rekel/-la:

    elena pač ne potrebuje nobenih odgovorov, ker jih ne išče-mir, dialog in rešitev probelmov so zanjo smrt. napaja se le v sovraštvu, nestrpnosti in agresivnosti do drugače mislečih.

  • toto je rekel/-la:

    Pingo pongo invalidov

  • ...---... je rekel/-la:

    Leges sine
    moribus vanae.

  • Forestina je rekel/-la:

    lav ju :)