23. julij, 2010 | Igor Bizjan

11. september

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kam bi se skril jezik, če ne bi bilo zob.
B. I.
 
V polsnu se mi sestavljajo plasti jezika … ostani buden pod površjem jezika, ostani pozoren ob lomljenju stavkov, zanihaj v nabrekle prostore, v navidezno slast, ki odzvanja. Beseda je molk in razen tega zagrobnost. Skrajni rob jezika je razpršenost. Spominske plasti se luščijo. Sem res kot jezik, zaprt v stekleno kroglo, se odbijam od stene do stene, me razgaljajo prhki prostori, udarci žvepla, varjena mašila za spremembo naslova …

Ezoterično razmišljanje me kmalu začne utrujati, plašiti, ker mi izmika tla pod nogami, dušo pa zapleta v nevarne višave, kjer ni nobene opore. Besede bruhajo v zdrsljivo magmo jezika. Moram se spustiti v kruto realnost, kjer se vse začenja in še več – končuje.

Z recepcijo proznega pisanja imam težave. Karkoli napišem onstran metaforičnosti, drugim povzroča travme; čeprav pišem o sebi, se plasti jezika kot kislina zajedajo v bralčevo podzavest. Nočem žaliti in s pisanjem nasilno razgaljati, a dogajajo se alkimistični premiki, ki povzročajo bolečine. Je piščeva (moja) tesnoba, neznosno stanje predsmrtnega strahu, tako nalezljivo, da se seli na druge …?

Povedal vam bom zgodbo, kako sem ostal brez svojih zob, na milost in nemilost prepuščen vrzelim v ustih. Mogoče bo metafora minevanja odstrla skrivne plasti jezika. Zgodba se začenja davnega leta 1982. Z mojo veliko in zadnjo ljubeznijo, L., ki jo je kasneje ugrabila temačna usoda, sva se sprla okrog na videz običajnega vprašanja, kaj je zvestoba, in ali lahko ženska flirta z drugimi, da bi partnerjevo ljubezen in zvestobo postavila na preizkušnjo. Odgovarjal sem ji, da so tovrstni testi nepotrebni, da bolj razgaljajo notranji nemir, kot pa preizkušajo ljubezenski napoj. V obupu, ki je imel globlje vzroke – predvsem sem si strahotno želel pisati, pa so me prazni listi papirja strašili do nespoznavnosti –, sem se zatekel k prijatelju R., s katerim sva spila flašo ruma. Kasnejših dogodkov se ne spominjam dobro, ampak po pijanskemu večeru sem si strahotno želel domov, v varno zavetje vsakdanjih nevroz. Jutranji pogled v ogledalo me je prestrašil kot še nikoli. Na pomečkanem obrazu so v ustni votlini štrleli ostanki treh zob. Tako sem dobil prvi mostiček, ki ni bil iz porcelana. Leta so minevala, vse notranje travme in strahovi so se zrcalili v kariesu, ki je počasi in zanesljivo uničeval mojo zobno substanco. Drugi mostiček sem si dal narediti pri znanem, uglednem, zasebnem zobozdravniku, ki je bil velik ljubitelj prepovedanih drog, kar sem zvedel šele malo kasneje.

Pripovedoval mi je, da obvlada, da ga spitbol prestavi v stanje popolne koncentracije in pomirjenosti s samim sabo, kar mu omogoča popoln uvid v stanje stvari. Zaradi teh nadčutnih sposobnosti, ki so me fascinirale, saj jih je podajal z brezhibno retorično vznesenostjo, zob ni slikal. Moje zobovje je koval do filmskih višav, saj je imel tehnika, ki se je učil v Hollywoodu. Občasno je padal v krizo, spraševal me je, kje lahko dobi metadon, saj sem takrat kot prostovoljec ustanavljal Stigmo, kjer smo narkomanom brezplačno delili kondome in igle za varno iniciranje. (Mogoče je vzrok, da se aids ni razširil med uživalci nedovoljenih drog, prav v zgodnjem zmanjševanju škode, kar je nato postalo del nacionalnega programa.) Skupaj z zobarjevim propadanjem – kasneje se je zapletel v številne težave – so po nekaj letih zobje začeli izgubljati zvezdniški lesk pod brezhibnim porcelanom, vsi nosilci niso zdržali.

Naslednji mostiček, sestavljen iz šestih zob na desni strani, sem dobil na zlovešči dan, 11. septembra 2001, ko sem v Piranu zvečer s strahom zrl v podirajoča se dvojčka, ki sta spremenila svetovno zgodovino in naftno-orožarskemu lobiju omogočila napad na revne države z obiljem naravnih surovin. Ta mostiček ni mogel dolgo zdržati, saj je imel popotnico nesrečnega dne, ki je v tesnobo in strah pred nevidnim sovražnikom zavil dobršen del sveta in omejil trudoma pridobljene svoboščine.

Povečana represija države in iskanje notranjih sovražnikov, to je postala priljubljena igrica večine vlad, kar pa ni ustavilo velikega kapitala, ki z ustvarjanjem umetnih potreb še vedno navidezno teši potrebe po svobodni izbiri. Prevelika ponudba na trgu nas hromi, izbiramo med tisočerimi možnostmi, vsi svobodni, vsi optimalno odgovorni (beri odlično študijo Renate Salecl: O tesnobi). Ni čudno, da nas tesnoba spremlja na vsakem koraku, sprašujemo se, ali nas bodo drugi še spoštovali in nas imeli radi, če se napačno odločimo. Sodobni pekel, v katerega smo porinjeni, je nenehno ocenjevanje sebe in primerjanje z drugimi. Ni problema, vsak trenutek nas lahko aniksiolitiki zazibajo v otopelost, a tveganje je veliko, saj bo z umetno pridobljeno mirnostjo izginila tudi ustvarjalnost; brez zavedanja končnosti naše ravnanje ne more biti produktivno. Psihiatrični pacienti, ki pišejo, so živi samo v trenutkih, ko se ne omamljajo s tabletami, a skoraj vedno se avanture z opustitvijo predpisanih terapij končajo v bolnišnici. Cena, da si živ, nikoli ni bila majhna!

Včeraj sem izgubil zadnji zob na desni strani, ki je nosil dobršen del podkve. Zobar, ki sem ga izbral za zadnjega grobarja v svojih ustih, je eno leto po tistem, ko sem mu na roke, brez računa, plačal 3000 evrov, skrušeno ugotovil, da je za to ustno tragedijo morda kriv stres, novodobna mantra, ki naj bi magično razložila vsa nepojasnjena delovanja na našem duhu in telesu. Imelo me je, da bi ga ročno na gobec, a izgubljenega zoba usoda ne bi povrnila.

Ne moreš biti živ, ne da bi se ti to poznalo do krvi in mesa. Kaj o vseh teh pripetljajih pravi jezik, je s svojo alkimistično močjo nezavedno izrinil vse zobe, da bi se lahko neovirano gibal po prostranstvih duha? Kdo ve …
 
Igor Bizjan

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
20 x komentirano
  • Larry je rekel/-la:

    Kot vedno lepo spisano.

  • NoMercy je rekel/-la:

    No končno nekdo javno prizna, da spodkopava državo!!
    I.G.: s tem, da omogočaš neplačevanje DDV, si poslal državo v maloro in povsem vzel veter v jadra sindikalistom zdravstva.
    Pa ne se mi sedaj “ven vadit”, da si tako majhna riba, da se državi to ne pozna: kit za svojo prehrano požre ogromno planktona !!

  • Hooloowooo je rekel/-la:

    Eh, jest sem pa po uvodu pričakoval kako hudo dramo, kako mu je pička zbila par zobov, pa fajt in dramo…In sem nehal brat, ker me tuje zobovje in ustni smrad prav nič ne zanimata.

    • Iigor Bizjan je rekel/-la:

      Spet eden psihopat, ki ne ločuje med fikcijo in realnostjo., pa ni edini.!!!

  • Aljo je rekel/-la:

    He eh, prešaltaj na “astronavtsko” hrano. Pravi mudrac nima svojih zob…

  • Neja je rekel/-la:

    Sočustvujem s teboj, v resnici pa to ni tako tragično. Še vedno si lahko daš vsadek ali dva in podkev bo stala. Verjetno zbiraš in zbereš v življenju napačne ljudi in /ali/ napačne vedenjske vzorce, od prehrambenih in higienskih navad naprej. Sicer se pa staramo in vse na nas in v nas.

  • Iigor Bizjan je rekel/-la:

    ne vem, kako naj razložim, jaz pišem literaturo in moji zobje so brezhibni.., pa saj veš, nekaj gnilega je v deželi kranjski!!

  • Mission criticall - back to reallity back in time je rekel/-la:

    @Mefisto

    Če sprejmeš odločitev, da barvo nicka spremeniš v vijolično ali rumeno..
    Koristilo ti bo. Če boš imel rumeno, boš prašan, če ni odg..
    Vijolična, pa ve odg, ali ima preferenčno subliminalno silo, ki bi doprinesla
    razumnemu podajanu informacij.

  • Mission criticall - back to reallity back in time je rekel/-la:

    http://www.youtube.com/watch?v=1Xfo1PuQXzY&feature=related

  • Mission criticall - back to reallity back in time je rekel/-la:

    DaZajn c/o poštno ležeče Ljubljana

    OBJAVA:

    Vabilo sodelovanju pri raziskovanju javnega mnenja
    Prijateljev ((f)) o informativni dinamiki novinarske akuracije,
    pač tudi esp doživetja, če imajo kako razlago, zakaj dovzetni
    za esp.

    Zaradi horoskopa? Tudi lahko.

    Torej Prosim.

  • Mission criticall - back to reallity back in time je rekel/-la:

    @Mefisto

    dodatno razumevanje, priznanje, kesanje, itd.;
    razumevanja podanih informacij.

  • Mission criticall - back to reallity back in time je rekel/-la:

    Kaj če bi vprašal, za poplačilo RS kar se tiče vojne škode v Bosni.
    Aksijentijevič je na odgovornost jj opozarjal v parlamentu rs.

  • Mission criticall - back to reallity back in time je rekel/-la:

    When it comes to drug delivery, NuSil provides numerous solutions that fit a variety of device needs for transdermal, transmucosal, both long-term and short-term implanted devices, intrathecal and external delivery devices. Backed by years of pharmaceutical materials expertise and first-hand regulatory knowledge - NuSil’s comprehensive Drug Delivery Silicone (DDS) line of materials and services are intentionally designed for drug delivery and combination medical device products.

    Drug Master Access Files that consist of extensive physical, chemical and biological testing – as well as testing guided by applicable European Pharmacopeia Monographs – are available. Additional features include customized, certified per-lot testing, including select tests guided by ISO 14949. Unique lot numbers may also be assigned to each uncured silicone part to ensure that identification standards within the pharmaceutical industry are met.

    Regardless of batch size, you can count on NuSil to deliver high-quality silicone materials based on your unique property requirements, as well as provide precise, custom formulations. NuSil will incorporate APIs directly into silicones specifically developed for controlled release in our production-scale manufacturing site that has been registered with US FDA and ISO 9001 certified since 1994.

    What? Where? When? If it’s NuSil, it’s no problem.

  • britev je rekel/-la:

    MISSION @ , AKSENTIJEVIĆ JE “IZDAL” NAMENE LEVIČARJEV, V ” DUGI “, LETA 1992 ! ” NOSILCI LEVIH STRANK, SO NAM //VIJSKI // PREDLAGALE NAJ V SLOVENIJI NAPRAVIMO UDAR NA HORUK “! POLOMILI SMO GA , OBŽALUJE AKSENTIJEVIĆ !
    TA ZAPIS HRANIM, CITIRALO GA JE TUDI “DELO” V SOBOTNI RUBLIKI !

    • Magelit je rekel/-la:

      Polomili so ga ker so ubogali jj, ki ni ni strokovno - beri baje obramboslovec, razmišljal, kaj to pomeni, če reče-on jasno bo zanikal, da naj bi bil ukaz, ampak strokovno ne more želeti, da vojska razpade.

  • KAKTUS je rekel/-la:

    KO je Aksentijević zapustil Slovenijo // moral zapustiti //, je sodeloval pri krvavih orgijah v BOSNI ! POTEM JE KOT UPOKOJENEC ZAPUSTIL SVOJ ZAVIĆAJ IN UGOTOVIL, DA JE SLOVENSKA PENZIJA 6X VEČJA OD SRBSKE, NOVAC NEMA MIRISA, BRE !